11 Μάιος, 2019

Ποια είμαι και τι δουλειά έχω εγώ με αυτά τα πράγματα;

Ερμέλα Γιάννα

Στα τέλη Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε ότι είμαι υποψήφια Ευρωβουλευτής με το Ποτάμι για τις εκλογές της 25 Μάϊου 2019.

Ποια είμαι και τι δουλειά έχω εγώ με αυτά τα πράγματα;

Δεν είμαι κόρη βουλευτή, πολιτευτή, υπουργού ή κομματάρχη ευρωπαϊκής, εθνικής ή τοπικής εμβέλειας. Δεν προέκυψα από κομματικό σωλήνα οποιουδήποτε κόμματος. Δεν διετέλεσα μέλος καμιάς φοιτητικής παράταξης στο Πανεπιστήμιο.

Ποια είμαι; Είμαι η Ερμέλα Γιάννα, 31 ετών. Γεννήθηκα στα Τίρανα, μεγάλωσα στην Αθήνα και ζω στο Σάλτσμπουργκ. Αποφοίτησα από το Πανεπιστήμιο Πειραιά και στη συνέχεια ολοκλήρωσα τις μεταπτυχιακές μου στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και του Σάλτσμπουργκ. Έχω εργαστεί ως ερευνήτρια και ως επιστημονική συνεργάτης. Μιλάω τέσσερις ξένες γλώσσες. Η ειδικότητα μου είναι οι ευρωπαϊκές σπουδές και τα οικονομικά του φύλου και της μετανάστευσης. Είμαι υποψήφια διδάκτωρ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και μαμά του Απόστολου και του Μάξιμου.

Γιατί στις Ευρωεκλογές; Γιατί θέλω να μιλήσω για τη γενιά μου. Μια γενιά Ευρωπαϊκή. Να μιλήσω στα παιδιά που μεγαλώσαμε μαζί αλλά και στους υπόλοιπους για να μας καταλάβουν. Θέλω η Ευρωπαϊκή Ένωση να συνεχίσει να δυναμώνει και μαζί της να πετυχαίνουμε και εμείς- μικροί και μεγάλοι, άνδρες και γυναίκες. Θέλω Ευρωπαίοι και οι Ευρωπαίες να μην αισθάνονται ότι πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της εθνικής και της ευρωπαϊκής τους ταυτότητας.

Γιατί όμως; Γιατί έχω βαρεθεί να ακούω άλλους να μιλάνε για την γενιά μου, ενώ δεν ανήκουν σε αυτήν. Να προεξοφλούν τι αισθανόμαστε και να αποφασίζουν εξ ονόματός μας. Επαναστατώ με τη συγκατάβαση, τις γενικεύσεις και την ιδέα ότι οι νέοι και οι νέες σήμερα είναι όπως οι γονείς τους 30 χρόνια πριν. Αισθάνομαι ότι θέλουμε και μπορούμε να είμαστε δημιουργικοί, αλλά η αντιμετώπιση του «περίμενε τη σειρά σου» ή του «μα, τι ξέρεις εσύ από τη ζωή;». γίνεται εμπόδιο. H ανεργία των νέων στην ΕΕ ήταν στο πρώτο τρίμηνο του 2019 περίπου 16%- διπλάσια από εκείνη του γενικού πληθυσμού. Περίπου το 17% των ανθρώπων στην Ευρώπη μεταξύ 20-34 ετών βρίσκεται εκτός απασχόλησης και εκτός εκπαίδευσης ή κατάρτισης. Δεν αισθανόμαστε όμως ούτε χαμένοι, ούτε θύματα. Δεν θέλουμε ούτε συμπόνοια, ούτε κατανόηση. Θέλουμε ευκαιρίες. Έχουμε βαρεθεί τις δικαιολογίες.

Και ονειρεύομαι ένα διαφορετικό αύριο. Θέλω την αναγέννηση της Ευρώπης. Θέλω να γίνουν επιτέλους οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις, που πρέπει να συνοδεύουν το κοινό μας νόμισμα –το ευρώ. Θέλω την εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς για να μπορέσει η ευρωπαϊκή οικονομία να ανθίσει και να δημιουργηθούν δουλειές. Καλές δουλειές με καλό μισθό. Θέλω η Ελλάδα να συμμετέχει ισότιμα στις αλλαγές και στη συζήτηση που θα γίνει στην Ευρώπη και να μην «ποντάρει» μονίμως σε αστερίσκους και εξαιρέσεις.

Γιατί με το Ποτάμι; Γιατί το Ποτάμι είναι το μοναδικό κόμμα στην ελληνική πολιτική σκηνή που υποστηρίζει ανοιχτά και με πεποίθηση την ιδέα μίας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας κρατών. Είναι το μοναδικό κόμμα που δεν θυσιάζει ωφέλιμες απόψεις και πρακτικές για τη χώρα μπροστά στο πολιτικό κόστος. Ένα κόμμα χωρίς βαρίδια και ανοιχτούς λογαριασμούς με το παρελθόν. Το παλιό – όσο και αν προσπαθεί να πείσει για το αντίθετο-παλιές, ξεπερασμένες και αναποτελεσματικές λύσεις θα φέρει. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες που ζούμε σε κάποια Ευρωπαϊκή πόλη εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα μπορούμε να το καταλάβουμε καλύτερα από τον καθένα.

Σε αυτές τις Ευρωεκλογές, έχει έρθει η ώρα να πάρουμε το θέμα της Ευρώπης σοβαρά και να το δούμε προσωπικά.

Τολμώ λοιπόν, και ζητώ από τους συμπατριώτες μου τη στήριξη και την ψήφο τους.

ΠΗΓΗ: hephaestuswien.com

* Η Ερμέλα Γιάννα είναι υποψήφια ευρωβουλευτής με το Ποτάμι