28 Μαρτίου, 2019

Πρέπει να γίνουμε πιο ώριμοι στις επιλογές μας

Στέλιος Φενέκος

Στην εκπομπή «Καλημέρα από τα fm» της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Τρίπολης μίλησε ο πρόεδρος της "κοινωνίας αξιών" & υποψήφιος ευρωβουλευτής, Στέλιος Φενέκος

Ο κ. Φενέκος αναφέρθηκε στην πρόκληση και στο διακύβευμα των ευρωεκλογών 2019, λέγοντας ότι, επειδή το ευρωπαϊκό πεδίο είναι πεδίο συν-ανταγωνισμού, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να μετέχουμε δημιουργικά και να συν-διαμορφώσουμε τις εξελίξεις στην ΕΕ, να διαπραγματευτούμε, να υποστηρίξουμε τα συμφέροντά μας και το κυριότερο να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για το τί συμβαίνει στο ευρωκοινοβούλιο και στα ευρωπαϊκά όργανα, τι ρυθμίσεις τον αφορούν και τι επίκειται να αποφασισθεί.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα νέα παιδιά που, που τα χρόνια της κρίσης έφυγαν από την Ελλάδα, αναζητώντας καλύτερες τύχες στο εξωτερικό, σημειώνοντας ότι “το brain drain μπορεί να αναστραφεί, αν διατηρήσουμε τους δεσμούς μαζί τους, εάν τους βοηθήσει η χώρα και τους διευκολύνει με τις διπλωματικές της υπηρεσίες στις δραστηριότητές τους. Είναι ζωτικό να μπορούν να ψηφίζουν, γιατί έτσι ενισχύεται ο λειτουργικός και οργανικός δεσμός με τη χώρα μας”.

Τόνισε ότι οι ευρωεκλογές κακώς λαμβάνουν στενό κομματικό χαρακτήρα με γνώμονα μόνο την εσωτερική πολιτική αντιπαλότητα. Χρειαζόμαστε ισχυρή εκπροσώπηση στην ΕΕ από ανθρώπους που να μπορούν να ανταποκριθούν στο απαιτητικό και δαιδαλώδες ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, ώστε “να μπορούμε να έχουμε ισχυρή φωνή και να μπορούμε να διεκδικούμε τα συμφέροντά μας”.

Αναφέρθηκε στα λάθη που έχουν γίνει από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ αλλά και από τα κράτη-μέλη μέχρι σήμερα και τα οποία θα πρέπει να τα αναγνωρίσουμε με τόλμη για να τα διορθώσουμε. Η Ευρώπη μόνο ενωμένη μπορεί να έχει ηγετικό ρόλο παγκόσμια. Μόνο έτσι θα μπορεί η ΕΕ (και έμμεσα τα μέλη της) να μετέχει ισοδυνάμως στο γκρουπ των ισχυρότερων οικονομιών (G3 - ΗΠΑ, Κίνα, ΕΕ), που τείνει να κυριαρχήσει στη παγκόσμια οικονομία, για να μπορεί να έχει λόγο και να συν-διαμορφώνει τις εξελίξεις σε όλο το πλανήτη. Να επηρεάσει τις εμπορικές συναλλαγές και τις αλληλοεξαρτώμενες χρηματοοικονομικές δραστηριότητες σε παγκόσμιο επίπεδο, την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον.

Υπογράμμισε ότι για να ισχυροποιηθεί η ενότητα της δεν αρκεί η οικονομική λειτουργία, χρειάζεται να κάνουμε τολμηρά βήματα προς την ενίσχυση της λειτουργίας της Δημοκρατίας και της κοινωνικής μέριμνας στην ΕΕ. Μόνο έτσι θα υπάρξει εξισορρόπηση με την λειτουργία της οικονομίας της αγοράς, η οποία λόγω του βαθμού ελευθερίας που πρέπει να έχει τείνει να αυτονομηθεί, αποδυναμώνοντας την κοινωνική ασφάλεια και την αναδιανεμητική λειτουργία, που σε μία πραγματικά ενωμένη ΕΕ θα πρέπει να διασφαλίζονται από αυτήν.

Η αυτονόμηση της ΕΕ από το ΝΑΤΟ δεν είναι ορθολογική επιλογή, ούτε εφικτή στο ορατό μέλλον. Αντίθετα, η κάλυψη των οικονομικών και εξοπλιστικών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει κάθε ευρωπαϊκή χώρα στο ΝΑΤΟ, είναι αναγκαία. Εξ ίσου σημαντική είναι και η μεγαλύτερη εμπλοκή της ΕΕ (ως ένωσης) στις διαδικασίες και το σύστημα λήψης απόφασης του ΝΑΤΟ, γεγονός που θα μπορούσε να ισχυροποιήσει τους αμυντικούς δεσμούς των ευρωπαϊκών χωρών και να ελέγξει την χειραγώγηση από την πλευρά του Αμερικανικού παράγοντα . Η ΕΕ δεν μπορεί να δρα με την προβολή σκληρής ισχύος (βομβαρδισμοί κλπ) όπως οι ΗΠΑ, αλλά να λειτουργεί κυρίως υπέρ των ειρηνευτικών δράσεων του ΟΗΕ σε περιοχές ανθρωπιστικών κρίσεων και κινδύνων για την παγκόσμια ειρήνη. Οφείλει να διασφαλίσει αμυντικά τον ενιαίο αμυντικό χώρο, να αναγνωρίσει τα Ευρωπαϊκά κοινά σύνορα και να ενισχύσει την προστασία τους από απειλές, με ευρωπαϊκές δυνάμεις ασφαλείας.

“Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υποστηρίζουμε τα συμφέροντά μας, εκεί όπου πραγματικά χρειάζεται και εκ των πραγμάτων να γίνουμε πιο ώριμοι στις επιλογές μας”, ολοκλήρωσε ο κ. Φενέκος.

Ακούστε τη συνέντευξη: