9 Απριλίου, 2017

Πότε θα κάνουμε και μια εξεταστική επιτροπή για το πελατειακό κράτος;

Γιώργος Μαυρωτάς

Είναι λογικό τo timing της εξεταστικής για την υγεία και της προανακριτικής για τους εξοπλισμούς να προκαλεί στους πολίτες την αίσθηση του αντιπερισπασμού απέναντι στις νέες θυσίες που επιβάλλει η διαφαινόμενη ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, διαπίστωσε ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, κατά την παρουσία του στην εκπομπή «Βουλής Βήμα» του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής των Ελλήνων με την Αλεξία Κουλούρη, την Πέμπτη 6 Απριλίου 2017.

Ο κ. Μαυρωτάς έκρινε πως η νέα εξεταστική θα έχει νόημα εάν τα κόμματα επικεντρωθούν στην ουσία και δεν την μετατρέψουν σε τηλεοπτικό show όπως αυτήν περί των δανείων κομμάτων και Μ.Μ.Ε. Υπενθύμισε πως με το πόρισμα της εξεταστικής των δανείων, το Ποτάμι διατύπωσε σειρά συγκεκριμένων προτάσεων περί του καθεστώτος χρηματοδότησης κομμάτων και Μ.Μ.Ε. και, γενικεύοντας, υπέδειξε πως οι εξεταστικές επιτροπές δεν πρέπει απλώς να καταμερίζουν τις όποιες ευθύνες του παρελθόντος αλλά και να προτείνου πλαίσιο ασφαλιστικών δικλείδων για το μέλλον.

Εκτίμησε, σύμφωνα με την προηγούμενη εμπειρία του πως εάν προκύψουν θέματα για την περίοδο 2015-2017 ή πριν το 1997 θα εξεταστούν και αυτά παρά την πολιτική επιλογή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να ορίσει ως εξεταζόμενη περίοδο το 1997-2014. Με την ίδια λογική, θεώρησε πως η εξεταστική δεν θα περιοριστεί μόνο στα θέματα ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ και τη φαρμακευτική δαπάνη όπως είναι η αρχική πρόταση αλλά μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα προκύπτοντα θέματα.

Ο βουλευτής του Ποταμιού εκτίμησε πως ορισμένα από τα σκάνδαλα του παρελθόντος που καλείται να εξετάσει η επιτροπή δεν θα υπήρχαν εάν είχαν υλοποιηθεί μεταρρυθμίσεις όπως οι ηλεκτρονικές προμήθειες και η ηλεκτρονική κάρτα ασθενή, οι οποίες θα περιόριζαν την υπέρμετρη δαπάνη και συνταγογράφηση. Έκρινε, με αφορμή την ύπαρξη του ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ στη θεματολογία της εξεταστικής, πως θα πρέπει να ανοίξει συζήτηση για τη χωροταξία της υγείας, καθώς υπάρχει πυκνότατη συσσώρευση μεγάλων μονάδων σε ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο στο κέντρο της Αθήνας ενώ η Ανατολική Αττική δεν διαθέτει νοσοκομείο. Αντίστοιχα, με αφορμή το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., ανέδειξε το θέμα του πελατειακού κράτους που δημιουργεί σαθρά θεμέλια και στρεβλώσεις τόσο στην υγεία όσο και σε άλλους τομείς όπως η παιδεία και η δημόσια διοίκηση.

Έκλεισε δε αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι αν υπήρχε μια εξεταστική επιτροπή που θα έπρεπε να γίνει στην Ελλάδα, αυτή θα ήταν για το πελατειακό κράτος, αλλά το θέμα είναι ποιο κόμμα θα την ψήφιζε...

Δείτε το βίντεο:

* Ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι βουλευτής Αττικής και Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου