3 Ιανουαρίου, 2018

Πρέπει να ξεκινήσουμε την «πράσινη εκπαίδευση» από το δημοτικό

Το Ποτάμι

Με την έλευση της νέας χρονιάς ξεκίνησε να εφαρμόζεται το μέτρο χρέωσης της πλαστικής σακούλας μεταφοράς αφού η Ελλάδα εναρμονίστηκε πλέον με το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Η χρέωση περιβαλλοντικού τέλους για την κάθε σακούλα μαζί με το ΦΠΑ αγγίζει περίπου τα 4 λεπτά, ενώ από 1/1/2019 το ποσό της χρέωσης θα αυξηθεί στα 9 λεπτά ανά σακούλα.

Το Ποτάμι έχει αναδείξει στο παρελθόν το ζήτημα, τόσο με τοποθετήσεις βουλευτών του και εκδηλώσεις των ευρωβουλευτών του, όσο και με παρεμβάσεις του επικεφαλής και δράσεις εθελοντών. Με ανακοίνωσή του μάλιστα, το Ποτάμι επεσήμανε πως σε σχετική ερώτηση βουλευτών του για το τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση σε νομοθετικό, κανονιστικό και διοικητικό επίπεδο, ώστε να μειωθεί η κατά κεφαλήν κατανάλωση λεπτών πλαστικών σακουλών, η απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος ήταν η άμεση εφαρμογή περιβαλλοντικού τέλους ανά σακούλα.

Η εφαρμογή του μέτρου και η διαμόρφωση του νομοθετικής ρύθμισης κατέστη επιβεβλημμένη, καθώς η χώρα κινδύνευε να πληρώσει πρόστιμα για την αλόγιστη χρήση πλαστικής σακούλας. Συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι ο μέσος όρος χρήσης της σακούλας στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαμορφώνεται σε λιγότερες από 200 πλαστικές σακούλες ετησίως ανά κάτοικο, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες και έντονες αποκλίσεις ανάμεσα στις χώρες.

Δείτε τη σημερινή σχετική ανάρτηση του Σταύρου:

Δείτε παρακάτω σχετικές αναρτήσεις στελεχών και φίλων: