13 Ιουνίου, 2016

«Πρέπει να επιδιώξουμε τη δημιουργία ενός μεταρρυθμιστικού κέντρου»

Κώστας Μπαργιώτας

«Ούτε το σημερινό κυβερνών κόμμα ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση μπορούν να κινηθούν αξιόπιστα προς το μεταρρυθμιστικό κέντρο. Πρέπει να επιδιώξουμε τη δημιουργία ενός μεταρρυθμιστικού κέντρου» τόνισε ο κ. Μπαργιώτας, βουλευτής Λάρισας με το Ποτάμι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «Θεσσαλία Τηλεόραση» και την εκπομπή «Πολιτικοί Διάλογοι» με τον Γιάννη Κολλάτο. Μάλιστα, ερωτηθείς για τις εξελίξεις στον χώρο της κεντροαριστεράς είπε «δεν έχει κανένα νόημα να δημιουργήσουμε ένα ΠΑΣΟΚ του ’85 ή του ’90. Αυτό είναι και αδιέξοδο και αρνητικό. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια καινούρια, κεντρώα παράταξη, η οποία να ξέρει πολύ καλά τι θέλει να κάνει με συγκεκριμένες, επεξεργασμένες θέσεις. Θα πρέπει οι εκσυγχρονιστές, σε όλα τα κόμματα οριζόντια, να βρούμε ένα τρόπο για να συνεργαζόμαστε. Πρέπει να αρχίσουμε να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον ανεξαρτήτως κόμματος, γιατί είναι ανάγκη να δημιουργηθεί ένα εκσυγχρονιστικό ρεύμα».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θετικό αποτύπωμα που μπορούν να έχουν στην οικονομία οι μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις, όπως το Ελληνικό, τονίζοντας ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε, μιλάμε για 10.000 θέσεις εργασίας, για συνεισφορά του έργου της τάξεως 1% στο ΑΕΠ. Το σημαντικό δεν είναι το τίμημα που θα δοθεί, αλλά να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του ΑΕΠ της χώρας. Η θέση μας ως Ποτάμι ήταν πάντα σταθερή: πρέπει να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία με κάθε δυνατό τρόπο. Γι’ αυτό χρειάζεται ένα σταθερό πλαίσιο, ώστε να προσελκύσουμε σοβαρούς επενδυτές. Αυτό το περιβάλλον, όμως, δεν διαμορφώνεται με υπονόμευση των πολιτικών που ψηφίζεις και με τις παλινωδίες της σημερινής κυβέρνησης».

Τέλος, με αφορμή την θλιβερή εικόνα που παρουσιάζει το Σύστημα Υγείας, τόνισε την άμεση ανάγκη δραστικών αλλαγών. «Το ΕΣΥ καταρρέει από μέσα κυριολεκτικά, με τον τρόπο που κατέρρευσαν τα Σοβιετικά Κράτη, γιατί έχουν υπονομευθεί τα θεμέλιά του, και από την υποχρηματοδότηση και από τις αποχωρήσεις. Η κυβέρνηση περιφέρει επικοινωνιακά τις προσλήψεις των 5000 που προτίθεται να κάνει, ενώ ως τώρα έχει κάνει μόλις 917. Ακόμα και με το αισιόδοξο σενάριο ο αριθμός αυτός αρκεί μόνο, για να καλύψει τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων. Το ΕΣΥ χρειάζεται τρία πράγματα: α) αναδιάταξη και συγχωνεύσεις: να δούμε τι μπορούμε να κρατήσουμε όρθιο και εκεί που δεν υπάρχει προσωπικό να το πάμε για να αποδώσει. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τους πόρους που έχουμε σε υλικό και ανθρώπινο δυναμικό, με τα χρήματα που έχουμε τώρα και όχι αυτά που θα θέλαμε να έχουμε. β) να απαγκιστρωθεί από το σύστημα των κομματικών στρατών η διοικητική δομή των νοσοκομείων, το οποίο είναι απαρχαιωμένο για αυτόν ακριβώς το λόγο και γ) θα πρέπει για πρώτη φορά στην Ελλάδα να αρχίσει να μπαίνει έλεγχος για το πώς λειτουργεί η ιατρική υπηρεσία, αν όλοι κάνουν την δουλειά τους, σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα, και αν εφαρμόζουν τις αποδεδειγμένα καλύτερες ιατρικές πρακτικές» είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε το βίντεο:

* Ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας είναι βουλευτής Λάρισας