21 Δεκεμβρίου, 2016

Συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο Κέντρου Πόλης και Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Αθηναίων

Τομέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιφερειακής Ανάπτυξης

Την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου, κλιμάκιο από το Ποτάμι επισκέφτηκε τον αντιδήμαρχο Ανδρέα Βαρελά, υπεύθυνο κέντρου πόλης και δημοτικής αστυνομίας. Παρούσες ήταν η Ολυμπία Αναστασοπούλου, πολιτική υπεύθυνη του τομέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η Κορίνα Καζάλα, γραμματέας του κεντρικού τομέα Α' Αθηνών και μέλος του τομέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ενημερώθηκαν για τα προηγούμενα καθήκοντα του κου Βαρελά -ο οποίος υπήρξε υπεύθυνος καθαριότητας του δήμου Αθηναίων- καθώς και για τα νέα του καθήκοντα.
Ο κ. Βαρελάς εκλέγεται στον δήμο από το 2010 και τελεί καθήκοντα αντιδημάρχου από το 2011. Είναι ο αντιδήμαρχος με την πιο μακροχρόνια θητεία στην καθαριότητα στη μεταπολίτευση. Είναι της γνώμης ότι «η διαχείρηση απορριμάτων πρέπει να γυρίσει στην πρωτοβάθμια διοίκηση».
Για το θέμα του Πεδίου του Άρεως μας πληροφόρησε πως είχε συζητηθεί από την περιφέρεια να δοθεί το πάρκο στον δήμο για έναν χρόνο για καθαρισμό και αξιοποίηση αλλά η ελεγκτική επιτροπή της περιφέρειας απέρριψε το αίτημα, αν και η περιφερειάρχης είχε υποσχεθεί προεκλογικά την οριστική επιστροφή του πάρκου στον δήμο.
Για τη δημοτική αστυνομία μάθαμε πως τα καθήκοντά της είναι περιορισμένα και κοινωνικού χαρακτήρα, αφού πια έχει μείνει μόνο το 1/3 των αστυνομικών στην υπηρεσία συγκριτικά με την περίοδο πριν την αναδιοργάνωση. Τα καθήκοντα αυτά περιλαμβάνουν έλεγχο και πρόστιμα για στάθμευση σε ράμπες και πεζόδρομους, έλεγχο καταστημάτων για τα τραπεζοκαθίσματα και τις ταμπέλες, για υγειονομικά θέματα, καθώς και εξυπηρέτηση πολιτών για υπογραφή υπεύθυνων δηλώσεων σε άτομα που δε μπορούν να προσέλθουν στις υπηρεσίες, κλπ. Επίσης, ελέγχουν το παρεμπόριο σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ.
Ο κ. Βαρελάς είναι υπέρ της δημιουργίας μητροπολιτικών δήμων σε τουλάχιστον 5 με 6 μεγάλους δήμους της χώρας, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος, το Ηράκλειο και η Πάτρα. Το πρόβλημα όμως είναι πως δεν μπορεί να υπάρχει αποκέντρωση με τον υπάρχοντα τρόπο διοίκησης με τις περιφέρειες.
Επίσης θεωρεί πως το όριο εκλογιμότητας θα πρέπει να είναι 3 θητείες ως δήμαρχος και 4 ως δημοτικός σύμβουλος. Υπάρχει σημαντικό πρόβλημα όταν οι μόνες μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζονται από την κυβέρνηση σχετικά με τον Καλλικράτη επικεντρώνονται μόνο στην απλή αναλογική και σε τίποτα άλλο.
Τέλος, ο κύριος Βαρελάς είναι υπέρ της είσπραξης του ΕΝΦΙΑ από το δήμο.