1 Νοεμβρίου, 2016

Πρέπει να πάψουμε να είμαστε μια μονοθεματική τηλεοπτική δημοκρατία και να ασχοληθούμε με τα πραγματικά προβλήματα

Ποτάμι

«Είναι αστείο, η χώρα έχει προβλήματα, με την οικονομία, στις σχέσεις της με την Ευρώπη, με την Τουρκία και ξαφνικά εδώ και τρεις μήνες έχουμε αποκτήσει τον τίτλο μια μονοθεματικής δημοκρατίας. Το μόνο που μας απασχολεί είναι τα κανάλια. Νομίζω ότι ο κόσμος έχει βαρεθεί. Πρέπει να κλείσει αυτό το θέμα και να πάμε να ασχοληθούμε με τα προβλήματα του κόσμου» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στο κανάλι Best TV και τον Θεμιστοκλή Κανελλόπουλο, ζητώντας να αλλάξει η ατζέντα της δημόσιας συζήτησης.

Ερωτώμενος για την υποψηφιότητα Πολύδωρα ανέφερε ότι ήταν μια ντροπιαστική απόφαση του κ. Τσίπρα. «Επιλέγει έναν ενεργό πολιτικό αρχηγό ενός ακροδεξιού κόμματος. Είναι τυχαίο ότι η Χ.Α χαιρέτισε την υποψηφιότητά του για το ΕΣΡ; Αυτά είναι απίθανα πράγματα και νομίζω ότι ακόμα και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχόντουσαν αυτή την εξευτελιστική πρόταση» τόνισε.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε και στο θέμα του επικείμενου ανασχηματισμού λέγοντας: «Φοβάμαι, ότι θα οδηγηθούμε σε καινούργια πρόσωπα που θα είναι μία από τα ίδια, δηλαδή κομματικοί υπάλληλοι άνθρωποι που δεν έχουν εμπειρία ζωής, άνθρωποι που καθυστερούν, άνθρωποι που δεν αποφασίζουν σωστά» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ εκτίμησε ότι δεν θα πάμε σε εκλογές και ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να θρέφει το κομματικό κράτος. «Το κύριο σημείο που συνδέει τον ΣΥΡΙΖΑ με τους προηγούμενους -δηλαδή με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ- είναι η φροντίδα των δικών τους παιδιών. Όπως συμβαίνει πάντα στην Ελλάδα, το κόμμα που κυβερνάει θέλει να ταΐζει, να φροντίζει τα δικά του παιδιά. Δημιουργεί ένα στρατό από έμπιστους μέσα στην κρατική μηχανή» τόνισε και συμπλήρωσε ότι ακόμη και σήμερα η κυβέρνηση προσθέτει μερικά ακόμη υπουργεία, με υπαλλήλους, συμβούλους, μετακλητούς που θα προστεθούν στον κρατικό μηχανισμό.

Αναλυτικά οι τοποθετήσεις του Σταύρου Θεοδωράκη:

Για την ανάγκη να αλλάξει ατζέντα στην δημόσια συζήτηση:

«Πρέπει να κλειστούν σε ένα δωμάτιο οι εκπρόσωποι των κομμάτων και να αποφασίσουν ότι θα απαλλάξουν την επικαιρότητα από αυτό το θέμα. Θα συμφωνήσουμε στις βασικές αρχές και θα αφήσουμε από εδώ και πέρα το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, να αποφασίσει για τα κανάλια. Είναι αστείο, η χώρα έχει προβλήματα, έχει προβλήματα η οικονομία, έχει προβλήματα στις σχέσεις της με την Ευρώπη, έχει προβλήματα με την Τουρκία και ξαφνικά εδώ και τρεις μήνες έχουμε αποκτήσει τον τίτλο μια μονοθεματικής δημοκρατίας. Το μόνο που μας απασχολεί είναι τα κανάλια. Νομίζω ότι ο κόσμος έχει βαρεθεί, πρέπει να αλλάξει λοιπόν η ατζέντα. Πρέπει να κλείσει αυτό το θέμα και να ασχοληθούμε με τα προβλήματα του κόσμου».

Για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση:

«Η κυβέρνηση προσθέτει μερικά ακόμη υπουργεία. Στο νόμο για τον κόφτη , στο πολυνομοσχέδιο, η κυβέρνηση πρόσθεσε στην κρατική μηχανή 75 καινούργιες γραμματείες. Με υπαλλήλους, με συμβούλους, με μετακλητούς που προστέθηκαν στον κρατικό μηχανισμό. Και τώρα η κυβέρνηση προσθέτει κάποια καινούργια υπουργεία. Είναι κάποια κόλπα των ανθρώπων που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να επεκτείνουν το κομματικό κράτος. Το κύριο σημείο που συνδέει το ΣΥΡΙΖΑ με τους προηγούμενους, με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δηλαδή, είναι η φροντίδα των δικών τους παιδιών. Όπως συμβαίνει πάντα στην Ελλάδα, Το κόμμα που κυβερνάει θέλει να ταΐζει, να φροντίζει τα δικά του παιδιά. Δημιουργεί ένα στρατό από έμπιστους μέσα στην κρατική μηχανή. Τα ίδια πράγματα προσπαθεί να κάνει στη δικαιοσύνη, στα σώματα ασφαλείας, στο στρατό αλλά κυρίως στο δημόσιο».

Για τις πολιτικές εξελίξεις:

«Θα έχουμε προφανώς ανασχηματισμό. Δεν βλέπω ποια είναι η δεξαμενή, ποιος είναι ο πάγκος που λέμε, του κ. Τσίπρα. Φοβάμαι, ότι θα οδηγηθούμε σε καινούργια πρόσωπα που θα είναι μία από τα ίδια, δηλαδή κομματικοί υπάλληλοι, άνθρωποι που δεν έχουν εμπειρία ζωής, άνθρωποι που καθυστερούν, άνθρωποι που δεν αποφασίζουν σωστά. Παρ' όλα αυτά θα έχουμε ανασχηματισμό και δεν προβλέπω ότι θα έχουμε σύντομα εκλογές. Οι 153 θα ψηφίζουν για ένα διάστημα ακόμα ότι τους λέει ο κ. Τσίπρας, άρα δεν υπάρχει περίπτωση να καταφύγει σε εκλογές».

Για τη συνεννόηση που προτείνει το Ποτάμι:

«Στο Ποτάμι, και δεν θέλω να μιλήσω για κανέναν άλλο, ποτέ δεν έλειψε η συνεννόηση. Είπαμε στον κ. Παππά εξ αρχής: βγάλε τα παράλογα από τις ρυθμίσεις σου και εμείς είμαστε εδώ να σπάσουμε το τρίγωνο της διαπλοκής: Τράπεζες, media, πολιτική. Δεν είναι παράλογο όμως να επιμένει μια κυβέρνηση σε τέσσερις άδειες; Δεν είναι παράλογο να επιμένει μια κυβέρνηση να καταργεί το ΕΣΡ για να κάνει έναν καναλάρχη υπουργό; Εμείς είπαμε: Κόψτε τις υπερβολές που μας οδηγούν πίσω και δεν μας λύνουν τα προβλήματα και εμείς θα συναινέσουμε στα υπόλοιπα».

Για την υποψηφιότητα Πολύδωρα στο ΕΣΡ:

«Ήταν μια ντροπιαστική απόφαση του κ. Τσίπρα για την υποψηφιότητα του κ. Πολύδωρα. Επιλέγει έναν ενεργό πολιτικό αρχηγό, ενός ακροδεξιού κόμματος. Είναι τυχαίο ότι η Χ.Α χαιρέτισε την υποψηφιότητά του για το ΕΣΡ; Αυτά είναι απίθανα πράγματα και νομίζω ότι ακόμα και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τα δεχόντουσαν. Θα είδατε κάποιες αντιδράσεις που λένε ότι είναι εξευτελιστική η πρόταση».

Για τον τουρισμό:

«Ο τουρισμός κρατά καλά και αξίζει τα μπράβο μας αλλά δεν έχουμε κατακτήσει αυτό που θέλουμε να κατακτήσουμε. Κάθε χρόνο μειώνονται τα λεφτά που αφήνουν οι τουρίστες στην Ελλάδα. Εάν δεν αντιστρέψουμε αυτήν την πορεία τα πράγματα δεν θα είναι καλά για τον τουρισμό. Δεν μας ενδιαφέρει να έχουμε περισσότερα εκατομμύρια τουρίστες, μας ενδιαφέρει κυρίως να έχουμε τουρίστες που αφήνουν περισσότερα λεφτά στη χώρα. Και πώς αφήνει ένας τουρίστας λεφτά στη χώρα; Όταν υπάρχει γαστρονομικός τουρισμός, πολιτισμός και όλα αυτά τα πράγματα που συνοδεύουν τον σύγχρονο τουρίστα στις διακοπές του. Ο σύγχρονος τουρίστας δε θέλει μόνο βραχιολάκι, ήλιο, μπύρα και θάλασσα, θέλει πολλά παραπάνω και εμείς μπορούμε να τα προσφέρουμε».

Για τις τηλεοπτικές άδειες:

«Η πρόταση μας ήταν να φύγουμε από το κακό παρελθόν, να φύγουμε από τα θαλασσοδάνεια να φύγουμε από την ανομία που υπήρχε σε κάποιες περιπτώσεις. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να έχουμε ένα σύστημα που θα εξασφαλίζει τους εργαζόμενους αλλά θα βάζει χρήματα και στα δημόσια ταμεία και βέβαια θα προσφέρει περισσότερη διαφάνεια. Δεν μπορεί το βασικό χαρακτηριστικό της τηλεόρασης να είναι το πορτοφόλι. Η δική μας πρόταση αφορά περισσότερα κανάλια, ενώ το ΕΣΡ θα αποφάσιζε ποιος είναι ο τελικός αριθμός. Αλλά ήταν σαφές ότι στην Ελλάδα μπορούσαν να εκπέμπουν 8 με 10 κανάλια. Ενώ η πρόταση του κ. Παππά θα έφερνε 250 εκατομμύρια σε βάθος δεκαετίας η δική μας προβλέπει γύρω στα 400 εκατομμύρια αλλά με έναν τρόπο πιο ξεκάθαρο σε σχέση με την προέλευση των χρημάτων. Το πολιτικό σύστημα πρέπει να εξασφαλίσει ότι αυτά τα λεφτά που έρχονται είναι νόμιμα. Γι' αυτό εμείς προτείναμε μια προκαταβολή, και ετησίως τα κανάλια να δίνουν ένα ποσοστό επί των ακαθάριστων εσόδων τους -όχι επί των κερδών τους για να μην μπορούν να κάνουν αλχημείες και να έχουν λίγα κέρδη».

Για τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης:

«Εξ αρχής καλέσαμε τους πολιτικούς αρχηγούς να μην κάνουν προβλέψεις. Ήταν λάθος του κ.Τσίπρα που στη Θεσσαλονίκη έκανε πρόβλεψη για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Όπως ήταν λάθος και η πρόβλεψη του κ. Μητσοτάκη, για το Συμβούλιο της Επικρατείας. Δεν θα πρέπει να πιέζουμε με τις δικές μας πολιτικές προβλέψεις, τους ανώτατους δικαστές της χώρας. Γ' αυτό το Ποτάμι παρότι διαφωνούσε με το νόμο Παππά, άφησε ανεπηρέαστους τους δικαστές. Το Σύνταγμα μιλά για διαχωρισμό εξουσιών. Οι δικαστές είναι μια ξεχωριστή εξουσία. Δεν είναι υποκατάστημα της πολιτικής. Θα πρέπει λοιπόν ν' αφήνουμε τους δικαστές ανεπηρέαστους, όπως δεν θέλουμε οι δικαστές, να σχολιάζουν τις αποφάσεις των πολιτικών πέρα από τις δικαστικές τους αποφάσεις».

Για το ενδεχόμενο πολιτικών συνεργασιών:

«Έχουμε συμμάχους μεταρρυθμιστές, εκσυγχρονιστές, ανθρώπους που πιστεύουν στις μεγάλες και ριζικές αλλαγές. Αλλά το να ενταχθεί το Ποτάμι είτε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη είτε στη Νέα Δημοκρατία που λένε κάποιοι, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ που λένε κάποιοι άλλοι, αυτό δε θα γίνει. Το Ποτάμι θέλει να είναι ένας καινούριος πόλος γιατί υπάρχει μια διαφορά σε σχέση με όλο το άλλο πολιτικό σκηνικό. Οι υπόλοιποι βασανίζονται να φέρουν τη διακυβέρνηση στα δικά τους μέτρα. Το Ποτάμι βασανίζεται να αλλάξει το σύνολο του πολιτικού σκηνικού».

Δείτε το βίντεο: