23 Μαρτίου, 2017

Πρέπει να μιλάμε για χωρισμό εκκλησίας - κράτους; Η απάντηση του Ν.Αλιβιζάτου

Ποτάμι

Και του πρώην Υπουργού, Μιχάλη Σταθόπουλου

Θα πρέπει να ξεχάσουμε το δίλημμα για "διαχωρισμό" εκκλησίας - κράτους και να μιλήσουμε για την ανάγκη "μεταρρυθμίσεων", ανέφερε ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου κ. Νίκος Αλιβιζάτος στην εισήγησή του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την αμοιβαία χειραφέτηση Κράτους και Εκκλησίας που διοργάνωσε η Επιτροπή Διαλόγου του Ποταμιού.

Μπορείτε να δείτε και να διαβάσετε τον επίλογο της εισήγησης του κ. Νίκου Αλιβιζάτου εδώ:

"Το ερώτημα: "θέλουμε ή όχι χωρισμό εκκλησίας και κράτους" -σας μιλώ μέσα από την πείρα πλέον 20-30 ετών συζήτησης- φορτίζει τη συζήτηση. Έχει πολύ έντονο ιδεολογικό χαρακτήρα. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να ξεχάσουμε αυτή τη λέξη και να μιλάμε για συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες από ένα σημείο και πέρα σημαίνουν φυσικά χωρισμό. Αλλά δεν έχει -κατά τη γνώμη μου- νόημα (να μιλάμε για χωρισμό εκκλησίας -κράτους0 λαμβάνοντας υπόψιν σημειωτέων αυτά τα καταπληκτικά ευρήματα που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα που λένε ότι το 70% των Ελλήνων αυτοπροσδιορίζονται ως ορθόδοξοι. Είναι το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, διπλάσιο από τη δεύτερη χώρα στην Ευρώπη. Οι Γάλλοι ως καθολικοί αυτοπροσδιορίζονται κατά 30%. Όχι μόνο για κοινωνιολογικούς λόγους -να μην προκαλέσουμε ή οτιδήποτε άλλο- αλλά επί της ουσίας. Η ουσία είναι που μετράει. Έχω την εντύπωση ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτιώσεως αρκεί σε αυτή την πολύ κρίσιμη στιγμή ο Αρχιεπίσκοπος να χειραφετηθεί από τα βαρίδια των πολύ σκληρών της Εκκλησίας της Ελλάδος που τον εμποδίζουν να παίξει τον ρόλο που είχαμε ελπίσει όλοι ότι θα έπαιζε πριν από 10 χρόνια όταν εξελέγη. Σας ευχαριστώ πολύ."

Ο Μιχάλης Σταθόπουλος, πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, σε παρέμβαση του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης συμφώνησε "με τον κ. Αλιβιζάτο ότι ο όρος "χωρισμός" είναι φορτισμένος αρνητικά και πρέπει να τον καταργήσουμε και να μιλάμε για διάκριση των ρόλων με κάποιες σταδιακά εισαγόμενες, βαθμιαίες μεταρρυθμίσεις".

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι "Δεν εκδιώκεται η θρησκεία από την κοινωνία διότι τα μέλη της κοινωνίας κατά μεγάλη πλειοψηφία θέλουν και έχουν την ανάγκη να πιστεύουν, να έχουν τον Παπά τους, την ενορία τους κτλ. Η κοινωνία λοιπόν σε μεγάλο βαθμό θα θρησκεύει. Δεν μπορεί να το αρνηθεί κανείς αυτό γιατί αποτελεί και αυτό άσκηση θρησκευτικής ελευθερίας". Ο κ. Σταθόπουλος επεσήμανε ότι "η διάκριση νομικού πρόσωπο δημοσίου δικαίου και νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου δεν είναι η ύπατη διάκριση των νομικών προσώπων όπως νομίζουμε. Θα πρέπει να υπάρχει μια άλλη κατηγορία ειδικά για τα νομικά πρόσωπα της εκκλησίας: εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα", ενώ τέλος ανέφερε ότι: "είναι πολύ περισσότερα τα πράγματα στα οποία συμφωνούμε αν κάνουμε πραγματικό διάλογο, τον οποίο πολλοί τον αποφεύγουν.

Δείτε το βίντεο: