22 Ιανουάριος, 2018

Προς τον Πρόεδρο της ΝΔ

Γιάννης Μεϊμάρογλου

Αγαπητέ Πρόεδρε της Νέας Δημοκρατίας,

Η χθεσινή σας δήλωση για το συλλαλητήριο της Θεσσαλινίκης, από τον όγκο του οποίου εμφανιστήκατε εντυπωσιασμένος, αναδεικνύει με τον πιο γλαφυρό τρόπο την αποτυχία της αμφιλεγόμενης στάσης που επιλέξατε να να κρατήσετε απέναντι σε μια λαϊκιστικη συγκέντρωση για ένα εθνικό θέμα που ταλανίζει τη χώρα μας επί δεκαετίες.
Σπεύσατε να συμπεράνετε αμέσως ότι «αυτή η διαμαρτυρία εκφράζει ταυτόχρονα την αγανάκτηση των πολιτών απέναντι σε μια κυβέρνηση που δείχνει ανίκανη να υπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα», προσπαθώντας έτσι να αξιοποιήσετε για το στενό συμφέρον της παράταξής σας μια μεγάλη όντως λαοσύναξη που διοργανώθηκε από ακραίους εκκλησιαστικούς κύκλους και ακροδεξιά πολιτικά κέντρα με τον ίδιο στόχο που είχε οργανωθεί και πριν 25 χρόνια οδηγώντας στο σημερινό αδιέξοδο. Ίσως να είναι αυτός ο λόγος που αφήσατε στον πατριωτισμό των βουλευτών σας την επιλογή της συμμετοχής τους ή μη στο συλλαλητήριο, ελπίζοντας να αποκομίσετε έτσι εκλογικά οφέλη από τον εθνικιστικό ανταγωνισμό με το κόμμα του Καμμένου, χρεώνοντας παράλληλα την επιτυχία του στην κυβερνητική ανικανότητα.

Θα μου επιτρέψετε, με όλο τον σεβασμό, να σας πω κ. Πρόεδρε, ότι οι πολίτες που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης δεν διαμαρτυρήθηκαν για τη μυστική διπλωματία μιας ανίκανης κυβέρνησης. Μακάρι να ήταν έτσι. Οι πολίτες αυτοί έχουν επί χρόνια γαλουχηθεί με τις αρχές του «ανάδελφου ελληνικού έθνους» το οποίο όλοι επιβουλεύονται συνωμοτούντες εναντίον του. Και η «ιερή αγανάκτησή» τους δεν περιορίζεται μόνον στα εθνικά θέματα που χρονίζουν άλυτα οδηγώντας τη χώρα σε συνεχείς ήττες. Είναι οι ίδιοι πολίτες που πιστεύουν ότι την κρίση την δημιούργησαν οι ξένοι με τα μνημόνιά τους, ότι αυτοί κατέστρεψαν τον παράδεισο των συντεχνιακών και δημοσίων κεκτμένων τους. Είναι όλοι αυτοί που δεν θέλουν ν’ αλλάξουν συνήθειες, νοοτροπία, στάση ζωής.

Δεν θα είχαν ίσως καμιά σημασία όλα αυτά, αν δεν επρόκειτο για προβλήματα που θ’ αντιμετωπίσετε κι εσείς πολύ σύντομα, αν επαληθευτούν οι σημερινές δημοσκοπήσεις. Και είναι δυστυχώς τα ίδια προβλήματα που αντιμετώπισαν πρίν δεκαετίες ο πατέρας σας, όπως και ο Κώστας Σημίτης και άλλοι πρωθυπουργοί, όσοι ενδιαφέρθηκαν φυσικά, και δεν κατάφεραν να τα επιλύσουν παρά την αποφασιστική τους μερικές φορές στάση. Τα συλλαλητήρια και οι σκοτεινοί κύκλοι που κρύβονται πίσω απ’ αυτά, αποδείχτηκε ότι έχουν μεγαλύτερη επιρροή στην κοινωνία.

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,

Είναι ανάγκη να πάρετε, και στα Εθνικά θέματα, ξεκάθαρες θέσεις προεκλογικά, όχι μετά. Προέχει φυσικά τη στιγμή αυτή η στάση της κυβέρνησης που διαπραγματεύεται, οι πολίτες θέλουν ωστόσο να ξέρουν και τη θέση της αντιπολίτευσης που θα κληθεί κατά πάσα πιθανότητα να χειριστεί τα κρίσιμα αυτά για το μέλλον ζητήματα. Η χώρα δεν έχει ανάγκη - ούτε και τα περιθώρια - μιας ακόμα φουρνιάς κοψοχέρηδων ψηφοφόρων. Έχει ανάγκη από συνειδητοποιημένους πολίτες που ξέρουν τι ακριβώς ψηφίζουν και είναι αποφασισμένοι να το στηρίξουν στην πορεία.
Και υπάρχουν ακόμα και όλοι αυτοί που αγωνίζονται επί δεκαετίες για ν’ αλλάξει αυτή η χώρα, να σταθεί όρθια στα πόδια της και να τραβήξει μπροστά στο δρόμο της ανάπτυξης. Πρέπει κι αυτοί να ξέρουν αν στο πρόσωπό - και στην πολιτική σας - θα βρούν, παρά τις διαφορές που υπάρχουν, τον επόμενο πρωθυπουργό μιας συνηθισμένης δικομματικής εναλλαγής στην εξουσία ή έναν εν δυνάμει σύμμαχο στο μακρύ και δύσκολο μεταρρυθμιστικό ταξίδι που μας περιμένει.

* Ο Γιάννης Μεϊμάρογλου είναι πρόεδρος της Επιτροπής Διαλόγου

Πηγή: Μεταρρύθμιση