14 Σεπτεμβρίου, 2016

Πλήρης απομαγνητοφώνηση ομιλίας Σταύρου Θεοδωράκη στη ΔΕΘ 2016

Ποτάμι

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ Σπύρος Πέγκας: Είμαι Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

Έτσι με αυτή την ιδιότητά μου θα καλωσορίσω κατ’ αρχήν όλους όσους ήρθαν από μακριά, δημοσιογράφους και φίλους και βρίσκονται εδώ σήμερα μαζί μας και να καλωσορίσω και όλους τους δημοσιογράφους στη συνέντευξη εδώ του Ποταμιού. Το Ποτάμι είναι ένα κόμμα – κίνημα καινούργιο, αλλά είναι πάντα παρόν εδώ στη ΔΕΘ με συνεντεύξεις, με διάλογο, διαβούλευση και θα είμαστε εδώ για τις επόμενες 2 -3 ώρες, όσο χρειαστεί, μέχρι να εξαντλήσουμε τις ερωτήσεις από όλους.

Είναι εδώ μαζί μας εκτός από τον επικεφαλής τον Σταύρο Θεοδωράκη στον οποίο ευχόμαστε και χρόνια πολλά για τη γιορτή του η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου, όπως και οι δυο γραμματείς του Κινήματος, ο Γραμματέας Οργανωτικού, ο Παντελής Αβραμίδης και ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου Παναγιώτης Καρκατσούλης.

Να ξεκινήσουμε με τις ερωτήσεις. Να δώσουμε το λόγο στη Λίνα Παπαδάκη που είναι υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου του Ποταμιού για να συντονίσει τη συζήτηση.

Και πριν ξεκινήσει θα ήθελα εγώ να παρακαλέσω να ξεκινήσουμε από ένα τοπικό μέσο, μια και ο Σταύρος είναι βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και να δώσουμε την ανάλογη σημασία.

Λ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Είναι και η πόλη που μας φιλοξενεί. Καλησπέρα και από εμένα.

Ξεκινάμε με τον Γιώργο Κατσιάνη από το TV 100.

Γ. ΚΑΤΣΙΑΝΗΣ («ΤV 100»): Κύριε Πρόεδρε χρόνια πολλά και για την ονομαστική σας εορτή. Στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης οι Σύλλογοι Γονέων τριών δημοτικών σχολείων αντιδρούν στην ένταξη των προσφυγόπουλων στις μαθητικές αίθουσες. Κατά την άποψή σας, πού αποδίδεται αυτό το περιστατικό ξενοφοβίας και εάν φοβόσαστε την επανάληψη ανάλογων φαινομένων, όπως παλιότερα περιστατικά που είχαν σημειωθεί στον Άγιο Παντελεήμονα.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ελπίζω ότι οι φίλοι γονείς στο Ωραιόκαστρο δεν είναι καλά ενημερωμένοι για το τι πρόκειται να συμβεί στην περιοχή και θέλω να βάλω εξ αρχής μια διαχωριστική γραμμή.

Είναι πολλά σε αυτά που διαφωνούμε με τον κ. Φίλη. Όμως έχουμε συμφωνήσει ότι τα παιδιά των μεταναστών και των προσφύγων, ανεξαρτήτως της τύχης που θα έχουν οι γονείς τους, θα πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια να είναι δικά μας παιδιά, να μάθουν την ελληνική γλώσσα και να αγαπήσουν την Ελλάδα.

Έχουμε προτείνει στην κυβέρνηση με βάση και την ευρωπαϊκή εμπειρία, προσέξτε γιατί εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Τι λέει η ευρωπαϊκή εμπειρία; Ότι τα παιδιά των μεταναστών και των προσφύγων είναι δύσκολο να παρακολουθήσουν σχολεία μακριά από τους καταυλισμούς. Αρχίζουν οι αποκλεισμοί. Δεν αφήνουν τα κορίτσια να πηγαίνουν. Αντιλαμβάνεστε τι λέω.

Πρέπει όμως αυτά τα παιδιά να σπουδάσουν. Η δική μας πρόταση είναι ξεκάθαρη. Σχολεία μέσα στους καταυλισμούς. Τουλάχιστον για τα 1 – 2 πρώτα χρόνια ώστε να εξοικειωθούν τα παιδιά με την διαδικασία μάθησης. Προφανώς όταν υπάρχουν παιδιά που ξέρουν τι πάει να πει σχολείο, δηλαδή μεγαλύτερα παιδιά, που πηγαίνανε σχολείο στη Συρία επί παραδείγματι, αυτά να μπορούν να γραφτούν στα πλησιέστερα σχολεία.

Αλλά η προσπάθειά μας θα είναι όλα τα παιδιά σε όλους τους καταυλισμούς να αγαπήσουν τη γνώση, να αγαπήσουν τα ελληνικά. Γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε αυτό που κάνανε και άλλες χώρες στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, να δημιουργήσουμε δηλαδή μικρά σχολεία με εκπαιδευμένους δασκάλους μέσα στους καταυλισμούς.

Και να είμαστε αυστηροί και να συναρτάμε την τύχη των μεταναστών και των προσφύγων και με τη συμπεριφορά απέναντι στα παιδιά τους. Δηλαδή κάποιος που έρχεται εδώ δεν μπορεί να αποκλείει τα παιδιά του από τη μόρφωση.

Εδώ είναι Ευρώπη και τα παιδιά έχουν όλα το δικαίωμα να προσεγγίσουν τη γνώση. Λυπάμαι γιατί πληροφορήθηκα πριν από λίγο γιατί ρώτησα για το θέμα, πληροφορήθηκα ότι η Ν.Δ. δεν έχει βγάλει ακόμα ανακοίνωση, που συνήθως βγάζει ανακοίνωση σε πολύ μικρά θέματα.

Εδώ θα πρέπει να υπάρχει ενιαίο μέτωπο όλων των ευρωπαϊκών κομμάτων. Να μην αφήσουμε κανένα περιθώριο σε συμπεριφορές ακραίες και διχαστικές. Το πρόβλημα της μετανάστευσης είναι μεγάλο, αλλά η αρχή είναι ότι αυτά τα παιδιά είναι δικά μας παιδιά. Ευχαριστώ.

Β. ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ («ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»): Καλησπέρα. Καλώς ήρθατε στη Θεσσαλονίκη. Από αυτό εδώ το βήμα ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων ο κ. Λεβέντης πριν από κάποιες μέρες είπε ότι έχετε κάνει μια συμφωνία με τον κ. Μητσοτάκη για να ρίξετε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τι απαντάτε εσείς στον κ. Λεβέντη και τι σχέση έχετε με τον κ. Μητσοτάκη;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Επιτρέψτε μου να πω ότι δεν απαντάω τίποτα στον κ. Λεβέντη και δεν δέχομαι ερωτήματα από τον κ. Λεβέντη. Ο κ. Λεβέντης από πού να αρχίσει κανείς; Είχε υποσχεθεί ότι κάθε έξι μήνες θα αλλάζει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα. Έχει προβλέψει μέχρι τώρα τέσσερις φορές εκλογές. Υπάρχει όμως ένα ζήτημα με τον κ. Λεβέντη που είναι πολύ σοβαρό.

Πληροφορήθηκα ότι προχθές στη Θεσσαλονίκη είπε το τζάμπα τελείωσε, αναφερόμενος στην τηλεόραση. Φαντάζομαι ότι είναι μια κίνηση αυτοκριτικής. Ο κ. Λεβέντης έγινε γνωστός ως καταπατητής συχνοτήτων. Έπαιρνε συχνότητες, τις καταπατούσε. Το πώς τις χρησιμοποιούσε ας μην το πούμε γιατί είναι και μεσημέρι και μας ακούνε και τα παιδιά. Και μετά πουλούσε αυτές τις συχνότητες σε κάποιους άλλους. Φαντάζομαι ότι υπάρχουν παραστατικά γι’ αυτές τις πωλήσεις. Υπάρχουν στην εφορία τα χαρτιά. Και ο ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο του παρελθόντος, καλό θα κάνει κάποια στιγμή να ασχοληθεί με όλους αυτούς τους καταπατητές συχνοτήτων.

Δεν ξέρω μέχρι πού θα φτάσει η συνεργασία του κ. Λεβέντη με τον κ. Τσίπρα. Αυτό που ξέρω όμως και που διακρίνω είναι ότι ο κ. Τσίπρας έχοντας αδυναμία στα σκουπίδια της πολιτικής, δίνει πολύ αέρα σε ανθρώπους που θα έπρεπε να είναι απολογούμενοι και όχι βέβαια να θέτουν ερωτήματα στο Ποτάμι.

Γ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ («ΑΝΤ1»): Καλησπέρα και από εμένα. Καλώς ήρθατε και χρόνια σας πολλά για την ονομαστική σας εορτή.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εκτός από γλυκά έχει και μήλα, γιατί εμείς έχουμε μια αδυναμία στα φρούτα.

Γ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ: Θέλω λίγο να σας ρωτήσω για τη στάση του κ. Πολάκη που συνεχίζει να εξαπολύει επιθέσεις σε βάρος συναδέλφων μας μέσω βέβαια των social media που γνωρίζει προφανώς να χειρίζεται και αρκετά καλά. Εσείς χθες ρίξατε την ευθύνη στον κ. Τσίπρα και θέλω να μας πείτε εάν θεωρείτε ότι έχει και την κάλυψη του Μαξίμου.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ο κ. Πολάκης δεν είναι ο τρελός του χωριού. Δεν είναι μια μεμονωμένη γραφική περίπτωση. Είναι η μία όψη του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι άνθρωποι που απειλούν, που τρομοκρατούν και που διαχέουν το μίσος στην ελληνική κοινωνία με πολύ μικρές αφορμές, θεωρώντας ότι έτσι θα καλύψουν τις δικές τους αδυναμίες, τις οποίες τις ξέρουμε όλοι, γιατί ο κ. Πολάκης δυστυχώς είναι και υπεύθυνος για τα νοσοκομεία της χώρας, νομίζω.

