5 Ιουλίου, 2018

Μεταρρυθμιστικός πλούτος χωρίς φωνή

Μίλτος Κύρκος

Για τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση της απεμπλοκής του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής και για την απουσία στρατηγικής της ΕΕ στο προσφυγικό, μίλησε ο ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος στο ραδιόφωνο 24/7 και στους Γιώργο Βούλγαρη και Κωνσταντίνο Σαρρηκώστα.

Ακολουθούν τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης και το σχετικό ηχητικό απόσπασμα:

• Aπό τότε που δημιουργήθηκε το Κίνημα Αλλαγής έθετα ως κύριο πρόβλημα το ότι δεν παράγει πολιτικό λόγο, δεν συνθέτει ένα δεσμευτικό προς όλους πρόγραμμα ώστε να καλέσει τους πολίτες να συσπειρωθούν γύρω απ’ αυτό, γύρω από συγκεκριμένες, υλοποιήσιμες προτάσεις. To παράδοξο είναι ότι μέσα στο Κίνημα Αλλαγής υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με πολύτιμες εμπειρίες, με γνώση διακυβέρνησης, με θεωρητική γνώση των μεταρρυθμίσεων αλλά και που έχουν υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις. Ένας πολύτιμος κόσμος. Αλλά ακριβώς επειδή η ηγεσία αυτή τη στιγμή έχει αποφασίσει να μην ανοίξουμε τα μέτωπα, να προχωρήσουμε σαν να συνεχίζεται το χθες, σαν να μην έχει περάσει η χώρα από οκτώ χρόνια μνημονίων, σαν να μην έχουν γίνει άπειρα λάθη, σαν να μην έχουν αλλάξει οι συνθήκες και πανευρωπαϊκά αλλά και στη χώρα μας. Αυτός ο χώρος, λοιπόν, μένει χωρίς φωνή.

• Αυτή τη στιγμή, οκτώ μήνες μετά την εκλογή τις Προέδρου του, το ΚΙΝΑΛ δεν έχει καταθέσει τέτοια πρόταση. Διαβάζω την πρόταση της κυρίας Γεννηματά στο Συνέδριο: «Απαιτούμε άμεση ελάφρυνση του δημόσιου χρέους χωρίς νέες δεσμεύσεις, που θα επιτρέψει μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.» Δηλαδή, επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Γυρνάμε στις μέρες του 2015: τα χρήματα υπάρχουν. Θα επαναδιαπραγματευθεί η κυρία Γεννηματά το μνημόνιο. Πώς; Πότε; Με εκλογές πριν κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση όπως πρότεινε λίγες εβδομάδες αργότερα χωρίς διαβούλευση με τους υπόλοιπους;

• To προσφυγικό, αποτέλεσε από το 2015 τη θρυαλλίδα στην ενότητα της Ένωσης, αλλά από τότε περνούσαν οι μήνες, πέρασαν τα χρόνια, δεν υπήρξε ευρωπαϊκή απάντηση. Και φυσικά όταν δεν δίνεις απάντηση, το πρόβλημα μεγαλώνει. Αυτή τη στιγμή, με χειρότερες κυβερνήσεις στο Συμβούλιο - εννοώ κάποιες ακροδεξιές, κάποιες δεξιές ή αυταρχικές- οποιαδήποτε λύση είναι ακόμα πιο δύσκολη. Και βλέπουμε πως και το CSU, η συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση της Μέρκελ, έχει κι αυτό πλέον ανοίξει τα χαρτιά του: ανοιχτή επίθεση στην Καγκελάριο στο θέμα του μεταναστευτικού - προσφυγικού. Η Ένωση θα περάσει δύσκολες ημέρες, ακριβώς όπως προειδοποιούσαμε τόσα χρόνια.

*Ο Μίλτος Κύρκος είναι ευρωβουλευτής με το Ποτάμι

 

Πηγή: Ραδιόφωνο 24/7