24 Ιουνίου, 2017

Ριζοσπαστικό πρόγραμμα όχι τελετουργικές διαδικασίες

Δημήτρης Τσιόδρας

Η ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου, ώστε να ανακτήσει την ηγεμονία δεν είναι διαδικαστικό ζήτημα. Είναι ένα θέμα καθαρά πολιτικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την ψήφιση δύο μνημονίων, κι αφού έχουν καταρρεύσει θορυβωδώς όλες οι εξαγγελίες του, εγκαταλείπει σταδιακά τη ριζοσπαστική Αριστερά και επιχειρεί να στραφεί προς την Κεντροαριστερά.

Θέλει να εκφράσει τον χώρο, παρότι συγκυβερνά με ένα ακροδεξιό κόμμα και ο πυρήνας των αντιλήψεων του δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τη σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία.

Ο κ Τσίπρας αντιλαμβάνεται ότι η στροφή αυτή είναι όρος πολιτικής επιβίωσης και είναι διατεθειμένος να φορέσει το κοστούμι που του διασφαλίζει την εξουσία. Ο προοδευτικός χώρος οι δυνάμεις του ριζοσπαστικού Κέντρου, οφείλουν να απαντήσουν προβάλλοντας τον δικό τους δρόμο. Ποιος είναι αυτός; Του Κόρμπιν τον οποίο χειροκροτούν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ή ενός νέου κινήματος όπως αυτό του Μακρόν στη Γαλλία; Η κρατικίστικη λογική του ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 80 έχει γίνει πλέον γήπεδο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ελλάδα έχει ανάγκη από ριζικές αλλαγές ξεκινώντας από το κράτος και την παιδεία Εχει ανάγκη από ένα νέο κίνημα Τα
κινήματα εκφράζουν κοινωνικές δυνάμεις και οι δυνάμεις που αναζητούν έκφραση σήμερα, είναι εκείνοι που δημιουργούν και οι άνεργοι.

Αυτοί δεν συγκινούνται από την αναδιατύπωση, των διακηρύξεων του Α. Παπανδρέου ούτε από τελετουργικές συναντήσεις. Χρειάζεται ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα και δυναμική είσοδος, στο προσκήνιο νέων δυνάμεων με την παράλληλη
συνδρομή προσώπων που έχουν αφήσει θετικό αποτύπωμα στο παρελθόν. Το Ποτάμι γι' αυτό το κίνημα προσπαθεί και θα συμβάλει σε αυτό μαζί με τις δυνάμεις που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση.

* O Δημήτρης Τσιόδρας είναι εκπρόσωπος τύπου του Ποταμιού

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών