12 Μαρτίου, 2018

«Προϋπόθεση ενεργοποίησης των πολιτών, η επανεφεύρεση του εαυτού μας»

Σπύρος Δανέλλης

Ξέραμε όλοι ότι αυτή η ωραία «περιπέτεια» της υπέρβασης υφισταμένων κομμάτων και κινήσεων για τη δημιουργία ενός νέου ενιαίου φορέα δεν θα ήταν μια εύκολη και απλή υπόθεση. Θα ήταν αφελές να πιστέψουμε ότι, χωρίς την άρση καχυποψιών, αλλά και προσωπικών φιλοδοξιών, χωρίς την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, χωρίς τη σύγκλιση διαφορετικών απόψεων, χωρίς την εναρμόνιση πολιτικών προτεραιοτήτων, εν ολίγοις χωρίς την επανεφεύρεση του «εαυτού» μας, μπορούμε να πετύχουμε τον μεγάλο στόχο της ενεργοποίησης των πολιτών στους οποίους το εγχείρημα απευθύνεται.

Είναι δευτερεύον απλώς και μόνο να επιβεβαιώσουμε την κοινοβουλευτική μας επιβίωση. Το ουσιαστικό διακύβευμα είναι να πείσουμε και να γοητεύσουμε όλους εκείνους τους προοδευτικούς πολίτες που είναι ανέστιοι κομματικά. Η δυσπιστία, η αδιαφορία, η άρνησή τους θα καμφθούν μόνο αν δουν πως ο παλαιοκομματισμός, ο πελατειασμός, η διαφθορά, η αναξιοκρατία, ό,τι δηλαδή χαρακτήρισε τον λαϊκισμό που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία και την παρακμή, δεν βρίσκονται πλέον στις πολιτικές μας αποσκευές.

Θα ήταν καταστροφικό στο συνέδριο να αναβιώσουν λογικές και πρακτικές «φυλάρχων» και μηχανισμών από το κακό μας παρελθόν. Το συνέδριο οφείλει να εκπέμψει καθαρά το μήνυμα ότι το Κίνημα Αλλαγής αποτελεί τον κορμό των δυνάμεων του προοδευτικού μεταρρυθμισμού, τον εγγυητή της ισορροπίας του πολιτικού συστήματος. Τη δύναμη που μπορεί να δράσει ως καταλύτης στην αναγκαία αποτοξικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου. Οφείλουμε να ανοίξουμε τη δημόσια συζήτηση για τον ρόλο της χώρας μας στη νέα Ευρώπη, για το πώς θα μεταφέρουμε την Ελλάδα από τον πολιτικό επαρχιωτισμό στο μεγάλο κάδρο που τώρα ανασχεδιάζεται. Οφείλουμε να καταθέσουμε με σαφήνεια τη δική μας πρόταση για ένα βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο, που έχει ανάγκη σήμερα η χώρα όσο ποτέ. Να αναφερθούμε στις ουσιαστικές, θεσμικές μεταρρυθμίσεις που αποτελούν προϋπόθεση για την ανάπτυξη. Μεταρρυθμίσεις τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το παλιό πολιτικό σύστημα αρνήθηκαν να προωθήσουν. Η οικοδόμηση ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού, μεταρρυθμιστικού φορέα της Κεντροαριστεράς είναι συνθήκη χρήσιμη και αναγκαία για τη χώρα. Στο χέρι μας είναι η συνθήκη αυτή να καταστεί και ικανή.

* Ο Σπύρος Δανέλλης είναι βουλευτής Ηρακλείου και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού

Πηγή: avgi.gr

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com