16 Φεβρουαρίου, 2015

Να τελειώνουμε με τη διαπραγμάτευση και να ασχοληθούμε με τη χώρα

Ποτάμι

Ο Πρωθυπουργός δεν έχει να απολογηθεί στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, έχει να απολογηθεί στην ιστορία. Αυτό είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης στον ΑΝΤ1 ερωτώμενος από τον Γιώργο Παπαδάκη για τις αντιδράσεις που προκαλούν οι αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα στο «εσωτερικό» του κόμματος του.

Ερωτώμενος για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι το Ποτάμι είτε θα ψηφίσει την πρόταση που θα κάνει η κυβερνητική πλειοψηφία είτε θα αντιπροτείνει κάποιον άλλο υποψήφιο για την θέση του Προέδρου. «Εμείς δεν θα λέμε όχι, πάντα θα έχουμε και μια πρόταση» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Στην πρώτη του μετεκλογική του συνέντευξη, ο Σταύρος Θεοδωράκης έκανε επίσης τις εξής επισημάνσεις:

-Να σκεφτούμε μήπως πρέπει να βρούμε ένα πρόεδρο εκτός πολιτικού συστήματος. Υπάρχουν καταξιωμένοι άνθρωποι, σπουδαίοι επιστήμονες που τους βγάζει το καπέλο η διεθνής κοινότητα. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος λόγω του κύρους του κέρδισε ένα πολύ μεγάλο χαρτοφυλάκιο. Το κορυφαίο θέμα της μετανάστευσης. Δεν πρέπει να χαθεί για τους έλληνες.

-Εμείς στηρίζουμε την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση δεν έχουμε αστερίσκους δεν μας ενδιαφέρει πως θα βαφτίσουμε τη νέα συμφωνία. Μας ενδιαφέρει η ουσία. Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε ένα έντιμο συμβιβασμό. Πρέπει να πάρουμε τα 7,2 δις τα έχει ανάγκη η κοινωνία.

-Αν κερδίσει κάτι ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την διαπραγμάτευση πρέπει να μας εξηγήσει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ γιατί δεν τα κέρδισε. Αυτό θα σημαίνει ότι ο προηγούμενος διαπραγματευτής δεν ήταν ικανός.

-Το μεγαλύτερο ζήτημα είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης αφού μόνο 39.000 δηλώνουν εισόδημα πάνω από 100.000. Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να αλλάξει ρότα η κυβέρνηση στην παιδεία. Είναι απογοητευτικά αυτά που λένε. «Είναι ντροπή η αριστεία;». Μια αριστερή κυβέρνηση πρέπει να κάνει πρότυπα σχολεία σε υποβαθμισμένες περιοχές.

Στο νοικοκύρεμα είμαστε μαζί με τη κυβέρνηση - το λαθρεμπόριο πρέπει να παταχθεί- αλλά η χώρα χωρίς μεγάλες επενδύσεις δεν αντιμετωπίζει την ανεργία. Μια χώρα δεν ζει με το χέρι απλωμένο. Ζει με δουλειές, θέλουμε έργα στη χώρα. Και θέλουμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τις οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Δείτε το βίντεο παρακάτω:

[youtube id="l7aYDnfSxQk"]

Διαβάστε την πλήρη απομαγνητοφώνηση

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εμείς επιστρέφουμε εδώ στο στούντιο που δεν είμαστε μόνοι μας, έχουμε τον επικεφαλής τον Πρόεδρο του Ποταμιού τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη, κ. Πρόεδρε.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Καλημέρα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Θεοδωράκη, Σταύρο καλημέρα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αρχίσανε αυτά;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τι να κάνουμε; Τώρα και θεσμικά θα πρέπει να αντιμετωπιστείτε με αυτόν τον τρόπο, θα προσπαθήσω.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, προτιμώ την εποχή του Σταύρου πάντως, έτσι;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έτσι και εύχομαι να παραμείνει αυτή. Γιατί η εξουσία λένε ότι αλλάζει τους ανθρώπους.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι μετά τα 50.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μακάρι να είχαμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε για το τι έχει αλλάξει στη ζωή σου, για το πόσο διαφορετικά είναι τα πράγματα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα το κάνουμε κι αυτό κάποια στιγμή.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κάποια στιγμή όταν ηρεμήσουμε να το κάνουμε. Τώρα όμως έχουμε πολύ σημαντικά γεγονότα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχουμε το βράδυ το Eurogroup κι εσείς σε μία ώρα έχετε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής σας Ομάδας και για το Eurogroup αλλά και για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Να τα πάρουμε με τη σειρά;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Για το Eurogroup δεν έχουμε.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν έχετε.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Με την έννοια πια ότι εμείς δεν έχουμε κενά σε αυτή την υπόθεση. Εννοώ δεν έχουμε με αστερίσκους σημειώσεις απέναντι στην Κυβέρνηση. Λέμε και το είπα ξεκάθαρα και την προηγούμενη εβδομάδα, ότι εμείς στηρίζουμε την Κυβέρνηση σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Ότι μπορώ να πω το είπα στον Τσίπρα, το είπα και στο Βαρουφάκη και δεν εννοώ μόνο από τη Βουλή εννοώ και από τις κατ΄ ιδίαν συνομιλίες μας.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Άλλωστε είχατε και μια πολύ καλή σχέση όταν ήταν στο Protagon.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έτσι ναι..

