5 Μαΐου, 2015

Σε ακινησία το πλωτό σκάφος του κεντρικού Λιμεναρχείου Πάτρας

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας του Ποταμιού Ιάσονας Φωτήλας, σχετικά με την ανάγκη ενίσχυσης του κεντρικού Λιμεναρχείου Πάτρας, που αποτελεί υπηρεσία αιχμής του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας του Ποταμιού Ιάσονας Φωτήλας, σχετικά με την ανάγκη ενίσχυσης του κεντρικού Λιμεναρχείου Πάτρας, που αποτελεί υπηρεσία αιχμής του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Το κεντρικό Λιμεναρχείο επιτελεί ιδιαίτερα σημαντικό έργο στον τομέα της ασφάλειας και της υποστήριξης της ναυτιλίας και έχει πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό του. Δυστυχώς από το Φλεβάρη του 2015 το μοναδικό πλωτό επιχειρησιακό μέσο που διαθέτει, παραμένει καθηλωμένο, διότι χρήζει συντήρησης και άμεσων επισκευών. Το αρμόδιο Υπουργείο καθυστερεί αδικαιολόγητα στην ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών για την επισκευή του, με αποτέλεσμα το κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας να στερείται ενός από τα σημαντικότερα μέσα για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου του.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς: τον κ. Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού

Θέμα: «Σε ακινησία το πλωτό σκάφος του κεντρικού Λιμεναρχείου Πάτρας»

Το κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας αποτελεί μία από τις πλέον μάχιμες υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς στη δικαιοδοσία του βρίσκεται το σημαντικότερο λιμάνι της δυτικής Ελλάδας με μεγάλη επιβατική και εμπορευματική κίνηση και η κύρια πύλη επικοινωνίας της Ελλάδας με την Ευρώπη.

Η  Λιμενική Αρχή Πατρών πέραν των βασικών της αρμοδιοτήτων σχετικά με την ασφάλεια και την υποστήριξη της εμπορικής ναυτιλίας, εστιάζει στα ζητήματα αποτροπής έκνομων πράξεων με τη διενέργεια καθημερινών και εντατικών ελέγχων σε επιβατικά οχήματα και μεγάλα κοντέινερ με διεθνείς προορισμούς. Έχει καταγράψει μάλιστα πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό της, όπως προκύπτει και από τα στατιστικά στοιχεία με τις συλλήψεις και τις κατασχέσεις στις οποίες έχουν προβεί το τελευταίο διάστημα. Ενδεικτικά για το πρώτο τρίμηνο του 2015, σχηματίσθηκαν 153 δικογραφίες για αδικήματα του Κοινού Ποινικού Δικαίου, και πραγματοποιήθηκαν 107 συλλήψεις για πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα καθώς και 61 συλλήψεις λόγω μη ύπαρξης ταξιδιωτικών εγγράφων.

Τα επιχειρησιακά μέσα της υπηρεσίας είναι 5 οχήματα, 1 λεωφορείο και 2 πλωτά μέσα (ΠΛΣ-606, ΠΛΣ-419). Δυστυχώς όμως το αρμόδιο Υπουργείο αντί να ενισχύσει το ρόλο του και τα μέσα του κεντρικού Λιμεναρχείου Πατρών, δείχνει πρωτοφανή αδιαφορία, καθώς από τις 17 Φεβρουαρίου του 2015 το μοναδικό επιχειρησιακό σκάφος του κεντρικού Λιμεναρχείου παραμένει σε ακινησία, καθώς χρήζει άμεσης συντήρησης και επισκευών.

Το συγκεκριμένο πλωτό μέσο, είναι το πλέον επιχειρησιακό σκάφος του κεντρικού Λιμεναρχείου Πατρών, και το μοναδικό, καθώς το δεύτερο πλωτό μέσο επιτελεί διαφορετικές εργασίες. Επιτελεί δε ιδιαίτερα σημαντικό έργο στον τομέα των θαλάσσιων περιπολιών καθώς, καλύπτει το σύνολο της περιοχής δικαιοδοσίας του Λιμεναρχείο Πατρών. Η περιοχή δικαιοδοσίας του επεκτείνεται στη Στερεά Ελλάδα από το ακρωτήριο Χαλκίς και προς την ανατολή μέχρι την Άκρα Μόρνος του Κορινθιακού Κόλπου, στην Πελοπόννησο προς την ανατολή μέχρι το λιμένα Ψαθοπύργου και προς δυτικά μέχρι την Άκρα Κουνουπέλι με την αντίστοιχη θαλάσσια ζώνη. Παράλληλα, συμμετέχει και σε άλλες θαλάσσιες επιχειρήσεις του λιμενικού σώματος στο Ιόνιο Πέλαγος.
Μέχρι στιγμής από το αρμόδιο Υπουργείο, δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενες ενέργειες για τη συντήρηση και επισκευή του μοναδικού πλωτού μέσου.

Στο Ποτάμι θεωρούμε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στα Λιμεναρχεία που αποτελούν πύλες εισόδου και εξόδου εμπορευμάτων αλλά και μεταναστών, όπως της Πάτρας και είναι επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης των λιμενικών αρχών που επιτηρούν το Ιούνιο. Γι’ αυτό το λόγο, πρέπει να παρασχεθεί κάθε μέσο δυνατό από άποψη δυναμικού αλλά και εξοπλισμού σε ένα από τα πιο κομβικά λιμεναρχεία της χώρας, που συμβάλλει με το έργο του στην ασφάλεια της περιοχής αλλά και στην υποστήριξη της εμπορικής ναυτιλίας.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Σκοπεύετε να αυξήσετε τον αριθμό του προσωπικού που υπηρετεί στο κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας και να το ενισχύσετε με τα απαιτούμενα μέσα, έτσι ώστε να επιτελεί με καλύτερο τρόπο την αποστολή του;

2. Με ποιο χρονοδιάγραμμα θα αποκαταστήσετε επιχειρησιακά το μοναδικό πλωτό μέσο του λιμεναρχείου Πατρών, προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο του;

Ο ερωτών Βουλευτής
Ιάσονας Φωτήλας - Αχαΐας

5 Μαΐου 2015

διαβάστε επίσης