Νοσοκομεία που καταρρέουν. Αντί να ασχοληθεί με αυτό, παίζει κάθε μέρα με το facebook και με το twitter. Επιτρέψτε μου όμως να πω ότι ο κ. Τσίπρας έχει μια διπλή ευθύνη. Πρώτα καλύπτει τον κ. Πολάκη και είναι φανερό ότι τον καλύπτει με βάση τις δηλώσεις που κάνει η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη, ο κ. Τσίπρας με τη συμπεριφορά του ο ίδιος στη Θεσσαλονίκη, δίνει το δικαίωμα στον κ. Πολάκη να κάνει αυτά που κάνει. Όταν ένας Πρωθυπουργός απευθύνεται σε μια κοπέλα που ζει υπό το φάσμα ότι σε λίγο καιρό θα είναι άνεργη, με αυτό το βλοσυρό άγριο ύφος του μη με διακόπτεις, της εξουσίας, αυτό δημιουργεί περιθώριο για Πολάκηδες. Είναι συμπεριφορά, φοβάμαι, ενός ανθρώπου και μιλώ τώρα για τον κ. Τσίπρα. Είναι συμπεριφορά ενός ανθρώπου (σ.σ. του κ. Τσίπρα) που επειδή δεν έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή του, δεν έχει κινδυνέψει ποτέ να χάσει και τη δουλειά του. Άρα δεν αντιλαμβάνεται το φόβο και τον πόνο του άλλου.

Πίστευα ότι τις επόμενες ώρες θα υπήρχε μια γλυκιά συγνώμη από τον κ. Τσίπρα, που θα έκοβε και τα πόδια στον κ. Πολάκη. Δεν συνέβη. Νομίζω ότι ακόμα και οι σοβαροί άνθρωποι που είναι στο ΣΥΡΙΖΑ, αντιλαμβάνονται ότι αυτή είναι μια συμπεριφορά που προσβάλει τα ιδεώδη μας και τον τρόπο που πρέπει να επικοινωνεί η πολιτική με τους ανθρώπους του Τύπου.

Φ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ («ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΚΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ»): Ήθελα να σας ρωτήσω κάτι που ακούγεται πολύ, δεν ακούγεται μόνο από τον κ. Λεβέντη, ακούγεται από σχεδόν όλους τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Ο κ. Θεοδωράκης έβαλε μπρος για τις λίστες της Ν.Δ. Αυτό λένε. Εσείς τι απαντάτε;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα μπορούσα απλώς να σας παραπέμψω στην πρώτη συνέντευξη που έδωσα μετά την εκλογή του κ. Μητσοτάκη. Ρωτήθηκα και είπα πολύ απλά ότι δεν υπάρχει περίπτωση εγώ που ίδρυσα ένα κίνημα σαν το Ποτάμι, να βρω θέση στις λίστες οποιουδήποτε άλλου κόμματος. Δεν υπάρχει περίπτωση. Και αυτό αφορά το σήμερα, το αύριο, το μεθαύριο, το πάντα.

Ιδρύσαμε ένα κίνημα από το μηδέν. Υπερασπιζόμαστε πράγματα για πρώτη φορά στη χώρα, πράγματα μεταρρυθμιστικά, εκσυγχρονιστικά και δεν έχουμε σκοπό νομίζω κανείς στο Ποτάμι, να πουλήσει αυτή τη μικρή ιστορία για οποιαδήποτε θέση σε οποιοδήποτε κόμμα.

Η σχέση με τον κ. Μητσοτάκη είναι μια σχέση όπως πρέπει να είναι με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς συν ένα στοιχείο που δεν φοβάμαι να το πω. Ο κ. Μητσοτάκης πριν γίνει αρχηγός της Ν.Δ. έλεγε διάφορα μεταρρυθμιστικά πράγματα. Πολλά εκ των οποίων τα έλεγε και το Ποτάμι. Λέμε ότι περιμένουμε πλέον από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σύρει από το συντηρητικό κόσμο τη Ν.Δ., γιατί αυτό δεν συμβαίνει. Η Ν.Δ. παραμένει ένα συντηρητικό κόμμα. Και δεν θα γίνει μεταρρυθμιστικό κόμμα εκ μεταγραφής. Θα πρέπει να προσπαθήσει να γίνει η ίδια μεταρρυθμιστικό κόμμα.

Σ. ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ («ΕΤ-3»): Πολλοί λένε πως ο λόγος που δεν προχωράει το εγχείρημα της ενιαίας Κεντροαριστεράς, το εγχείρημα του μεσαίου χώρου, είναι διότι τα δυο Κόμματα κοιτάτε προς άλλη κατεύθυνση. Που αποδίδετε εσείς την εξέλιξη, την τροπή που έχει πάρει το θέμα αυτό και αν είστε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει εξέλιξη.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το Ποτάμι είναι ένα Κόμμα που δεν έχει καμία ευθύνη για κυβερνητικά λάθη του παρελθόντος. Ιδρυθήκαμε πριν από δυο χρόνια. Παρ' όλα αυτά αποφασίσαμε κάτι πάρα πολύ τολμηρό: μπορούμε να θυσιάσουμε το μικρό καινούργιο Κόμμα, εάν είναι να γεννηθεί στο χώρο του Κέντρου, στο χώρο του εκσυγχρονισμού, της μεταρρύθμισης, της λογικής ένα νέο Κίνημα και είπαμε τις προϋποθέσεις γι' αυτό το νέο Κίνημα.

Σε καμία περίπτωση το Ποτάμι δεν μπορεί να γίνει συμπλήρωμα παλαιών Κομμάτων, δεν μπορεί να γίνει συμπλήρωμα του ΠΑΣΟΚ. Όπως είπα πριν δεν μπορεί να γίνει και συμπλήρωμα της Νέας Δημοκρατίας. Δεν γεννηθήκαμε για να βοηθήσουμε κάποιο από τα παλιά Κόμματα. Γεννηθήκαμε όμως για να συνεισφέρουμε στο καινούργιο.

Επαναλαμβάνω και από εδώ, επειδή υπάρχουν πολλοί και εκτός από το Ποτάμι έξω από το Ποτάμι, που είναι άνθρωποι που έχουν προσφέρει στις μάχες της μεταρρύθμισης και του εκσυγχρονισμού, επαναλαμβάνω την πρόσκλησή μου: να έρθουν όλοι να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε μια διαδικασία για να δημιουργηθεί ένα μεγάλο Κίνημα. Ένα Κίνημα, για όλους αυτούς τους πολίτες που αυτή τη στιγμή είναι εκτός του πολιτικού συστήματος και θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει ένας δυνατός τρίτος πόλος.

Φοβάμαι ότι οι σύμβουλοι της κας Γεννηματά την οδηγούν σε λάθος αποφάσεις και τελικά στην απομόνωση. Η δική μας πρόταση όμως ισχύει ακόμη. Την ερχόμενη εβδομάδα να κάνουμε μια συνέντευξη Τύπου με την κα Γεννηματά, μια συνέντευξη και για τα σημαντικά του χώρου μας, αλλά κυρίως για τα σημαντικά της χώρας και από εκεί και πέρα να ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία για να εκλεγεί ένας αρχηγός επαναλαμβάνω ενός νέου μεγάλου Κινήματος.

Κ. ΖΟΥΛΑΣ («Καθημερινή»): Κύριε Θεοδωράκη χρόνια πολλά και από εμένα, δεν ξέρω αν θα είναι αναλόγως ευχάριστη η ερώτησή μου. Εν αντιθέσει με τη δημοφιλία σας που παραμένει σε σχετικά υψηλά επίπεδα εν συγκρίσει με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, δημοσκοπικά το Κόμμα σας καταρρέει. Στις περισσότερες έρευνες το Ποτάμι δεν εμφανίζεται καν εντός Βουλής και θα έλεγα για να χρησιμοποιήσω και τη γλώσσα του πρώην επαγγέλματός σας, αν τα ποσοστά ήταν νούμερα τηλεθέασης, θα είχε κοπεί η εκπομπή από καιρό. Θέλω να μου πείτε ποια εξήγηση δίνετε γι' αυτή την κατάρρευση και αν αισθάνεστε ότι έχετε και ο ίδιος μια προσωπική ευθύνη. Και το δεύτερο ερώτημα που είναι απόρροια του πρώτου, είναι μάλλον αυτονόητο: όλες οι θέσεις που εκφράζετε το τελευταίο διάστημα, είναι αμιγώς φιλελεύθερες, θα έλεγα ότι θυμίζουν τις θέσεις της Δράσης. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι δεν θα έχετε την «τύχη» της Δράσης, όταν είναι προφανές ότι οι επόμενες κάλπες θα στηθούν σε συνθήκες ακραίας πόλωσης και κάποιος θα θεωρήσει την ψήφο σε εσάς μια χαμένη ψήφο, προτιμώντας προφανώς να ψηφίσει τον κ. Μητσοτάκη, όταν το διακύβευμα θα είναι σίγουρα και προφανέστατα να απαλλαγεί η χώρα από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ευχαριστώ.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι μεγάλο το ερώτημά σας. Προφανώς όταν ένα Κόμμα πέφτει, κάτι δεν κάνουμε σωστά και για να είμαι πιο ακριβής κάτι δεν κάνω σωστά εγώ ως επικεφαλής, που έχω ίσως τη μεγαλύτερη ευθύνη για την καθοδήγηση αυτού του Κινήματος.

Αλλά δεν νομίζω -και θα σας έλεγα να μη στοιχηματίσετε- ότι είμαστε στο σημείο που μπορεί να πει κανείς ότι «το Ποτάμι είναι εκτός». Το Ποτάμι αρχικά επηρεάζει πολύ τις πολιτικές εξελίξεις, ακούγεται από τον κόσμο, ακούγεται από την κοινωνία. Στις δημοσκοπήσεις που θα σημειώσω χωρίς να είναι άλλοθι ότι απαντούν σχεδόν οι μισοί πολίτες και όχι όλοι οι πολίτες, όντως το Ποτάμι εμφανίζεται χαμηλά.

