4 Αυγούστου, 2018

Σήμα κινδύνου για την Ευρώπη

Γιώργος Κακλίκης

Εσωτερικών διαστάσεων, πριν μερικά χρόνια, η “ιδεολογία” του κ. Σ. Μπάνον, πρώην υπεύθυνου πολιτικής στρατηγικής του Αμερικανού προέδρου. Σήμερα, με την επίκληση του «λαϊκισμού της δεξιάς», ο ίδιος περνά τον Ατλαντικό και εγκαθιστά επιτελείο στην Ευρώπη με σκοπό την προώθηση σ΄αυτήν μιας παλιάς εθνικιστικής, φοβικής και ρατσιστικής πραμάτειας σε δήθεν σύγχρονο περιτύλιγμα. Όντας βέβαιος ότι, αγχωμένοι από τις ακρότητες του ριζοσπαστικού Ισλάμ στην Ευρώπη , κάποιοι από τους αγωνιώντες για τη μαζική παρουσία στις χώρες τους ομάδων άλλων εθίμων και άλλων θρησκευμάτων, θα σπεύσουν να συνταχθούν στις γραμμές του νέου αυτού αμερικανικού ιππικού που προτίθεται να επελάσει για τη σωτηρία των κρατών της γηραιάς ηπείρου. Άλλος ένας αμερικανικός διάττων, μετά τον προφήτη του πολυπολιτισμικού νεοφιλελευθερισμού Τζώρτζ Σόρος, που επιδίδεται σε αγώνα επιρροής στη γηραιά ήπειρο.

Το πράγματι μεγάλο πρόβλημα που έχουν προκαλέσει οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη, έχει εξάψει συναισθηματικά σημαντικό τμήμα του πληθυσμού τους που με πραγματικά εντυπωσιακή ευκολία μετατρέπεται σε υποστηρικτή και εργαλείο κάθε θορυβώδους μεσσία. Είτε αυτός προέρχεται από το εσωτερικό τους είτε ακόμα και πέρα από τον Ατλαντικό. Και αυτό άσχετα αν, με λίγη σκέψη και λίγη έρευνα, δεν είναι δύσκολο να διαφανούν όχι μόνο οι προθέσεις για άσκηση πολιτικής επιρροής αλλά και οι στόχοι για ριζικές ανατροπές στην Ευρώπη και την ενιαία παρουσία της στο παγκόσμιο στερέωμα.

Ο παλιός προεδρικός σύμβουλος δεν κρύβεται. Ενδιαφέρεται ανοιχτά για τις Ευρωεκλογές του 2019. Οι ευρωεκλογές αυτές θα δώσουν την ευκαιρία να εκτιμηθεί ο βαθμός προώθησης του συντηρητικού λαϊκισμού στην ευρωπαΐκή ήπειρο. Γι’ αυτό και στόχος του κ. Μπάνον είναι η ενίσχυση στην Ευρώπη των φοβιών που ανθίζουν σε περιόδους αβεβαιότητας, ανασφάλειας και οικονομικής δυσπραγίας. Αγωνίες που εκμεταλλεύονται στο έπακρο οι αρχιερείς του εθνικισμού, της ξενοφοβίας και των ριζικών λύσεων. Συνέβη με τον Αυστριακό ζωγράφο που εγκαταστάθηκε στο Βερολίνο και ρήμαξε την ανθρωπότητα με τη δράση του.

«The Movement - Το Κίνημα», είναι το όνομα της «εταιρίας» που εγκαινίασε ο κ. Μπάνον στις Βρυξέλλες με δεδηλωμένο στόχο την παροχή βοήθειας σε πρόσωπα ή ομάδες «για θέματα εθνικής κυριαρχίας, ελέγχου των συνόρων και απασχόλησης». Και αυτό, στις Βρυξέλλες την καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης «της πιο μοχθηρής δύναμης. που απειλεί τη δημοκρατία των εθνικών κρατών της Δύσης». Λόγια του Ραχίμ Κασάμ, του πιο στενού συνεργάτη του Στηβ Μπάνον.

Ο κόσμος σήμερα δείχνει να αλώνεται, μερικά, από ιδιότυπους έως επικίνδυνους ταγούς που καταλαμβάνουν την εξουσία όχι με επαναστάσεις αλλά με εκλογές. Για να κυβερνήσουν στη συνέχεια απολυταρχικά, προβάλλοντας μονοδιάστατα τη θεωρία της, ανά τετραετία – πενταετία, έκφρασης της λαϊκής βούλησης. Την οποία βούληση, με εκλογικές αλχημείες και ιδιόμορφες ιδεολογίες, κατευθύνουν στην επανεκλογή τους και την διαιώνιση της απολυταρχίας. Σ΄ αυτούς προσβλέπειο κ. Μπάνον κι αυτούς φαντάζεται σαν πιόνια στη σκακιέρα του.

Σε κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν κόμματα των άκρων. Πρόθυμα για “υπερβάσεις” αδιακρίτως αν αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε τραγωδίες. Αυτοί οι ακραίοι σχηματισμοί ρίχνουν άφθονο λίπασμα στο δέντρο του εθνικισμού που αν απλώσει τις ρίζες του θα προκαλέσει ρήγματα στην ΕΕ. Την Ευρώπη που πολλοί δεν θέλουν ενιαία. Και στους πολλούς αυτούς εντάσσεται ο παλιός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου που ήδη απευθύνεται στο θυμικό εκείνων των ευρωπαϊκών μαζών που περιορίζονται στη άκριτη θέαση ή την απλή ψηλάφηση της πραγματικότητας. Αυτούς, ασφαλώς, θα προσπαθήσει να δελεάσει ο κ. Μπάνον στοχεύοντας στην κατάργηση του χώρου Σένγκεν και στην επιστροφή στα εθνικά σύνορα. Ηδη τρομοκρατημένες από τις ακραίες ηγεσίες τους, που θέλουν να περιορίσουν το μετανατευτικό στις παρυφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι μάζες αυτές είναι το κατάλληλο έδαφος όπου θα φυτρώσουν φράχτες και τείχη, όχι μόνο για τους μετανάστες αλλά για τις ίδιες τις κρατικές συνιστώσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βραδυκίνητες οι ευρωπαϊκές ηγεσίες, αντιμετωπίζουν τις νέες αυτές καταστάσεις αργά και αποσπασματικά. Φαίνεται μόνο να ξορκίζουν το κακό επιχειρώντας να το περικλείσουν στις χώρες των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ παραμένουν σκυμμένες στη μικροδιαχείριση και τα λογιστικά τους αδυνατώντας να συνειδητοποιήσουν ότι ο κίνδυνος είναι προ των πυλών. Όλος αυτός ο χορός των φανερά ή μη εκδηλωμένων αντιλήψεων για αυτονομία, για απομόνωση, για περιφρόνηση του ιδεώδους της Ενωμένης Ευρώπης, κλονίζει επικίνδυνα το βάθρο που τόσο δύσκολα σχεδίασαν και έχτισαν οι πρώτοι ευρωπαίοι οραματιστές και οι επίγονοί τους. Ιδιαίτερα όταν ο αναπάντεχος αυτός εισβολέας δηλώνει πως σκοπός του Κινήματός του είναι η κινητοποίηση των ευρωσκεπτικιστών προκειμένου να εκλέξουν ένα αριθμό μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ικανό να ακυρώσει την ίδια τη λειτουργία του θεσμού αυτού ή ακόμα και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής…

Είτε μόνος ενεργεί ο κ. Μπάνον είτε με την υποστήριξη ισχυρών τρίτων, αποτελεί ιδιαίτερα ανησυχητική περίπτωση που η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει γρήγορα και συντεταγμένα. Όχι απλώς παρατηρώντας και σημειώνοντας τις κινήσεις του όπως ήδη λέχθηκε από εκπρόσωπο Τύπου της Επιτροπής. Δεν έχει μπροστά της μία ακόμα γραφική φιγούρα που προσπαθεί να διαλάμψει διεθνώς. Έχει μια, γνωστή εδώ και χρόνια, προσωπικότητα των άκρων που αν και γρήγορα ο ένοικος του Λευκού Οίκου έθεσε εκποδών δεν παύει να έχει αφήσει βαθύ αποτύπωμα στις αντιλήψεις της κορυφής της σημερινής αμερικανικής Διοίκησης.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μπάνον, πέρα από τον Ραχήμ Κασάμ που έχει στο πλευρό του –παλιό συνεργάτη του διαλυτικού βρεταννού Νάιτζελ Φαράζ- έχει συναντήσεις ακριβώς με αυτόν τον ίδιο τον Φαράζ και τους συνεργάτες της ακραίας Μαρί Λεπέν.

Ας ελπίσουμε ότι η ενωτική φωνή του Εμμανουέλ Μακρόν δεν θα είναι φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Πιστεύουν ή όχι σε αυτή τη φωνή όλοι οι ευρωπαίοι τουλάχιστον ας την ακούσουν. Και ας αναλογιστούν ποιο κόστος και ποιο όφελος θα έχει το μοναδικό αυτό εγχείρημα της ενωμένης Ευρώπης αν θελήσουν να δουλέψουν πάνω σ’ αυτό και να στερεώσουν το ειρηνικό μέλλον τους. Μόνον έτσι θα εξουδετερώσουν τον ιό που επωάζεται στην ήπειρό μας με προορισμό την αποσύνθεσή της. Και με κίνδυνο να αναστηθούν οι εφιάλτες του παρελθόντος.

* Ο Γιώργος Κακλίκης είναι πρέσβης επί τιμή και μέλος της Επιτροπής Διαλόγου

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