4 Ιουλίου, 2018

«Προτεραιότητα η πολιτική επιβίωση των αρχών του Ποταμιού και όχι των στελεχών του»

Γιώργος Μαυρωτάς

Προσπάθεια συσπείρωσης του κομματικού του ακροατηρίου που φυλλοροεί στις δημοσκοπήσεις, χαρακτήρισε τις δηλώσεις Καμμένου περί εκλογών ή δημοψηφίσματος σε σχέση με τη συμφωνία περί Μακεδονικού, ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, κατά τη συμμετοχή του στην εκπομπή «Η Στάση των Δύο» με τον ‘Αρη Τόλιο, στον ραδιοφωνικό σταθμό 9,84 FM την Τρίτη 03 Ιουλίου 2018.

Χαρακτήρισε μειωμένη την αξιοπιστία του αρχηγού των ΑΝ.ΕΛ. μετά τις σχετικές παλινωδίες του και διαπίστωσε πως οι δηλώσεις δεν αποτελούν τομή στο πολιτικό σκηνικό. Εκτίμησε πως όσο μεγαλύτερη η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα υποστηρίξει τη συμφωνία τόσο το καλύτερο, διαπιστώνοντας όμως πως αυτή βρίσκεται μόλις πάνω από τους 150 και σε καμία περίπτωση δεν προσεγγίζει τους 180 βουλευτές. Ερμήνευσε ενδεχόμενη κυβερνητική πρόταση για αυξημένη πλειοψηφία ως απόπειρα διεξόδου προκειμένου η κυβέρνηση να αποφύγει τις όποιες ζημιές.

Διαπίστωσε πως η συμφωνία προέκυψε μάλλον ως αποτέλεσμα ευνοϊκών διεθνών συγκυριών παρά ορθών κυβερνητικών χειρισμών. Διευκρίνισε πως η στήριξη της συμφωνίας δεν μεταφράζεται σε στήριξη της Κυβέρνησης και σε περίπτωση που η τελευταία θελήσει να εκβιάσει εμπιστοσύνη προς αυτήν, στο Ποτάμι θα το ξανασκεφτούν διπλά. Επανέλαβε τη θέση περί μη στήριξης της Κυβέρνησης από το Ποτάμι, η οποία έχει διατυπωθεί σε όλους τους τόνους. Υπενθύμισε πως ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έκανε την επιλογή συγκυβερνήτη το 2015 και θα πάει μαζί του μέχρι το τέλος.
Απέρριψε το χαρακτηρισμό του λάθους για την αρχική συμμετοχή του Ποταμιού στο ΚΙΝ.ΑΛ., σύμφωνα με τα τότε δεδομένα. Αποδέχθηκε ως λάθος ότι στο Ποτάμι υπήρξαν αρκετά ευκολόπιστοι πιστεύοντας πως θα δημιουργηθεί μια μετεξέλιξη του προοδευτικού μεσαίου χώρου παρά ένα ΠΑΣΟΚ plus. Παρατήρησε πως στην προχθεσινή ΜΕ.ΣΥ.Α. του Ποταμιού επέστρεψαν στελέχη που υπήρξαν εξ αρχής αντίθετοι στη συμμετοχή στο ΚΙΝ.ΑΛ. αν και υπάρχουν και απώλειες όπως του Π. Καρκατσούλη και της κίνησης «Μπροστά».

Ολοκληρώνοντας, έκρινε ως βασικό ζητούμενο την επιβίωση των αρχών και ιδεών του Ποταμιού και όχι την πολιτική επιβίωση των στελεχών του, κάτι που δεν ήταν δυνατόν να υλοποιηθεί εντός ενός χώρου όπου αντιμετωπίζοντας ως νοθευτές του μηνύματος, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Α. Λοβέρδος, και όχι ως συνδιαμορφωτές. Εν όψει του συνεδρίου του Οκτωβρίου παρέπεμψε στην έκφραση της ατζέντας Macron στην Ελλάδα και του ρόλου του Ποταμιού σε αυτήν, καθώς περιλαμβάνει θέσεις που το κόμμα προέβαλε από το 2014-15, με άξονα την απομάκρυνση από τα ιδεολογικά στεγανά που εμποδίζουν λύσεις και πυξίδα τη βιώσιμη ανάπτυξη. Τέλος, επιβεβαίωσε πως το Ποτάμι στο συνέδριο του Οκτωβρίου θα επανεξετάσει τη συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

* Ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι βουλευτής και Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου

Πηγή: Αθήνα 9.84

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com