6 Οκτωβρίου, 2017

Προτάσεις και δράσεις για τη μείωση χρήσης της πλαστικής σακούλας

Ποτάμι

Τις καταστροφικές συνέπειες της χρήσης της πλαστικής σακούλας για τις θάλασσες αλλά και για τη θαλάσσια ζωή, καθώς και τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν για τη μείωση της χρήσης της, ανέδειξαν με εκδήλωσή τους οι ευρωβουλευτές του Ποταμιού Μιλτιάδης Κύρκος και Γιώργος Γραμματικάκης εξ ονόματος της ομάδας S&D.

Στην Ελλάδα, όπως αναφέρθηκε, χρησιμοποιούμε περίπου 4,3 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες ετησίως - οι οποίες αναλογούν σε 363 σακούλες ανά κάτοικο- ενώ παράγονται 3,4 τόνοι πλαστικής σακούλας ετησίως μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι συνέπειες αυτής της «κατάχρησης» είναι ιδιαίτερα σοβαρές καθώς για να αποσυντεθεί μια πλαστική σακούλα χρειάζονται δεκάδες χρόνια, επιπλέον κατακερματίζονται σε μικροσκοπικά κομμάτια και γίνονται μεταφορείς οργανισμών, ενώ αλλοιώνουν και το υπόστρωμα του πυθμένα της θάλασσας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν οι δράσεις του προγράμματος Life DeBAG στην Ελλάδα, αλλά και πρωτοβουλίες δήμων, όπως της Αλόννησου, της Σίφνου και της Χίου, για τη μείωση χρήσης της πλαστικής σακούλας.

Η συνάντηση εργασίας με θέμα «Προτάσεις και δράσεις για τη μείωση χρήσης της πλαστικής σακούλας» πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση: