24 Μάιος, 2019

Ποιους ψηφοφόρους θέλω στις ευρωεκλογές

Βασίλης Σωτηρόπουλος

Ας αντιστρέψουμε, λοιπόν, την συνθήκη. Κανονικά, έχουμε τους πολίτες που επιλέγουν ποιους θέλουν να ψηφίσουν. Εγώ θέλω να το δω ανάποδα. Ως υποψήφιος ευρωβουλευτής, με ενδιαφέρει να περιγράψω το προφίλ των πολιτών που θέλω να εκπροσωπήσω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Γιατί, ενώ μπορούν να με ψηφίσουν όλες και όλοι, είμαι υποχρεωμένος για λόγους ειλικρίνειας να ξεκαθαρίσω ότι θα εκπροσωπήσω τους γνήσια προοδευτικούς συμπολίτες μου. Δεν θα εκπροσωπήσω κανέναν ευρωσκεπτικιστή και κανέναν λαϊκιστή. Αυτό είναι η πρώτη εξαγγελία και η πρώτη επιλογή μου ως προς τους ψηφοφόρους που θέλω. Θέλω να "ψηφίσω" τους πολίτες που γνωρίζουν ότι στην Ευρωβουλή χρειάζεται συνέχεια τόλμη και διακινδύνευση, αλλά πάντα με δίχτυ ασφαλείας.

Θα "ψηφίσω" τους πολίτες εκείνους που δεν θέλουν να υποστηρίξω τα κλειστά συμφέροντα που θέλουν να αναπαράγουν τον αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο της ομφαλοσκόπησης, απαγορεύοντας σε όποια άτομα θέλουν και μπορούν να δημιουργήσουν και να ανοίξουν παλιές και νέες αγορές. Θέλω ως ψηφοφόρους τους συμπολίτες μου που σέβονται τα ατομικά δικαιώματα και δεν θέτουν ως προϋπόθεση "χαρτί γιατρού" για να αποδεχτούν τον αυτόπροσδιορισμό του ατόμου.

Θα εκπροσωπήσω στην Ευρωβουλή μόνο τους ψηφοφόρους μου που θέλουν να αναζητώ τις ευρύτατες δυνατές διεθνείς συναινέσεις για την επίλυση των ζητημάτων που αφορούν την εθνική ταυτότητα: με τοπικιστικές σταυροφορίες που αφορούν μόνο το εσωτερικό ακροατήριο δεν έφτασε κάνενας λαός και κανένα έθνος πουθενά, ποτέ! Γνώμονάς μου είναι η αξιοποίηση όλων των νομικών εργαλείων του διεθνούς δικαίου. Δεν επενδύω στην λήθη για τους διπλωματικούς χειρισμούς, αλλά αντίθετα να είμαι περήφανος για την ιστορική μνήμη, η οποία αποτελεί κεντρικό όπλο στην φαρέτρα της διαπραγμάτευση; των συμφερόντων μας!

Είμαι ο εκπρόσωπος όσων θέλουν να μαθαίνεις και να μιλάς στον άλλο στη γλώσσα του, όχι να περιμένεις να μάθει εκείνος την δική σου: μόνο έτσι θα κάνεις εσυ τα πρώτα βήματα και θα αποκτήσεις το προβάδισμα της διατύπωσης και θα επιταχύνεις την συζήτηση που θα οδηγήσει στην επίτευξη των στόχων! Στο ίδιο πλαίσιο, θέλω να εκπροσωπήσω εκείνους που μαθαινουν πρώτοι να χειρίζονται οι ίδιοι την τεχνολογία και τα επιτεύματά της. Όσο προσθέτουμε φίλτρα, γραμματείς, μεταφραστές τόσο προσθέτουμε εξαρτήσεις που θα έπρεπε να αφαιρούνται σταδιακά. Εννοείται ότι δεν αφήνουμε την τεχνολογία να μας καταπίνει, αλλά πάμε στην Ευρωβουλή για να συνδιαμορφώσουμε τους θεσμούς και τους κανόνες που διασφαλίζουν ότι τα μηχανήματα υπηρετούν τον άνθρωπο και όχι αντίθετα!

Με ενδιαφέρει να εκπροσωπήσω τους πολίτες που θέλουν μια διοίκηση που λειτουργεί με διαφάνεια και με σεβασμό της αξιοπρέπειας, χωρίς φοβικότητα και αποκλεισμούς. Γι' αυτό επιλέγω να ζω και να πολιτεύομαι με διαφάνεια, ώστε να αποφεύγω καταστατικά οτιδήποτε θα με εξέθετε σε διαφθορά, διαπλοκή, μυστικοπάθεια και συνωμοσιολογία. Επιλέγω να εκπροσωπήσω τους πολίτες που θέλουν να ακούν την αλήθεια και να ξέρουν από την αρχή μέχρι που μπορεί να φτάσει η διοίκηση και τα αποτελέσματά της. Δεν πρόκειται να τα περιμένω όλα από τους δημοσίους υπαλλήλους, την γραφειοκρατία, τις εισηγήσεις, τις υπηρεσίες: η προοδευτική πολιτική δεν «άγεται και φέρεται» από τους υπηρεσιακούς, αλλά με δική της γνώση υποδεικνύει τις παθογένειες και φέρνει τις δικές τις λύσεις.

Θέλω να εκπροσωπήσω τους πολίτες που δεν περιμένουν να τους πω κάτι για τους γονείς μου, για τους παππούδες, τους θείους μου. Γενικά, δεν θα εκπροσωπήσω πολίτες που περιμένουν να ακούσουν από εμένα το "ξέρεις ποιος είμαι εγω;". Με ενδιαφέρουν οι πολίτες που θέτουν στο επίκεντρο κάθε απόφασης τις επόμενες γενιές, όχι τις σημερινές ή τις παρελθούσες! Θέλω λοιπόν να εκπροσωπήσω τους πολίτες που συμφωνούν ότι πρέπει να δώσουμε πάρα πολλά λεφτά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά πάντοτε αναλογικά με το ύψος της ρύπανσης που προκαλούμε οι ίδιοι. Άλλη ρύπανση προκαλεί η πετρελαϊκή εταιρία, άλλη το αυτοκίνητό μου. Να εφαρμοστεί αυστηρά η αρχή "ο ρυπαίνων πληρώνει", κι όχι ο πληρώνων ρυπαίνει!

Θα εκπροσωπήσω τους πολίτες που θεωρούν ότι η εκπαίδευση, η παιδεία και ο πολιτισμός δεν θέλουν μόνο λεφτά, κονδύλια, επενδύσεις και κεφάλαια: θέλουν να φέρνεις και αποτέλεσμα. Να διαμορφώνεις ένα περιβάλλον που δεν εξαρτώνται όλα από την αδειοδότηση, αλλά που είναι συνδεδεμένα με τα ευρήματα, τα έργα, τις επιτυχίες, τις βραβεύσεις, την αριστεία, την βελτίωση της ποιότητας ζωής των άλλων.

Θα εκπροσωπήσω τέλος, όλες και όλους εκείνους που θεωρούν ότι πρέπει να πάω στο σπίτι μου όταν δεν έχω τίποτε άλλο να προσφέρω. Όταν συνειδητοποιήσω ότι δεν έχω τίποτε άλλο, οφείλω να παραιτηθώ ακόμη κι αν είμαι δημοφιλής και αγαπητός. Η δημοφιλία και η εκτίμηση είναι απολύτως άσχετη με την ικανότητα που έχει κάποιος για την λήψη των σοβαρών πολιτικών αποφάσεων και την διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος βιώσιμου για τις επομενες γενιές. Να είστε σίγουρες και σίγουροι ότι δεν θα μείνω ούτε δευτερόλεπτο όταν έχω εξαντλήσει το πεπερασμένο πεδίο της ειλικρίνειάς μου.

* O Bασίλης Σωτηρόπουλος είναι δικηγόρος, ακτιβιστής και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Ποτάμι

Σχετικά