11 Απριλίου, 2017

Συνάντηση​ του Ποταμιού​ με γυναικεί​ες​​ ​​οργανώσε​ις για την κύρωση της ​Σ​ύμβασης της Κωνσταντινούπολης

Ποτάμι

Αντιπροσωπεία γυναικείων οργανώσεων και συλλογικοτήτων πραγματοποίησαν συνάντηση την Δευτέρα 10 Απριλίου ​στα γραφεία του Ποταμιού και -παραδίδοντας Ψήφισμα των Φεμινιστικών και γυναικείων οργανώσεων και συλλογικοτήτων-
ενημέρωσαν τον ​Σταύρο Θεοδωράκη​,​​ την Αντιγόνη Λυμπεράκη (μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου ​του Κινήματος​) και τη Μαρίνα Γραμματικοπούλου (στέλεχος του Ποταμιού από τον Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) ​για την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης ​με θέμα​ τη βία κατά των γυναικών.

Η αντιπροσωπεία αποτελείτο από τις κ​.​​κ​.​ Αμαλία Βαρότση-Ραγκούση​ (​Σοροπτιμιστική Ένωση Ελλάδος​)​, Σίσσυ Βωβού ​(​Φεμινιστική Ομάδα Μωβ​)​, Λίλιαν Ζέλλου​ (​Παναθηναϊκή Πανελλαδική Ένωση Γυναικών​)​, Μίκα Ιωαννίδου​ (Ελληνική Αντιπροσωπεία Ευρωπαϊκό Λόμπυ Γυναικών​)​, Φωτεινή Σιάνου​ (​Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη​)​ και Χρυσή Σφάνδου​ (​Ένωση Ελληνίδων Νομικών​).

Η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη βία κατά των γυναικών υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη το 2011 και αποτε​λεί ένα​​ ολοκληρωμένο νομικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας σε όλες της τις μορφές. Ε​τέθη σε ισχύ στις 1/8/2014​ ​ενώ μέχρι σήμερα έχει κυρωθεί από 22 χώρες. ​

Από τη συζήτηση διαπιστώθηκε ότι οι απόψεις του Ποταμιού συμπίπτουν με τις απόψεις των γυναικείων οργανώσεων και συλλογικοτήτων της χώρας. Υπογραμμίστηκε η σημασία της κύρωσης της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης από την ελληνική​ ​​Β​ουλή, για τη βία κατά των γυναικών, το trafficking, την ενδοοικογενειακή βία αλλά και τη βία που στρέφεται κατά των ανήλικων παιδιών. Η Ελλάδα έχει υπογράψει τη Σύμβαση από το 2011, ωστόσο δεν έχει προχωρήσει στην κύρωσή της και κατ’ επέκταση την ενσωμάτωση αυτής στο εσωτερικό δίκαιο, πράγμα που κρίνεται απαραίτητο για την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό ως χώρας που σέβεται και προασπίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών. Το Ποτάμι​ ​εξέφρασε την πρόθεσή του να​ ​αναλάβει πρωτοβουλία​ ​σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και να επιδιώξει​ ευρύτερο διάλογο με τις​ πολιτικές δυνάμεις ​για ​να επανέλθει​​ ​το θέμα στη δημόσια συζήτηση ​με απώτερο στόχο ​την επιτάχυνση της διαδικασίας κύρωσης της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και εν τέλει εναρμόνισης το​υ​ εθνικού δικαίου με το διεθνές.