10 Ιανουαρίου, 2019

Πολλοί χθες θυμήθηκαν τα λόγια του δασκάλου μας

Μαρία Δαμανάκη

Με αφορμή τη χθεσινή συνέντευξη του Πρωθυπουργού θυμήθηκα τον γνωστό μύθο του Αισώπου. Εκείνον όπου οι χωριανοί έπαψαν να πιστεύουν τον βοσκό όταν φώναζε "λύκος-λύκος", λόγω του προηγούμενου κατ'επανάληψη ψεύδους. Μέχρι που στην τελευταία του έκκληση όντως υπήρξε λύκος.

Στο μύθο, η ευθύνη ήταν του βοσκού. Πράγματι όταν θέτεις στο τραπέζι κάτι, για το οποίο οι άλλοι δεν μπορούν να γνωρίζουν αν ισχύει ή όχι - βασιζόμενοι αποκλειστικά στην "αξιοπιστία" σου, αν αποδειχθεί ότι είναι ψευδές, έχεις την αποκλειστική ευθύνη.

Ο διαμοιρασμός της ευθύνης στην πολιτική βέβαια αλλάζει. Δεν δικαιολογείσαι να λες ότι δεν στηρίζεις τη Συμφωνία των Πρεσπών επειδή τη φέρνει στη Βουλή μια κακή Κυβέρνηση. Γιατί η Κυβέρνηση είναι πράγματι κακή, αλλά αναρωτήσου τι είσαι εσύ που λαϊκίζεις, ανεβάζεις τους ψηφοφόρους σου στα κάγκελα με εθνικιστικές κορώνες, κλείνεις τα μάτια επί χρόνια στα διεθνή δεδομένα -μα το κυριότερο- κλείνεις τα μάτια στις πραγματικές ανάγκες και στους πραγματικούς κινδύνους για τη χώρα. Στο παραμύθι έφταιγε ο βοσκός και μόνον γιατί οι άλλοι δεν ήταν σε θέση να γνωρίζουν, στην πολιτική φταίει όλος ο πολιτικός κόσμος γιατί, ενώ γνωρίζει, κωφεύει στην έκκληση βάζοντας μπροστά στο καλό της χώρας το μικροκομματικό συμφέρον και την προεκλογική υστερία του 2015 απ'την ανάποδη.

Σε μια ιδανική πολιτεία, η Συμφωνία των Πρεσπών θα έπρεπε να στηριχθεί από το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Όχι γιατί είναι καλή, αλλά γιατί δίνει την ευκαιρία να εξασφαλιστούν εθνικά μας συμφέροντα που έως σήμερα de facto παραβιάζονταν. Στη δική μας πολιτεία, η Συμφωνία στηρίζεται από ελάχιστους. Και, για μένα, δεν είναι όλοι όσοι την στηρίζουν προοδευτικοί. Όσοι όμως αντιτάσσονται σε αυτήν, σίγουρα δεν είναι.

Πολλοί χθες θυμήθηκαν τα λόγια του δασκάλου μας. Έτσι είναι.

Δείτε την ανάρτησή της στο Facebook:

*Η Μαρία Δαμανάκη είναι επικεφαλής Νεολαίας του Ποταμιού