28 Νοέμβριος, 2016

Πρέπει να αποφύγουμε άλλο ένα εθνικό πρωτάθλημα ανέξοδου πατριωτισμού

Ποτάμι

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Λουκά Τσούκαλη στην εκδήλωση για την Εξωτερική Πολιτική με τίτλο «Οι γείτονες έχουν νεύρα. Εμείς;»

Δεν είναι μόνον ο γείτονας που έχει νεύρα, αλλά ένας ολόκληρος κόσμος που αλλάζει γύρω μας. Το τέλος μιας εποχής;

Η αμερικανική ηγεμονία αμφισβητείται ολοένα και περισσότερο, μεγάλο μέρος του μουσουλμανικού κόσμου έχει πάρει φωτιά, ενώ το επαναστατικό πείραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης περνάει μια υπαρξιακή κρίση που συνδέεται άμεσα με την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης και τη διεύρυνση των ανισοτήτων εντός των χωρών.

Ο δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της γειτονικής μας χώρας μετατρέπεται σε σουλτάνο, γίνεται απρόβλεπτος και μιλάει για τα σύνορα της καρδιάς του που φαίνεται να χωράνε μια ολόκληρη αυτοκρατορία. Οι αναθεωρητικές του τάσεις όμως στρέφονται κυρίως προς το Νότο και με βασικό αποδέκτη τους δικούς του ψηφοφόρους.

Οι σχέσεις μας με την Τουρκία περνάνε σε σημαντικό βαθμό μέσα από τις σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας. Και οι σχέσεις αυτές προβλέπονται δύσκολες, γιατί η ενταξιακή διαδικασία τελειώνει άδοξα ενώ η Τουρκία θα συνεχίσει να ελέγχει την πύλη εξόδου εκατομμυρίων προσφύγων.

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για να διασφαλίσουμε τα καλώς νοούμενα συμφέροντά μας στους επικίνδυνους καιρούς που ζούμε; Πρώτα από όλα, να αποφύγουμε άλλο ένα εθνικό πρωτάθλημα πατριωτισμού με «δημαγωγούς» και «μειοδότες». Να επενδύσουμε στις συμμαχίες εκτός συνόρων, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη δική μας αξιοπιστία και αναζητώντας εθνικούς εκπροσώπους που μιλάνε μια γλώσσα που καταλαβαίνουν και οι άλλοι. Και να επενδύσουμε στη δική μας αποτρεπτική ισχύ στο μέτρο του δυνατού και με πλήρη επίγνωση των ορίων της. Με άλλα λόγια, να κάνουμε όλα αυτά που λείπουν σήμερα σε μια Ελλάδα εξασθενημένη, διχασμένη στο εσωτερικό και με πολύ περιορισμένο ειδικό βάρος εκτός συνόρων.

* Ο Λουκάς Τσούκαλης είναι καθηγητής και πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