7 Μαΐου, 2019

Πρώτα θαρραλέα τάζουμε και μετά ρωτάμε την επιτροπεία εάν μας αφήνουν

Μίλτος Κύρκος

Συνέντευξη του ευρωβουλευτή με το Ποτάμι, Μίλτου Κύρκου, στην εκπομπή " Τώρα ό,τι συμβαίνει" της Φαίης Μαυραγάνη στο OPEN Beyond

“Η Νέα Δημοκρατία προσπάθησε με την πρόταση δυσπιστίας να πετύχει το στόχο της, να αποδείξει ότι όλος ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενιαίος” υποστήριξε ο Μίλτος Κύρκος, στην εκπομπή “Τώρα ό,τι συμβαίνει” του OPEN TV με τη Φαίη Μαυραγάνη. Ο ευρωβουλευτής με το Ποτάμι αναφερόμενος στην πολιτική σκακιέρα με την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ κατά Πολάκη, τόνισε πως η σωστή πολιτική είναι η προσπάθεια διεύρυνσης των ρωγμών που υπάρχουν στον πολιτικό αντίπαλο “ρωγμές, οι οποίες είχαν ήδη εμφανιστεί με την καταδίκη Πολάκη από αύξοντα αριθμό στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ”. Υπογράμμισε πως ένας πολιτικός φορέας, αν έχει βλέψεις και στην επόμενη μέρα και σε μία ευρύτερη υποστήριξη των εθνικών συμφερόντων, όπως η μείωση των πλεονασμάτων, “καλό είναι να μην τους βάζει όλους με το ζόρι σε ένα σακούλι, κάτι που γίνεται με την πρόταση δυσπιστίας”.

Από την άλλη, συνέχισε ο Μίλτος Κύρκος “η κυβέρνηση σήκωσε το γάντι, στραγγάλισε με χαρά κάθε έκφραση διαφορετικής άποψης με το να αναγκάσει τους βουλευτές της να ψηφίσουν πρόταση εμπιστοσύνης λίγες ημέρες πριν τις εκλογές”. Συμπερασματικά και τα δύο κόμματα, με την ευκαιρία της αήθους και ανοίκειας επίθεσης του κ. Πολάκη, έπαιξαν στο επικοινωνιακό πεδίο και κατάφεραν τους διχαστικούς στόχους τους.

Ερωτηθείς για την ευρωπαϊκή εποπτεία ανέφερε πως η Ελλάδα έχει ακόμα δημοσιονομικά προβλήματα και η εποπτεία είναι δεδομένη και ισχύει για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Ξεκαθάρισε πως τα αναγκαία μέτρα για φορολογικές απαλλαγές, μείωση του ΦΠΑ και των πλεονασμάτων, θα πρέπει να συζητηθούν με τους θεσμούς διότι ανατρέπουν υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα και δεν είναι δεδομένα όπως υπόσχονται στο πρόγραμμα τους τόσο η κυβέρνηση όσο και η ΝΔ.

Τέλος, παρομοίασε με πυροβολισμούς στον αέρα τις εξαγγελίες πως ”θα αυξήσουμε συντάξεις, θα κόψουμε το αφορολόγητο, θα μειώσουμε τον ΦΠΑ, θα μειώσουμε τους φόρους, θα δώσουμε τον 13ο και τον 14ο μισθό, και τον 13ο για τους συνταξιούχους”, από τη στιγμή που όλα είναι αίολα.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Η αυξημένη εποπτεία, στην οποία μπαίνει μία χώρα μετά το πρόγραμμα, αλλά που έχει ακόμα δημοσιονομικά προβλήματα, είναι δεδομένο και ισχύει για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελλάδα είναι η χώρα που έχει ακόμα δημοσιονομικά προβλήματα και για αυτό η αυξημένη εποπτεία ισχύει για την Ελλάδα. Αυτό που λέμε, και αυτό στο οποίο συμφωνώ με τον κύριο Πελεγρίνη είναι πως είναι δεσμεύσεις της χώρας. Αυτά που υπόσχεται η κυβέρνηση και που περιλαμβάνει και η ΝΔ στο πρόγραμμά της (τις φορολογικές απαλλαγές, το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ, το θέμα της μείωσης των πλεονασμάτων), με μία ευρύτερη σύνθεση απόψεων από την ελληνική πλευρά, θα πρέπει να συζητηθούν με τους θεσμούς διότι ανατρέπουν υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα.

Οικονόμου -Ν.Δ.: Εμείς έχουμε προτείνει και αντίμετρα από την πλευρά των δαπανών.

Βεβαίως. Και είναι καλό που υπάρχουν προτάσεις για αντίμετρα. Γιατί αυτός ακριβώς είναι ο τρόπος και η διαδικασία με την οποία η Ελλάδα θα μπορέσει να προχωρήσει. Άρα οποιαδήποτε υπόσχεση, είτε προέρχεται από την κυβέρνηση, είτε προέρχεται από την μείζονα αντιπολίτευση, είναι στον αέρα. Γιατί αυτό που θα γίνει, και πρέπει να γίνει με την ευρύτερη δυνατή συμπαράταξη από την πλευρά μας, είναι να μειώσουμε τα πλεονάσματα - όχι μόνο στο 4,5% που χαρούμενη η κυβέρνηση εξαγγέλει - αλλά κάτω από το 3,5% για να μπορέσει να επιβιώσει η ελληνική οικονομία. Και παρεμπιπτόντως, και το ΚΚΕ έχει καταθέσει μία πρόταση - πριν από τη Νέα Δημοκρατία - και αυτή δεν βλέπω κανέναν να σπεύσει να την υποστηρίξει. Και αυτή η πρόταση είναι στον αέρα γιατί ό,τι και να ψηφίσει η Βουλή…. Είναι καλύτερο να μην ψηφίσει η Βουλή και μετά να αναγκαστεί να το πάρει πίσω.

Κύριε Κύρκο, είμαστε πριν από αποφάσεις.

Την Τρίτη έρχονται.

Και για το αφορολόγητο, και για τις 120 δόσεις, και για - πιθανόν, και θα μας πει μετά ο κύριος Πελεγρίνης - για 13η σύνταξη.

Δεν είναι δικές μας αποφάσεις.

Οι δανειστές μας τι λένε;

Δεν είναι δικές μας αποφάσεις. Θα είναι συναποφάσεις. Κατατέθηκε το μεσοπρόθεσμο πριν από μερικές μέρες. Προβλέπει - κατά τη γνώμη μου λάθος - περικοπές σε Υγεία και Παιδεία, για να αυξήσει ακόμη περισσότερο το πλεόνασμα. Αλλά όλα αυτά θα συζητηθούν και θα συναποφασισθούν με τους θεσμούς. Για αυτό, η δική μου πρόταση, είναι να μην λέμε:” Θα αυξήσουμε συντάξεις, θα κόψουμε το αφορολόγητο, θα μειώσουμε τον ΦΠΑ, θα μειώσουμε τους φόρους, θα δώσουμε τον 13ο και τον 14ο μισθό, και τον 13ο για τους συνταξιούχους”. Όλα αυτά, όσο τα λέμε, πυροβολάμε στον αέρα. Και είναι όλα αίολα. Το σημαντικό είναι να πούμε: “Η Ελλάδα βρίσκεται σε εποπτεία. Να κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις που θα μπορούμε είτε με αντίμετρα, είτε με άλλο τρόπο, να μειώσουμε τα βασικά προβλήματα”.

Το θέμα είναι.. Και για αυτό επανέρχομαι σε αυτό που έλεγα προηγουμένως και στον κύριο Πελεγρίνη. Τελειώνει ένα πρόγραμμα, μιλάμε για καθαρή έξοδο και είμαστε τώρα από τον Αύγουστο - τόσους μήνες μετά - και σε μία σειρά από θέματα δεν έχουν το αυτεξούσιο. Οφείλουμε να συνεννοηθούμε, να “πάρουμε άδεια”.

Δεν παίρνουμε άδεια. Συγγνώμη. Συναποφασίζουμε. Η Νέα Δημοκρατία προσπάθησε με την πρόταση δυσπιστίας να πετύχει το στόχο της, να αποδείξει ότι όλος ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενιαίος. Εγώ πιστεύω πως η σωστή πολιτική είναι να προσπαθήσεις να διευρύνεις τις ρωγμές, που τυχόν υπάρχουν, στον πολιτικό σου αντίπαλο. Ρωγμές, οι οποίες είχαν ήδη εμφανιστεί. Και ο κύριος Πελεγρίνης είναι ένδειξη αυτού του ήθους - το οποίο δεν συμφωνεί, δεν συνάδει με το ήθος του κυρίου Πολάκη. Άρα ένας πολιτικός φορέας, αν στοχεύει στην επόμενη μέρα και σε μία ευρύτερη υποστήριξη των εθνικών συμφερόντων, καλό είναι να μην τους βάζει όλους με το ζόρι σε ένα σακούλι. Αυτό γίνεται με την πρόταση δυσπιστίας. Η κυβέρνηση σήκωσε το γάντι, στραγγάλισε κάθε έκφραση διαφορετικής άποψης με το να τους αναγκάσει να ψηφίσουν πρόταση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, δηλαδή να κρίνουν το έργο του Υπουργού Υγείας ή του Υφυπουργού Υγείας και τα λοιπά. Άρα βλέπουμε ότι και τα δύο κόμματα έπαιξαν στο επικοινωνιακό πεδίο και κατάφεραν αυτό που ήθελαν. Δηλαδή να δείξουν ότι ο ένας είναι “ολόκληρος” ή ο άλλος είναι “όλα το κακά μαζί”. Και είμαστε τώρα ευτυχισμένοι..!

Δείτε τη συνέντευξη: