31 Μαρτίου, 2016

«Προτεραιότητά μας οι μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η κοινωνία»

Ποτάμι

«Χρειάζεται μια μεγάλη προσπάθεια για να αλλάξουμε τη χώρα και πρέπει να δούμε αν σ' αυτή την προσπάθεια πραγματικά προστίθεται νέος κόσμος» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης μετά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

«Είναι απαραίτητο να συναινέσουμε στην δημιουργία μιας επιτροπής θέσεων και διαλόγου με την κοινωνία, μιας επιτροπής που δεν θα έχει πλειοψηφία ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε το Ποτάμι, αλλά οι περισσότεροι θα είναι και προέρχονται από την κοινωνία, μια επιτροπή που σε εύλογο χρονικό διάστημα θα μας δώσει ένα πλαίσιο θέσεων και τη δυνατότητα σε αυτό το εγχείρημα να προστεθεί νέος κόσμος» ανέφερε στους δημοσιογράφους ο Επικεφαλής του Ποταμιού. Στη συνέχεια τόνισε: «Είπαμε ότι αυτός ο διάλογος δεν πρέπει να είναι χρονικά απεριόριστος και θα πρέπει μέσα σε 2 μήνες αυτή η επιτροπή που θα ξεπερνά τα κόμματα μας, να μας πει τα συμπεράσματά της».

Η πλήρης δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη έχει ως εξής:

«Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Όπως έχω ξαναπεί το θέμα δεν είναι να ενωθούν οι μηχανισμοί για να σωθούν, το θέμα είναι, να συνεργαστούμε για να λύσουμε τα προβλήματα της χώρας. Είπαμε με την κ. Γεννηματά ότι είναι απαραίτητο να συναινέσουμε στην δημιουργία μιας επιτροπής θέσεων και διαλόγου με την κοινωνία, μιας επιτροπής στην οποία δεν θα έχει πλειοψηφία ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε το Ποτάμι, όπου οι περισσότεροι θα προέρχονται από την κοινωνία και που θα συζητήσει τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας. Μια επιτροπή που σε εύλογο χρονικό διάστημα θα μας δώσει ένα πλαίσιο θέσεων και τη δυνατότητα σε αυτό το εγχείρημα να προστεθεί νέος κόσμος. Να δούμε δηλαδή αν πραγματικά προστίθεται νέος κόσμος σε μια μεγάλη προσπάθεια για να αλλάξουμε η χώρα. Να δούμε δηλαδή πως μπορεί να συμβεί αυτό πραγματικά σε μια μεγάλη προσπάθεια για να αλλάξουμε τη χώρα.

Στη συνέχεια ο επικεφαλής του Ποταμιού απάντησε σε ερωτήσεις

Δημοσιογράφος: Υπάρχει πίεση από το εξωτερικό αυτή τη στιγμή από τους Ευρωσοσιαλιστές ενδεχομένως για συνεργασίες με τον Σύριζα για παράδειγμα;

Σταύρος Θεοδωράκης: Δεν υπάρχει καμία πίεση -τουλάχιστον εμείς δεν δεχόμαστε καμία- για την οποιαδήποτε συνεργασία. Ότι συνεργασίες κάνουμε είναι γιατί τις θεωρούμε απαραίτητες για την κοινωνία. Αυτή τη στιγμή είναι απαραίτητο να ξέρει η κοινωνία ότι υπάρχουν δυνάμεις στον προοδευτικό, μεσαίο και κεντρώο χώρο - ο καθένας δίνει έναν δικό του ορισμό- δυνάμεις φιλελεύθερες και προοδευτικές, αριστερές και μεταρρυθμιστικές, δυνάμεις της οικολογίας, που βασανίζονται για να βρουν ένα νέο πλαίσιο που να απαντά στα μεγάλα προβλήματα που έχει σήμερα ο τόπος».

Δημοσιογράφος: Είπατε συγκεκριμένα πράγματα σήμερα που συναντηθήκατε;

Σταύρος Θεοδωράκης: Είπαμε ότι αυτός ο διάλογος δεν πρέπει να είναι τεράστιος και θα πρέπει μέσα σε 2 μήνες αυτή η επιτροπή που θα ξεπερνά τα κόμματα μας, να μας πει τα συμπεράσματά της.

Δημοσιογράφος: Ποια κόμματα θα μπορούσαν να χωρέσουν σε αυτό το σχήμα;

Σταύρος Θεοδωράκης: Ας μην φτάνουμε στον επίλογο. Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι ότι το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ καλούν τις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου να συζητήσουν για τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η κοινωνία. Αυτό μας ενδιαφέρει. Δεν μας ενδιαφέρει να σώσει ο καθένας τον μηχανισμό του.

Δημοσιογράφος: Θα συνεργαστείτε και σε επίπεδο βουλής ενδεχομένως το επόμενο διάστημα;

Σταύρος Θεοδωράκης: Με τις προοδευτικές ευρωπαϊκές δυνάμεις, το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ σε κάποιες περιπτώσεις συνεργαζόμαστε μαζί τους στη βουλή. Βεβαίως ανάλογα την πορεία της επιτροπής θα υπάρχουν πράγματα και κοινοί βηματισμοί και μέσα στο κοινοβούλιο.

Δημοσιογράφος: Η Ένωση Κεντρώων μπαίνει σε αυτό το σχήμα;

Σταύρος Θεοδωράκης:
Μπαίνουν προοδευτικοί πολίτες από παντού. Αν εννοείτε τώρα τον κεντρικό μηχανισμό δεν θεωρούμε ότι υπάγεται σε αυτό που λέμε Ευρωπαϊκές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της χώρας.

Δημοσιογράφος: Η εκτίμηση σας όσον αφορά το ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική του είναι ταυτόσημη;

Σταύρος Θεοδωράκης: Είναι σαφές ότι αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εξυπηρετεί τις προοδευτικές δυνάμεις. Έχει μία συντηρητική πολιτική και ως εκ τούτου σε αυτή την συζήτηση και σε αυτόν τον διάλογο δεν συμμετέχει.

Δείτε φωτογραφίες από την συνάντηση:

Φωτογραφίες: Θοδωρής Μανωλόπουλος