11 Σεπτεμβρίου, 2017

«Πολύ αργά κ. Τσίπρα»

Δημήτρης Τσιόδρας

Ο Πρωθυπουργός ανακαλύπτει με μεγάλη καθυστέρηση τα προφανή

Ο κ.Τσίπρας, αφού τέλειωσαν τα αντιμνημονιακά συνθήματά του και αφού η συζήτηση για το χρέος, το οποίο είχε αναγάγει σε πανάκεια, μετατέθηκε για το 2018, όπως από την αρχή προβλεπόταν, ανακάλυψε τη σημασία των επενδύσεων για την ανάκαμψη της χώρας. Είναι ο ίδιος που πολέμησε οποιαδήποτε μεγάλη επένδυση δρομολογήθηκε (από το Ελληνικό ως τα περιφερειακά αεροδρόμια και την Cosco). Σήμερα αναγνωρίζει την αξία τους.

Καλώς ήρθε στην πραγματικότητα. Κάλλιο αργά... Όμως, πόσο μπορεί να προχωρήσει και τι φιλοδοξίες μπορεί να έχει μια χώρα, όταν ο Πρωθυπουργός της απλώς και μόνο προσγειώνεται στον σημερινό κόσμο; Όταν ανακαλύπτει το 2017 την ανάγκη επενδύσεων κι ότι με αυτό τον τρόπο παράγεται νέος πλούτος και δημιουργούνται θέσεις εργασίας; Ο κόσμος, εδώ και δεκαετίες, έχει μπει σε μια φάση ριζικών αλλαγών που απαιτούν άλλες προσεγγίσεις. Την ίδια στιγμή που ο κ. Τσίπρας και τα κυβερνητικά στελέχη έχουν αναγάγει σε μείζονα ζητήματα της αντιπαράθεσης τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Στάλιν, στον υπόλοιπο κόσμο η συζήτηση είναι αλλού. Οι Εσθονοί ασχολούνται με το παρελθόν τους, αλλά έχουν το πιο σύγχρονο κράτος στην Ευρώπη και καλούνται από την Ιαπωνία για την παροχή τεχνογνωσίας για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.

Τη στιγμή που εμείς συζητάμε για το αν ο Πρωθυπουργός αντελήφθη τελικά τη σημασία των ιδιωτικών επενδύσεων για την ανάπτυξη της οικονομίας, αλλού ασχολούνται με τις αλλαγές που φέρνει το επόμενο βήμα της τεχνολογικής επανάστασης.

Ακόμη και η συζήτηση περί συντήρησης και προόδου γίνεται από την πλευρά των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όχι με σύγχρονα δεδομένα, αλλά με όρους των δεκαετιών του 1930 και του 1980. Για την πλειοψηφία των κυβερνώντων, οτιδήποτε είναι κρατικό είναι και προοδευτικό και οτιδήποτε ιδιωτικό, νεοφιλελεύθερο. Όσο και αν μιλά για επενδύσεις ο κ. Τσίπρας στον ΣΥΡΙΖΑ δεν τις πιστεύουν. Κι όταν δεν τις πιστεύουν δεν μπορούν να τις προωθήσουν. Αντί να άρουν εμπόδια, δημιουργούν διαρκώς νέα, όπως δείχνουν οι ανεπίτρεπτες καθυστερήσεις στην προώθηση της επένδυσης του Ελληνικού.

Οι παρωχημένες αντιλήψεις των κυβερνώντων είναι εμφανείς και στους τομείς που δεν εμπίπτουν στις μνημονιακές υποχρεώσεις. Στο κράτος, στη Δικαιοσύνη, στα MME, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί τις χειρότερες πρακτικές των περασμένων δεκαετιών.

0 κ. Τσίπρας, αντιλαμβανόμενος ότι ακολουθώντας την ως τώρα ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται σε περιθωριοποίηση, αποφάσισε να φορέσει το κοστούμι του Κεντροαριστερού. Και το κάνει με μεγάλη βιασύνη, φοβούμενος ότι η ανασυγκρότηση του Κέντρου θα του στερήσει ζωτικό χώρο. Από τη μια λοιπόν αλλάζει ατζέντα και ανακαλύπτει την ιδιωτική πρωτοβουλία και από την άλλη η μετακίνηση συνδυάζεται με την προσπάθεια οικειοποίησης ακόμη και της ιστορίας, με τη συγγραφή άρθρου για τον Ανδρέα Παπανδρέου την επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ.

Οι εθνικολαϊκιστές όμως δεν πείθουν ως προοδευτικοί. Το νέο κόμμα, που βρίσκεται υπό διαμόρφωση, πρέπει να προβάλει στους πολίτες ένα καθαρά προοδευτικό πρόγραμμα μακριά από στερεότυπα του παρελθόντος. Μακριά από τον λαϊκισμό, τον συντεχνιασμό και τον παρωχημένο κρατισμό. Η συζήτηση μεταξύ εκείνων που μιλούν στο όνομα της προόδου έπρεπε να είναι για το πώς θα μπορέσει η Ελλάδα να συγχρονίσει τα βήματά της με τις αλλαγές στον υπόλοιπο κόσμο και πώς θα προωθηθούν μεταρρυθμίσεις με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της απασχόλησης. Παράλληλα πρέπει το νέο κόμμα να θέσει ως προτεραιότητα τη δικαιότερη κατανομή και τη βοήθεια σε ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας που βρίσκεται στο περιθώριο.

Το μέλλον δεν μπορεί να χτιστεί με ένα μικρό τμήμα που θα προχωράει και θα ευημερεί όταν μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων θα βρίσκεται στο περιθώριο. Ούτε νοείται προοδευτικό κίνημα, αν δεν μιλάει για το σύνολο της κοινωνίας. Αυτές τις
θέσεις υποστηρίζει με συνέπεια ο Σταύρος Θεοδωράκης. 0 κ Τσίπρας ανακαλύπτει με μεγάλη καθυστέρηση τα προφανή. Όμως είναι δέσμιος του εαυτού του. Όσο κι αν προσπαθεί να αλλάξει κοστούμι σε κάθε επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη θα τον κυνηγούν τα φαντάσματα των αυταπατών και των ψεμάτων του.

* Ο Δημήτρης Τσιόδρας είναι εκπρόσωπος Τύπου

Πηγή: Αξία