Αλλά πιστέψτε με ότι αυτός δεν είναι λόγος για να το εγκαταλείψουμε, είναι λόγος για να δυναμώσουμε τη φωνή μας. Γιατί; Πάω τώρα στο δεύτερο υπονοούμενο της ερώτησή σας. Έχουμε αύριο μια Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Πιστεύει κανείς ότι αν έρθει η Νέα Δημοκρατία στην Κυβέρνηση μπορεί να αξιολογήσει με αντικειμενικό και υπεύθυνο τρόπο τους δημόσιους υπαλλήλους; Όταν είναι ένα από τα Κόμματα που δημιούργησε το μισό κακό δημόσιο; Μπορεί η Νέα Δημοκρατία να φτιάξει ένα εκλογικό νόμο προς όφελος των πολλών, ή θα κάνει ένα εκλογικό νόμο κομμένο και ραμμένο στα δικά της μέτρα;

Για να μην σας πω πολλά άλλα πράγματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία από το σύμφωνο συμβίωσης και τη στάση αρκετών στη Νέα Δημοκρατία, μέχρι το θέμα του χωρισμού Κράτους – Εκκλησίας, μέχρι το θέμα τώρα στο Ωραιόκαστρο, εννοούμε τι.

Ότι η χώρα έχει ανάγκη από γνήσιες μεταρρυθμιστικές δυνάμεις, προοδευτικές, εκσυγχρονιστικές, τολμηρές, δυναμικές και το Ποτάμι θεωρεί ότι μπορεί να έχει μια τέτοια συμβολή μεγάλη. Να θέτει κάθε φορά τα κρίσιμα μεγάλα ερωτήματα και να δίνει τις ευρωπαϊκές απαντήσεις. Όπως το 2015 καταφέραμε να είναι το Ποτάμι η υπολογίσιμη δύναμη που έσυρε τον ΣΥΡΙΖΑ από τον αντιευρωπαϊκό κόσμο στον ευρωπαϊκό κόσμο, έτσι πιστεύουμε ότι μπορούμε να λειτουργούμε συνεχώς. Να είμαστε δηλαδή η υπολογίσιμη, μεταρρυθμιστική, εκσυγχρονιστική δύναμη που θα σπρώχνει τα πράγματα σε προοδευτική κατεύθυνση, χωρίς ιδεοληψίες, χωρίς συντηρητισμούς, χωρίς λαϊκισμούς.

Δεν έχουμε ηττηθεί και το ίχνος που αφήνει το Ποτάμι στην ελληνική κοινωνία και στο δημόσιο διάλογο είναι πολύ μεγάλο. Έχουμε μια τεχνική λεπτομέρεια με τις ψήφους. Νομίζω θα το λύσουμε κι αυτό.

Μ. ΤΣΟΜΠΑΝΟΓΛΟΥ («Real F.M.»): Χρόνια πολλά κ. Πρόεδρε για την ονομαστική σας γιορτή. Πριν λίγο σε διπλανή ακριβώς αίθουσα ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο κ. Καμμένος δήλωσε πως δεν θα κάνουν το χατίρι στον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάνε σε πρόωρες εκλογές. «Αντέχουμε…» είπε χαρακτηριστικά «.. μέχρι το 2019, μέχρι και το 2023». Συμφωνείτε εσείς με αυτή την εκτίμηση ότι η Κυβέρνηση θα κατορθώσει να εξαντλήσει τελικά την τετραετία, ή οι εξελίξεις θα οδηγήσουν να τεθεί εκ νέου ένα θέμα πρόωρων εκλογών; Και συμπληρώνοντας αν μου επιτρέπετε και τις ερωτήσεις των συναδέλφων, επειδή έχετε αποκλείσει κάποιες συνεργασίες, πόσο ανοιχτό θα ήταν ένα ενδεχόμενο δικό σας για συνεργασία σας με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Για να είμαστε επιεικείς ο κ. Καμμένος έχει το τελευταίο διάστημα ένα πολύ μεγάλο άγχος με τον κ. Λεβέντη. Γιατί μπορεί να ισχύσει το «φύγε εσύ – έλα εσύ». Άρα μπορεί να λέει και μια κουβέντα παραπάνω, για να ενθουσιάζει τον κ. Τσίπρα.

Επί της ουσίας δεν προβλέπω εκλογές γιατί είμαι πεπεισμένος ότι αυτό που ο κ. Τσίπρας έχει ως πρώτη προτεραιότητα, είναι να εδραιώσει καλά το καθεστώς του στη δικαιοσύνη, στα Media, στην τηλεόραση, στο Δημόσιο, ακόμη και στην Εκκλησία πιστεύω ότι θα θέλει να βγάλει μερικούς μητροπολίτες και μετά να πάει σε εκλογές. Άρα θα προσπαθήσει να μεταφέρει τον χρόνο των εκλογών όσο το δυνατό πιο μακριά.

Είναι γλυκιά η εξουσία. Ο άνθρωπος που οδήγησε τη χώρα σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις για δικά του κομματικά, ταπεινά συμφέροντα, θα εξαντλήσει πιστεύω τα περιθώρια ώστε να μη γίνουν εκλογές το ’17, το ’18 και να γίνουν οι εκλογές το ’19. Το τι θα συμβεί στη χώρα θα εξαρτηθεί πάρα πολύ από την οικονομία και από τις αντοχές της. Γιατί ξέρετε υπάρχει κι ένα όριο πόνου, που μετά από αυτό ο κόσμος δεν αντέχει και έχουμε πλησιάσει πολύ σε αυτό το όριο πόνου. Στον ξεσηκωμό του κόσμου.

Στην οικονομία τα πράγματα πολλές φορές μπορεί να γίνουν κατακλυσμιαία. Εάν συνεχίσουμε σε αυτή την ατμόσφαιρα φοβάμαι ότι πολύ σύντομα θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο.

Σε ό,τι αφορά εμάς. Εμείς λέμε ότι η χώρα έχει ακόμη ένα ασταθές βήμα στην Ευρώπη. Βλέπετε τώρα τι γίνεται με την καινούργια αξιολόγηση, πάλι δεν προλάβαμε, πάλι από τα 17 έχουμε λύσει μόνο τα 2 και δεν έχουμε λύσει τα 15. Δεν θεωρώ ότι θα πρέπει -και θα επιμείνω σε αυτό που έλεγα εξ αρχής- να διακινδυνεύσουμε την ευρωπαϊκή μας πορεία σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη. Θα πρέπει με κάθε τρόπο να πατήσουμε στα πόδια μας, να βεβαιωθεί όλος ο κόσμος, όλοι οι σύμμαχοί μας ότι είμαστε εδώ ότι είμαστε παρόντες, ότι δίνουμε την ευρωπαϊκή μάχη και μετά να δούμε τι θα κάνουμε με το θέμα των εκλογών. Δεν βιαζόμαστε. Και να σας πω και κάτι. Πρέπει να δημιουργηθούν μεγάλες πλειοψηφίες προοδευτικές, πρέπει να γεννηθεί κάτι καινούργιο στην κοινωνία και αυτό το καινούργιο θα έρθει όταν ξεδιπλωθεί όλο το σχέδιο του κ. Τσίπρα. Ας περιμένουμε λοιπόν λίγο ακόμη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ («Μακεδονία»): Κύριε Πρόεδρε τελευταία μιλάτε πάρα πολύ ενάντια στην υπερφορολόγηση, μιλάτε για τα ψέματα του κ. Τσίπρα ασκείτε σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση. Τώρα μόλις είπατε ότι το 2015 ωθήσατε το ΣΥΡΙΖΑ σε μια πιο μνημονιακή γραμμή. Το έχετε μετανιώσει αυτό;

Και θα ήθελα να ρωτήσω επίσης αν ερχόταν σήμερα ένα Μνημόνιο το Ποτάμι τι θα έκανε; Και επειδή μιλάτε για λαϊκιστές και συντηρητικούς και προοδευτικό ευρωπαϊκό τόξο, ποιοι είναι αυτοί όλοι, όταν εσείς που εκπροσωπείτε θεωρητικά τουλάχιστον με ένα προωθημένο τρόπο αυτό το νέο μεταρρυθμιστικό προφίλ, αυτό δεν βλέπω να περπατάει στην κοινωνία. Ευχαριστώ.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Προσέξτε, το ήξερα αλλά στην πολιτική το έμαθα ακόμη περισσότερο. Στη ζωή δεν έχεις ιδανικές λύσεις, φίλε μου. Εμείς εκείνο το βράδυ του Αυγούστου είχαμε δυο επιλογές: ή να πούμε «Ναι» στο κακό Μνημόνιο του κ. Τσίπρα και το είπα στη Βουλή, ή να ανοίξουμε τις πύλες της Κολάσεως, να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, να πάμε στα χαρτιά που ήθελε να κόψει ο κ. Βαρουφάκης, οι σύμβουλοι του κ. Τσίπρα και να χαθεί η Ελλάδα.

Άρα αναγκαστικά επιλέξαμε τη χειρότερη λύση για μας, αλλά την καλύτερη για εκείνη τη στιγμή, επιμένοντας ότι οι προηγούμενες λύσεις που αρνήθηκε ο κ. Τσίπρας θα είχαν γλιτώσει τη χώρα από πολλά δισεκατομμύρια. Γιατί εμείς το είχαμε πει, ήμασταν ξεκάθαροι στη Βουλή.

«Φέρε τη συμφωνία του κ. Γιούνκερ εδώ να την ψηφίσουμε» και τότε κάποιοι γέλαγαν γιατί επιμέναμε τόσο πολύ. Και έχει αποδειχθεί στην πράξη, απλώς διαφωνούμε για το ποσό. Κάποιοι λένε ότι ήταν 30 τα δισεκατομμύρια που μας χρέωσε ο κ. Τσίπρας, άλλοι λένε ότι είναι 60 τα δισεκατομμύρια, άλλοι λένε ότι είναι 20. Διαφωνούμε μόνο στο ποσό, αλλά κανείς σοβαρός οικονομολόγος, κανείς επιστήμονας, κανείς σοβαρός πολιτικός στην Ευρώπη δεν διαφωνεί ότι το Μνημόνιο του κ. Τσίπρα και η καθυστέρηση που είχε, χρέωσε την Ελλάδα κάποιες δεκάδες δισεκατομμύρια. Γι' αυτό ήταν πολύ εύστοχο αυτό που έγραψε κάποια στιγμή νομίζω ο Στέφανος Κασιμάτης ότι «είναι ο άνθρωπος που έκανε την πιο ακριβή αυταπάτη». Πληρώσαμε πάρα πολλά για την αυταπάτη του κ. Τσίπρα.

Με ρωτάτε τώρα αν θα υπογράφαμε καινούργιο Μνημόνιο. Από τότε έχουμε υποδείξει στο πολιτικό σύστημα ότι υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι έξω από τα Μνημόνια. Ποιοι είναι αυτοί; Είναι η εθνική ανασυγκρότηση, είναι η ανάπτυξη, νομίζω θα μου δοθεί η δυνατότητα να μιλήσω για συγκεκριμένα πράγματα. Έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για τους φόρους, συγκεκριμένες προτάσεις για τη μείωση των δαπανών του κράτους.

Προσέξτε μόνο κάτι: θυμάστε το πολυνομοσχέδιο λίγο πριν το καλοκαίρι, το περιβόητο για τον κόφτη; Καταγγείλαμε κάτι στη Βουλή, που έμεινε αναπάντητο. Την ίδια στιγμή που ψήφιζαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ τον κόφτη, με το άρθρο 170 δημιουργούσαν 75 καινούργιες Γραμματείες στην κυβέρνηση. 75! Αυτά τα κοστολογήσαμε, είναι κάποια εκατομμύρια. Έτσι πορεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ.  Δημιουργεί καινούργιες δαπάνες, φουσκώνει τις υπάρχουσες δαπάνες άρα αναγκαστικά πάει σε νέους φόρους και οι νέοι φόροι έχουν ως αποτέλεσμα τη διάλυση, το σπάσιμο της ραχοκοκαλιάς της μεσαίας τάξη και τη διάλυση τελικά της οικονομίας.

Ν. ΚΙΟΣΣΕΣ («STAR Β. ΕΛΛΑΔΟΣ»): Πρόεδρε, νέοι άνθρωποι απ’ όλη την Ελλάδα εγκαταλείπουν τη χώρα αναζητώντας μια διέξοδο στο εξωτερικό. Την ίδια ώρα οι ΟΤΑ αδυνατούν ν’ αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις ασκώντας μια διαχειριστική πολιτική δεδομένης και της περιορισμένης δυνατότητας που έχουν μέσω των πόρων. Ο αναπτυξιακός νόμος άργησε, η επιχειρηματικότητα στις Περιφέρειες και αυτή βρίσκεται σε τέλμα. Εσείς τι κίνητρα μελετάτε για να κρατήσετε τους νέους ανθρώπους στην Ελλάδα; Ποιο μοντέλο οραματίζεστε για την περιφερειακή ανάπτυξη με τη συμβολή των ΟΤΑ; Και επειδή μιλούμε  για Περιφέρειες και ως δημοσιογράφος, μια ιδιότητα που δεν έχετε απολέσει, ποια είναι η άποψή σας για την αδειοδότηση των περιφερειακών σταθμών; Τι γίνεται με τους υπαλλήλους που εργάζονται στα περιφερειακά Μέσα;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το ερώτημά σου είναι μια μεγάλη βεντάλια. Θα προσπαθήσω ν’ απαντήσω σύντομα σε δυο σκέλη. Το ένα αφορά τους ανθρώπους που φεύγουν.. Ναι, φεύγουν τα παιδιά μας. Και ποιος τους διώχνει; Τους διώχνει το κομματικό κράτος και η αναξιοκρατία. Τους διώχνει το ότι δε μπορούν να νιώσουν ότι εδώ παίζεται ένα τίμιο παιχνίδι που τα περιλαμβάνει. Και αναγκάζονται και φεύγουν.

Και δε φεύγουν μόνο τα παιδιά μας, φεύγουν και οι επιχειρήσεις. Τα στοιχεία είναι δραματικά. Νομίζω ότι κάποια στιγμή η Βουλγαρία θα τιμήσει τον κ. Τσίπρα για την προσφορά του στην ανάπτυξη της Βουλγαρίας. Φεύγουν επιχειρήσεις. Δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν πάει στη Βουλγαρία, τώρα και στην Αλβανία, στα Τίρανα. Προσφέρει στα Βαλκάνια ο κ. Τσίπρας- ίσως να είναι και μια πολιτική, μια οπτική που δεν αντιλαμβάνομαι.

