20 Σεπτεμβρίου, 2018

Πόσο τρομακτικοί είναι οι ακροδεξιοί της Ευρώπης;

Οντίν Λιναρδάτου

Είναι ο ακροδεξιός υπουργός εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, ο πιο τρομακτικός άντρας της Ευρώπης όπως ισχυρίζεται το περιοδικό Τάιμ;

Στη Βόρεια Ιταλία τον αποκαλούν Il capitano (ο καπετάνιος) και οι δημοσκοπήσεις φέρουν το κόμμα του, τη Λέγκα του Βορά, να αυξάνει ραγδαία τα ποσοστά του .

Είναι ο μόνος που μας δίνει ελπίδα για το μέλλον λένε οι ψηφοφόροι του, οι οποίοι όμως πιστεύουν πως όλα τους τα προβλήματα άρχισαν με την ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ.

Είναι επικίνδυνος για την Ευρώπη ο Ματέο Σαλβίνι;

Ναι, γιατί μπορεί να μην είναι αυτός ο πρωθυπουργός της χώρας αλλά είναι ο άνθρωπος που κινεί τα νήματα στην Ιταλία για αυτό άλλωστε και  οι ξένοι ηγέτες κάνουν ουρά για να τον συναντήσουν.

Το κύμα του λαϊκισμού μεγαλώνει σταθερά τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη. Κάποιοι πίστεψαν πως κορυφώθηκε με την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση.

Η εκλογή δε του Εμανουέλ Μακρόν και η ήττα της Μαρίν Λεπέν δημιούργησαν τη ψευδαίσθηση πως ο κίνδυνος για την Ευρώπη έχει περάσει .

Οι επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις απέδειξαν πως οι ακροδεξιοί εθνικιστές της Ευρώπης κάθε άλλο παρά πέρασαν στην αφάνεια.

Στην Ουγγαρία, Δανία, Πολωνία και Αυστρία  κατάφεραν όχι μόνο να μπουν στη βουλή αλλά και να κυβερνούν.

Στη Γερμανία,  πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ένα ακροδεξιό κόμμα όχι μόνο μπαίνει στο γερμανικό κοινοβούλιο αλλά αναλαμβάνει και το ρόλο της επίσημης αντιπολίτευσης  μια που οι Σοσιαλδημοκράτες μπήκαν στην κυβέρνηση.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Σοκ προκαλεί και η ακροδεξιά συμπεριφορά του πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Γερμανίας Χανς Γκέοργκ Μάασεν.

Ο Μάασεν είχε υποστηρίξει πως δεν υπήρξε κανένα ανθρωποκυνηγητό μεταναστών από ακροδεξιούς στο Κέμνιτς της Σαξωνίας. Οι εικόνες αποδείκνυαν πως ο Μάασεν λέει ψέματα ενώ και η Καγκελάριος Μέρκελ  είχε υποστηρίξει το ακριβώς αντίθετο.

Οι Σοσιαλδημοκράτες ζήτησαν αμέσως την αποπομπή του γιατί η συμπεριφορά του πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος, ο οποίος αμφισβητούσε ακόμα και την αυθεντικότητα των βίντεο που έδειχναν τους ακροδεξιούς να κυνηγούν τους μετανάστες μετά το Θανάσιμο μαχαίρωμα ενός Γερμανού, έθετε σε ευθεία αμφισβήτηση το κράτος δικαίου στη Γερμανία.

Βέβαια ο Μάασεν δεν απολύθηκε, απλά πήρε προαγωγή στο Υπουργείο Εσωτερικών μία που είχε την αμέριστη στήριξη του χριστιανοκοινωνιστή υπουργού Χόρστ Ζέεχοφερ.

Ο Ζέεχοφερ έχει στραμμένο το βλέμμα στις κρίσιμες εκλογές της Βαυαρίας και ανησυχεί πολύ μια που οι δημοσκοπήσεις δίνουν υψηλά ποσοστά στο ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία. Βέβαια η ζωή έχει δείξει πως υιοθετώντας ακροδεξιά ατζέντα, τα κόμματα της δεξιάς, δεν κερδίζουν τους χαμένους  ψηφοφόρους τους .

Ακόμα και η Σουηδία, μία από τις πλέον φιλελεύθερες χώρες της Ευρώπης, δεν έχει “ανοσία” στην ακροδεξιά. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες στις εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου κατάφεραν να πάρουν 17.6%, ποσοστό σημαντικό.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις το μήνυμα που στέλνουν οι ακροδεξιοί, οι εθνικιστές και οι λαϊκιστές είναι ένα: κλειστά σύνορα, να γίνει φρούριο η Ευρώπη, να μειωθούν δραστικά οι μετανάστες και οι ελίτ να παραδώσουν τον έλεγχο των κρατών στο λαό.

Σε αυτή τη φάση πάντως, σύμφωνα με το περιοδικό Τάιμ, οι πολιτικοί τύπου Σαλβίνι και Όρμπαν δεν επιθυμούν να ακολουθήσουν το δρόμο της εξόδου από την ΕΕ όπως έκανε η Βρετανία.

“Επιθυμώ να αλλάξω την Ευρώπη από μέσα“ δήλωσε πρόσφατα ο Ματέο Σαλβίνι και εξήγησε πως αυτή η διαδικασία είναι πιο δύσκολη και χρονοβόρα αλλά είναι η πιο σταθερή και μόνιμη λύση.

Αν τα καταφέρουν η Ευρωπαϊκή Ένωση όπως την ξέρουμε θα αποτελέσει παρελθόν.

* Η Οντίν Λιναρδάτου είναι υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων στο Ποτάμι

Πηγή: Μεταρρύθμιση