Copy the snippet below and paste it in between the tags of the pages(s) you'd like to track, right after the global site tag.
18 Φεβρουαρίου, 2016

Πώς θα καταπολεμηθεί η κομματοκρατία στα πανεπιστήμια

Γιώργος Μαυρωτάς

Ως Ποτάμι έχουμε πει πολλές φορές ότι μία από τις βασικές παθογένειες του Πανεπιστημίου είναι ότι αποτελεί φέουδο των κομμάτων. Γιατί είναι κακό να υπάρχουν κομματικές φοιτητικές παρατάξεις; Θα αναφέρω κάποιους από τους λόγους που εγώ θεωρώ.

Καταρχήν διότι τα φοιτητικά -και γενικά τα ακαδημαϊκά συμφέροντα- δεν συμπίπτουν με τα κομματικά. Για παράδειγμα αν ένα κόμμα είναι στην αντιπολίτευση έχει συμφέρον να δημιουργεί αναταραχή στην εκπαίδευση και ιδιαίτερα στα Πανεπιστήμια. Έτσι, μπορούμε να δούμε να στηρίζει και να ενθαρρύνει ακραίες μορφές διαμαρτυρίας όπως οι καταλήψεις που νεκρώνουν το Πανεπιστήμιο. Από την άλλη μεριά αν μια κομματική φοιτητική παράταξη συμπαρατάσσεται με την κυβέρνηση θα προσπαθήσει να υποβαθμίσει ή να «πνίξει» τυχόν παραλήψεις που εμφανίζονται στο Πανεπιστήμιο. Και η μία και η άλλη περίπτωση λοιπόν δεν είναι προς όφελος των φοιτητών.

Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι οι κομματικές φοιτητικές παρατάξεις εθίζουν τον φοιτητή από νωρίς σε πελατειακές πρακτικές και δοσοληψίες. Χρωματίζουν τους φοιτητές και μπορεί να έχουν ευνοϊκή ή δυσμενή μεταχείριση από ομοϊδεάτες ή αντίθετους αντίστοιχα καθηγητές. Η ένταξη στην κομματική φοιτητική παράταξη μπορεί λοιπόν να υποκρύπτει μια προσδοκία για άνοιγμα κάποιων πορτών, κάτι που κατά τη γνώμη μου δηλητηριάζει τη σχέση των νέων με τους τρόπους κοινωνικής κι επαγγελματικής προόδου, την αξιοκρατία και τη διαφάνεια. Τους εντάσσει στη λογική του «ρουσφετιού για τους δικούς μας». Δηλαδή στη νοοτροπία του να γίνω μέλος της κομματικής παράταξης για να εξασφαλίσω «διευκολύνσεις».

Ένας απλός τρόπος για να καταπολεμηθεί η κομματική, παραταξιακή λογική είναι οι εκπρόσωποι των φοιτητών στα συλλογικά όργανα να μην ορίζονται από τις φοιτητικές παρατάξεις αλλά να προκύπτουν από εκλογή με ψηφοφορία μέσω ενιαίου ψηφοδελτίου. Αυτό είναι κάτι που προβλεπόταν από τον νόμο 4009/2011 αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε και θέλει να το αλλάξει τουλάχιστον όπως φάνηκε από τα σχέδια νόμου που έχει φέρει ως τώρα. Το ενιαίο ψηφοδέλτιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και στις φοιτητικές εκλογές όπου ψηφίζονται τα Διοικητικά Συμβούλια των φοιτητικών συλλόγων σε κάθε τμήμα των Πανεπιστημίων. Οι φοιτητές θα ψήφιζαν λοιπόν πρόσωπα κι όχι παρατάξεις και θα γλιτώναμε από τα κομματικά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων την επαύριο των φοιτητικών εκλογών όπου επειδή η ΕΦΕΕ δεν συμφωνεί εδώ και δεκαετίες να βγάλει κοινά αποτελέσματα, είναι όλα τα κόμματα νικητές. Κι αυτό είναι κάτι που ενδιαφέρει πολύ τα κόμματα αλλά ελάχιστα τους φοιτητές.

Η διακοπή από τον κομματικό ομφάλιο λώρο θα μειώσει δραματικά και τις δυνατότητες αφισοκόλλησης που γίνονται ως επί το πλείστον με χρήματα των κομμάτων και δυστυχώς έχουν γίνει η κακόγουστη ταπετσαρία στην πλειοψηφία των πανεπιστημιακών κτιρίων υποβαθμίζοντας την όποια αισθητική τους.

Για τους παραπάνω λόγους έχουμε αποφασίσει ως Ποτάμι να μην δημιουργήσουμε κομματική φοιτητική παράταξη αλλά να στηρίζουμε τις ακηδεμόνευτες φοιτητικές πρωτοβουλίες που τυχόν υπάρχουν και συμπλέουν με τις βασικές αρχές του Ποταμιού. Μια συμμαχία δηλαδή με τους φοιτητές επί συγκεκριμένων θεμάτων κι όχι ένα καπέλωμά τους κάτω από μια κομματική ομπρέλα. Ο «πατερούληδες» των φοιτητών πρέπει να περάσουν οριστικά στην άκρη για να βελτιωθεί η κατάσταση στο ελληνικό Πανεπιστήμιο. Στο Ποτάμι το λέμε δυνατά και το πιστεύουμε για το ακομμάτιστο Πανεπιστήμιο, παρόλο που έχουμε στις τάξεις μας πολλούς πανεπιστημιακούς. Το εύκολο δηλαδή θα ήταν να υπηρετήσουμε κι εμείς (και μάλιστα προνομιακά) τη σημερινή παθογένεια, προς όφελος του κόμματος. Δεν το κάνουμε όμως γιατί βλέπουμε πού έχουν οδηγήσει αυτές οι πρακτικές. Θα είχε όντως μεγάλο ενδιαφέρον να ακούσουμε τις απόψεις και των άλλων κομμάτων στο συγκεκριμένο ζήτημα…

Πηγή: liberal.gr

*Ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι βουλευτής Aττικής στο Ποτάμι

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com