25 Ιουνίου, 2016

Σεξουαλικότητα, διαφορετικότητα και bullying

Μαργαρίτα Γερούκη

Κάλεσμα δράσης από την ΟΥΝΕΣΚΟ

Η σεξουαλικότητα θεωρείται ουσιαστικό στοιχείο της αυτοαντίληψης και έκφρασης του ατόμου ως ανθρώπινο ον. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι επιθυμούν ερωτικά άτομα του άλλου φύλου, αυτό δεν αποτελεί και τον κανόνα. Επίσης γνωρίζουμε ότι ενώ οι περισσότεροι αποδεχόμαστε το κοινωνικό μας φύλο, ούτε αυτό πάλι αποτελεί πανανθρώπινη εμπειρία! Στις σύγχρονες, δυτικές κοινωνίες τόσο ο διαφορετικός σεξουαλικός προσανατολισμός όσο και η «αποδοχή» του κοινωνικού φύλου μόνο ως ένδειξη της ανθρώπινης πολυμορφίας και του πλούτου της ανθρώπινης εμπειρίας μπορεί να θεωρείται. Παρόλα αυτά και παρά την πληθώρα των ανθρωπολογικών, ψυχολογικών, ιστορικών και άλλων μελετών γύρω από την ανθρώπινη σεξουαλικότητα, η αποδοχή του διαφορετικού και η αρμονική κοινωνική συνύπαρξη παραμένει ένα μεγάλο στοίχημα.

Σε πρόσφατες παγκόσμιες έρευνες για την υγεία και τη σχολική εμπειρία σε μαθητές και μαθήτριες του γυμνασίου, καταγράφονται ποσοστά ενδοσχολικής παρενόχλησης και βίας (bullying) που κυμαίνονται μεταξύ 7% και 74%. Σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών η σεξουαλική διαφορετικότητα και η διαφορετικότητα του κοινωνικού φύλου αποτελούν σοβαρό αίτιο περιθωριοποίησης και θυματοποίησης στο σχολείο. Η ομοφοβική και τρανσφοβική παρενόχληση στον εκπαιδευτικό χώρο φαίνεται δυστυχώς συνηθισμένη εμπειρία για την πλειοψηφία των ατόμων της ΛΟΑΤ κοινότητας και αυτό ισχύει και στη χώρα μας. Σύμφωνα με στοιχεία ο ελληνικός πληθυσμός έχει μια μάλλον αρνητική αντίληψη για τα ΛΟΑΤ άτομα πιστεύοντας ότι η σεξουαλική διαφοροποίηση είναι εν δυνάμει επικίνδυνη για την κοινωνία. Το αποτέλεσμα τέτοιων στάσεων και αντιλήψεων είναι πολλοί νέοι και νέες να στερούνται ευκαιρίες για κοινωνική, επαγγελματική και προσωπική ανάπτυξη, ενώ κινδυνεύει η σωματική, ψυχική και συναισθηματική τους υγεία στο σχολείο.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, υπό την αιγίδα της ΟΥΝΕΣΚΟ στις 18 Μαΐου στο Παρίσι οι Υπουργοί Παιδείας πολλών χωρών επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους και δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες ασφάλειας για όλα τα παιδιά στο σχολείο, ανεξάρτητα από το σεξουαλικό προσανατολισμό ή το κοινωνικό φύλο. Από αυτή τη συνάντηση η χώρα μας ήταν απούσα. Χρειάζεται το Υπουργείο Παιδείας να ενεργοποιηθεί άμεσα υπογράφοντας καταρχήν το σχετικό κάλεσμα δράσης1 και ενισχύοντας ουσιαστικά κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

* Η Μαργαρίτα Γερούκη είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου

Σχετικά