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κι είχε κάνει ένα καταπληκτικό τρέιλερ.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Λες τότε που είχαμε τα διαφημιστικά μας;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τα διαφημιστικά ναι με τον Καμπουράκη πίσω από την κουρτίνα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αν μου επιτρέπεις εδώ θέλω μια μικρή παρένθεση, γιατί κάποιοι λένε "αν εμείς", εμείς στο Ποτάμι δηλαδή, "αν ερχόμαστε στην άλλη άποψη" και τα λοιπά. Ο Γιάννης έμεινε στο Protagon και έγραφε μέχρι την τελευταία μέρα εναντίον μου. Εναντίον μου όχι με την έννοια προσωπικά, έγραφε υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτός είναι και ο πολιτισμός που ήθελα να φέρω κι εγώ στην πολιτική. Παραμένει φίλος μου, μιλάμε στο τηλέφωνο, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι έχουμε τις ίδιες απόψεις και δε σημαίνει ότι ο ένας νοιώθει ότι πρέπει να είναι απέναντι στον άλλον επειδή έχουμε αλλάξει κόμματα. Αυτό πρέπει να κάνουμε κι αυτό είπα την προηγούμενη εβδομάδα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είπες "δεν έχουμε αστερίσκους για το θέμα του Eurogroup", πρέπει να έχετε αγωνίες όμως, γιατί εάν δεν πάει καλά αυτή η διαπραγμάτευση, εάν δεν πάει καλά το έκτακτο Eurogroup που λένε ότι θα έχουμε Παρασκευή ή Σύσκεψη Κορυφής έκτακτη μέσα στην εβδομάδα, δεν έχουμε περιθώρια.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Στη Φιλανδία θα έχουμε εκλογές, θα πρέπει να επικυρωθεί από τα Κοινοβούλια τα ευρωπαϊκά η όποια απόφαση, εάν δε γίνει αυτό πάπαλα και η 28η Φεβρουαρίου, πρόβλημα δηλαδή έστω κι αν έχουν αποφασίσει.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πρόσεξε, αυτό που πρέπει να πούμε στην Κυβέρνηση είναι ότι πρέπει να προχωρήσει έστω και σε αυτό που λέμε «έντιμο συμβιβασμό». Δεν έχουμε ώρα για καθυστερήσεις.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Οι άλλοι το λένε κολοτούμπα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εγώ δε θέλω να το πω αυτή την ώρα, θέλω να πω «έντιμο συμβιβασμό». Έχουμε ανάγκη από τα λεφτά, 7,2 είναι να πάρουμε, που ξέρεις ότι από τα 7,2 το 1,9 μας το χαρίζουν, είναι η επιστροφή από τα ομόλογα. Αυτά τα λεφτά είναι πολλά λεφτά, πρέπει να τα πάρουμε τώρα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι απόφαση η οποία..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Συνδυάζεται με το Eurogroup. Εάν δεν παρθεί η απόφαση, δε θα πάρουμε τα 7,2. Υπήρχαν βέβαια κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που πριν από μερικές μέρες λέγανε «αυτά τα λεφτά δεν τα θέλουμε, γιατί είναι μνημονιακά λεφτά» κι έχει αλλάξει η άποψη έτσι; Τα θέλουμε αυτά τα λεφτά.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι, ο επίλογος είναι ότι για να πάρουμε αυτά τα λεφτά, θα πρέπει να πούμε ναι στη συνέχεια του προγράμματος, δηλαδή ναι στη συνέχεια του μνημονίου.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σε ενδιαφέρει πως θα το βαφτίσουν αυτό το πρόγραμμα ;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι το περιεχόμενό του.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Συγνώμη, συγνώμη, το πώς θα βαφτίσουμε αυτή τη συμφωνία ενδιαφέρει μόνο τον κομματικό στρατό. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να το πούμε νέο πρόγραμμα ή τέλος πάντων κάτι καινούριο, μια γέφυρα για να πανηγυρίζει και η Νέα Δημοκρατία θέλει να το πούμε νέο μνημόνιο για να πανηγυρίζει αυτή.

Εμάς δε μας ενδιαφέρει, δε μας ενδιαφέρει η ονομασία, μας ενδιαφέρει η ουσία, πρέπει να βρεθεί λύση σήμερα ή το αργότερο μέχρι τέλος της εβδομάδας, για δύο πράγματα: Πρώτον για να συνεχίσουν να έχουν λεφτά οι τράπεζες, να υπάρχει μια ρευστότητα, που είναι πολύ σημαντικό, έτσι;

Και δεύτερον να έρθει το ενδιαφέρον στο εσωτερικό μέτωπο, γιατί τώρα βλέπω όλα τα στοιχεία, τα έσοδα, η ανεργία, όλα αυτά τα πράγματα δεν αλλάζουν με διακηρύξεις, πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη πολιτική. Αν ασχολούμαστε συνέχεια με τα ταξίδια στην Ευρώπη, μπορούμε να ευχαριστιόμαστε αν ο Βαρουφάκης είπε κάτι ή δεν είπε στον Σόιμπλε, αλλά ουσιαστικά η ζωή μας δε θα αλλάξει.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όμως υπάρχει ένα πρόγραμμα, έχουμε ένα πρόγραμμα με βάση το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε μια άνετη νίκη και μάλιστα φαίνεται ότι συνεχίζει να έχει την υποστήριξη του ελληνικού λαού όχι μόνο μέσα από αυτές τις συγκεντρώσεις που γίνονται σε όλη την Ελλάδα, αλλά και τις πρώτες δημοσκοπήσεις που του δίνουν αστρονομικά ποσοστά απόλυτης αυτοδυναμίας.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πάντως οι σοβαροί δημοσκόποι θα σου πουν ότι δε γίνονται δημοσκοπήσεις 20 μέρες μετά τις εκλογές έτσι; Δεν υπάρχει σε κανένα κράτος.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι, αν ήταν σοβαροί δε θα τις κάνανε, είναι η απάντηση η δική μου.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι εννοώ ότι η Esomar λέει ότι εκβιάζεις την ψήφο 20 μέρες μετά.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εάν ήταν έτσι όπως το λες.. αλλά θέλω να πω δηλαδή δε θα θεωρηθεί γι΄ αυτό το ποσοστό των Ελλήνων που εμπιστεύτηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες εφόσον συνεργάζονται, ότι ξέρετε κάτι κύριοι, κάνετε κολοτούμπα, εμείς σας ψηφίσαμε για την υλοποίηση του προγράμματός σας για το ασφαλιστικό, τις εργασιακές σχέσεις, το φορολογικό και τώρα εσείς μας λέτε ότι δε με ενδιαφέρει πως θα λέγεται, μνημόνιο ξεμνημόνιο, συμβούλιο ξεσυμβούλιο, εδώ δεν είναι ένα μεγάλο θέμα ανακολουθίας;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα φανεί από το ποια θα είναι η συμφωνία, έτσι; Την επόμενη μέρα της συμφωνίας έχουμε να κάνουμε δύο συζητήσεις, την επόμενη μέρα της συμφωνίας. Πρώτον, αν αυτά που υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ έγιναν, συμφωνούμε; Και τη δεύτερη συζήτηση που πρέπει να κάνουμε Γιώργο είναι ποια; Εάν κερδίσει κάτι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μας δώσει μία εξήγηση η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ γιατί δεν τα κέρδισε, έτσι;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Συμφωνώ απολύτως μαζί σου.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γιατί έλεγαν ότι "κάνουμε το ανώτερο δυνατό" κι εμείς μέχρι ενός βαθμού το πιστεύαμε, δηλαδή λέγαμε διαπραγματεύονται, τι άλλο να κάνουν στην Ευρώπη τέλος πάντων, διαπραγματεύονται. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει κάποια πράγματα που δεν το έχει κατορθώσει ο προηγούμενος διαπραγματευτής, σημαίνει ότι ο προηγούμενος διαπραγματευτής δεν ήταν ικανός, για να μην πω κάτι πιο αυστηρό για τους Έλληνες.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κι αυτό είναι ένα τεράστιο ζήτημα, ένα τεράστιο ζήτημα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αλλά αυτή την κουβέντα πρέπει να την κάνουμε, αφού κάνουμε τη συμφωνία.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τι είδους συμφωνία; Δηλαδή αν ήσουνα στη διαπραγμάτευση εσύ ή αν από τη δική σου απόφαση θα είχαμε την τελική συμφωνία, σε τι θα πρέπει να συμβιβαστούμε, σε τι θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, τι πρέπει να αφήσουμε στην άκρη;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς προεκλογικά ήμασταν πολύ ξεκάθαροι και μερικά από αυτά που λέγαμε εμείς τα λένε σήμερα οι διαπραγματευτές του ΣΥΡΙΖΑ και θα τα πω επιγραμματικά. Το μεγάλο ζήτημα αυτή τη στιγμή της χώρας είναι να απαλλαγεί από την υποχρέωση των τεράστιων πλεονασμάτων που πηγαίνουν στην εξυπηρέτηση του χρέους.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Άρα συμφωνείς να πάει κοντά στο 1,5.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να πάει στο 1,5. Όχι συμφωνώ, είναι αυτό που θέσαμε εμείς προεκλογικά, το λέγαμε. Όταν οι άλλοι λέγανε "κούρεμα και ψαλίδισμα", πράγμα που δεν μπορεί να συμβεί και το ξέρουμε ότι δεν μπορεί να συμβεί, εμείς λέγαμε να γίνει το 4 1,5.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξει το φορολογικό.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό σημαίνει ότι απελευθερώνονται δισεκατομμύρια.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό δε γίνεται αυτομάτως όμως.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, πρέπει να συμφωνήσουν τα άλλα κράτη.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και πρέπει να γίνει και κάτι άλλο, για να έχεις λιγότερα έσοδα και να φτάσεις στο 1,5% πρέπει να είναι μικρότερος ο φόρος, άρα αναπροσαρμογή του φορολογικού, της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το φορολογικό πρέπει να το δούμε εξ αρχής και υπάρχουν μερικές -δεν ξέρω αν θα το συζητήσουμε τώρα ή μετά- υπάρχουν μερικές απογοητεύσεις από αυτά που κάνουν οι κυβερνώντες αυτές τις μέρες.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για πες μου ένα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σου πω, τρία θα σου πω, αν μου επιτρέπεις επιγραμματικά και αν θες τα συζητάμε. Το ένα το φορολογικό. Λένε: Θα αυξήσουμε τους φόρους, θα βάλουμε καινούριους φόρους.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Στους έχοντες.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η διεύρυνση φορολογικής βάσης. Αυτή τη στιγμή έχουμε 39 χιλιάδες πολίτες, μόνο 39 χιλιάδες πολίτες που δηλώνουν εισοδήματα πάνω από 100 χιλιάδες, έτσι; Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα της χώρας, να διευρύνεις τη φορολογική βάση, να πιάσεις όλους αυτούς τους μεγαλομεσαίους μεγάλους.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό λέει και ο κ. Νικολούδης όμως.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, ο Νικολούδης βέβαια λέει και καλά κάνει και εμείς είμαστε και το είπα και στη Βουλή ότι είμαστε..

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί εδώ έχουμε να κάνουμε με τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι, είναι μόνο 39 χιλιάδες γιατί οι υπόλοιποι τα έχουν στείλει με βαλίτσες στην Ελβετία.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έτσι και θα πρέπει και η λίστα του Νικολούδη και η λίστα Λαγκάρντ και Λιχτεστάιν θα πρέπει..

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Επιτέλους!

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα πρέπει να ερευνηθούν από μία Αρχή, αυτά τα είπαμε και τα είπαμε ξεκάθαρα στη Βουλή. Εμείς είπαμε ότι είμαστε απόλυτα στο πλευρό του Υπουργού που κυνηγάει αυτή τη μεγάλη υπόθεση.

Αλλά αυτό δεν αρκεί, εγώ σου λέω ότι τους πιάσανε κάποιους στην Ευρώπη και θα πάνε δικαστικά και κάποια στιγμή θα φέρουν τα λεφτά, θα λύσει το φορολογικό της πρόβλημα η χώρα; Το φορολογικό πρόβλημα η χώρα θα το λύσει μόνο αν υπάρξει διεύρυνση φορολογικής βάσης.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Προς ποια κατεύθυνση; Προς την κατεύθυνση εκείνων οι οποίοι δεν πληρώνουν αυτό που αναλογεί;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να πληρώνουν όλοι τα λίγα τους, αυτό που είπαν προεκλογικά θα το πληρώσουν, που λέγανε στον κόσμο "μην πληρώνεις φόρους", δεν υπάρχει αυτό, δεν υπάρχει.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βέβαια αυτοί λένε ότι "δεν το είπανε".

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πως δεν το είπανε;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τώρα δεν το λένε, βγαίνει η κα Βαλαβάνη..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και ο κ. Καμμένος και ο κ. Τσίπρας είχαν πει ότι "δεν πληρώνω ΕΝΦΙΑ".

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το είχανε πει στο παρελθόν, τώρα αυτή τη στιγμή λένε ότι "το πατριωτικό καθήκον απαιτεί να πληρωθεί", έχεις δίκιο σε αυτό που λες ότι υπήρχαν στελέχη..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, Γιώργο μου σημασία έχει να το λες κι όταν δεν είσαι κυβερνήτης.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Υπήρχαν όντως στελέχη που λέγανε παλαιότερα μην πληρώσετε τον ΕΝΦΙΑ.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ωραία, μα πήγα σε μαγαζί, θα σου έχει συμβεί κι εσένα, τώρα αυτές τις μέρες και μου λένε "ας έρθουν να μου κάνουν ελέγχους", αυτοί δε λέγανε ότι "οι έλεγχοι καταστρέφουν την οικονομία και δεν πρέπει να γίνονται"; Έχει περάσει ένα λάθος μήνυμα στον κόσμο. Το πρώτο λοιπόν είναι διεύρυνση φορολογικής βάσης.

Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να αλλάξουνε ρότα στην παιδεία. Είναι απογοητευτικά αυτά που λένε, είναι απογοητευτικά κι εδώ θέλω να είμαι απόλυτος, καμία συμμαχία σε αυτή την πολιτική.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν ήταν απογοητευτικά και τα προηγούμενα;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πολύ, αλλά τι σημαίνει αυτό; Δηλαδή επειδή υπάρχει μια καταστροφή θα συνεχίσεις να κάνεις καταστροφή; Είναι δυνατόν, έχεις παιδιά, έχουμε παιδιά, είναι δυνατόν να λέει ο Υπουργός ότι "είναι ντροπή η αριστεία, ότι είναι ρετσινιά η αριστεία"; Έχουμε 60 σχολεία αριστείας σε όλη τη χώρα, εμείς τι είπαμε;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για την κατάργηση των προτύπων σχολείων λέτε;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια, εμείς είπαμε ότι μία αριστερή Κυβέρνηση πρέπει να έχει ένα στόχο, να κάνει πρότυπα..

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να γίνουν όλα πρότυπα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μπράβο, να κάνει πρότυπα στις υποβαθμισμένες περιοχές.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να γίνουν όλα πρότυπα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και να πει από αύριο. Αυτό θα το χειροκροτούσαμε και θα δίναμε απόλυτα ψήφο.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι, μήπως όμως τα πρότυπα σχολεία και ο τρόπος με τον οποίον γίνεται η επιλογή των παιδιών που πηγαίνουν στα σχολεία αυτά, που τον ξέρεις..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εγώ θέλω να σου πω ότι είχα μια εμπειρία και στην καταθέτω: Κάποια στιγμή ένα από τα παιδιά μου ήθελε να πάει σε ένα από τα πρότυπα αυτά σχολεία. Ακολουθήσαμε την τυπική διαδικασία και το απέρριψαν.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και πιστεύεις ότι ήταν διαβλητή;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το απέρριψαν. Και με πήραν τηλέφωνο ενώ είχε αρχίσει η σχολική περίοδος, μου ζητήσανε συγνώμη και μου είπαν ότι "το παιδί μου να πάω να το γράψω όποια στιγμή θέλω" και δεν πήγα να το γράψω και το λέω δημοσίως.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Καλά έκανες.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κι αν μου ζητηθεί να δώσω στοιχεία, θα τα δώσω τα στοιχεία. Δηλαδή αυτό είναι.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να δεχτούμε όμως κάτι; Προφανώς υπάρχουν αρνητικές εξαιρέσεις, αλλά όταν έγιναν τα πρότυπα σχολεία, τα είδαμε με καχυποψία και τώρα βλέπεις ότι φεύγουν παιδιά από μεγάλα ιδιωτικά σχολεία και πάνε να δώσουν εξετάσεις στα πρότυπα σχολεία, έτσι;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βεβαίως ναι.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η λογική λοιπόν για μας ποια είναι; Ότι σε όλες τις υποβαθμισμένες περιοχές, έχεις 50 υποβαθμισμένες περιοχές στην Ελλάδα; Θα φτιάξεις από ένα καινούριο πρότυπο σχολείο.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μάλιστα για να ακούσουμε και το τρίτο.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και το τρίτο πρόβλημα είναι το θέμα των θέσεων εργασίας. Είδα βγήκε Υπουργός υπεύθυνη για την εργασία και είπε "να κάνουμε επιδοτούμενα μεροκάματα στους Δήμους". Μα αυτό σημαίνει αντιμετώπιση της ανεργίας, να πληρώνουμε πάλι, να πληρώνει το κράτος επιδοτούμενα μεροκάματα; Εδώ θέλουμε δουλειές κι εδώ υπάρχει πρόβλημα.

Είδα τον Κινέζο Πρέσβη την Παρασκευή, δεν ξέρω αν με είδες. Ούτε ακόμα κι αυτοί που έχουν κάνει μια μεγάλη επένδυση ξέρουν αν πρέπει να τη συνεχίσουν την επένδυση και μου είπε ο Κινέζος Πρέσβης που δεν είναι μυστικό και θα το πω, μου λέει "είμαστε με τους Έλληνες και θέλουμε να βοηθήσουμε, αλλά τα κεφάλαια κινούνται πολύ γρήγορα στην παγκοσμιοποίηση και σήμερα είμαστε στον Πειραιά, αύριο θα είμαστε στην Αγκόλα".

Εκεί λοιπόν πρέπει να πάρουμε αποφάσεις σύντομα και καθοριστικές, η Αριστερά θα κριθεί από την εκπροσώπηση της ανεργίας.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι, δεν πρέπει όμως να έχουμε φτιάξει και ένα πλαίσιο εργασιακών συνθηκών, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να ζήσουν; Και να μην τους μειώσουμε τη φοροδοτική ικανότητα, την καταναλωτική δυνατότητα, την αξιοπρέπεια να μπορούν να ζήσουν; Δηλαδή το θέμα των μισθών είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να το δούμε παράλληλα με την ανάπτυξη.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, είναι δυο ξεχωριστά πράγματα όμως. Αλλά η χώρα χωρίς μεγάλες επενδύσεις …

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μα γι' αυτό δεν μειώσαμε τους μισθούς; Στο όνομα της ανταγωνιστικότητας. Είχαμε αποτέλεσμα;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Χωρίς μεγάλες επενδύσεις δεν αντιμετωπίζεις την ανεργία. Οι Ισπανοί, που κάνουμε πλάκα καμιά φορά μαζί τους, έκαναν 400.000 θέσεις εργασίας το 2014.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τεράστια διαφορά η οικονομία της και τεράστια τα μεγέθη.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι συγνώμη Γιώργο, μαζί μπήκαμε στο Μνημόνιο.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με διαφορετική μορφή χρέους.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βεβαίως, έχεις δίκιο και με διαφορετικούς πολιτικούς θα έλεγα εγώ. Αλλά αυτοί έχουν βγει, δημιουργούν θέσεις εργασίας. Το μεγάλο ζήτημα, δηλαδή στο τέλος της ημέρας πως θα το ονομάσεις πως δεν θα το ονομάσεις, τι σημασία έχει; Να έχει ο κόσμος δουλειά και να ζει πιο ευτυχισμένος.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Συμφωνώ απολύτως. Πάντως θα συμφωνήσεις κι εσύ ότι τα μέτρα τα οποία επεβλήθησαν μέχρι τώρα είχαν σαν στόχο την ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, την ανάπτυξη και απέτυχαν. Και απέτυχαν γιατί το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ή το λες εσύ ή εγώ, το λένε κι εκείνοι οι οποίοι μας τα επέβαλλαν. Δηλαδή μείωσαν τους μισθούς στο όνομα της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, άλλαξαν τις εργασιακές σχέσεις στο όνομα της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας; Έφεραν αποτελέσματα όλα αυτά; Όχι. Απλά μεγάλωσε η ανεργία, μηδέν ανάπτυξη …

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γι' αυτό έγινε και το Ποτάμι. Τι εννοώ; Ότι η απογοήτευση από τα προγράμματα λιτότητας του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας είναι απόλυτη, δεν το συζητάμε αυτό. Ότι αυτό χρεοκόπησε είναι δεδομένο. Το θέμα είναι όμως ότι το καινούργιο που θα έρθει, να μην μας επιστρέφει στο παλιό που επίσης χρεοκοπεί, αλλά στο καινούργιο.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Άρα λες ένα συνδυασμό. Άρα λες ναι στην αποκατάσταση των αδικιών, αλλά παράλληλα και δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι. Να δώσουμε τη βοήθεια στους μικροσυνταξιούχους, να δώσουμε τη βοήθεια στα επιδόματα ανεργίας αλλά μια χώρα δεν ζει με απλωμένο το χέρι. Ο πολίτης αυτό που χρειάζεται είναι αύριο να μην έχει ανάγκη τον πολιτικό, να μην έχει ανάγκη για το επίδομα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βέβαια τα λεφτά των συνταξιούχων κάποιοι τους τα έφαγαν.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και αυτό θα γίνει μόνο με δουλειές. Εκεί υπάρχει μια μεγάλη υστέρηση.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κανένας δεν διαφωνεί πάνω σε αυτό.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Διαφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή όταν λες ότι θα λύσω το πρόβλημα της ανεργίας κάνοντας απλώς επιδοτήσεις στους Δήμους να προσλάβουν ανέργους, δεν είναι εκεί το πρόβλημά μας. Θέλουμε μεγάλες δουλειές, θέλουμε έργα στη χώρα. Θέλουμε να γίνουν τα αεροδρόμια.

Να σου πω κάτι, θα μπορούσα να κρύβομαι εγώ και να λέω αυτά που θέλει να ακούει ο κόσμος ότι «μπορούμε μόνοι μας να κάνουμε». Δεν μπορούμε μόνοι μας. Πρέπει να μπει καινούργιο χρήμα στη χώρα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τα αεροδρόμια, αλλά ακούγοντας αυτό που είπε ο κ. Μάρδας και ο κ. Πανούσης ότι πληρώνουμε στο αεροδρόμιο… Το ξέρεις ότι στο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ πληρώνουμε νοίκι για το αστυνομικό Τμήμα το οποίο έχουμε εκεί για την πάταξη της εγκληματικότητας; Πληρώνουμε νοίκι!

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτά είναι αποφάσεις νοικοκυρέματος. Ομως το θέμα είναι: θέλουμε να πάμε μπροστά;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι δεσμεύσεις οι οποίες δεσμεύσεις αυτές για να αλλάξουν, μπορεί να έρθουν σε σύγκρουση με τους εταίρους οι οποίοι μπορεί να μας πουν ότι «κακώς αλλάζετε αυτούς τους όρους». Εδώ είναι ένα ζήτημα. Τι θα κάνει το Ποτάμι γι' αυτό το νοικοκύρεμα; Με δεδομένο ότι έχεις μια Κυβέρνηση που λέει «αυτά θα τα αλλάξουμε». Αν πει «να τα αλλάξουμε».

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Στο νοικοκύρεμα είμαστε μαζί τους. Να γίνουν όλες αυτές οι μικρές διευθετήσεις και πρέπει να γίνουν και κάποιες μεγαλύτερες μάχες. Δηλαδή για το λαθρεμπόριο πρέπει να γίνει πολύ μεγάλη μάχη.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βέβαια.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν είναι μόνο ο καπνός, δεν είναι μόνο το πετρέλαιο, ξεχνούν το υγραέριο. Ένας στους τέσσερις Έλληνες έχει σχέση με αυτό. Κανένας έλεγχος στο υγραέριο. Το καινούργιο λαθρεμπόριο μεταφέρεται εκεί. Εκεί, να τα κάνουμε, να νοικοκυρέψουμε τη χώρα. Αλλά η χώρα Γιώργο μου, το σπίτι μας, το σπίτι σου, δεν χρειάζεται μόνο νοικοκύρεμα. Όσο και να το νοικοκυρέψεις, στενό θα είναι. Αυτή που είναι η πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι οι καινούργιες και μεγάλες δουλειές.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα δώσει μεγάλο βάρος σε αυτήν.

Έχουμε 2,5-3 εκατομμύρια Έλληνες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς είπαμε την πρότασή μας. Είπαμε ότι τα συσσίτια είναι απαραίτητα και να ενισχύσουμε τις Εκκλησίες να τα κάνουν καλύτερα και τις ανθρωπιστικές Οργανώσεις. Όμως η κυβερνητική πολιτική πρέπει να είναι άλλη και έχει έναν τίτλο για μας: ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Έχουμε κάνει μελέτη, το είδες ότι το είπε η Λυμπεράκη αναλυτικά στη Βουλή, κάποιοι μάλιστα από το ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρω γιατί τους έχει κολλήσει ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει. Δηλαδή λένε ότι δεν είναι η πρωτεύουσα συζήτηση αυτή τη στιγμή. Για μας είναι το πρωτεύον: ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Δηλαδή οι οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας αυτό είναι το σημαντικό, να έχουν ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Έτσι κινείται η Ευρώπη. Τα υπόλοιπα, τα επιμέρους δηλαδή μια επιδότηση ένα 50ρικο και τα λοιπά, έχουν παραμεριστεί. Το βασικό είναι να νιώθει μια οικογένεια ότι έχει μια ασφάλεια κάθε μήνα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θέλω να πάμε σε αυτά τα οποία θα γίνουν σήμερα και αύριο. Για το Eurogroup συζητήσαμε, μας είπες τι πρέπει να κάνει …

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σου πω μια λύση για την οικονομία;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θέλω να μου πεις τι θα γίνει στην περίπτωση που δεν βρεθεί συμβιβαστική λύση μεταξύ των εταίρων και της Κυβέρνησης. Τι σημαίνει ρήξη. Το έλεγα προηγουμένως και στους εκπρόσωπους του Κοινοβουλίου από όλες τις Παρατάξεις σχεδόν.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ρήξη δεν θέλουμε.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ρήξη τι σημαίνει; Έξοδος;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ρήξη δεν θέλουμε. Το να υπάρχουν διαφωνίες, θα υπάρχουν διαφωνίες. Το να υπάρξει μια παράταση μιας εβδομάδας το θέλουμε. Αλλά νομίζω ότι κανείς σοβαρός άνθρωπος στην Ελλάδα δεν θέλει αυτή τη στιγμή ρήξη με την Ευρώπη.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Είναι το πρόγραμμα με το οποίο ο ελληνικός λαός ψήφιζε τον ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή εάν δεν το εφαρμόσει, δεν αρχίσει η υλοποίηση αυτού του προγράμματος, όπου οι εξαγγελίες των Υπουργών συνεχίστηκαν, οι προεκλογικές εξαγγελίες το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, μάλιστα εσύ κατήγγειλες κι έκανες σύσταση φιλική προς τον Πρωθυπουργό να μαζέψει τους Υπουργούς του γιατί κάνουν συνεχώς εξαγγελίες.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μα δεν είναι απαραίτητο;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μα είναι το πρόγραμμά τους όμως.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι – όχι.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έτσι μου απαντάνε εδώ. Είναι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, λένε. Έτσι λένε εκείνοι.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Συγνώμη, επιτρέψτε μου ο Τσίπρας είναι ένας ισχυρός Πρωθυπουργός. Συμφωνούμε;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Απόλυτα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και η δημοτικότητά του το δείχνει. Δεν είναι ισχυρός μόνο για την υπόλοιπη κοινωνία, είναι ισχυρός και για τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Θα πρέπει δηλαδή οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ να σεβαστούν ότι έρχεται ένας Πρωθυπουργός, βλέπει την πραγματικότητα και παίρνει τις αποφάσεις.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τώρα το λες για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αυτό;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, για όλα τα θέματα το λέω. Και του είπα: να μη διστάσει. Δεν έχει να απολογηθεί απέναντι στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει να απολογηθεί απέναντι στην ιστορία. Άρα πρέπει να πάρει αυτή τη στιγμή τις σωστές αποφάσεις για τη χώρα.

Είναι κάτι σημαντικότερο όταν κυβερνάς δεν κρίνεσαι σε σχέση με το αν έκανες αυτά που υποσχέθηκες. Κυρίως κρίνεσαι εάν κάθε μέρα ….

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κι άμα βγουν στο δρόμο και φωνάζουν σαν κι αυτούς που βγήκαν στις πλατείες τώρα για τη στήριξη; Βγουν και φωνάξουν ότι «Κωλοτούμπα κάνατε, δεν εφαρμόζετε αυτά για τα οποία εμείς σας ψηφίσαμε». Θα είναι αγανακτισμένοι τότε.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ο κόσμος αυτό που θέλει από ένα νέο κυβερνήτη, είναι ειλικρίνεια. Να πει πως είδε σήμερα τα πράγματα και τι μπορεί να κάνει σήμερα για τον πολίτη. Όχι βήματα στο κενό, όχι οπισθοχώρηση.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πάμε Πρόεδρο Δημοκρατίας. Ενώ ήταν έτοιμος ο Πρωθυπουργός χτες να εξαγγείλει κατά την άποψή μου δυο πράγματα δύο πιέσεις τον υποχρέωσαν να μην το κάνει. Η μία προερχόταν από την Ευρώπη, φαίνεται ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από την πλευρά του Γιούνκερ μπαίνει και το θέμα του κ. Αβραμόπουλου για να μην αλλάξει ο συσχετισμός στο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Επιτρόπων ….

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κάνεις πολύ σωστά που το επισημαίνεις και μπράβο σου. Γιατί δεν το λένε συνήθως οι δημοσιογράφοι. Ο Αβραμόπουλος, λόγω του κύρους του κέρδισε ένα πολύ μεγάλο χαρτοφυλάκιο.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Της μετανάστευσης.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Της μετανάστευσης, που είναι κορυφαίο θέμα όχι για την Ευρώπη και για μας. Αντιλαμβάνεσαι, θέλω να πω ότι να έχεις έναν άνθρωπο εκεί να υπερασπίζεται τις ελληνικές απόψεις της μετανάστευσης είναι μείζον θέμα. Και η οποιαδήποτε μεταπήδησή του θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει ότι αυτό το χαρτοφυλάκιο δεν θα χαθεί για τους Έλληνες. Γιατί υπάρχει το σενάριο ότι φεύγει ο Αβραμόπουλος …

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και πάει ο Μηλιός.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πάει οποιοσδήποτε και παίρνει το χαρτοφυλάκιο του μπαρμπουνιού, του πλεχτού. Δηλαδή ένα πολύ μικρότερο χαρτοφυλάκιο. Όχι, αυτό είναι πολύ μεγάλο θέμα να το υπερασπιστεί και ο Τσίπρας και ο Αβραμόπουλος. Δηλαδή δεν πρέπει η Ελλάδα να χάσει αυτή τη μεγάλη θέση που έχει στην Ευρώπη, που είναι το χαρτοφυλάκιο.

Χρειαζόμαστε υπευθυνότητα και χρειαζόμαστε ανθρώπους που πρέπει να υπερασπιστούν την Ελλάδα σε πολύ μεγάλες θέσεις.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εσείς ως Ποτάμι τώρα σε μιάμιση ώρα από τώρα έχετε Κοινοβουλευτική Ομάδα αν δεν κάνω λάθος.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δημοκρατικό Κόμμα είμαστε, τα συζητάμε όλα αυτά.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βεβαίως. Δεν θα συζητήσετε και για Πρόεδρο Δημοκρατίας;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα συζητήσουμε.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν πρέπει κι εσείς να έχετε; Θα κατεβάσετε πρόταση; Θα στηρίξετε την πρόταση της Κυβέρνησης;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όλα είναι ανοιχτά.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ποιο όνομα θα σε ικανοποιούσε;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν θα σου πω.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ακόμη κι αν σε πιέσω;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι. Ακόμη κι αν με κλωτσήσεις από κάτω, δεν θα σου πω.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Η πίεση είναι, την πίεση που θα έκανες εσύ σε εμένα αν ήμουν εγώ στη θέση σου.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το αντιλαμβάνομαι. Έχεις απόλυτο δίκιο αλλά πρέπει να …

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πάντως τα ονόματα που παίζουν είναι του κ. Αβραμόπουλου που μάλλον αποδυναμώνεται τώρα πια η ισχύς της πρότασης, είναι του κ. Προκόπη Παυλόπουλου, μπήκε το όνομα της κας Μπακογιάννη.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μα είναι δυνατό;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το όνομα της κας Καριστιάνη έχει ακουστεί.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν θέλω να μιλήσω για τα ονόματα που είπες αλλά …

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ο κ. Δρεττάκης που είναι ένα σοβαρό πρόσωπο.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ο Μανώλης. Είναι πολύ μεγάλος όμως. Δεν είναι;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πρέπει να είναι πάνω από 41 υποχρεωτικά.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι λίγο παραπάνω.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πάντως εγώ είμαι πάνω από 41!

