2 Σεπτέμβριος, 2015

Σταύρος Θεοδωράκης: Πρέπει να υπάρξει σταθερότητα και μια κυβέρνηση, πραγματικής, εθνικής σωτηρίας

Ποτάμι

«Το πολιτικό σύστημα ευθύνεται για δύο πράγματα: το ένα είναι ότι άδειασε τα ταμεία. Το δεύτερο είναι, και ευθύνεται γι’ αυτό ο κ. Τσίπρας, ότι πήγαμε στην Ευρώπη ως όμηροι και χωρίς κάποια πρόταση» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην εκπομπή της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ «Πρώτη Γραμμή», όπου βρέθηκε σήμερα το πρωί καλεσμένος των δημοσιογράφων Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου.

«Οι μαγκιές, είτε του Μεϊμαράκη που λέει ότι δεν θα ψηφίζει τη φορολόγηση των αγροτών, είτε του Τσίπρα που λέει ότι τον εκβίασαν, είναι η επόμενη καταστροφική συζήτηση», συνέχισε ο επικεφαλής του Ποταμιού και πρόσθεσε ότι «το πολιτικό σύστημα, εννοώ τον Τσίπρα και τον Μεϊμαράκη, είναι ενωμένο στα βασικά. Και ποια είναι αυτά; Κάνουμε οριζόντιες περικοπές, αλλά όχι μεταρρυθμίσεις. Εμείς λέμε ότι η χώρα δεν θα σωθεί με μνημόνια αλλά θα σωθεί με μεγάλες μεταρρυθμίσεις».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης στη συνέχεια αναρωτήθηκε: «είναι δυνατόν ο Πρωθυπουργός να ομολογεί ότι υπέγραψε όποια συμφωνία του έφεραν, να δηλώνει ότι δεν την πιστεύει και λέει ότι ο Θεοδωράκης μου έλεγε να φέρω μια συμφωνία για να την υπογράψω». Κλείνοντας τη συνέντευξη, ο Σταύρος Θεοδωράκης στάθηκε στην επόμενη μέρα τον εκλογών, λέγοντας ότι «πρέπει να υπάρξει σταθερότητα και μια Κυβέρνηση, πραγματικής, εθνικής σωτηρίας».

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης είναι:

-Πέρα από τα συνθήματα και τις πλάκες, ποια ουσιαστική διαφορά υπάρχει μεταξύ όσων λένε η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ; Εμείς παρουσιάσαμε 20 προτάσεις σε συγκεκριμένα ζητήματα. Δεν είναι οι λύσεις για τα προβλήματα της χώρας, αλλά παρουσιάσαμε συγκεκριμένες προτάσεις και είπαμε ξεκάθαρα στον κόσμο τι θα μπορούσε να γίνει. Βγαίνει τώρα η ΝΔ και λέει δεν θα ψηφίσουμε τη φορολογία των αγροτών. Είναι αυτή υπεύθυνη πολιτική;

-Αν καθίσουμε σ’ ένα τραπέζι με τον Τσίπρα και τον Μεϊμαράκη, πιστεύω ότι θα συμφωνήσουμε και θα βρούμε λύση διότι αυτή την ώρα συντελείται η απόλυτη διάλυση της ελληνικής οικονομίας.

-Είναι δυνατόν ο Πρωθυπουργός να ομολογεί ότι υπέγραψε όποια συμφωνία του έφεραν, να δηλώνει ότι δεν την πιστεύει και λέει ότι ο Θεοδωράκης μου έλεγε να φέρω μια συμφωνία για να την υπογράψω; Είναι δυνατόν να τα λέει αυτά ο κ. Τσίπρας; Εμείς λέγαμε ότι μπορούσαμε να πετύχουμε καλύτερη συμφωνία από τον κ. Τσίπρα. Θα είχαμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα για τη χώρα. Εμείς όταν λέγαμε φέρτε μια συμφωνία, βλέπαμε και θέλαμε να αποφύγουμε εκείνο που ερχόταν: το κλείσιμο των τραπεζών. Το είπα στη Βουλή και μου απαντούσαν “γιατί νοιάζεσαι;”. Μάλιστα ορισμένα, ανόητα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι “ο κόσμος δεν έχει λεφτά στις τράπεζες και ο Θεοδωράκης νοιάζεται για τους τραπεζίτες”. Δεν γονάτισαν οι τραπεζίτες όμως από τα capital controls. Αυτοί έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Ο απλός κόσμος γονάτισε, η μεσαία τάξη.

-Το μνημόνιο πρέπει να εφαρμοστεί. Αν δεν εφαρμοστεί θα έχουμε τέταρτο μνημόνιο. Είναι άλλο να λες ότι “θα διορθώσω τις άδικες πτυχές του μνημονίου” και άλλο να λες “δεν θα εφαρμόσω τίποτα”. Η χώρα αυτή τη στιγμή είναι δεμένη χειροπόδαρα. Πρέπει λοιπόν να υπάρξει μια ομάδα ανθρώπων, όχι σε κομματική βάση, που θα εξετάσει το μνημόνιο Τσίπρα και θα προτείνει συγκεκριμένες διορθώσεις τις οποίες να μπορούν να δεχθούν και οι εταίροι μας. Οι μαγκιές, είτε του Μεϊμαράκη που λέει ότι δεν θα ψηφίζει τη φορολόγηση των αγροτών, είτε του Τσίπρα που λέει ότι τον εκβίασαν, είναι η επόμενη καταστροφική συζήτηση. Να τηρήσουμε λοιπόν την υπογραφή μας, και να διορθώσουμε το μνημόνιο σε κάποια σημεία του.

-Το πολιτικό σύστημα, εννοώ τον Τσίπρα και τον Μεϊμαράκη, είναι ενωμένο στα βασικά. Και ποια είναι αυτά; Κάνουμε οριζόντιες περικοπές, αλλά όχι μεταρρυθμίσεις. Εμείς λέμε ότι η χώρα δεν θα σωθεί με μνημόνια αλλά θα σωθεί με μεγάλες μεταρρυθμίσεις.

-Το πολιτικό σύστημα ευθύνεται για δύο πράγματα: το ένα είναι ότι άδειασε τα ταμεία. Το δεύτερο είναι, και ευθύνεται γι’ αυτό ο κ. Τσίπρας, ότι πήγαμε στην Ευρώπη ως όμηροι και χωρίς κάποια πρόταση. Και τι είπε στους ευρωπαίους εταίρους μας; Είπε «δώστε μου χρήματα, αλλά δώστε και μου τη λύση». Εμείς είπαμε συγκεκριμένα πράγματα και προτείναμε συγκεκριμένες κινήσεις. Φόρο 13% στη αγροτική παραγωγή για να σταματήσει το παραεμπόριο και η παραοικονομία. Είπαμε για τους μικρομεσαίους και τον φόρο επιτηδεύματος που πρέπει να καταργηθεί. Είπαμε, από το Φλεβάρη μάλιστα, ότι πρέπει να κοπούν οι πρόωρες συντάξεις για να μη κοπούν οι κατώτατες συντάξεις. Προτείναμε επτά κινήσεις για το ασφαλιστικό και μας κατηγορούσαν ότι ξεπουλάμε τη χώρα. Είχαμε πρόταση για την ιθαγένεια και για το μεταναστευτικό. Από την πρώτη στιγμή προτείναμε λύσεις. Αν μας είχαν ακούσει τότε τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά και πολύ καλύτερα σήμερα. “Παίξαμε” και πολιτευτήκαμε από την πρώτη στιγμή ως κυβερνήτες. Δεν κάναμε στείρα αντιπολίτευση.

-Οι άνθρωποι από το Ποτάμι, τους οποίους θα τους δείτε τις επόμενες ημέρες, είναι άνθρωποι που έχουν λύσει προβλήματα, που έχουν εργαστεί και που μπορούν να προσφέρουν διέξοδο στα προβλήματα του λαού.

-Δεν πιστεύω στους τεχνοκράτες. Πιστεύω στους ανθρώπους με πολιτικό ορίζοντα. Το κύριο ζήτημα δεν είναι τα βιβλία του προηγούμενου αιώνα αλλά τα προβλήματα του σήμερα. Νιώθω ότι υπάρχουν σύμμαχοι μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ. Αρκεί να σηκώσουν κεφάλι, να παραμερίσουν τα παλαιοκομματικές απόψεις και να πουν ότι βάζουμε πάνω από όλα το καλό της χώρας. Όποιος προτείνει επαναληπτικές εκλογές είναι τρελός. Πρέπει να είμαστε αυστηροί σε αυτό. Δεν υπάρχουν περιθώρια για μπαλκόνια, ούτε για αφίσες. Πρέπει να συμπονέσουμε τον πολίτη που ζει συνέχεια υπό το βάρος των συνθημάτων. Πρέπει να υπάρξει, άμεσα, σταθερότητα και μια Κυβέρνηση, πραγματικής, εθνικής σωτηρίας.

Δείτε παρακάτω το βίντεο της συνέντευξης:

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την απομαγνητοφώνηση:

 

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Να καλημερίσουμε τον Σταύρο Θεοδωράκη στο πλαίσιο της παρουσίας των πολιτικών αρχηγών.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Καλημέρα σας.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ:Τελικά θα βρεθείτε όλοι μαζί, ή δεν θα βρεθείτε όλοι μαζί.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πότε θα βρεθούμε τελικά; Ξέρετε εσείς;

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εμείς κάτι ακούσαμε, αλλά μπλοκάρει το θέμα με διάφορες προφάσεις από ό,τι βλέπουμε. Εσείς είστε ανοιχτός γενικά;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς είπαμε ότι δεν έχουμε καμία απαίτηση για καμία μέρα. Όποτε θέλουν, όπως θέλουν, όσο θέλουν.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Γιατί ακούω διάφοροι βάζουν προσχώματα.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Γιατί βλέπω το δίδυμο να συμφωνεί, αλλά δεν βλέπω να συμφωνείτε όλοι μαζί.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτά είναι μικρότητες. Για μας σας είπα: είναι ανοιχτές όλες οι ημερομηνίες. Όποτε θέλουν οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί βρισκόμαστε και τα λέμε. Αν και δεν νομίζω ότι θα φωτίσουμε και πολύ τον κόσμο με μια παράλληλη κουβέντα μόνο με τους δημοσιογράφους.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κοιτάξτε, αν βγείτε επτά – οκτώ αρχηγοί δεν θα καταλάβει κανείς τίποτε, ίσως να μην έχει και κανένα νόημα, αλλά εν πάση περιπτώσει τουλάχιστον καλό είναι να γίνει.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν λέω να μη γίνει. Απλώς το σημαντικό είναι οι διάλογοι του ενός αρχηγού με τον άλλον, που μπορεί να βγάλουν ένα νόημα.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι, αλλά είναι δύσκολο.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι δύσκολο γιατί υπάρχει κι ένας φόβος να υπάρχει πρόσωπο με πρόσωπο αντιπαράθεση. Ο καθένας θέλει να λέει τους μονολόγους του. Τέλος πάντων εγώ υπηρετώντας και τη δημοσιογραφία παράλληλα, λέω ας κάνουν ό,τι θέλουν κι εμείς θα είμαστε παρόντες.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εδώ παίζεται αν θα το κάνουν μεταξύ τους οι δύο, αν θα υπάρχει διάλογος μεταξύ τους. Δεν το βλέπω εύκολο να το δεχτούν.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εγώ ζήτησα και από τον κ. Μεϊμαράκη και από τον κ. Τσίπρα, τους είπα ότι είμαι ανοιχτός σε οποιαδήποτε κουβέντα, εμείς δεν κολλάμε αφίσες, ας μην σπαταλάμε χρόνο, ας μην σπαταλάμε ενέργεια, ας μην σπαταλάμε χρήματα και ας κάνουν διαλόγους στην τηλεόραση. Δίδυμα; Δίδυμα.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Είστε μπαλαντέρ;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τι εννοείτε μπαλαντέρ;

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Δηλαδή το Ποτάμι είναι ένα Κόμμα μπαλαντέρ που πάει …;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν είναι κακό φύλλο ο μπαλαντέρ. Μπορεί ο μπαλαντέρ να σε βοηθήσει να βγεις από ένα αδιέξοδο.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Και το θέλουν όλοι.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Το ρωτάω και επί του πολιτικού διότι εάν κρίνουμε ότι υπάρχει μια κοινή βάση για τα Κόμματα που ψήφισαν τη συμφωνία, εντάξει τα υπόλοιπα Κόμματα έχουν σαφή τοποθέτηση, αν υπάρχει μια κοινή βάση πάτε όλοι μαζί, εφόσον δεν υπάρχει αυτοδυναμία ή υπάρχουν συμμαχικά σχήματα που έχουν πρόσημο, θα πει κάποιος. Δηλαδή είναι ένα άλλο συμμαχικό σχήμα …

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Λίγο πιο αριστερό λίγο πιο δεξιό.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ναι, πιο προοδευτικά και σε κοινωνικά ζητήματα. Αν υπάρχει η δυνατότητα ρωτάω κατ' αρχήν.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω…

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Με την ίδια ευκολία κάνετε δηλαδή συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ και με την ίδια με τη Νέα Δημοκρατία;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω. Είναι ένα ερώτημα που έχει όλος ο κόσμος. Νομίζω ότι η απάντηση πρέπει να ξεκινάει από κάποιο άλλο σημείο. Η εκτίμησή μας είναι ότι δεν μπορούν να έρθουν λύσεις στη χώρα με κόμματα και κυβερνήσεις του 35% και αυτό απεδείχθη την τελευταία φορά. Γιατί το 35% σου δίνει 151 βουλευτές, αλλά πρακτικά δεν σου δίνει κοινωνική πλειοψηφία.

Εμείς λέμε ότι η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να έχει κοινωνική πλειοψηφία, δηλαδή πρέπει να εκπροσωπείται …

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το 50 συν 1, που λέτε.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το 50 συν 1 που το λέω από την πρώτη μέρα που βγήκε το Ποτάμι. Και πρέπει επιτέλους να καταλάβουν οι Έλληνες –και όταν λέω «οι Έλληνες» εννοώ και οι οι υπόλοιπες πολιτικές ηγεσίες - ότι με το να μοιράζουμε τη χώρα σε τιμάρια, με το να δημιουργούμε μισούς εμφύλιους μπορεί να νιώθουμε καλά σα κομματικοί στρατοί αλλά δεν λύνουμε προβλήματα.

Πρέπει να μπούμε σε ένα μοντέλο για δυο χρόνια. Εμείς το προσδιορίζουμε και χρονικά …

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν είναι λίγο απολιτίκ αυτό όμως κ. Θεοδωράκη;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Καθόλου απολιτίκ δεν είναι.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν αποϊδεολογικοποιεί την πολιτική;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Επιτρέψτε μου, η κατάσταση στα νοσοκομεία μας είναι θέμα Αριστερής ή Δεξιάς πολιτικής; Ή είναι ότι δεν μπορεί κάποιοι να δέσουν τα κορδόνια τους άρα δεν μπορούν να διοικήσουν τα νοσοκομεία;

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Να σας πω. Εξαρτάται από το μοντέλο για παράδειγμα των προμηθειών.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτά ο σύγχρονος πολιτισμός της πολιτικής τα έχει λύσει.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Τα γενικά λέτε.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βεβαίως πρέπει να έχουμε και έχουμε πει εμείς ότι υπάρχει λύση. Μία Αρχή Προμηθειών για όλα τα νοσοκομεία: να μην μπορεί να αποφασίζει ο κάθε διευθυντής ποια γάζα θα αγοράσει. Τα έχουμε αποφασίσει αυτά. Αρκεί να εφαρμοστούν. Είναι μοντέλα που υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Άρα με ποιους κ. Θεοδωράκη; Και με τους δυο μεγάλους;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Λέμε το πολύ απλό: το σημαντικό σήμερα …

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Με ποιους;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Επιτρέψτε μου λίγο. Κοιτάξτε, δεν είμαστε στη φάση που μπορούμε να λέμε πόσο ωραίο θα είναι το παγκάκι αν είναι πράσινο ή κόκκινο. Είμαστε στη φάση που δεν έχουμε παγκάκι. Άρα πρέπει πρώτα να στήσουμε στα πόδια του το σύστημα υγείας, το σύστημα παιδείας και μετά να δούμε τις πολιτικές μας διαφορές.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μα η πολιτική διαφορά έχει να κάνει …

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει καμία πολιτική διαφορά. Πέστε μου μια πολιτική διαφορά σήμερα του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Δεν ξέρω, θα ρωτήσουμε το ΣΥΡΙΖΑ γι' αυτό.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αν θα διορίζουμε από την Καλαμάτα ή αν θα διορίζουμε από την Άρτα; Αυτή είναι η διαφορά που διακρίνω εγώ.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Όχι, αλλά προσέξτε, θα σας πει ένας πολίτης ότι οι διαφορές οι πολιτικές πέρα των γενικότερων ιδεολογικών, είναι οι προτεραιότητες που βάζει το κάθε πολιτικό κόμμα για το τι πρέπει να γίνει.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν θέλω να σας φέρω σε δύσκολη θέση, πείτε μου …

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Και είναι ένα άλλο πράγμα να πεις ότι «εγώ παιδιά βάζω μια προτεραιότητα υγεία - παιδεία» και είναι άλλο πράγμα να μου πεις «εγώ βάζω προτεραιότητα να ξεχρεώνω εκεί».

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ακούσατε χτες τον κ. Μεϊμαράκη και ακούσατε τον κ. Τσίπρα. Πέστε μου, πέρα από τα συνθήματα και τις πλακατζίδικες ατάκες, πέστε μου μια ουσιαστική πολιτική διαφορά.

Έχουμε κάνει μια κουβέντα για το τι χώρα θέλουμε; Τι ανάπτυξη θέλουμε; Εμείς παρουσιάσαμε δειλά κάποια πράγματα

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Έχετε κοστολογημένο πρόγραμμα εσείς;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια. Εμείς παρουσιάσαμε προχθές 20 προτάσεις για συγκεκριμένα ζητήματα: για τους ελεύθερους επαγγελματίες και για άλλα. Δεν είναι μαγικές λύσεις για τα προβλήματα της χώρας, αλίμονο αν το Ποτάμι είχε μια μαγική λύση και την έβγαζε. Είναι αστείο να λέμε κάτι τέτοιο.

Αλλά στο μέτρο που μας αναλογεί -και μάλλον πολύ περισσότερο- παρουσιάσαμε συγκεκριμένες προτάσεις. Είπαμε τι θα μπορούσε να γίνει για τη φορολογία των αγροτών και ξαφνικά έρχεται η Νέα Δημοκρατία και λέει τώρα «δεν θα κάνω φορολογία των αγροτών». Είναι υπεύθυνη στάση αυτή; Είναι υπεύθυνη στάση να γυρνάς την Ελλάδα στη λογική ότι μπορώ να στο μοιράσω όλο;

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Και ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι θα καταργήσει για το 23% μετά, ενώ το εφάρμοσε το επέβαλλε.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι μόνο το επέβαλλε, το ζήτησε.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το ζήτησε κιόλας. Ακριβώς ακόμη χειρότερα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Υπήρχε μια λογική ότι αν βάλουμε φόρο στην ιδιωτική εκπαίδευση, τιμωρούμε τους καπιταλιστές και μετά αντιλήφθηκαν ότι αυτό το πράγμα γονατίζει την κάθε ελληνική οικογένεια.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Επομένως βλέπετε ότι μπαίνουν τα ιδεολογικά χαρακτηριστικά; Ας πούμε αν έχει μια τέτοια ιδεοληψία ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί περί ιδεοληψίας πρόκειται στην πραγματικότητα, να λέει ότι «φορολογώ τους πλούσιους» και θεωρεί πλούσιους αυτούς που πάνε στα ιδιωτικά σχολεία και στα φροντιστήρια και στα ωδεία, άρα είναι και ιδεολογικό το θέμα, επομένως.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, στα συνθήματα είναι. Αλλά όταν καθόμαστε σε ένα τραπέζι με τον Τσίπρα, τον Μεϊμαράκη, πιστεύω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε για τις απόλυτες προτεραιότητες. Πιστεύω ότι θα συμφωνήσουμε δηλαδή πως θα σταθεί και θα σταθεροποιηθεί η χώρα.

Γιατί το μεγάλο πρόβλημα το Σεπτέμβρη, δεν είναι σε ποιον παράδεισο θα ζήσουμε, είναι εάν θα υπάρξει επιστροφή σε μια κόλαση που είναι η συνέχιση αυτής της πολιτικής.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Παίζεται ακόμη το Grexit; Είναι ακόμη Grexit;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Παίζονται δυο ζητήματα. Πρώτον παίζεται η απόλυτη διάλυση της οικονομίας. Πολλοί περίμεναν τον Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβρη να σταθεροποιηθεί λίγο το τραπεζικό σύστημα, να διορθωθεί αυτό το πολύ μεγάλο λάθος του Τσίπρα με τις Τράπεζες, μήπως και αρχίσει και ρολάρει λίγο η αγορά.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Να έρθουν οι δόσεις, να έρθουν τα λεφτά.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εάν αυτό το πράγμα δεν συμβεί τον Οκτώβριο, ξέρετε γιατί πιεστήκαμε να κάνουμε εκλογές 20 Σεπτέμβρη;

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Έχασε η Κυβέρνηση την πλειοψηφία της.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι - όχι. Γιατί δεν κάναμε 27;

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Γιατί;

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Για την αξιολόγηση που τρέχει.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι. Γιατί έπρεπε και το ζήτησε ο Τσίπρας από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, εγώ συναίνεσα, έχουμε την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών αρχές Οκτώβρη. Εάν το χάσουμε, δεν αυτά τα παλιά που έλεγαν ότι «αν χάσουμε τι έγινε, θα χάσουν τα λεφτά τους οι τραπεζίτες» ..

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πάμε για κούρεμα καταθέσεων.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πάνε για διάλυση των καταθέσεων.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έτσι είναι.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το μεγάλο ζήτημα που έρχεται αρχές Οκτώβρη, 4-5 Οκτώβρη, είναι αυτό. Ότι εκεί πρέπει να υπάρχει μια καινούργια κυβέρνηση η οποία θα διαπραγματευτεί προς όφελος των καταθετών για να μιλάμε ειλικρινά, δεν είναι οι τραπεζίτες είναι οι καταθέτες που πρέπει να σωθούν μέσα από τις Τράπεζες.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Κατανοητό. Ερώτηση: άρα σου λέει ο άλλος «εδώ χρειάζομαι μια ισχυρή Κυβέρνηση, σταθερή που να εκφράζει μια πλειοψηφία. Γιατί να πάω να ψηφίσω με ένα μικρό κόμμα το οποίο μπορεί εγώ να θέλω να συνεργαστεί με το ΣΥΡΙΖΑ και αυτός θα πάει με τη Νέα Δημοκρατία; Γιατί να μη στηρίξω τα δυο μεγάλα κόμματα και να έχω ισχυρή κυβέρνηση;».

