9 Απριλίου, 2014

Το Ποτάμι στις Βρυξέλλες

Ποτάμι

Τις προτάσεις του για μια δίκαιη Ευρώπη παρουσίασε στον σοσιαλδημοκράτη Σουλτς και τον Φιλελεύθερο Φερχόφσταντ, ο Σταύρος Θεοδωράκης που απο το πρωί της Τρίτης είναι στις Βρυξέλλες.

Το Ποτάμι, όπως ήδη έχει δεσμευτεί, δεν θα προσχωρήσει σε καμία ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου πριν συζητήσει με τους επικεφαλής τους τις θέσεις τους για την Ελλάδα. Τον Σταύρο Θεοδωράκη συνοδεύουν στις Βρυξέλλες οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Κώστας Αργυρός και Νικόλας Γιατρομανωλάκης ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται η συνάντηση με την συμπρόεδρο της Ομάδας των Πρασίνων στο ΕΚ, γερμανίδα Ρεμπέκα Χαρμς.

Η αντιπροσωπεία του Ποταμιού δεν περιορίστηκε βεβαίως στο να παραδώσει τα διαπιστευτήρια της στους δύο εκ των υποψηφίων για τη διεκδίκηση της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Σοσιαλδημοκράτη και πρόεδρο του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς και τον επικεφαλής της Ομάδας των Ελευθέρων και Δημοκρατών και πρώην πρωθυπουργό του Βελγίου Γκυ Φερχόφσταντ, αλλά έθεσε στους συνομιλητές το κρίσιμο ερώτημα για το τι μπορεί να αλλάξει μετά τις ευρωεκλογές, έτσι ώστε να προωθηθεί μια νέα προσέγγιση σε επίπεδο κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής, που θα δώσει λύσεις στα σημερινά προβλήματα των χωρών του Νότου και θα σταματήσει τη μετανάστευση νέων προς τις χώρες του Βορρά.

Ο Μάρτιν Σουλτς έδειξε ιδιαίτερα ενημερωμένος για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα και μίλησε για το νόημα της υποψηφιότητας του. Παραδέχτηκε ότι είναι σημαντικό να αλλάξουν πολλά στην Ευρώπη, με πρώτο και άμεσα αναγκαίο να σταματήσει ο "φανατισμός υπέρ της λιτότητας", που επικράτησε τα τελευταία χρόνια, με βασική ευθύνη της πατρίδας του και δήλωσε έτοιμος να συγκρουστεί αν χρειαστεί προς αυτή την κατεύθυνση και με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκέλα Μέρκελ.

Σε ανάλογο ύφος ήταν και οι απαντήσεις του επικεφαλής της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Αυστριακού Χάννες Σβόμποντα, ο οποίος εξέφρασε επίσης την ελπίδα για αλλαγή συσχετισμών στην Ευρώπη, με στόχο να υπάρξει μια νέα αναπτυξιακή στρατηγική που θα καταπολεμήσει την ανεργία και την ύφεση.

Αλλά και ο Γκι Φερχόφσταντ ομολόγησε ότι "η ΕΕ απέτυχε να εφαρμόσει τις λύσεις εκείνες που να αντιμετωπίζουν τις ρίζες των προβλημάτων και οι ελληνικές κυβερνήσεις αρνήθηκαν να αναλάβουν άμεση δράση, καθυστερώντας τις αναγκαίες και αναπόφευκτες μεταρρυθμίσεις".

Χαρακτήρισε αναγκαίο στην επόμενη περίοδο μετά τις ευρωεκλογές να κυριαρχήσει μια άλλη αντίληψη στην Ευρώπη, που δεν θα μετατρέπει σε αυτοσκοπό τη λιτότητα, χωρίς βεβαίως και να αγνοεί την ανάγκη περιορισμού των δημοσίων ελλειμμάτων.

Και οι δύο πολιτικοί τόνισαν ότι βρίσκουν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα την πρωτοβουλία ίδρυσης του "Ποταμιού" και στάθηκαν στην ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας μαζί του, στο πλαίσιο ενός έντιμου και ειλικρινούς διαλόγου χωρίς τις οποιεσδήποτε προϋποθέσεις.