18 Ιουλίου, 2017

Συνάντηση με τον αντιδήμαρχο Προγραμματισμού και Ανάπτυξης

Το Ποτάμι Ιωαννίνων

Συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο Προγραμματισμού και Ανάπτυξης των Δήμου Ιωαννιτών είχε ο Περιφερειακός Συντονιστής Ηπείρου για το Ποτάμι Μπούγιας Πέτρος για να ενημερωθεί για τους άξονες παρέμβασης, τους ειδικούς στόχους, τους τύπους δράσης, τα έργα προτεραιότητας και τα έργα τεχνικής υποστήριξης του επιχειρησιακού σχεδιασμού της στρατηγικής της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

Ο αντιδήμαρχος τόνισε ότι στα σημαντικά έργα που δρομολογούνται είναι η περιβαλλοντική αποκατάσταση και ανάδειξη του παραλίμνιου μετώπου με πεζόδρομους, η ανάπλαση στρατιωτικών φυλακών, η ανάδειξη και ανάπλαση της πλατείας Πύρρου, της ιστορικής περιοχής Σιαράβα, του πάρκου Λιθαρίτσια.

Μεγάλη έμφαση δίνεται και στην διατήρηση και ανάδειξη των φυσικών οροσήμων που συνιστούν την ιστορική και πολιτισμική ταυτότητα της πόλης των Ιωαννίνων, έτσι εντός του Κάστρου προωθούνται προς υλοποίηση δράσεις όπως η αναβάθμιση και η δυνατότητα επισκεψιμότητας και λειτουργικής χρήσης των Οθωμανικών Λουτρών, η προστασία του Δημοτικού μουσείου Ιωαννίνων («Τζαμί Ασλάν Πασά) αλλά και η ανάδειξη της Οθωμανικής Βιβλιοθήκης ως κέντρο προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη χρήση πολυμέσων.

Παράλληλα στις δράσεις προσαρμογής στις αρχές «ευφυούς πόλης» δρομολογείται η ενεργειακή αναβάθμιση του ΚΕΠΑΒΙ και η μετεγκατάσταση και το «συμμάζεμα» των περισσότερων υπηρεσιών του δήμου στο χώρο αυτό.

Στον άξονα παρέμβασης της βελτίωσης προσβασιμότητας και αναδιάταξης της αστικής κινητικότητας η υλοποίηση των οδικών αξόνων Πανηπειρωτικό Στάδιο -κόμβος Βογιάννου- που θα σηματοδοτεί και την ολοκλήρωση του οδικού δακτυλίου της πόλης αλλά και η οδός Νιάρχου είναι έργα προτεραιότητας.

Από τον αρχικό προϋπολογισμό των περίπου 25 εκ. ευρώ για το δακτύλιο της πόλης εκτιμάται ότι μετά τη δημοπράτηση θα πέσει στο μισό το ποσό, γεγονός που θα επιτρέψει την υλοποίηση πολλών ακόμη έργων από τα περίπου 30 εκ. ευρώ των πόρων του ΣΒΑΑ. Τέλος η δημιουργία νέων δομών εξυπηρέτησης και φιλοξενίας ατόμων με ειδικές ανάγκες όπως η δημιουργία «Κέντρου για το Παιδί» σηματοδοτεί κοινωφελή έργα με κοινωνικό πρόσημο.

Ο περιφερειακός Συντονιστής για το Ποτάμι, δεσμεύτηκε για την αρωγή στην άρση γραφειοκρατικών εμποδίων που συχνά προκύπτουν από την κεντρική διοίκηση του κράτους αλλά και την παρακολούθηση της εξέλιξης των προαναφερθέντων δράσεων και την άσκηση εποικοδομητικής κριτικής όταν κρίνεται απαραίτητο. Το στοίχημα, η πόλη των Ιωαννίνων να καταστεί μητροπολιτικό κέντρο και κυρίως σημείο αναφοράς όχι μόνο στη Βορειοδυτική Ελλάδα αλλά στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, μας αφορά όλους: ως αυτοδιοίκηση, ως πολιτικά κόμματα και κυρίως ως ενεργούς πολίτες. Και με συνεργασία, διαβούλευση και σχέδιο μπορεί να κερδηθεί.

1