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εγώ διαβάζω τις αναλύσεις του Δρεττάκη για τα εκλογικά συστήματα και τα λοιπά, είναι ένας άνθρωπος που το κρατάει ακόμη και δουλεύει, αλλά η άποψή μας όπως ξέρεις στο Ποτάμι είναι λίγο διαφορετική. Το πολιτικό σύστημα έχει μια μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση της χώρας και θα πρέπει αυτή την ευθύνη να τη σκέφτεται.

Δηλαδή να σκεφτούμε βρε παιδιά -το λέω και στους διαδρόμους της Βουλής- μήπως πρέπει να βρούμε ένα Πρόεδρο εκτός πολιτικού συστήματος. Υπάρχουν κι εκεί σπουδαίοι Έλληνες. Υπάρχουν σπουδαίοι Έλληνες που έχουν δοξάσει την Ελλάδα στο εξωτερικό, υπάρχουν σπουδαίοι επιστήμονες, άνθρωποι που τους βγάζει το καπέλο η διεθνής κοινότητα. Μην τρεφόμαστε συνέχεια με τα ντουλάπια της πολιτικής. Δηλαδή σκεφτόμαστε τον έναν πολιτικό, λέμε όχι και μετά πάμε στον άλλον πολιτικό. Για ποιο λόγο;

Οι Πρόεδρο της Δημοκρατίας μπορούν να είναι εκτός πολιτικού συστήματος και να είναι άνθρωποι που μπορεί και ο Έλληνας να ακουμπήσει πάνω τους και να έχουν βέβαια μια αναγνωρισιμότητα στο εξωτερικό.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με αυτές τις αρμοδιότητες που έχει τώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έτσι κι έτσι. Αυτό δεν έχουμε; Αυτό θα κάνουμε. Ξέρετε υπάρχει και το είδα στη Βουλή, υπάρχει μια λογική «η οικογένειά μας».

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα κατεβάσετε πρόταση;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα κατεβάσουμε πρόταση.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Α, θα έχετε όνομα δικό σας. Η είδηση είναι λοιπόν ότι το Ποτάμι θα κατεβάσει δική του πρόταση για Πρόεδρο Δημοκρατίας

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Περιμένοντας την πρόταση των άλλων.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εκτός αν σας εκφράζει, αν συμφωνείτε με …

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αλλά πρόταση έχετε.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχουμε πάνω από μία. Εννοώ ότι έχουμε μελετήσει λύσεις γι' αυτό το θεσμό.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Άμα έχετε πάνω από μία, πες μας τη μία τότε … Εγώ κατάλαβα ότι είναι επιστήμονας, ότι δεν έχει σχέση με την πολιτική και ότι έχει διαπρέψει στο εξωτερικό.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι υποχρέωση των πολιτικών Κομμάτων να έχουν λύσεις και όχι αρνήσεις και αυτό θα κάνουμε και στη Βουλή. Λύσεις και όχι αρνήσεις. Δεν υπάρχει όχι για το Ποτάμι και το έχω πει και το έχω απαγορεύσει στους βουλευτές. Έκαναν στην πράξη στις προγραμματικές, δηλαδή δεν λέμε όχι στον Υπουργό, λέμε όχι γιατί προτείνουμε αυτό. Έτσι θα πολιτευτούμε. Και αν πολιτευτούμε έτσι, ίσως δώσουμε κι ένα παράδειγμα στο πολιτικό σύστημα. Γιατί μόνο έτσι θα βρούμε λύσεις.

Αυτό το πράγμα που συνέβη στην προηγούμενη Βουλή που όλα ήταν λάθος για το ΣΥΡΙΖΑ και όλα για τη Νέα Δημοκρατία αυτά που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν επίσης λάθος, είναι αυτό που έχει φέρει την χώρα στην καταστροφή. Οι Πορτογάλοι τα βρήκαν μεταξύ τους, οι Ιρλανδοί τα βρήκαν, ακόμη και οι Ισπανοί σε δυο συγκεκριμένες περιπτώσεις τα βρήκαν. Εμείς δηλαδή, οι Έλληνες του Περικλή, του Αριστοτέλη δεν μπορούμε να έχουμε ελάχιστες συμφωνίες για τα μικρά θέματα που μας απασχολούν καθημερινά; Του ξάφνιασε πάρα πολύ, ξέρεις έχουν μπερδευτεί στη Βουλή γιατί βγαίνουμε εμείς και λέμε «με τον τάδε Υπουργό είμαστε μαζί του» και έδειξα Υπουργούς συγκεκριμένους. Με τον άλλο Υπουργό δεν είμαστε μαζί και μου λένε «μα πως το κάνεις αυτό; Δεν είναι δυνατό;» και λέω «μα αυτό λέει και ο Έλληνας».

Θα πει κάτι ο Γιώργος τη μια μέρα και θα πει μπράβο Γιώργο και την άλλη μέρα μπορεί να διαφωνήσει μαζί σου. Αλλά αυτό δεν σημαίνει εχθρότητα, σημαίνει υγιή αντιπαλότητα. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε στην πολιτική σκηνή.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σε ευχαριστούμε που μας εμπιστεύτηκες, αν δεν κάνω λάθος η πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη μετά τις εκλογές είναι εδώ.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η πρώτη. Και είχα πει ότι θα αργήσω, αλλά με παρέσυρες.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σε ευχαριστούμε που μας εμπιστεύτηκες. Ευχόμαστε να πάνε όλα καλά για την Ελλάδα και αν πάνε καλά όλα για την Ελλάδα, θα πάνε και για τα ποτάμια και για τις λίμνες και για τα βουνά της.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πρώτα για τη χώρα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να είσαι καλά Σταύρο.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γεια σου Γιώργο.

16 Φεβρουαρίου 2015