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω γιατί.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτοδυναμία δηλαδή, παίζει κι αυτό.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Και οι δυο αυτό λέτε.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ανοιχτό είναι.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, το θέμα της αυτοδυναμίας δεν είναι ανοιχτό.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θεωρητικά.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θεωρητικά είναι, αλλά πολλοί αμφισβητούμε τις δημοσκοπήσεις και οι ίδιοι οι δημοσκόποι αμφισβητούν τις δουλειές τους γιατί υπέπεσαν σε μερικά λάθη τον τελευταίο καιρό. Αλλά κανείς δεν μιλάει για σενάριο αυτοδυναμίας αυτή τη στιγμή και νομίζω είναι υπερφίαλο ένα κόμμα να πιστεύει ότι θα έχει αυτοδυναμία.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Λέω ο πολίτης που το σκέφτεται και σου λέει να ενισχύσω τους πόλους.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αντιλαμβάνομαι τι λες. Υπάρχει ανάγκη να μπει ένας νέος παίκτης στο τραπέζι. Ένας νέος παίκτης, που έχει αποδείξει και θα ήθελα …

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Είστε παλιός …

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το παλιό ή το καινούργιο θα το συζητήσουμε μετά.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Με βάση τις ιδέες σας.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θέλω, αν θέλετε λίγο την προσοχή σας. Έχουμε αποδείξει -και θα ήθελα κι΄ εσείς ειδικά να μου πείτε που έχουμε κοντραριστεί σε προηγούμενες συνεντεύξεις- ότι δεν έχουμε πει ένα ψέμα όσο καιρό είμαστε στην πολιτική. Έχουμε πει κάποια πράγματα που δεν άρεσαν. Βεβαίως. Αλλά δεν μπορεί να πει κάποιος ότι το Ποτάμι βγήκε και υποσχέθηκε ή είπε …

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μέχρι να πας στην εφαρμογή ….

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εκεί είναι το θέμα!

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Τώρα λέει ό,τι θέλει.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Συγνώμη όχι, δεν είναι έτσι. Εμείς είπαμε και υποδείξαμε τα μεγάλα λάθη, είπαμε και υποδείξαμε ότι θα πρέπει να έχουμε μια συμφωνία και μας κατηγόρησαν όλοι όταν εμείς λέγαμε για τη συμφωνία. Ακολούθησα όμως. Ακολούθησαν αυτό που είπε το Ποτάμι.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Όχι, υπάρχει μια διαφορά εδώ.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς που να διαψευστούμε;

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Στην εφαρμογή των όσων προτείνετε, στον τρόπο άσκησης της εξουσίας. Διότι εκεί είναι το κουμπί της Αλέξαινας που λένε: το πώς ασκείται η εξουσία. Ο πολίτης βλέπει για την αποτελεσματικότητα και τη δημοκρατικότητα, την ανεξαρτησία και την αξιοκρατία και τα λοιπά. Επομένως;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είσαι έμπειρος, τα μικρά κόμματα συνήθως υπόσχονται τα πάντα στους πάντες, γιατί δεν έχουν να δώσουν και πουθενά λογαριασμό. Έτσι δεν είναι;

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Έχουν αλλάξει τώρα τα πράγματα όμως.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σου λέει «μέχρι να φτάσω εκεί που πρέπει να φτάσω, θα έχει ξεχαστεί».

Εμείς όμως από την πρώτη μέρα είπαμε δυσάρεστα πράγματα, είπαμε τα ψέματα του Τσίπρα. Θυμάστε τη μεγάλη κόντρα νομίζω την είχαμε κάνει εδώ, που σας έλεγα για τον κατώτατο μισθόότι δεν θα γίνει και βγαίνουν διάφοροι την επόμενη μέρα και μας έλεγαν «Γιατί λες ότι δεν θα γίνει; Εμείς θα το κάνουμε την επόμενη μέρα, εσύ δεν θέλεις γιατί εξυπηρετείς τους κεφαλαιοκράτες». Δεν λέγαμε την αλήθεια ;

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μισό λεπτό, εδώ είναι η κατηγόρια που σου απευθύνεται από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ότι εσείς στην πραγματικότητα καλούσατε την κυβέρνηση να υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία σας προσέφεραν οι εταίροι. Με αποτέλεσμα να ζητάτε να γίνουν δεκτά και τέτοιου είδους μέτρα, δηλαδή το να μην αυξηθούν οι μισθοί και τα λοιπά.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ενδιαφέρον. Ο Πρωθυπουργός που ομολογεί στη Βουλή ότι υπέγραψε ό,τι του έφεραν γιατί δεν είχε άλλη λύση και που υπέγραψε αυτό που δεν πιστεύει, έτσι δεν είπε στη Βουλή;

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Όχι ότι του το έφεραν, λέει «Δεν πιστεύω αυτό το πράγμα».

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είπε, έβαλε την υπογραφή του σε κάτι που δεν το πιστεύει.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Άρα όταν υπογράψεις κάτι που δεν πιστεύεις, σημαίνει ότι κάποιος σε πίεσε και το υπέγραψες.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μα το είπε, το έχει παραδεχτεί αυτό.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ο Πρωθυπουργός λοιπόν, προσέξτε το τραγελαφικό της υπόθεσης, ο Πρωθυπουργός λοιπόν που λέει δημοσίως ότι υπέγραψα κάτι που δε θέλω και με εξανάγκασαν λέει ότι "ο Θεοδωράκης μου έλεγε να φέρω μία συμφωνία για να την υπογράψουμε".

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ναι.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μπορεί να το λέει αυτό ο κ. Τσίπρας; Μα ο ίδιος ομολογεί ότι έφερε μία συμφωνία που δε θέλει. Εμείς τι λέγαμε;

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι είπε χτες "σας αρέσει η συμφωνία";

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς τι λέγαμε;

Εμείς λέγαμε ότι μπορούμε καλύτερα από το μνημόνιο του κ. Τσίπρα. Εμείς λέγαμε ότι αν παίρναμε τη δεύτερη συμφωνία του κ. Γιούνκερ, αυτή που ο κ. Τσίπρας στην αρχή σκέφτηκε για δυο-τρεις μέρες αλλά μετά πήγε στο δημοψηφίσμα. Θα είχαμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα για τη χώρα και δε θα είχαμε..

Εμείς τι θέλαμε να αποτρέψουμε όταν λέγαμε φέρτε μία συμφωνία να την υπογράψουμε; Έχει φανεί.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Την κατάρρευση, την καταστροφή του «δάσους», ωραία.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς όταν λέγαμε φέρτε μια συμφωνία να υπογραφεί θέλαμε να αποφύγουμε το πολύ μεγάλο πρόβλημα που το ξέραμε ότι ερχόταν με δρασκελιές που ήταν το κλείσιμο των τραπεζών. Όταν απεγνωσμένα το είπα στη Βουλή να προλάβουμε τις ημερομηνίες μου λέει "γιατί νοιάζεσαι"; Γιατί νοιάζομαι; Γιατί εγώ έχω δουλέψει. Γιατί νοιάζομαι; Γιατί ξέρω τι σημαίνει να έχει κάποιος δεσμευμένες τις μικρές του καταθέσεις στην τράπεζα, τι ανασφάλεια του δημιουργεί.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Άρα λοιπόν;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Άρα του λέγαμε πριν κλείσουν οι τράπεζες φέρε συμφωνία και κομπορρημονούσαν στη Βουλή και λέγανε "γιατί νοιάζεστε, ποιος βιάζεται"; Και πήγαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανόητα και λέγανε "ποιος έχει λεφτά στις τράπεζες και ποιος νοιάζεται;

Νοιάζεσαι για τους τραπεζίτες Θεοδωράκη"; Και τους έλεγα λοιπόν ότι οι τραπεζίτες έχουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό ή τέλος πάντων οι πολύ πλούσιοι, δεν έχουν ανάγκη, έχουν τα θησαυροφυλάκια στα σπίτια τους. Ο κόσμος γονάτισε από τα capital controls.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Προφανώς αυτό είναι αλήθεια.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Καμία αντίρρηση..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και είναι η μεγάλη πολιτική απάτη να λέει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ότι "δεν υπήρχε λόγος να βιαστούμε για τη συμφωνία". Αν είχαμε κάνει συμφωνία πιο πριν οι τράπεζες δε θα είχαν χάσει..

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Αυτή είναι η κριτική, ωραία.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μα έχει αναλάβει την ευθύνη αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ έτσι κι αλλιώς.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, καθόλου.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι, "κάναμε ένα συμβιβασμό" είπε.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Πάμε να δούμε το εξής. Τώρα λοιπόν εσείς έχετε ψηφίσει και θέλω να μου πείτε αν, εντάξει το ψηφίσατε για να μη βγούμε από την Ευρωζώνη, να μην καταρρεύσουν όλα και τα λοιπά. Εάν σας αρέσει αυτό που ψηφίσατε και εσάς, εάν θέλετε να το αλλάξετε και που μπορεί να αλλάξει αυτό το ψηφισθέν πλαίσιο και τα λοιπά; Και συγκεκριμένα αν υπάρχουν αντίμετρα, γιατί έχουμε αυτό το παράλληλο πρόγραμμα από όλα τα κόμματα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, θα σας πω κάτι που δε θα σας πει κανείς άλλος πολιτικός αρχηγός. Το μνημόνιο πρέπει να εφαρμοστεί.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ως έχει;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αφήστε με να τελειώσω τη φράση μου. Εάν δεν εφαρμοστεί θα έχουμε το τέταρτο μνημόνιο. Ας σοβαρευτούμε.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτό το είπατε και σας άκουσα να το λέτε αυτό, θα πρέπει να είστε συγκεκριμένος όμως.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, να σας πω συγκεκριμένα τι εννοώ.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Πρέπει να εφαρμοστεί και μετά αρχίζουν και ξηλώνονται οι πτυχές του, να εφαρμοστεί ως έχει;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω..

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μπορεί να εφαρμοστεί ως έχει;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Επιτρέψτε μου να σας πω, έτσι; Είναι άλλο να λες ότι θα δώσω προτεραιότητα και θα πρέπει να διορθώσω πτυχές κι άλλο να λες ότι "δε θα το εφαρμόσω". Αυτή τη στιγμή η χώρα είναι δεμένη χειροπόδαρα. Δε θα υπάρξουν λεφτά ούτε για ανάσα. Άρα εμείς τι λέμε; Θα πρέπει να υπάρχει μία ομάδα όχι κομματική αλλά ανθρώπων που πονάνε τη χώρα.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τι, τεχνοκράτες; Τι θα είναι αυτή η ομάδα;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω, μπορεί να είναι και πολιτικοί, αλλά με ειδικές γνώσεις. Δε βάζεις στο ασφαλιστικό έναν ηθοποιό, αν θες να σου ανοίξω μία παρένθεση.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι, χαίρω πολύ.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βάζεις ειδικούς ανθρώπους. Θέλεις λοιπόν μία ομάδα επαϊόντων, συγκεκριμένων προσώπων, θα τα δείτε την επόμενη μέρα που θα τα προτείνει το Ποτάμι, όπου θα πει..

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι, θα μιλήσουμε μετά γι΄ αυτό.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όπου θα πει ότι παίρνω αυτό το πακέτο που μου έφερε ο Τσίπρας, βλέπω ποιες κοινωνικές αδικίες υπάρχουν, ποιες διορθώσεις μπορούν να γίνουν και κάνω χειρουργικές επεμβάσεις. Ναι, για να γίνουν αποδεκτές και από τους ξένους. Διορθώνω δηλαδή επιμέρους πράγματα, αυτές οι μαγκιές..

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Θεοδωράκη αυτό το πρόγραμμα δε βγαίνει και το ξέρετε κι εσείς ότι δε βγαίνει. Τα έχετε δει τα ληξιπρόθεσμα που είναι; Ξέρετε πόσο θα αυξηθούν με τη φορολογία που επιβάλλει αυτό το πρόγραμμα;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Επιτρέψτε μου, αυτές οι μαγκιές, είτε του κ. Μεϊμαράκη "εγώ δε θα φορολογήσω και δε θα κάνω τίποτα με τους αγρότες και θα συνεχίσουν τα πράγματα όπως είναι", ωραία, πολύ ωραίο για καφενείο, όχι για κυβέρνηση. Και το άλλο του κ. Τσίπρα ότι "με πιέσανε, το υπέγραψα, αλλά δε θα το εφαρμόσω", είναι η επόμενη καταστροφική συζήτηση.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εσείς λέτε να εφαρμοστεί αυτό το μνημόνιο;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς λοιπόν λέμε ότι αν έχουμε ευθύνη απέναντι στα παιδιά μας θα πρέπει να τηρήσουμε την υπογραφή μας και θα πρέπει να διορθώσουμε το μνημόνιο σε κάποια ζητήματα τα οποία είναι κοινωνικά..

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μη αποδεκτά τέλος πάντων.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ωραία μισό λεπτό, τότε αν όλα αυτά που ζούμε είναι μια συνέχεια και από ότι δείχνουν τα πράγματα μια συνέχεια είναι μιας πολιτικής..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και δυστυχώς και μια επιστροφή, έρχεται τώρα ως σωτήρας.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Κι εσείς γιατί κάνετε κριτική στους προηγούμενους; Αυτοί εφαρμόσανε το μνημόνιο.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τι εννοείτε; Τι εννοείτε, τι λέτε;

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Λέω οι προηγούμενες κυβερνήσεις εφάρμοσαν το δεύτερο μνημόνιο, το οποίο έδωσε ότι έδωσε ως αποτελέσματα στην κοινωνία.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι δεν έδωσε αποτελέσματα γιατί αυτοί που το εφάρμοσαν ήταν πολιτικοί μπαγαμπόντες.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Αλλά τι έκανε; Δεν έδωσε; Κακά αποτελέσματα έδωσε, αυτό λέω.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η πολιτική τάξη στην Ελλάδα τι λέει; Ήταν πολιτικοί μπαγαμπόντες και να σας πω τι εννοώ.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Γιατί μπαγαμποντιακώς κόψανε τις συντάξεις και τους μισθούς, απόλυσαν κόσμο και τα λοιπά;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια, γιατί δεν τους ενδιέφεραν οι συντάξεις και οι μισθοί, τους ενδιέφερε να διατηρήσουν τα δικά τους παιδιά στο δημόσιο, να μπορέσουν να κάνουν προσλήψεις. Αυτό τους ενδιέφερε.

Το πολιτικό σύστημα κι όταν λέω "πολιτικό σύστημα" εννοώ Τσίπρας-Μεϊμαράκης επί του παρόντος, επειδή είναι οι δύο μεγάλοι μονομάχοι, είναι ενωμένοι στα βασικά. Και ποια είναι τα βασικά; Κάνουμε περικοπές τις αναγκαίες οριζόντιες και δεν κάνουμε αλλαγές, δεν κάνουμε μεταρρυθμίσεις.

