7 Φεβρουαρίου, 2017

Προϋπόθεση οι ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης

Γιώργος Τσαούσης

Ο Γιώργος Τσαούσης, δικηγόρος και υπεύθυνος Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Ποτάμι, συμμετείχε στην εκπομπή «Μέσα σε όλα» της ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, προσκεκλημένος της δημοσιογράφου Φένιας Κλιάτση.

Ξεκινώντας από το προσφυγικό και την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης λόγω του χιονιά, με την πρόσφατη μάλιστα απώλεια της ζωής ενός ανθρώπου, ο κ. Τσαούσης σημείωσε ότι«είναι δυστύχημα που χάσαμε έναν άνθρωπο, ευτύχημα που δε θρηνήσαμε περισσότερα θύματα», συμπληρώνοντας ότι «είναι ντροπή, σχεδόν δύο χρόνια μετά, να μην έχει δώσει ακόμη κανένας εξηγήσεις για το τι ακριβώς συμβαίνει και που τελικά αξιοποιούνται τα χρήματα» αλλά και «δυστυχώς αυτές οι εικόνες έκαναν το γύρο του κόσμου, μετά γκρινιάζουμε επειδή οι ξένοι μας κατηγορούν για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στην Ελλάδα ή απορούμε γιατί είμαστε αναξιόπιστοι, ως χώρα, στο προσφυγικό».

Σχολιάζοντας την ερώτηση 20 βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αναφορικά με την εμφάνιση για εργασία στις δομές προσφύγων νεοπροσλαμβανόμενων σε ποσοστό μόλις 20%, ο υπεύθυνος Μεταναστευτικής Πολιτικής του Ποταμιού αναρωτήθηκε κατ'αρχήν «και οι υπόλοιποι; ...αγνοούνται προφανώς», συνέχισε δε μιλώντας για τα ευρωπαϊκά κονδύλια λέγοντας «πάρα πολλά χρήματα διακινούνται για το προσφυγικό, προσλήψεις πράγματι γίνονται, δεν έχουμε καν μητρώο Μ.Κ.Ο. κι έτσι συνεχίζεται το χάος» και κατέληξε περιγράφοντας το χειρότερο σενάριο ως εξής: «εκτεταμένα επεισόδια, μία μεγαλύτερη εξέγερση λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσης, σε συνδυασμό βεβαίως και με την υπόσχεση που είχε δοθεί σ'αυτούς τους ανθρώπους ότι στην Ελλάδα θα έμεναν για μικρό χρονικό διάστημα». Σημείωσε δε, αναφορικά με το διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών «είναι σαφές ότι πρέπει να γίνουν κέντρα κράτησης για όσους δε δικαιούνται καθεστώς διεθούς προστασίας ενώ οι υπόλοιποι θα πρέπει να φιλοξενηθούν σε ανοιχτές δομές».

Αναφερόμενος στη συνέχεια σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ο Γιώργος Τσαούσης σημείωσε κατ'αρχήν ότι «η εξωτερική μας πολιτική τα τελευταία χρόνια περνάει διάφορες φάσεις, συνεχώς αλλάζουμε άποψη για μια σειρά από ζητήματα» ενώ αναφερόμενος ειδικότερα στο κυπριακό σημείωσε «δε θέλω να πιστεύω ότι ο κ.Κοτζιάς βάζει τρικλοποδιές ώστε να μην προχωρήσουν οι συζητήσεις, το Ποτάμι από την πρώτη στιγμή στήριξε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για να έχουμε μία βιώσιμη λύση» ενώ επανερχόμενος στην προσφυγική κρίση και το ρόλο της Τουρκίας επεσήμανε ότι «η Τουρκία με κάθε τρόπο μπορεί να χρησιμοποιήσει το προσφυγικό κι αυτό το ξέρουμε».

Σε ερώτημα της κ. Κλιάτση για την πρόοδο της αξιολόγησης και το ενδεχόμενο προκήρυξης εκλογών, το στέλεχος του Ποταμιού απάντησε «βιώνουμε εδώ και 1,5 μήνα το καλοκαίρι του 2015, δε βλέπω εκλογές, η κυβέρνηση όμως δε θα φύγει αν δεν εξαναγκαστεί» ενώ για το ζήτημα της λεγόμενης 'κεντροαριστεράς' σημείωσε ότι «το Ποτάμι δε θα πρέπει να μπει σε καμιά συζήτηση φυσικά με το ΠΑΣΟΚ αλλά και με παλαιούς πολιτικούς που διαδραμάτισαν ρόλο σε προηγούμενες κυβερνήσεις», συμπληρώνοντας ότι «βλέπουμε θετικά την κίνηση της κ.Διαμαντοπούλου, του κ.Ραγκούση και του κ.Φλωρίδη, δε θεωρώ όμως ότι αυτή η κίνηση μπορεί να έχει μεγάλη απήχηση» και καταλήγοντας «έχουμε πει εγκαίρως ότι αν πρόκειται να γεννηθεί κάτι καινούριο, θα συμμετέχουμε σ΄αυτό, ανοιχτά, χωρίς στημένα παιχνίδια, με ανοιχτές διαδικασίες, αν θέλουν βέβαια οι '3' μπορούν να συμμετέχουν και στο Ποτάμι».

Κλείνοντας, ο κ.Τσαούσης τόνισε ότι «υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στο Ποτάμι που μπορούν να προσφέρουν λύσεις χωρίς να φέρουν βάρη του παρελθόντος, δε θα χάσουμε το πλεονέκτημα που έχουμε, αυτό του καινούριου, του άφθαρτου, του δημιουργικού».

Δείτε το βίντεο παρακάτω:

* Ο Γιώργος Τσαούσης είναι υπεύθυνος του τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής