22 Ιανουαρίου, 2015

Το Ποτάμι: το μόνο κόμμα με ανοιχτά δηλωμένες ΛΟΑΤ υποψηφιότητες

της Κατερίνας Παπανικολάου Πιστεύω πως μόνο μέσα από το προσωπικό παράδειγμα και την καθημερινή απλή επικοινωνία αίρονται οι διακρίσεις και εξαλείφεται το στίγμα. Για αυτό μιλάω ανοιχτά.

Γράφει η Κατερίνα Παπανικολάου

Η ΟΛΚΕ (ομοφυλοφιλική λεσβιακή κοινότητα Ελλάδας) έδωσε σήμερα με δελτίο τύπου της τα ονόματα των υποψηφίων για αυτές τις εκλογές που δηλώνουν ανοιχτά πως είναι μέλη της LGBT (lesbian, gay, bisexual, transexual) κοινότητας στην Ελλάδα.

Το Ποτάμι είναι το μοναδικό κόμμα που έχει στα ψηφοδέλτια του ανθρώπους που μιλούν ανοιχτά για τη σεξουαλική τους επιλογή. Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης (υποψήφιος στην Ά Αθήνας) και η Κατερίνα Παπανικολάου (υποψήφια στην Ά Θεσσαλονίκης) είναι οι δύο που έχουν το θάρρος όχι να προβάλουν την προσωπική τους ζωή, αλλά μέσα από μια δήλωση που αφορά στην προσωπική τους ζωή να δείξουν πως τα ατομικά δικαιώματα είναι πανανθρώπινα και μπορείς να μάχεσαι για αυτά όταν μιλάς με ειλικρίνεια για αυτά.

Το στίγμα και η προκατάληψη που αφορά στο σεξουαλικό προσανατολισμό ενός ατόμου είναι κυρίαρχα στην ελληνική κοινωνία, από το δημοτικό κιόλας. Το bullying (ψυχική και σωματική κακοποίηση) είναι το νέο φαινόμενο της εποχής σε παιδιά και εφήβους και ένας από τους στόχους είναι και η σεξουαλικότητα, η εμφάνιση του φύλου κ.α. Περιστατικά σωματικής βίας και ρητορικής μίσους είναι πια καθημερινά σε μεγάλες πόλεις, όμως τα στόματα πολλών μένουν κλειστά μπροστά σε ένα σύγχρονο ταμπού.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία, με ορισμένους εκπροσώπους της, προσπαθεί να στείλει στην κόλαση, δηλαδή στο περιθώριο την LGBT κοινότητα. Τα transexual άτομα υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία και απάνθρωπη αντιμετώπιση όταν πρόκειται για δημόσια έγγραφα και αντίστοιχες υπηρεσίες. Η ντροπή, η απομόνωση, ο φόβος είναι συναισθήματα που μοιράζονται όλοι στην LGBT κοινότητα, άλλοι λιγότερο άλλοι περισσότερο, με την ελληνική πολιτεία να αδυνατεί να σταθεί στο πλευρό τους, παραβιάζοντας κατάφορα τις ελευθερίες τους και τα δικαιώματά τους.

Δεν είναι το σύμφωνο συμβίωσης το μοναδικό ζήτημα. Είναι πως πρέπει να ανοίξει επιτέλους η κοινωνία τα μάτια της και τα αυτιά της στον άνθρωπο, ανεξάρτητα από χρώμα εθνικότητα, σεξουαλική προτίμηση, ταυτότητα φύλου.

Πώς όμως να γίνει αυτό όταν τα ίδια τα μέλη της LGBT δεν καταφέρνουν να μιλούν ανοιχτά, όταν τους δίνεται η δυνατότητα και το βήμα στο δημόσιο διάλογο; Γιατί πολλοί που ασχολούνται με την πολιτική και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της LGBT δεν αποτολμούν να μιλήσουν για αυτό ως κάτι το φυσιολογικό.

Πιστεύω πως μόνο μέσα από το προσωπικό παράδειγμα και την καθημερινή απλή επικοινωνία αίρονται οι διακρίσεις και εξαλείφεται το στίγμα. Για αυτό μιλάω ανοιχτά και όχι όπως κάποιοι εύκολα και γρήγορα θα θεωρήσουν πως το κάνω για να κερδίσω ψήφους. Μιλάω ανοιχτά για να δείξω και σε άλλους, στην ελληνική κοινωνία, πως η σεξουαλική επιλογή αφενός δεν αφορά σε κανέναν και αφετέρου δεν πρέπει να κρύβεται από φόβο και δισταγμό. Είναι προσωπικό μου ζήτημα μόνο όταν γίνεται απόλυτα σεβαστό από όλους. Αλλιώς θα πρέπει να το πω ανοιχτά, ώστε να δείξω πως τελικά μια από εσάς είμαι κι εγώ…

Διαβάστε ΕΔΩ την ανακοίνωση της ΟΛΚΕ

* H Κατερίνα Παπανικολάου είναι υποψήφια στην Α' Θεσσαλονίκης

22 Ιανουαρίου 2015, paradromos.gr