Η Νέα Δημοκρατία πως έχασε το τρένο; Πως το έχασε το τρένο;

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Από τις μεταρρυθμίσεις.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γιατί; Δεν ήθελε να κάνει καμία ουσιαστική αλλαγή. Έκανε τις αναγκαίες, αυτές που…

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το ακούμπησε όμως το δημόσιο.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτές που ήταν με το πιστόλι στον κρόταφο έκανε για να πάρει κάποια λεφτά και μετά επέστρεψε σε έναν λαϊκισμό που λέει δεν κάνω αλλαγές. Εμείς λέμε ότι η χώρα δε θα σωθεί με μνημόνια, θα σωθεί με μεγάλες μεταρρυθμίσεις, εάν δεν κάνουμε..

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κι εσείς λέτε μικρότερο δημόσιο κατά βάση;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς λέμε μικρότερο δημόσιο. Να σας πω κάτι, κάναμε μια μικρή μελέτη, εσάς που σας αρέσουν τα νούμερα αφήστε με να σας πω ένα νούμερο κι αν δε σας αρέσει θα το αλλάξετε.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ναι ελάτε.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Λοιπόν τα σάντουιτς που έδωσε ο κ. Λαφαζάνης, ποιος τα έδωσε, ο κ. Λαφαζάνης ή ο κ. Τσίπρας; Αυτή η Κυβέρνηση.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ήταν η συμφωνία της προηγούμενης που εφαρμόστηκε τώρα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι λέω τα σάντουιτς που έδωσε στον κ. Φωτόπουλο, έτσι;

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι στη ΔΕΗ.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τι μας στοίχισαν; Το έχετε αντιληφθεί ποτέ; Να σας το κάνω εγώ. Μας στοίχισαν 1000 γιατρούς και 2000 νοσοκομειακούς υπαλλήλους σε όλη την Ελλάδα. Το σύστημα υγείας καταρρέει, χρειαζόμαστε νοσοκόμους πρωτευόντως..

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Νοσηλευτές ναι.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα είμαι ειλικρινής, δε χρειαζόμαστε πρωτευόντως γιατρούς, χρειαζόμαστε πρώτα νοσοκόμους. Καταρρέουν τα νοσοκομεία, δεν μπορούν να κάνουν χειρουργεία, χάνονται άνθρωποι επειδή δεν υπάρχουν νοσοκόμοι.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχετε δίκιο σε αυτό, έχετε δίκιο.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πήγα σε τρία νοσοκομεία, το ένα δημοσιοποιήθηκε.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ναι, τα ζούμε όλοι τι γίνεται στα νοσοκομεία.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το ΚΑΤ υποφέρει από αυτό, το ξέρω.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν έχουν νοσοκόμους. Με λίγους νοσοκόμους κάθε νοσοκομείο θα διπλασίαζε τα χειρουργεία και θα έσωζε ανθρώπους. Κι εμείς τι λέμε λοιπόν;

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μα συγνώμη, το έχει πει Κυβέρνηση, 4,5 χιλιάδες προσλήψεις είπε.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και γιατί δεν τις έκανε;

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν τις έκανε γιατί δεν πρόλαβε, τον ρίξανε.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι;

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έτσι λέει. Αυτό είναι αλήθεια.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εφτά μήνες είχε άλλη προτεραιότητα.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Διαπραγματευόταν σου λέει σκληρά.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εφτά μήνες είχε προτεραιότητα να βάζει σε διάφορους οργανισμούς ανθρώπους, που η πρώτη τους πράξη ήταν ο διπλασιασμός του μισθού τους.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Και άνοιξε και την ΕΡΤ σου λέει, έκανε μεταρρύθμιση.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς λοιπόν λέμε, ότι εάν σκέφτεσαι λοιπόν το φίλο σου το Φωτόπουλο και λες πώς να χαϊδέψω, σκέφτεσαι τους λίγους.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Και αυτός πήγε στο Λαφαζάνη τώρα πάντως.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, πήρε τα σάντουιτς και πήγε στο Λαφαζάνη.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Αυτό όμως είναι μια εύκολη ανάγνωση.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς λέμε λοιπόν ότι η χώρα έχει προτεραιότητες. Οι προτεραιότητες λοιπόν ξέρετε ποιες είναι; Οι προτεραιότητες είναι να αμειφθούν λίγο καλύτερα οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής, οι άνθρωποι που σώζουν τη χώρα, όχι οι γραφειοκράτες και όχι τα στελέχη του κομματικού μηχανισμού.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μάλιστα, για μας λέτε, έτσι;

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μισό λεπτό, γιατί αυτή είναι και θα μου απαντήσετε μετά από το διάλειμμα, γιατί είναι μεγάλη η συζήτηση..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι δώστε μου χρόνο να το σκεφτώ.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Βεβαίως όσο χρόνο θέλετε, αυτή είναι όμως η εύκολη κουβέντα που γίνεται σε επιμέρους ζητήματα και δε βλέπει ότι η βασική πολιτική που ακολουθήθηκε επί πέντε χρόνια τώρα είναι η περιοριστική πολιτική βγάζοντας..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τα μνημόνια.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Βγάζοντας από την οπτική κάθε μορφή αναπτυξιακής αντίληψης.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια. Μα λέει και ο ίδιος, Ποτάμι είστε;

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ναι, μα το ίδιο κάνετε και τώρα, το ίδιο ψηφίσατε.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό λέμε.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Όχι δεν είναι αυτό Ποτάμι, το ίδιο ψηφίσατε.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Λάθος κάνετε.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Παραμένετε στην περιοριστική πολιτική.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Λάθος κάνετε.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μπορεί να κάνω λάθος, μετά το διάλειμμα.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Παιδιά μην τσακώνεστε πριν το διάλειμμα, μετά.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Λοιπόν επιστρέφουμε στην ερώτηση. Υποστηρίζετε λοιπόν μαζί με τους άλλους που ψήφισαν το μνημόνιο ότι προηγείται η περιοριστική πολιτική να…

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το μνημόνιο του κ. Τσίπρα.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Να ισορροπηθούν τα πράγματα και μετά ανάπτυξη. Ακούω δηλαδή επί πέντε χρόνια «χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο, χρειάζεται το εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη, αναδιάρθρωση της οικονομίας για το, για το», τίποτα κανείς δεν παρουσιάζει και όλοι κόψε, κόψε, κόψε.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω κάτι, εμείς είπαμε και δεν είσαστε υποχρεωμένοι να τα ξέρετε με λεπτομέρειες, αλλά το ξέρετε ότι το είπαμε.

Είπαμε συγκεκριμένα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε στην αγροτική παραγωγή, μιλήσαμε για το φόρο 13% στους συνεταιρισμούς και να υποχρεωθούν οι αγρότες να πηγαίνουν από κει για να σταματήσει η παραοικονομία, να σταματήσει το παραεμπόριο, να υπάρξει οργανωμένη παραγωγή.

Είπαμε να υπάρξει δίκαιη κατανομή των επιδοτήσεων που αυτή τη στιγμή έρχονται τα λεφτά από την Ευρώπη και δίνονται με βάση τα ιστορικά δικαιώματα και όχι με το πόσα χωράφια έχεις και τι βγάζεις, με βάση δηλαδή την αξία ουσιαστικά της δουλειάς των χεριών σου.

Είπαμε σε όλους τους τομείς, είπαμε για τους μικρομεσαίους ότι αυτό με το φόρο επιτηδεύματος πρέπει να τελειώσει. Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να αναστήσουμε την αγορά, να σπρώξουμε τον άλλο να κάνει την οποιαδήποτε μικρή επιχειρηματικότητα με αυτή τη φορολόγηση.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι με αυτή τη φορολόγηση, εντάξει συμφωνούμε.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Και θα έρθει ο πολίτης.. και λέει ναι εντάξει, εντάξει, αλλά μόλις σου πει σου λέει η Ευρώπη ότι δε θα πάρεις τη δόση, θα πεις "τι να κάνω παιδιά";

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, όχι, εδώ υπάρχει η διαφορά. Το πολιτικό σύστημα ευθύνεται για δύο πράγματα. Το ένα είναι ότι άδειασε τα ταμεία. Το ξέρουμε αυτό, λαμογιές..

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Εντάξει, πάμε παρακάτω.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Λαμογιές, όπλα, αυτό, σπατάλες, εκεί; Μάλλον έχουμε βγάλει όλοι τα συμπεράσματά μας.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Τώρα έχουμε περάσει σε άλλη φάση.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι αυτό λέω, το επόμενο μεγάλο λάθος του πολιτικού συστήματος που συνεχίζεται και συνεχίστηκε επί Τσίπρα, είναι ότι πήγαμε στην Ευρώπη ως όμηροι, έτσι με τα χέρια ψηλά και είπαμε..

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πάλι;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έτσι πήγε. Έτσι πήγε και τι είπε; "Δεν έχω χρήματα"..

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτά τα έλεγε και ο Παπανδρέου, τα ίδια λένε.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Επιτρέψτε μου, "δεν έχω χρήματα, δώστε μου χρήματα και δώστε μου και τη λύση". Αντί να προτείνουμε εμείς το θέμα..

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ένα εθνικό σχέδιο που λέγαμε.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω κάτι, προτείναμε εμείς πρώτοι απ΄ όλους από το Φλεβάρη την αλλαγή στο ασφαλιστικό;

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είπαμε ότι πρέπει κι ας ήταν επώδυνο που το είπαμε να κοπούν οι πρόωρες συντάξεις; Ότι θα πρέπει να βάλουμε πλαφόν στις συντάξεις για να μην πειράξουμε τις κατώτατες; Το είπαμε από το Φλεβάρη και μας λέγανε "μα τι το λες, εμείς δε θα το κάνουμε" και πήγανε…

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Θεοδωράκη να ρωτήσω κάτι;

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Άρα λοιπόν η κουβέντα, ωραία, σε αυτό έχετε δίκιο.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι μόνο αυτό, συγνώμη και πήραν και βάλανε και φορολογία επιπλέον στις χαμηλές συντάξεις, που εμείς είχαμε πει ότι οι χαμηλές συντάξεις..

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σύμφωνοι, να ρωτήσω εγώ κάτι άλλο τώρα; Επειδή μας ακούει ο κόσμος κάθε μέρα να συζητάμε με γενικότητες, μπορείτε να μου πείτε γιατί θα ψηφίσει ο κόσμος σε αυτές τις εκλογές; Γιατί εμένα με ρωτάει ο κόσμος ακόμα λέει «παιδιά τι να ψηφίσω»;

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Αυτό λέω, τον καλύτερο διαχειριστή;

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μου λέγανε χθες πολίτες στο σούπερ μάρκετ «τι θα ψηφίσουμε;» και λέω με ρωτάτε τέτοιο πράγμα; Δε σας το ρωτάνε εσάς;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμένα μου λένε ότι «θα με ψηφίσουνε».

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εσάς είναι.. που σας βλέπουν, αλλά γιατί ψηφίζουμε σε αυτές τις εκλογές; Τι ψάχνουμε;

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Τον καλύτερο διαχειριστή ψηφίζουμε λοιπόν; Γιατί εγώ αυτό ακούω "είμαι ο καλύτερος".

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μα αυτό ακριβώς, γιατί το μνημόνιο το έχουμε.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Και γιατί είσαστε εσείς καλύτερος;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ψάχνουμε, νομίζω ο κόσμος ψάχνει τους ανθρώπους πρώτον που ξέρουν τι πάει να πει πραγματική ζωή και να έχουν δουλέψει. Δεν είναι τυχαίο αυτό το οποίο λέω, είναι αυτό που μου λέει ο κόσμος κάθε μέρα, έτσι; "Θέλουμε ανθρώπους που ξέρουν τι σημαίνει δουλειά", γι΄ αυτό βάλαμε και την ελάχιστη υποχρέωση να δούμε..

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τα πέντε χρόνια, το έχουμε πει κι εμείς.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να δούμε αν το αποδέχονται και τα κόμματα, που θύμωσε και ο Μεϊμαράκης και ο Τσίπρας.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το έχουμε πει κι εμείς αυτό στην εκπομπή.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τα ελάχιστα πέντε χρόνια.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ακριβώς!

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ελάχιστα πέντε χρόνια ένσημα, έτσι;

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έτσι, σωστό είναι αυτό!

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Για να μπορείς να είσαι υπουργός. Αν θέλεις να λύσεις τα προβλήματα της χώρας, πρέπει να έχεις αποδείξει ότι έχεις λύσει ένα πρόβλημα τουλάχιστον.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Να ξέρεις πως είναι η δουλειά.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ένα, εγώ δε σου λέω πολλά. Ένα.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι, ναι σωστό!

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεύτερον, ανθρώπους με καθαρή γλώσσα. Όχι ψέματα. Επώδυνα; Όχι ψέματα. Έχουμε βαρεθεί την εποχή των τεράτων και των ψεμάτων.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Όλα αυτά προεκλογικά; Λέω εγώ όχι ψέματα λέτε προεκλογικά και την επόμενη μέρα "η κατάσταση παιδιά είναι τέτοια που δε γίνεται".

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω κάτι, γιατί το λέτε αυτό;

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μα γιατί όχι;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σας λέω, όταν εμείς βγήκαμε το Φλεβάρη και προτείναμε συγκεκριμένες εφτά κινήσεις για το ασφαλιστικό, μας λέγανε όλοι ότι "ξεπουλάμε το ασφαλιστικό" και ήρθαν και κάνανε πολύ χειρότερα. Αν μας είχαν ακούσει από το Φλεβάρη το ασφαλιστικό σύστημα θα είχε γλιτώσει πέντε μήνες ταλαιπωρία.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ωραία, εντάξει.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς λοιπόν σε κάθε περίπτωση, σε κάθε περίπτωση, δεν παίξαμε τον αντιπολιτευτικό μας ρόλο, προτείναμε, παίξαμε από την πρώτη στιγμή..

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Άρα ψάχνει ο κόσμος πάλι τους άξιους τους ικανούς και τους μη ψεύτες μας λέτε τώρα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Παίξαμε από την πρώτη στιγμή κυβερνητικό ρόλο στη χώρα. Για την ιθαγένεια πρόταση, για τη μετανάστευση πρόταση.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σίγουρα, το ίδιο θέλετε και τώρα πάντως.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια αυτό θέλουμε.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Τώρα με ποιον θα πάτε; Θα πάτε πιο εύκολα με τον Τσίπρα ή με τον Μεϊμαράκη, με ποιον θα πάτε; Γι΄ αυτό σας είπαμε από την αρχή ότι είστε ο μπαλαντέρ.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμάς μας κατηγορούν πολλοί ότι "φοράμε ένα κουστούμι παραπάνω από όσο πρέπει". Δεν είναι ακριβώς κουστούμι, αλλά όντως εμείς από την πρώτη στιγμή πολιτευτήκαμε ως κυβερνήτες. Δηλαδή τι είπαμε; Να σκεφτόμαστε την πραγματικότητα και να δίνουμε λύσεις. Στη Βουλή η παρουσία του Ποταμιού, οι τοποθετήσεις του για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα από την πρώτη μέρα που είναι το βασικό.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ναι, το έχουν κι άλλοι.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει "δεν το κάνω γιατί είναι καπιταλιστικό, μπορούμε να κάνουμε τις επιχειρηματικές πολιτικές".

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η Νέα Δημοκρατία το είχε ξεκινήσει στην πραγματικότητα πιλοτικά.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το είχε ξεκινήσει, αλλά μιλάμε για το ένα όγδοο της χώρας.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εντάξει, προχωρούσε όμως.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς είπαμε πως θα μπορούσε να γίνει. Αυτά τα πράγματα λοιπόν..

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα μας πείτε με ποιον θα πάτε τώρα;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τι εννοείς;

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Γιατί δε μας το λέτε; Έχουμε Νέα Δημοκρατία ή ΣΥΡΙΖΑ, ένας από τους δύο θα είναι πρώτο κόμμα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και στην επόμενη εκπομπή τι θα πούμε;

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Και ακούω πολύ αυτό το σενάριο της πλειοψηφίας των σε εισαγωγικά «ευρωπαϊκών δυνάμεων».

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι ακριβώς.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Δηλαδή εσάς του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, να το πω έτσι.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γιατί το ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ευρωπαϊκή δύναμη πια;

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Λέω το ακούω το σενάριο..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ο κ. Τσίπρας έχει πει ότι "είναι ο κύριος εκφραστής της ευρωπαϊκής δύναμης".

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εσείς δείχνετε μια προτίμηση πάντως στον κ. Τσίπρα από ότι καταλαβαίνω. Έχετε μια κλίση προς τον κ. Τσίπρα, είναι έτσι;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εγώ λέω αυτό που έλεγα πάντα: Χρειαζόμαστε νέες δυνάμεις, νέους πολιτικούς, να μην κάνουμε Υπουργούς ξανά, νέους..

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Πάλι νέο-παλιό; Μπαίνετε δηλαδή στο σχήμα Τσίπρα;

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο κ. Τσίπρας είπε ότι "είστε παλιός κι εσείς", έτσι είπε προχθές.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Άλλο αυτό, λέω είναι αυτό το σχήμα νέος-παλιός;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι ναι, αλλά απλώς πρέπει να καταλάβει ο κ. Τσίπρας το νέο..

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Όχι ιδέες;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μα όταν λέμε "νέο" δεν εννοούμε την ημερομηνία γέννησης, τότε θα ήμουνα ο καλύτερος. Άλλο λέω, εγώ λέω οι νέες ιδέες, οι νέες απόψεις. Και να σας πω κάτι, όταν πιάνεις τον μηχανικό να σε κλέβει και να μη σου χτίζει το σπίτι όπως θέλεις, δεν το δίνεις στον ξάδερφό σου "τον παραλία" να στο χτίσει. Αναζητάς ανθρώπους, θα επιμείνω, που έχουν αποδείξει στον μικρό τους πολιτικό βίο ότι έχουν κυβερνητικές λύσεις.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Κύριε Θεοδωράκη επιμένετε σε αυτό αφαιρώντας τα πολιτικά χαρακτηριστικά.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Επιμένω γιατί το θεωρώ το καθοριστικότερο. Θεωρώ το καθοριστικότερο ότι οι άνθρωποι από το Ποτάμι και θα τους δείτε τις επόμενες μέρες είναι άνθρωποι που έχουν λύσει προβλήματα στην πραγματική ζωή, έχουν προσφέρει, έχουν λύση για το δημόσιο. Δε θέλω να σας πω τώρα ονόματα, αντιλαμβάνεστε τι λέω, έχουν λύση για το δημόσιο και πρέπει η κοινωνία να καταλάβει και να πει θα πάω στους παλιούς πολιτευτές που όλα τα σφάζουν κι όλα τα μαχαιρώνουν;

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Άρα, γι΄ αυτό θέλω να κάνω την ερώτηση λοιπόν, η πρόταση επομένως είναι ακόμα μία Κυβέρνηση, να το πω έτσι, τεχνοκρατών με την πολιτική υποστήριξη των κομμάτων;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, όχι, εγώ δεν πιστεύω στους τεχνοκράτες, πιστεύω στους επαΐοντες, πιστεύω δηλαδή σε ανθρώπους που έχουν πολιτικό ορίζοντα, που ξέρουν τι σημαίνει αριστερά, δεξιά, κέντρο, έχουν διαβάσει στη ζωή τους, ξέρουν τι σημαίνει κοινωνικές αδικίες. Αλλά το κύριο ζήτημα δεν είναι τα βιβλία του προηγούμενου αιώνα, είναι η σημερινή πραγματικότητα, γι΄ αυτό μιλάμε εμείς για επαΐοντες της πολιτικής και όχι για τεχνοκράτες.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Και θα μας πείτε τώρα με ποιον θα πάτε; Γιατί δεν ακούω απάντηση σε αυτό ή θέλετε να το πείτε στην επόμενη εκπομπή;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα με ξανακαλέσετε γι΄ αυτό;

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι θα σας ξανακαλέσουμε έτσι κι αλλιώς.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θέλω να σας δώσω μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα: Πρώτον είναι πολύ λάθος να υποδεικνύεις στον..

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Πολιτική πλειοψηφία ή εθνική ενότητα; Καθαρά πράγματα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τι εννοείτε;

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Πολιτική πλειοψηφία συγκεκριμένη, με πολιτικούς συμμάχους ή εθνικής ενότητας Κυβέρνηση;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εγώ είπα και κατηγορήθηκα πολύ πριν γι΄ αυτό, ότι νοιώθω ότι έχω συμμάχους μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, νοιώθω ότι έχω συμμάχους μέσα στη Νέα Δημοκρατία, αρκεί να σηκώσουν κεφάλι κάποιοι άνθρωποι.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μετά πάει στην εθνική. Εμείς μιλάμε για εθνική Ελλάδος, γιατί το 50+1 που λέτε εκεί πάει, πάει σε μια εθνική Ελλάδος.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αρκεί να σηκώσουν κεφάλι κάποιοι άνθρωποι, να παραμερίσουν τις αρρώστιες του παρελθόντος, τα παλαιοκομματικά σχήματα και να πουν ότι «πάμε να το κάνουμε για τη χώρα». Σας είπα, βάζω και χρονικό προσδιορισμό δύο χρόνια. Ας βάλουμε ένα σχέδιο κάτω δύο χρόνια, να λύσουμε τα βασικά πράγματα, να υπάρξει μια σταθερότητα στο φορολογικό..

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μάλιστα, πάλι Κυβέρνηση ειδικού σκοπού;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Πάλι;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κυβέρνηση εθνικής πραγματικής σωτηρίας.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεύτερες εκλογές παίζουν;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Νομίζω ότι όποιος προτείνει επόμενες εκλογές είναι τρελός. Απλά τα πράγματα.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Επειδή το είπε ο κ. Παππάς ότι "υπάρχει τέτοια πιθανότητα άμα δε βγαίνει" λέει Κυβέρνηση.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, δεν έχουμε λόγο. Εντάξει, ας παίρνουμε τα αυτοκίνητά μας οι Βουλευτές, οι Υπουργοί, οι υπηρεσιακοί, να κάνουμε μια βόλτα στην Αθήνα ας πούμε και να προπαγανδίζουμε εκλογές.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μάλιστα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πρέπει να είμαστε λίγο αυστηροί, έτσι; Αυστηροί σε σχέση με τον πόνο του κόσμου. Δεν υπάρχουν περιθώρια για μπαλκόνια, ούτε για αφίσες.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Τελείωσαν αυτά!

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πρέπει να υπάρξει σταθερότητα: Φορολογική σταθερότητα, εκπαιδευτική σταθερότητα. Πρέπει να υπάρξει σταθερότητα, πρέπει να συμπονέσουμε τον πολίτη, που ένα χρόνο ζει συνέχεια υπό το βάρος των συνθημάτων. Να μπορέσουμε να πάμε σε κάποιες λύσεις. Μπορούμε; Εμείς λέμε ότι μπορούμε.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μάλιστα.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα τα ξαναπούμε. Ευχαριστούμε κ. Πρόεδρε, καλή συνέχεια.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ευχαριστούμε κ. Θεοδωράκη, καλημέρα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σας ευχαριστώ κι εγώ.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Και θα τα ξαναπούμε μέχρι τις εκλογές.