20 Μαΐου, 2015

Σύγχρονος Πολιτισμός: Από την «πολιτιστική άνοιξη» στην κόλαση της απλήρωτης εργασίας

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε σήμερα ο Βουλευτής του Ποταμιού Νίκος Ορφανός (Β’ Πειραιά) προς τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικά με τα όσα είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση πως θα πραγματοποιήσει στο χώρο του σύγχρονου πολιτισμού.

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε σήμερα ο Βουλευτής του Ποταμιού Νίκος Ορφανός (Β’ Πειραιά) προς τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικά με τα όσα είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση πως θα πραγματοποιήσει στο χώρο του σύγχρονου πολιτισμού.

Πίσω από την «πολιτιστική άνοιξη», που έβλεπε ο αρμόδιος Υπουργός πριν τρεις μήνες ανακοινώνοντας το πρόγραμμα της κυβέρνησης για τον σύγχρονο πολιτισμό υπάρχει ένας εργασιακός μεσαίωνας στον οποίο κυριαρχεί η απλήρωτη ή η «μαύρη» εργασία, με τους περισσότερους καλλιτέχνες να δηλώνουν πλέον ημιεπαγγελματίες ή χομπίστες.

Για το Ποτάμι ο σύγχρονος πολιτισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου για τη χώρα. Το σημερινό άναρχο και αφημένο στην τύχη του τοπίο επιβάλλεται ν’ αντιμετωπιστεί μέσα από τολμηρές και εξωστρεφείς πολιτικές με όραμα και σαφείς στόχους. Μόνο με συγκεκριμένο σχέδιο και στρατηγική, τα έργα τον ελλήνων καλλιτεχνών μπορούν να βρουν τη θέση που τους αξίζει στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη, δίνοντας το πολιτιστικό στίγμα της χώρας και παράγοντας πλούτο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

Επίκαιρη Ερώτηση

Αθήνα, 20 Μαΐου 2015

Προς: Τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Σύγχρονος Πολιτισμός – Από την «πολιτιστική άνοιξη» στην κόλαση της απλήρωτης εργασίας

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού κατά τις προγραμματικές δηλώσεις εξειδικεύοντας τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σχετικά με τον σύγχρονο πολιτισμό ανακοίνωσε πως προχωρά: 1.Στην αναβάθμιση υφιστάμενων χώρων και υποδομών, αξιοποιώντας το ανενεργό απόθεμα του Υπουργείου, 2. Στην ενίσχυση της αποκέντρωσης του σύγχρονου πολιτισμού με την αξιοποίηση πολιτιστικών χώρων στην περιφέρεια με παράλληλη στήριξη της νεανικής καλλιτεχνικής δημιουργίας., 3. Στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων που παρέχουν οι ψηφιακές εφαρμογές για την ανάδειξη όλων των μεγάλων γεγονότων σύγχρονου πολιτισμού σε όλη την Ελλάδα. 4. Στην εφαρμογή ειδικών στρατηγικών εξωστρέφειας 5. Στη θεσμοθέτηση συμβουλίου σύγχρονου πολιτισμού για τον καλύτερο συντονισμό των δράσεων και των κινήσεων και 6. Στη δημιουργία κόμβου διασύνδεσης και διευκόλυνσης για την σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή.
Τρεις μήνες μετά, το τοπίο του σύγχρονου πολιτισμού στη χώρα μας παραμένει άναρχο καθώς η μέριμνά της πολιτείας απουσιάζει συστηματικά, ενώ τα προβλήματα των εργαζομένων στο χώρο διογκώνονται με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να οδηγούνται σε αδιέξοδο. Στο χώρο του πολιτισμού επικρατεί ένας εργασιακός μεσαίωνας, καθώς οι περισσότεροι εργαζόμενοι πληρώνονται με ποσοστά, είναι ανασφάλιστοι και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο Υπουργός:

1. Σε ποια φάση υλοποίησης βρίσκονται τα όσα είχαν εξαγγελθεί κατά τις προγραμματικές δηλώσεις; Ποιες συγκεκριμένες δράσεις υλοποιήθηκαν; Υπάρχει σχεδιασμός και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο τα όσα είχαν εξαγγελθεί θα έχουν αποτελέσματα; Αν ναι, ποιο είναι και ποια θα είναι τ’ αποτελέσματα;

2. Σκοπεύετε ν’ αξιοποιήσετε το νέο ΕΣΠΑ προκειμένου να εξασφαλίσετε κάποιου είδους χρηματοδότησης για τον σύγχρονο πολιτισμό; Αν ναι με ποιο τρόπο;

Ο ερωτών Βουλευτής
Νίκος Ορφανός – Β’ Πειραιά

20 Μαΐου 2015

Σχετικά