14 Ιούλιος, 2015

Συμφωνία μεγάλων με Ιράν

Τομέας Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Οι συνομιλίες των 6 μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Αγγλία, Γαλλία και Γερμανία) με το Ιράν που άρχισαν το 2006 κατέληξαν σήμερα στην Βιέννη σε συμφωνία.

Κύρια χαρακτηριστικά συμφωνίας:

Η συμφωνία περιορίζει δραστηριότητες του Ιρανικού πυρηνικού προγράμματος με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών οικονομικών κυρώσεων.

Δεν στηρίζεται στην εμπιστοσύνη μεταξύ των συμφωνούντων αλλά στην επαλήθευση των συμφωνηθέντων από τον ΙΑΕΑ.

Οι επιθεωρητές του ΙΑΕΑ αποκτούν εκτενή προσβασιμότητα και σε μη πυρηνικές εγκαταστάσεις, αλλά μετά από σχετική συγκατάθεση του Ιράν.

Βαρύνουσες Τοποθετήσεις:

Πρόεδρος ΗΠΑ Obama: ‘’ έχει κλείσει κάθε μονοπάτι προς πυρηνικά όπλα του Ιράν’’.
Επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής ΕΕ Mogherini: ‘’σημάδι ελπίδας για ολόκληρο τον κόσμο’’.
Πρόεδρος Ιράν Rouhani: ‘’ μπορεί να ανοίξει νέο κεφάλαιο στις παγκόσμιες σχέσεις του Ιράν’’.
Πρωθυπουργός Ισραήλ Netanyahu: " ιστορικό λάθος που θα ενισχύσει οικονομικά το Ιράν στο να εφαρμόσει μέσω τρομοκρατίας και επιθετικότητας την πολιτική επεκτατισμού του στην Μέση Ανατολή και ευρύτερα".

Πιθανές εξελίξεις:

Ισχυρή αντίδραση από τις συντηρητικές δυνάμεις τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Ιράν.
Σουνιτικές χώρες, με προεξάρχουσα την Σαουδική Αραβία, μπορεί να προχωρήσουν στην ευθέως διατυπωθείσα θέση τους, ότι η παραμένουσα Πυρηνική Δυνατότητα μιας Σιϊτικής χώρας (Ιράν) πρέπει να εξισορροπηθεί από μια αντίστοιχη Σουνιτική Πυρηνική Δυνατότητα.

Τα μεγαλεπήβολα πυρηνικά σχέδια γείτονος σε σχέση με την γενικότερη αδυναμία του διεθνούς νομικού πλαισίου (ΝΡΤ) και με τις απρόβλεπτες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή Μέση Ανατολής, μέχρι την επίτευξη σχετικής γεωστρατηγικής ισορροπίας, μπορεί να αποτελέσουν άλλοθι για ένα επί πλέον στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Η δεκαετής διάρκεια του Ιρανικού προβλήματος δημιούργησε μια δυναμική εξελίξεων και εντάσεων, οι οποίες σε συνδυασμό με το πολύ αναταραγμένο θέατρο βίας της ευρύτερης περιοχής μας, δημιουργεί νέους εχθρούς και υπαγορεύει καινούργιες συμμαχίες και ανάταξη στρατηγικών σχεδιασμών και εθνικών στόχων στα περισσότερα κράτη της περιοχής.

Οι αντιδράσεις στην συμφωνία θα πρέπει να ληφθούν πολύ προσεκτικά υπόψη από τους αρμόδιους για την χάραξη της Ελληνικής εθνικής πολιτικής και προ παντός με προοπτική μέλλοντος.
Η απειλή ενός αγώνα δρόμου για πυρηνικούς εξοπλισμούς στην περιοχή μας δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι έχει εκλείψει.

14 Ιουλίου 2015