9 Νοέμβριος, 2015

Φέρχοφσταντ - Θεοδωράκης - Καμίνης για το προσφυγικό

Ποτάμι

Δείτε φωτογραφίες

Πολύωρη συνάντηση εργασίας είχε ο Σταύρος Θεοδωράκης και αντιπροσωπεία του Ποταμιού, με τον ηγέτη των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών Γκυ Φέρχοφσταντ. Η εκτίναξη των προσφυγικών ροών, τα όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο αλλά και οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα για να έχουμε ανάπτυξη και δουλειές, ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν. Στη συνάντηση πήραν μέρος οι ευρωβουλευτές του Κινήματος Μίλτος Κύρκος και Γιώργος Γραμματικάκης, τα στελέχη του Κινήματος Δημήτρης Τσιόδρας και Αθηνά Δρέττα, ο Γιάννης Μεϊμάρογλου της Επιτροπής Διαλόγου και η υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων και ΜΜΕ Οντίν Λιναρδάτου.

Ο κ.Φέρχοφσταντ τόνισε ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκό σχέδιο που θα οδηγήσει την ελληνική οικονομία στην ανάκαμψη αλλά θεσμοί και ελληνική κυβέρνηση εξακολουθούν να προσεγγίζουν την ελληνική οικονομική κρίση με λογιστικό μόνο τρόπο οδηγώντας την και πάλι σε αδιέξοδο. Ο ηγέτης των Φιλελευθέρων υποστήριξε ότι θα ήταν καλό η οικονομική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου να ενημερώνεται και τελικά να ελέγχει τη δράση των Θεσμών αλλά και των Ελλήνων υπουργών σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, κάτι που όπως είπε θέλει και ο κ.Τσίπρας.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε στις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα, στη Δημόσια Διοίκηση, τις επενδύσεις, την ανάπτυξη, την γεωργική παραγωγή, την Παιδεία αλλά όπως επεσήμανε η «κυβέρνηση έχει κλειστά τα αυτιά της και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι πώς να βολεύει τα δικά της παιδιά».

Μεγάλο μέρος της συνάντησης ήταν για το προσφυγικό όπου στην κουβέντα συμμετείχε και ο Δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης. Ο Γκι Φέρχοφσταντ συμφώνησε με την πρόταση του Ποταμιού για μια συνάντηση κορυφής στη Θεσσαλονίκη στην οποία θα συμμετέχουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, ηγέτες που εμπλέκονται άμεσα στο προσφυγικό και βέβαια η Τουρκία. «Δεν είναι θέμα Ελλάδας – Τουρκίας – Γερμανίας» επεσήμανε ο Επικεφαλής του Ποταμιού, βρίσκοντας σύμφωνο τον ηγέτη των Φιλελευθέρων ο οποίος επεσήμανε ότι η κακή διαχείριση των προσφυγικών ροών έχει δημιουργήσει μείζον θέμα στην ΕΕ, έχει ξυπνήσει τα συντηρητικά αντανακλαστικά των λαών και θα καθυστερήσει όλες τις διαδικασίες ενοποίησης της Ευρώπης. Ο Γιώργος Καμίνης αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος στην προσπάθεια του να βοηθήσει τους πρόσφυγες που καταφθάνουν κατά χιλιάδες στην πόλη. Και ζήτησε μεγαλύτερη εμπλοκή της Ευρώπης στην αντιμετώπιση του προβλήματος. «Δεν μπορούμε μόνοι μας, κανείς δεν μπορεί μόνος του» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Καμίνης ο οποίος αποκάλυψε ότι είναι σε συνεννόηση με Δημάρχους άλλων Ευρωπαϊκών πόλεων για να τον σχεδιασμό κοινών δράσεων.
Οι τρεις άντρες συμφώνησαν στην ανάγκη ενίσχυσης των ευρωπαϊκών δυνάμεων της Φρόντεξ έτσι ώστε η Ευρώπη να ελέγχει την δραστηριότητα και τις αυθαιρεσίες του τουρκικού παράγοντα. «Δεν θέλουμε μια Ευρώπη φρούριο αλλά η ανεξέλεγκτη δράση των δουλεμπόρων δυσκολεύει την ζωή και των προσφύγων αλλά και των ντόπιων πληθυσμών που καλούνται να διαχειριστούν ένα πρόβλημα που είναι πάνω από τις δυνάμεις τους», συμφώνησαν Φέρχοφσταντ - Καμίνης – Θεοδωράκης.

Φωτογραφίες: Θοδωρής Μανωλόπουλος