13 Φεβ, 2015

Το Ποτάμι για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ

Γιάννης Παπανικολάου

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης βρίσκεται στο Μπακού, στο Αζερμπαϊτζάν.

Η αζερική πλευρά προτίθεται να αξιοποιήσει την εκεί παρουσία του για να διαπιστώσει από πρώτο χέρι τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης για το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, μια που τον σχετικό διαγωνισμό έχει κερδίσει η αζερική κρατική εταιρεία πετρελαίων SOCAR.

Tην προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Λαφαζάνης συναντήθηκε για το ίδιο θέμα με τον πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα, στον οποίο δήλωσε ότι οι τελικές αποφάσεις της νέας κυβέρνησης θα ληφθούν μετά την οριστική απόφαση της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, όπου εκκρεμεί αξιολόγηση αν το σχετικό project παραβιάζει ή όχι τους κοινοτικούς κανόνες περί ανταγωνισμού.

Το Ποτάμι πιστεύει ότι τυχόν ματαίωση της εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ από τη SOCAR που συνδέεται έμμεσα και με τον αγωγό TΑΡ που έχει επιλεγεί από τους Αζέρους για τη μεταφορά του φυσικού αερίου του κοιτάσματος Σαχ Ντενιζ στην Ευρώπη, αποτελεί τραγικό λάθος και θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την προσπάθεια της Ελλάδας να αναβαθμίσει την γεωστρατηγική της θέση ως σημαντικός ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή.

Προειδοποιούμε λοιπόν την Κυβέρνηση να χειρισθεί το θέμα χωρίς ιδεοληψίες αλλά με την δέουσα σοβαρότητα.

Γιάννης Παπανικολάου, υπεύθυνος του Τομέα Διεθνούς Οικονομίας

Σχετικά