11 Νοεμβρίου, 2018

Ποτάμι η επόμενη μέρα μετά το συνέδριο

Γιώργος Μαυρωτάς

Μετά από το εθνικό συνέδριο του προηγούμενου Σαββατοκύριακου το Ποτάμι βγαίνει πιο δυνατό και μπαίνει κατ’ ευθείαν στην προεκλογική περίοδο για τις βουλευτικές εκλογές του Μαϊου όπως είναι το πιθανότερο. Από το συνέδριο όπου ακούστηκαν μέλη, στελέχη αλλά και φίλοι από όμορους χώρους καθώς και προσωπικότητες βγήκε μια ισχυρή συνισταμένη: Ότι το Ποτάμι θα κατέβει αυτόνομο στις επόμενες εκλογές με συγκεκριμένες θέσεις, πάνω στις οποίες θα κάνει τις μετεκλογικές συνεργασίες.

Το πλαίσιο των συγκεκριμένων θέσεων χαρακτηρίζεται από 7 βασικά σημεία που αποτελούν και προμετωπίδα του Ποταμιού, βασικά σημεία της ταυτότητάς του που το κάνουν διακριτό από όλο το υπόλοιπο πολιτικό φάσμα. 1) Ο πόλεμος απέναντι στο πελατειακό και κομματικό κράτος 2) Η αναβάθμιση του ρόλου της μεσαίας τάξης στο μοντέλο ανάπτυξης 3) Η παιδεία του 21ου αιώνα χωρίς ιδεοληψίες και κομματοκρατία 4) Τα δικαιώματα 5) Το περιβάλλον 6) Η διαγενεακή δικαιοσύνη ως βασική πυξίδα οικονομικών αποφάσεων και 7) Η αταλάντευτη ευρωπαϊκή προοπτική.

Αυτά τα 7 σημεία που με τόλμη και σθένος έχει υπερασπισθεί στη Βουλή αυτά τα 3.5 χρόνια, πολλές φορές πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα θα είναι και η αιχμή της πολιτικής του στο επόμενο διάστημα. Εξειδικεύοντας τα σε συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις. Με βάση αυτό το περίγραμμα θα γίνουν ή δεν θα γίνουν οι συνεργασίες της επόμενης μέρας.

Αυτό που φάνηκε από το συνέδριο του ποταμιού είναι ότι πρέπει να σταματήσει ο ετεροπροσδιορισμός που τροφοδοτεί την εσωστρέφεια του. Με ποιόν θα πάει και ποιόν θα αφήσει. Απέναντι στον κόσμο που έχει συνηθίσει σε οπαδικές πρακτικές και ρωτάει «με ποιόν είμαστε», το βασικό ζητούμενο είναι καταρχήν να του πούμε «τι είμαστε». Το Ποτάμι είναι ο κατ’ εξοχήν εκφραστής μέσα στη Βουλή του φιλελεύθερου προοδευτικού κέντρου που πιστεύει στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας στην πράξη και όχι στα λόγια.

Καλά όλα αυτά, αλλά θα είναι το Ποτάμι στην επόμενη Βουλή για να τα στηρίξει, θα ρωτήσει κάποιος. Ειδικά μάλιστα μέσα σε ένα περιβάλλον πόλωσης. Πιστεύω ότι αν το επόμενο εξάμηνο το Ποτάμι στηρίξει χωρίς εσωστρέφεια αυτές τις θέσεις του συνεδρίου, χωρίς ετεροπροσδιορισμούς (αυτοί είναι που δημιουργούν τις διαφοροποιήσεις των στελεχών) τότε θα αποτελέσει λύση για πολλούς ψηφοφόρους που έχουν βαρεθεί τις κοκορομαχίες και έχουν χορτάσει από ξαναζεσταμένο φαγητό της πολιτικής κουζίνας των τελευταίων 40 χρόνων. Ψηφοφόροι που δεν ψηφίζουν με βάση το ποιος θα τους βολέψει αλλά ποιος θα τους ανοίξει το δρόμο για να τρέξουν, που δεν έχουν γνωριμίες αλλά έχουν γνώσεις, που είναι «outsiders» ενός συστήματος που κοιτάζει τα δικά του παιδιά. Αυτό το κοινό υπάρχει για το Ποτάμι όπως δείχνουν οι μετρήσεις της δυνητικής ψήφου όπου το Ποτάμι είναι αξιοπρόσεκτα ψηλά ή οι μετρήσεις στους νέους του εξωτερικού όπου το Ποτάμι εμφανίζεται ως τρίτη δύναμη (kappa research, Σεπτέμβριος 2018).

Το μεγάλο στοίχημα είναι το Ποτάμι να πείσει το επόμενο εξάμηνο με τις προτάσεις του, τη στάση του, την τόλμη του ότι σε μία κρίσιμη για τη χώρα περίοδο είναι η χρήσιμη ψήφος που μπορεί να γείρει την πλάστιγγα προς τη σωστή μεριά.

*Γιώργος Μαυρωτάς είναι Βουλευτής Αττικής και Αντιπρόεδρος του Ποταμιού

Πηγή: Νέα Σελίδα