9 Ιανουαρίου, 2017

Στηρίζουμε την προσπάθεια του Προέδρου Αναστασιάδη και των ηγετών της Κύπρου

Ποτάμι

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο Σταύρος Θεοδωράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Παρουσίασα στον κ.Τσιπρα την πρότασή του Ποταμιού για Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας γιατί η συνεννόηση στα εθνικά θέματα πρέπει να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά και να μην είναι ευκαιριακή. Σε ότι αφορά το Κυπριακό είχαμε μια διεξοδική συζήτηση. Εκτός των άλλων η συνάντησή μας συνέπεσε μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο κ.Τσίπρας με τον κ. Ερντογάν, και ο Πρωθυπουργός με ενημέρωσε για τις απόψεις της τουρκικής πλευράς. Για εμάς τα πράγματα ήταν και είναι ξεκάθαρα. Στηρίζουμε την προσπάθεια του Προέδρου Αναστασιάδη και των ηγετών της Κύπρου για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος. Υποστηρίζουμε την ύπαρξη μιας ενιαίας, κυρίαρχης και ανεξάρτητης Κύπρου, μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και βέβαια μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει ανάγκη από εγγυήτριες δυνάμεις ούτε από στρατεύματα κατοχής.»

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της σύντομης συζήτησης που είχαν μπροστά στις κάμερες, πριν ξεκινήσει η κατ’ ιδίαν συζήτηση, ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε την ανάγκη μιας μια υπεύθυνης εθνικής στάσης μαζί με τους Κύπριους στην υπόθεση, ενώ επανέφερε την πάγια θέση του Ποταμιού για ένα εθνικό συμβούλιο ασφαλείας αναφέροντας: «Στα εθνικά θέματα πρέπει να έχουμε ένα μόνιμο θεσμό και θα ήθελα να συζητήσουμε τη σύσταση ενός εθνικού συμβουλίου ασφαλείας, έτσι ώστε να ξέρουμε ότι όλα τα εθνικά θέματα, παρά τις όποιες διαφωνίες, θα καταλήγουν σε μια μεγάλη συζήτηση των δημοκρατικών δυνάμεων για να βρίσκουμε μια εθνική γραμμή με την ευθύνη του εκάστοτε πρωθυπουργού. Εμείς την έχουμε ξαναβάλει στο τραπέζι αυτή την ιδέα. Είχαμε κάνει και σχετική εκδήλωση και είχε έρθει και ο κ. Βούτσης και τη συζητήσαμε. Νομίζω ότι είναι στιγμή να την υλοποιήσουμε». Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η Ελληνική πλευρά προσπαθεί να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια ώστε να δοθεί λύση στο Κυπριακό ζήτημα.

Τον επικεφαλής του Ποταμιού συνόδευαν ο βουλευτής Ηρακλείου και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, ο υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και πρέσβης ε.τ. και Γιώργος Κακλίκης, η υπεύθυνη διεθνών σχέσεων Οντίν Λιναρδάτου και η διευθύντρια του Γραφείου Τύπου του Ποταμιού Λίνα Παπαδάκη.

Φωτογραφίες: Θοδωρής Μανωλόπουλος