7 Ιουνίου, 2018

Σαφείς εξηγήσεις για το τι διακυβεύεται

Γιώργος Κακλίκης

Από τον βορρά μέχρι το νότο της Ελλάδας, πραγματοποιούνται σήμερα συγκεντρώσεις για το λεγόμενο ονοματολογικό. Οι πολίτες αποφάσισαν να ακουστεί η φωνή τους για ένα μεγάλο θέμα που απασχολεί την πολιτική σκηνή της χώρας από την αρχή της δεκαετίας του 90.

Ασφαλώς η πολιτεία, ο πολιτικός κόσμος, η κυβέρνηση θα ακούσουν τη φωνή που θα υψωθεί από μία πολύ σημαντική μερίδα των Ελλήνων των οποίων η γνώμη είναι αναντίρρητα σεβαστή. Ο πολιτικός όμως κόσμος οφείλει να σταθμίσει τόσο τη φωνή της Ελλάδας που διαδηλώνει όσο και το κόστος της μη - λύσης του θέματος που οι δύο πλευρές συζητούν επί 27 χρόνια. Πρέπει να σταθμίσει αλλά και να περάσει στην ελληνική κοινωνία τα υπέρ και τα κατά μιας μετάθεσης της διευθέτησης του χρονίζοντος αυτού προβλήματος στο απώτερο μέλλον. Πρέπει να μιλήσει, χωρίς δευτεροβάθμιες ψηφοθηρικές σκέψεις, στον λαό για τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ελλάδας. Και αυτό, ανάμεσα σε άλλα, σημαίνει αν η Ελλάδα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της από την παγίωση της σταθερότητας στα βόρεια σύνορά της, αν τη συμφέρει να κλείσει ένα επί χρόνια ανοιχτό μέτωπο, αν τη συμφέρει να μην αφήσει τρίτους να παίζουν παιχνίδια επιρροής στην ΠΓΔΜ και σε άλλα κράτη της περιοχής. Και εδώ πρέπει να μην ξεχνιέται η εργώδης προσπάθεια προσεταιρισμού των βορείων γειτόνων μας από την επιθετική Τουρκία η οποία αποδύεται άοκνα σε προσπάθειες προώθησης της παρουσιας της τόσο στην ΠΓΔΜ όσο και την Αλβανία.

Ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας χρωστάει στους συμπατριώτες μας που σήμερα διαδηλώνουν σαφείς εξηγήσεις για ό,τι διακυβεύεται, για ό,τι θετικό θα μπορούσε να προκύψει από μία αξιοπρεπή λύση του προβλήματος. Ο πολιτικός μας κόσμος πρέπει να αποφύγει την στείρα παρελθοντολογία και το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών και να δηλώσει ανοιχτά αν θεωρεί ότι η στιγμή αυτή είναι κατάλληλη για μία λύση διαρκείας.

Ο πολιτικός κόσμος οφείλει να τονώσει, με την λογική, το οποίο συναίσθημα ανασφάλειας υπάρχει σε όσους ανησυχούν ότι η Ελλάδα διατρέχει κίνδυνο από την ΠΓΔΜ και να ξεκαθαρίσει ότι ένας μόνο κίνδυνος ασφάλειας υπάρχει και αυτός δεν προέρχεται παρά μόνο από την επιτήδεια Τουρκία.

Οι αλυτρωτικές αναφορές σε Σύνταγμα, σε ιστορικά και γεωγραφικά σχολικά βιβλία και οι επεκτατικές φαντασιώσεις κάποιων στην ΠΓΔΜ που εκμεταλλεύονται τα αισθήματα του κόσμου για να συλλέξουν ψήφους, δεν μπορούν να απειλήσουν την Ελλάδα. Η Αθήνα είναι υπολογίσιμη δύναμη όχι μόνο στα Βαλκάνια αλλά και αλλού. Είναι λάθος να μην εξηγείται ότι το μέγεθος του κινδύνου είναι τόσο που η Ελλάδα δεν πρέπει φοβάται την ΠΓΔΜ. Μια χώρα που όσο θέλει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ άλλο τόσο επιθυμεί να είναι κοντά στη νότια γείτονά της διατηρώντας με αυτήν ουσιαστικά φιλικές σχέσεις.

Και από την άλλη, ας μιλήσουν χωρίς μισόλογα οι πολιτικοί μας στην κοινωνία εξηγώντας πόσο χρήσιμο είναι για την Ελλάδα να μην διαιωνίζεται η ρευστότητα στον Βορρά της. Ας μην ξεχνάμε το κέρδος της χώρας μας από την προσέγγισή της με την γειτονική Βουλγαρία που σήμερα είναι σύμμαχος και εταίρος της. Και ας ήταν κάποτε τα βάρη των σχέσεων Αθήνας - Σοφίας τεράστια σε σχέση με αυτά της Αθήνας με τα Σκόπια που, όπως όλα δείχνουν, μπορεί σύντομα να αποτελέσουν παρελθόν.

* Ο Γιώργος Κακλίκης είναι πρέσβης επί τιμή και μέλος της Επιτροπής Διαλόγου

Πηγή: TA NEA