8 Σεπτεμβρίου, 2015

Οι προτάσεις μας για την ευρωπαϊκή πολιτική

«Μαζί στην Ευρώπη»

H Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη και θα αγωνιστούμε να γίνει μια σύγχρονη, δυναμική Ευρωπαϊκή χώρα. Οι προοδευτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ελλάδα για να αποκτήσει σοβαρή δημόσια διοίκηση, ανοικτή οικονομία, εξαιρετική παιδεία, πλήρες κοινωνικό κράτος και ισότητα ευκαιριών, δεν είναι ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις. Είναι ελληνικές μεταρρυθμίσεις.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια ένωση δημοκρατικών κρατών που με αμοιβαίο σεβασμό και στη βάση του κράτους δικαίου έχουν ενώσει τις αγορές τους, ανοίξει τα σύνορά τους και μοιραστεί πολλές από τις εξουσίες τους. Η σημερινή Ευρώπη είναι ένας τόπος ειρήνης, οικονομικής ανάπτυξης, ίσων ευκαιριών, δημοκρατίας, δικαιωμάτων και κοινωνικής δικαιοσύνης. Η Ελλάδα πρέπει να είναι περήφανη που ανήκει σε αυτήν την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ευρώπη έχει βρει μια αρμονική ισορροπία μεταξύ των δυναμικών αγορών και του κοινωνικού κράτους. Η Ευρώπη είναι το μόνο τμήμα του κόσμου όπου η κοινωνική δικαιοσύνη και η ανταγωνιστικότητα αντιμετωπίζονται ως στόχοι αμοιβαία εφικτοί και όχι ως αμοιβαία αποκλειόμενοι. Το ευρωπαϊκό οικονομικό μοντέλο αφορά την ολοκλήρωση των αγορών και των οικονομιών και το συντονισμό των οικονομικών πολιτικών. Το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο εξασφαλίζει υψηλό επίπεδο κοινωνικής προστασίας, εκπαίδευσης και κοινωνικού διαλόγου.

Παρά τους διαδεδομένους στη χώρα μας ισχυρισμούς της άκρας αριστεράς, της άκρας δεξιάς και όλων των λαϊκίστικων και ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων για μια δήθεν ακραία και «νεοφιλελεύθερη Ευρώπη», ισχυρισμούς που πολλά ελληνικά ΜΜΕ αναπαράγουν χωρίς αντίλογο και τα παλιά κόμματα υιοθετούν για να συσκοτίσουν την δική τους ευθύνη, όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι το οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο της Ευρώπης είναι και πετυχημένο και απόλυτα αποδεκτό από τους πολίτες της.

Σε όλες της χώρες της ΕΕ – με εξαίρεση την Ελλάδα - υπάρχει πλήρης προστασία των οικονομικά αδυνάτων από την φτώχεια με χρηματικά επιδόματα φτώχειας και στέγασης. Αυτά προστίθενται φυσικά στην δωρεάν παιδεία και υγεία. Ταυτόχρονα οι χώρες αυτές είναι - σε όλες τις διαθέσιμες έρευνες - στις πρώτες θέσεις της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και αποδέκτες σημαντικών επενδύσεων από άλλες χώρες. Ο μύθος της «νεοφιλελεύθερης» Ευρώπης δεν έχει καμία βάση στην πραγματικότητα.

Γι αυτόν τον λόγο όλα τα εργατικά κινήματα και συνδικάτα στηρίζουν το οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο της Ευρώπης και απορρίπτουν τις πύρινες καταγγελίες και εκκλήσεις της μαρξιστικής αριστεράς για «ανατροπή» του υπάρχοντος συστήματος.

Η οικονομική και κοινωνική πρόοδος της Ευρώπης δεν ήλθε όμως από μόνη της, αλλά ήταν δημιούργημα θαρραλέων πολιτικών μεταρρυθμίσεων που έγιναν μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Η δημιουργία του κοινωνικού κράτους, η αξιοκρατία στην διοίκηση, η αναγνώριση των εργατικών δικαιωμάτων, η πλήρης δικαστική προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ισότητα των φύλων, η προστασία του περιβάλλοντος αλλά και η ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κοινής αγοράς ήταν πολιτικές αποφάσεις που τα ευρωπαϊκά κράτη πήραν μετά την τραγωδία του πολέμου.
Την ίδια περίοδο στην Ελλάδα είχαμε έναν καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο, ενώ αμέσως μετά ακολούθησαν εικοσιπέντε πέτρινα χρόνια συντηρητισμού και αυταρχισμού, που κάτω από την πίεση του ψυχρού πολέμου κράτησαν την ελληνική κοινωνία μακριά από τις προοδευτικές αλλαγές της υπόλοιπης Ευρώπης.

Η πτώση της δικτατορίας των συνταγματαρχών επέτρεψε στην Ελλάδα να κάνει μια νέα αρχή και το 1981 να ενταχθεί και αυτή στην τότε ΕΟΚ. Πολλά έγιναν έκτοτε για την σύγκλιση με την Ευρώπη. Δυστυχώς όμως όχι αρκετά. Η κρίση απέδειξε ότι η χώρα μας δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της ενιαίας αγοράς και του κοινού νομίσματος και δεν αξιοποίησε όσο θα μπορούσε τις ευκαιρίες που τις δόθηκαν μέσα στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και τις πολιτικές της ΕΕ για ανάπτυξη και απασχόληση.

Οι προοδευτικές αλλαγές, που πρέπει επιτέλους να κάνουμε για να επιβιώσουμε μέσα στην Ευρωζώνη, δεν είναι όμως ξενόφερτες αλλαγές. Είναι ελληνικές αλλαγές. Απηχούν τις ίδιες αρχές της ανοικτής κοινωνίας, της ισότητας, της ελευθερίας και της δημοκρατίας που το ελληνικό κράτος υιοθέτησε αμέσως με την ίδρυσή του πριν από σχεδόν διακόσια χρόνια και για τις οποίες χιλιάδες Έλληνες, επώνυμοι και ανώνυμοι, αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν.

Ας θυμηθούμε την ιστορία μας. Η ελληνική βουλή είναι παλαιότερη από την βουλή του Βερολίνου. Το δικαίωμα στην ψήφο κατοχυρώθηκε πρώτα σε εμάς και μετά σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Η συνταγματική μας ιστορία είναι από τις πιο πλούσιες και δημοκρατικές της Ευρώπης. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες που αντιτάχθηκαν στον ναζισμό και πολέμησαν με θάρρος για την ανεξαρτησία τους.

Άρα δεν αρκεί να πούμε ότι ανήκουμε στην Ευρώπη. Πρέπει να πούμε και ότι μαζί την φτιάξαμε. Όπως δεν νοείται Ευρώπη χωρίς Ελλάδα, δεν νοείται και Ελλάδα χωρίς Ευρώπη.

Ποιες θα είναι οι αποφάσεις μας;

Θα αποκαταστήσουμε τις σχέσεις με τους εταίρους μας. Θα ορίσουμε αξιόπιστα και έμπειρα πρόσωπα σε θέσεις ευθύνης, ώστε να εκπροσωπούν με επάρκεια την χώρα μας.

Επένδυση στο μέλλον. Η Ελλάδα πρέπει να καταστεί ένας ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις. Οι πόροι από τα ταμεία της ΕΕ, και ιδίως το «πακέτο Γιουνγκέρ», αποτελούν την πιο σημαντική πηγή χρηματοδότησης για την δημιουργία υποδομών, ανταγωνιστικού περιβάλλοντος και εξωστρεφούς ανάπτυξης. Πρέπει να επιταχυνθεί η υλοποίηση των επενδυτικών προγραμμάτων σε τομείς προτεραιότητας που έχουν ήδη αποφασισθεί και δρομολογηθεί από τις κεντρικές και περιφερειακές αρχές σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το Ποτάμι πιστεύει στην ανάγκη της μεταρρύθμισης των θεσμών της της Ευρωζώνης με αλλαγή των Συνθηκών. Θέλουμε την μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης ώστε να γίνει μια πιο δίκαιη ένωση όχι μόνο στο νόμισμα αλλά και στην δημοσιονομική πολιτική, την ισότητα ευκαιριών και την κοινωνική προστασία. Η σημερινή Ευρωζώνη χρειάζεται να διαμορφώσει μια συνολική πολιτική οικονομικής διακυβέρνησης, ένα νέο τρόπο αντιμετώπισης των ανισοτήτων μεταξύ του αναπτυγμένου κεντρικού πυρήνα και της λιγότερο ανεπτυγμένης περιφέρειας της, να ενισχύσει τις διαδικασίες για την συστηματική προώθηση οικονομικής ανάπτυξης και να συμβάλει στην πρόληψη των μακροοικονομικών ανισορροπιών και των αποκλίσεων μεταξύ των χωρών και να επικεντρώνεται στον στόχο της απασχόλησης κυρίως των νέων.

Θα αγωνιστούμε μέσα στην Ευρώπη για την αναβάθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής, της κοινωνικής πολιτικής, της εκπαίδευσης και της εταιρικής φορολογίας σε πλήρεις αρμοδιότητες της Ένωσης.

Το Ποτάμι εγγυάται την παραμονή της χώρας στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. Το μέλλον της Ελλάδας ως μιας ανοικτής κοινωνίας, με ίσες ευκαιρίες, κράτος δικαίου και αλληλεγγύη βρίσκεται μόνο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.