21 Μάιος, 2014

To Ποτάμι στη Θεσσαλονίκη

Ποτάμι

Σε μια πολύ όμορφη ανοιξιάτικη βραδιά, πλήθος Θεσσαλονικέων γέμισε την πρώτη προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης για να παρακολουθήσει την προεκλογική συγκέντρωση του Ποταμιού, με φόντο τα νερά του Θερμαϊκού. Αρχικά παρουσιάστηκαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που πλαισίωσαν τον Σταύρο Θεοδωράκη και στη συνέχεια ο επικεφαλής του Ποταμιού δέχτηκε ερωτήσεις αρχικά από τους δημοσιογράφους και στη συνέχεια από το κοινό.

Σε μια πολύ όμορφη ανοιξιάτικη βραδιά, πλήθος Θεσσαλονικέων γέμισε την πρώτη προβλήτα του λιμανιού της πόλης για να παρακολουθήσει την προεκλογική συγκέντρωση του Ποταμιού, με φόντο τα νερά του Θερμαϊκού. Αρχικά παρουσιάστηκαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που πλαισίωσαν τον Σταύρο Θεοδωράκη και στη συνέχεια ο επικεφαλής του Ποταμιού δέχτηκε ερωτήσεις πρώτα από τους δημοσιογράφους και στη συνέχεια από το κοινό.

Σε ερώτηση σχετικά με το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, ο Σταύρος επισήμανε πως θα είναι πολύ σημαντικό το ποιο κόμμα θα κερδίσει τον «μικρό τελικό», ποιο θα τερματίσει στην τρίτη θέση. «Είναι ανάγκη» δήλωσε, «οι πολίτες να επιλέξουν μια επαναστατική ειρηνική λύση όπως το Ποτάμι, και όχι μια βίαιη λύση όπως η Χρυσή Αυγή». «Όλοι έχουμε ευθύνη γι’ αυτό που συνέβη», συνέχισε, «αλλά δεν πολεμάς το σύστημα αν ψηφίζεις μια συμμορία, ένα πολύ χειρότερο πολιτικό σύστημα».

Αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια, απάντησε πως η λύση βρίσκεται σε ένα νέο και αξιόπιστο τραπεζικό σύστημα. «Το Ποτάμι λέει όχι στον διορισμό τραπεζιτών, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος της ΤΤΕ πρέπει να προκύπτει από διεθνή διαγωνισμό ώστε να εποπτεύει με διαφάνεια το τραπεζικό σύστημα. Ο κόσμος δεν θέλει να περάσουμε από τους γαλάζιους στους ποταμίσιους τραπεζίτες αλλά σε μια διαδικασία επιλογής αδιαφιλονίκητα σωστή. Το πρόβλημα των κόκκινων δανείων θα λυθεί με τον διαχωρισμό τους σε υγιή και αδύναμα, και με τη λήψη γενναίων αποφάσεων».

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο Σταύρος Θεοδωράκης επανέλαβε την πάγια θέση του ότι το Ποτάμι δεν θέλει να έχει «δικούς του» δημάρχους. «Οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να αποφασίζουν μόνες τους. Το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει ότι ο λαός γύρισε την πλάτη στους κομματικούς υποψηφίους. Υπήρξε άρνηση του κόσμου να συνταχθεί πίσω από τους εκλεκτούς των κομμάτων. Τα παιδιά του κομματικού σωλήνα δεν είναι λύση για τις τοπικές εκλογές. O κόσμος πρέπει να στηρίξει τις προσπάθειες εκείνων που θέλουν να λύσουν τα τοπικά προβλήματα, έξω από τις υποδείξεις των κομμάτων».

Για τη φορολογία, ο πρόεδρος του Ποταμιού δήλωσε πως θα πρέπει το φορολογικό σύστημα να καταστεί πιο δίκαιο, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως θα πρέπει να βγει από τη φορολογική βάση ο μισθωτός και ο συνταξιούχος που δεν διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία. «Οι άνθρωποι του πλούτου πρέπει να πληρώνουν αυτό που τους αναλογεί», πρόσθεσε, ενώ σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ καταδίκασε το γεγονός ότι «έχουν περάσει τόσα χρόνια και δεν έχει μπει ούτε ένα ευρώ στα ταμεία». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις 14 προτάσεις του Ποταμιού που δημοσιεύτηκαν σήμερα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και επισήμανε ότι αυτό που λείπει είναι «αποφασιστικότητα και σύγχρονοι μηχανισμοί».

Σε μια φοιτητούπολη όπως η Θεσσαλονίκη, δεν μπορούσε να λείψει ο διάλογος για την Παιδεία. «Η άμεση λύση για την παιδεία είναι η απόσυρση των κομματικών παρατάξεων από τα πανεπιστήμια. Πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση του προσωπικού στα σχολεία. Πρέπει οι δάσκαλοι και οι καθηγητές να κάνουν μια γενναία πρόταση για την αξιολόγηση».

Για το ιδεολογικό πρόσημο του Ποταμιού, δήλωσε ότι «υπάρχει ο άξονας της συντήρησης και της προόδου και το Ποτάμι είναι με την πρόοδο. Είμαστε στον προοδευτικό χώρο. Έχουμε συγκεκριμένες θέσεις και απόψεις εκφρασμένες από την πρώτη στιγμή. Δεν θα λυθεί το πρόβλημα της χώρας αν εμπιστευτούμε τις λύσεις στο παλιό πολιτικό σύστημα. Τις λύσεις θα τις δημιουργήσουμε με την Ελλάδα που δουλεύει και παράγει. Ο λαός δεν σώζεται, ο λαός σώζει.»

Σε σχέση με το θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού δήλωσε αντίθετος, ξεκαθαρίζοντας ότι «αποφασίζουμε για κάθε ιδιωτικοποίηση χωριστά, με βάση το συμφέρον του συνόλου. Ούτε όλα ιδιωτικά, ούτε όλα κρατικά. Το να είσαι κρατιστής είναι υπερσυντηρητικό το 2014. Όμως δεν υπάρχει όφελος για το σύνολο από την ιδιωτικοποίηση του νερού». Όσον αφορά τις Σκουριές τάχθηκε υπέρ της δικαστικής νομιμότητας και των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, προσθέτοντας ότι οι περιοχές εξορύξεων όπως η Πτολεμαΐδα αναλαμβάνουν ένα κόστος το οποίο θα πρέπει να επιστρέφεται στην περιοχή.

Κλείνοντας αυτήν την όμορφη συζήτηση με τους δημοσιογράφους και το κοινό, ο Σταύρος Θεοδωράκης έδωσε το μήνυμα ότι το Ποτάμι «έρχεται για να συνεφέρει τους δύο τυφλούς μονομάχους και να δώσει διέξοδο, να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά του πολιτικού συστήματος», και στη συνέχεια τον αποχαιρέτησε το κοινό της Θεσσαλονίκης με ένα ζεστό χειροκρότημα.

διαβάστε επίσης