8 Απρίλιος, 2019

Ψήφος στο Ποτάμι σημαίνει ένα βροντερό «όχι» σε μία φοβική Ευρώπη

Ποτάμι

Συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη στην εφημερίδα “Ελευθερία”

Η περιοδεία με το οικολογικό βανάκι, η αυθόρμητη επαφή με τον κόσμο, η ανταλλαγή προβληματισμών και οι συζητήσεις με φίλους και όχι κομματικούς μηχανισμούς, αποτελούν την καθημερινότητα του Σταύρου Θεοδωράκη, από την περασμένη εβδομάδα και μέχρι τις 26 Μαΐου.

Στόχος του επικεφαλής του Ποταμιού είναι να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερους να ψηφίσουν στις εκλογές γιατί “η επόμενη Ευρωβουλή θα κρίνει εάν θα πάμε προς μία ανοικτή και πιο ενωμένη Ευρώπη και τελικά αν θα επικρατήσουν οι καταστροφικές δυνάμεις του εθνικισμού και του λαϊκισμού ή όχι”.

Στις ευρωεκλογές η ψήφος στο Ποτάμι θα είναι ένα βροντερό “όχι” σε μια φοβική Ευρώπη. Και το ψηφοδέλτιο του Κινήματος φανερώνει την κατεύθυνση “για την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης τόσο σε οικονομικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο, αφού το Ποτάμι είναι ξεκάθαρα το πλέον φιλοευρωπαϊκό κόμμα”. Διακεκριμένοι επαγγελματίες και επιστήμονες με βαθιά γνώση των θεμάτων που συζητούνται στην Ευρώπη, με βιωματική σχέση με το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, είναι υποψήφιοι που “θα γίνονταν οι καλύτεροι Ευρωβουλευτές”.

Αυτό θα γίνει αντιληπτό και από τους ψηφοφόρους εκτίμησε ο Σταύρος Θεοδωράκης αφού “άνθρωποι που σιχαίνονται τις ιδεοληψίες και που θέλουν λύσεις έχουν απογοητευτεί ολικώς από τον κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά δεν επιθυμούν την επιστροφή στην πεπατημένη του κομματισμού και των παρωχημένων μυαλών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ”.

Τέλος, αναφορικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες και το αν το Ποτάμι θα κατεβεί αυτόνομο στις εθνικές εκλογές, τόνισε: “Πιστεύω σε μια διακυβέρνηση, η οποία θα εμπεριέχει πολύ Ποτάμι στην άποψη. Εμείς θα παραμείνουμε μια ανόθευτη κεντρώα, προοδευτική, τολμηρή φωνή στη χώρα”.

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Δημοσιογράφος: Πώς πάει λοιπόν η περιοδεία σας με το βανάκι;

Σταύρος Θεοδωράκης: Το καλύτερό μας! Φτάνεις σε κάθε γωνιά της χώρας και μιλάς με ανθρώπους που απροσδόκητα σε βλέπουν μπροστά τους ενώ δουλεύουν στο μαγαζί τους ή κάνουν τη βόλτα με τα μωρά τους. Όχι στημένα, να χτυπούν παλαμάκια και εσύ να είσαι στο έδρανο, αλλά φυσικά. Ακουμπάς για λίγο εσύ τις ζωές τους. Ξέρετε, είναι εντυπωσιακό το πόσο αληθινά μιλά κάποιος για το τι θέλει από την πολιτική όταν μπορέσει να ξεφύγει από τα άγονα πυρά των λεκτικών επιθέσεων, των ειρωνειών και της ατάκας του Τσίπρα και του Μητσοτάκη.

Δ: Πώς οργανώνετε μια μέση ημέρα της περιοδείας σας;

Σ.Θ: Σε κάθε πόλη συναντώ πολίτες, μιλώ με τοπικούς δημοσιογράφους, συναντώ τις θεσμικές αρχές. Όχι για να ανταλλάξουμε φιλοφρονήσεις αλλά για να νοιώσουμε μέσα από την απλή και φυσική συζήτηση τους προβληματισμούς τους για την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη. Συναντούμε ανθρώπους που ποτέ δεν έχουμε γνωρίσει, σπανίως κάποιους εθελοντές του κινήματος μας. Ξέρετε, το Ποτάμι επέλεξε να μην φτιάξει κομματικούς στρατούς. Δεν καταδυναστεύει την κοινωνία με κομματικούς μηχανισμούς. Έχει όμως καλούς φίλους και αποκτά και καινούργιους. Θα το δείτε αυτό στις 26 Μαΐου!

Δ: Ναι, ας μιλήσουμε για τις Ευρωεκλογές. Κατά πρώτον, πιστεύετε ότι οι πολίτες θα έρθουν να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές;

Σ.Θ: Σας απαντώ πολύ αυστηρά ότι πρέπει να το κάνουν. Οι πολίτες πρέπει να ψηφίσουν σε αυτές τις Ευρωεκλογές. Πρώτον, γιατί πολλές σημαντικές αποφάσεις που αφορούν την ζωή μας θα ληφθούν την επόμενη πενταετία στις Βρυξέλλες. Η επόμενη Ευρωβουλή θα κρίνει εάν θα πάμε προς μία ανοικτή και πιο ενωμένη Ευρώπη. Δεύτερον, γιατί η ψήφος μας θα κρίνει το αν τελικά θα επικρατήσουν οι καταστροφικές δυνάμεις του εθνικισμού και του λαϊκισμού στην Ευρώπη ή όχι.

Δ: Ας υποθέσουμε ότι έρχονται στην κάλπη. Τι θα σημαίνει η ψήφος τους υπέρ του Ποταμιού;

Σ.Θ: Θα σημαίνει κατά πρώτον ένα βροντερό «όχι» σε μία φοβική Ευρώπη. Η ψήφος για το Ποτάμι είναι ψήφος για την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης τόσο σε οικονομικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Το Ποτάμι είναι ξεκάθαρα το πλέον φιλοευρωπαϊκό κόμμα. Πολλές από τις προτάσεις του Γάλλου Προέδρου Μακρόν, ενός εκ των κεντρικών προσώπων του ευρωπαϊκού σχεδίου αυτήν τη στιγμή, στο προσφάτως δημοσιοποιημένο μανιφέστο του για την Ευρωπαϊκή Αναγέννηση, είναι και προτάσεις που έχει κάνει το Ποτάμι. Όπως για παράδειγμα η ευρωπαϊκή αστυνομία συνόρων, η προστασία των αδυνάμων με τη θέσπιση ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και η φορολόγηση των πολυεθνικών κολοσσών. Η ψήφος για το Ποτάμι είναι ψήφος για να βάλουμε τον κάθε πολίτη, από το νοτιότερο άκρο της Ελλάδας μέχρι το βορειότερο της Σουηδίας, στο επίκεντρο των μεγάλων αποφάσεων.

Δ: Εσείς βάλατε ήδη στο ευρωψηφοδέλτιο σας πολίτες που κατοικούν από την Κρήτη μέχρι τη Φινλανδία. Τι θέλατε να δείξετε με αυτήν σας τη κίνηση;

Σ.Θ: Πράγματι το μισό Ευρωψηφοδέλτιο του Ποταμιού έως αυτήν τη στιγμή αποτελείται από ανθρώπους που ζούνε σε 12 διαφορετικές χώρες της Ευρώπης. Ανθρώπους που έφυγαν από την Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης. Η Ελλάδα δεν πρέπει να αποκοπεί από τους ανθρώπους που έφυγαν, αλλά πρέπει να διατηρήσουμε τον δεσμό μαζί τους ελπίζοντας κάποια στιγμή να επιστρέψουν. Επιπλέον, με την κίνησή μας αυτή σηματοδοτούμε τον οικουμενικό χαρακτήρα της Ευρώπης. Πρέπει όλοι στην Ευρώπη να σκεφτόμαστε Ευρωπαϊκά και όχι ο καθένας μόνο τη χώρα του.

Δ: Σας έχω ακούσει να υπογραμμίζετε συχνά την ποιότητα των υποψηφίων του ευρωψηφοδελτίου σας...

Σ.Θ: Ναι, γιατί πραγματικά πιστεύω ότι οι υποψήφιοί μας είναι διακεκριμένοι επαγγελματίες και επιστήμονες με βαθιά γνώση των θεμάτων που συζητούνται στην Ευρώπη. Ξέρετε, στο Ευρωκοινοβούλιο δεν δεν στέλνουμε αυτόν που κάνει την καλύτερη πάσα ή λέει την καλύτερη ατάκα. Ο Ευρωβουλευτής θα πρέπει να έχει κάποια βιωματική σχέση με το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, είτε λόγω της διαδρομής του είτε λόγω της κουλτούρας του. Όλοι οι υποψήφιοι του Ποταμιού θα γίνονταν οι καλύτεροι Ευρωβουλευτές.

Δ: Πιστεύετε ότι οι ψηφοφόροι θα εκτιμήσουν αυτά τα χαρακτηριστικά των υποψηφίων σας;

Σ.Θ: Ξέρετε, κάποιες φορές υποτιμούμε τους ψηφοφόρους και για αυτό τους δίνουμε τις ίδιες συνταγές. Λίγο από ποδοσφαιριστές, λίγο από τραγουδιστές και λίγο από πρόσωπα της τηλεόρασης. Και όμως υπάρχουν πάρα πολλοί πολίτες που θα χαίρονταν και θα εκτιμούσαν τον κατάλληλο και άξιο εκπρόσωπο στην Ευρωβουλή. Το «Εγώ είμαι το Ποτάμι» το ακούμε πολύ συχνά στην περιοδεία από ανθρώπους στους οποίους περιγράφουμε το πώς βλέπουμε τον ρόλο και το προφίλ των Ευρωβουλευτών! Είναι άνθρωποι που δεν το «φωνάζουν» αλλά που την κρίσιμη στιγμή θα μιλήσουν. Θα βγουν μπροστά, θα ψηφίσουν και θα απογοητεύσουν οικτρά τα παλιά κόμματα που το καθένα για τους λόγους του θέλει να εξαφανίσουν το Ποτάμι. Οι άνθρωποι που σιχαίνονται τις ιδεοληψίες και που θέλουν λύσεις έχουν απογοητευτεί ολικώς από τον κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά δεν επιθυμούν την επιστροφή στην πεπατημένη του κομματισμού και των παρωχημένων μυαλών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ.

Δ: Ας περάσουμε τώρα στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Μια που κάνετε αναφορά στο ΚΙΝΑΛ, ήθελα να σας ρωτήσω αν πλέον σας ενδιαφέρει η συζήτηση που γίνεται στην Κεντροαριστερά.

Σ.Θ: Το Ποτάμι έχει μέσα του και ανθρώπους που θα αποκαλούσαμε «Κεντροαριστερούς» και ανθρώπους που θα αποκαλούσαμε «Κεντροδεξιούς». Όμως το σημαντικότερο για όλους είναι ότι το Ποτάμι εκφράζει μια σύγχρονη αντίληψη της πολιτικής που θέλει λύσεις και όχι ιδεολογικές παλινδρομήσεις. Τολμάμε να προτείνουμε και να ψηφίζουμε τα σωστά, από όπου και εάν προέρχονται για το καλό της χώρας. Δεν συμμετέχουμε σε παιχνίδια εντυπώσεων, ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ που κυβερνούσε επί τέσσερα σχεδόν χρόνια με την ακροδεξιά, ούτε με το ΚΙΝΑΛ που επιστρέφει στις γνωστές πρακτικές του παλαιοκομματισμού. Υπό αυτήν την έννοια, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μετέχουμε σε οποιονδήποτε διάλογο με τα παραπάνω κόμματα, αν είναι αυτά που εσείς προσδιορίζεται ως «Κεντροαριστερά».

Δ: Άρα να υποθέσω ότι το Ποτάμι θα κατεβεί αυτόνομο και στις επόμενες βουλευτικές εκλογές;

Σ.Θ: Προφανώς! Το Ποτάμι θα παραμείνει μια ανόθευτη κεντρώα, προοδευτική, τολμηρή φωνή στη χώρα. Οποιαδήποτε προεκλογική συνεργασία θα ήταν σαν να εγκαταλείπουμε τους ανθρώπους που στηρίζουν το Ποτάμι. Και είναι πολλοί αυτοί. Ειδικά μετά τη δεξιά στροφή της ΝΔ, την αναπαλαίωση του ΚΙΝΑΛ και τις λαϊκίστικες εξάρσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, το Ποτάμι θα κατεβεί με πολλά νέα πρόσωπα, ανθρώπους που δεν έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν σε ψηφοδέλτια. Υπολογίζουμε ότι περίπου το 60% των ψηφοδελτίων που ετοιμάζουμε θα είναι άνθρωποι που δεν έχουν υπάρξει υποψήφιοι παλαιότερα.

Δ: Έχοντα αποκλείσει λοιπόν οποιαδήποτε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΚΙΝΑΛ, μήπως στο νου σας θα είχατε ως στόχο τη συνεργασία σας με τη Νέα Δημοκρατία σε μια πιθανή νέα κυβέρνηση;

Σ.Θ: Ακούστε, το Ποτάμι, όλα αυτά τα χρόνια, συνεργάσθηκε, σε διαφορετικές στιγμές και σε επιμέρους θέματα, σχεδόν με όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Συνεργαστήκαμε για λύσεις. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και μετά τις εκλογές. Έχουμε πει ξεκάθαρα ποιες είναι οι προτεραιότητες της χώρας: οι νέοι, τα ατομικά δικαιώματα, ο πλανήτης, η δημιουργικότητα στην επαγγελματική ζωή και φυσικά η αποκομματικοποίηση. Στη βάση αυτών των προτεραιοτήτων, θα προσπαθήσουμε να συνεργασθούμε με όποιον κερδίσει τις εκλογές. Δε μετέχουμε στις εκλογές για να καταγγέλλουμε και να κουνάμε το δάχτυλο, θέλουμε να μετέχουμε ενεργά στη λήψη αποφάσεων. Η πολιτική απαιτεί συνεργασίες, κάτι που προφανώς δεν καταλαβαίνει η Νέα Δημοκρατία. Αντιθέτως, βάζει όλες της τις δυνάμεις για να βγει αυτοδύναμη και να εξαφανίσει τις δυνάμεις του Κέντρου. Αυτό δεν είναι προς όφελος της κοινωνίας, σε καμία περίπτωση. Ξέρετε γιατί; Γιατί σε μια αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία, είναι θέμα χρόνο να πρυτανεύσουν οι βαρονίες και τελικά να οδηγηθούμε σε πιο συντηρητικές λύσεις. Θα είναι μια κακή εξέλιξη και φοβάμαι ότι τότε θα είναι αργά για δάκρυα. Προσωπικά, πιστεύω σε μια διακυβέρνηση, η οποία θα εμπεριέχει πολύ Ποτάμι και εννοώ Ποτάμι στην άποψη.

Πηγή: εφημερίδα "Ελευθερία"