Έχουμε ανάγκη απ’ αυτά τα μυαλά που φεύγουν, έχουμε ανάγκη απ’ αυτές τις επιχειρήσεις που φεύγουν. Και υπάρχουν τρόποι να κρατηθούν και αυτά τα μυαλά και αυτές οι επιχειρήσεις. Αλλά προσέξτε, σχεδιάζει η κυβέρνηση να φέρει τις επόμενες μέρες το νομοσχέδιο για το Ελληνικό. Και μαθαίνουμε τώρα πάλι, ότι το Υπουργείο Πολιτισμού, ο αριστομάχος κ. Μπαλτάς, επιμένει να περάσει η διάταξη όπου όλα θα είναι υπό την κρίση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Γιατί; Είναι μια τελευταία ανακάλυψη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ότι ο αρχαιολογικός χώρος, ο σημαντικός αρχαιολογικός χώρος της Ελλάδας είναι κρυμμένος κάτω στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού. Όταν λοιπόν έχεις μια τέτοια συμπεριφορά απέναντι σε μεγάλους επενδυτές, μεταφέρετε αυτή η υπόθεση στους μικρούς επενδυτές, στα προβλήματα που συνεχώς έχουν.

Μίλαγα με μια μεγάλη ομάδα αγροτών, που ο καθένας έχει και μια μικρή αγροτική επιχείρηση. Προσπάθησαν να βρουν μια λύση για τη Στοά του Αρσακείου στην Αθήνα. Ένα ερειπωμένο μέρος. Να φτιάξουν μια διαρκή έκθεση αγροτικών προϊόντων. Παιδεύονται ένα χρόνο από Υπουργείο σε Υπουργείο, από υπηρεσία σε υπηρεσία. Και με πήραν χτες και μου λένε «σηκώνουμε τα χέρια ψηλά, δε μπορείς να κάνεις τίποτα με αυτούς που έχει βάλει το καθεστώς στα Υπουργεία». Γραφειοκράτες που δεν ξέρουν τι πάει να πει ανάπτυξη, που μισούν την ανάπτυξη, που πολεμούν την εργασία και δεν μπορούν να δώσουν τα παραμικρά κίνητρα που χρειάζεται κάποιος για να παραμείνει στη χώρα του.

Μετά πάμε στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης. Με πας σ’ ένα άλλο θέμα που είναι τα τοπικά Μέσα και τα περιφερειακά Μέσα.  Ο νόμος για την τηλεόραση είναι γεμάτος λάθη. Δε θ’ αναφερθώ στο τι συνέβη στην Αθήνα, προφανώς θα το συζητήσουμε αργότερα. Ειδικά για την Περιφέρεια εάν εφαρμοστεί αυτός ο νόμος θα κλείσουν όλα τα περιφερειακή κανάλια.

Και επίσης εάν δεν υπάρξει μια πολιτική για να ζήσουν οι τοπικές εφημερίδες, όλες οι περιφερειακές εφημερίδες θα κλείσουν. Γιατί; Τους αυξάνουν πολύ τις εισφορές. Οι τοπικές εφημερίδες ζουν με δημοσιεύσεις για γεγονότα που συμβαίνουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην Περιφέρεια. Όπως ξέρετε εδώ και ένα χρόνο δεν έχει πληρωθεί τίποτε απ’ αυτά. Υπάρχουν πάρα πολλά χρέη του κράτους και της Τοπική Αυτοδιοίκηση στις τοπικές εφημερίδες.

Και βέβαια είναι οι καινούργιοι φόροι που έχουν προστεθεί σ’ αυτές  τις επιχειρήσεις. Εμείς έχουμε κάνει μια συγκεκριμένη πρόταση. Λέμε ότι όταν οι φόροι  που έρχονται σε μια επιχείρηση είναι δυσανάλογοι με τους φόρους του παρελθόντος, θα πρέπει να τους δώσουμε τη δυνατότητα να πληρώσουν αυτούς τους φόρους. Να μην είναι 12 οι δόσεις, ανάλογα με το ποσό να είναι παραπάνω.

Μας το λένε παντού: στα Χανιά, στη Λάρισα, στη Θεσσαλονίκη, όσοι έχουν τοπικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις Τύπου. Πρέπει να υπάρξει τοπική ενημέρωση, τοπικός Τύπος, τοπική τηλεόραση. Και τα κριτήρια, τα καθαρά οικονομικά που βάζει η κυβέρνηση και για τα περιφερειακά Μέσα, είναι πάρα πολύ επικίνδυνα και μπορεί να οδηγήσουν στην κατάργηση ουσιαστικά των τοπικών Μέσων και στην ύπαρξη κάποιων ανθρώπων, σε διάφορες περιοχές της χώρας, που έχουν λεφτά αλλά αυτό που τους ενδιαφέρει δεν είναι η τοπική ενημέρωση, είναι έχοντας τα Μέσα να εκβιάσουν για άλλες καταστάσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Κοιτάξτε, το Ποτάμι προσπαθεί από την αρχή να σπρώξει τη συζήτηση στα πολύ σημαντικά. Έχουν γίνει πολλά λάθη στο παρελθόν. Λάθη για τα οποία ευθύνονται πολλοί και κυρίως τα κόμματα που κυβέρνησαν. Η απουσία λοιπόν ενός πλαισίου που θα επιτρέπει στους δημοσιογράφους να δουλεύουν ανεξάρτητα από πιέσεις είτε εργοδοτικές είτε πολιτικές, είναι θέμα και πρέπει να λυθεί. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να επιστρέψουν σε μια δύναμη και να μην εξαρτώνται από χαριστικές διατάξεις.

Σ’ αυτό επιμένουμε και σήμερα. αλλά φοβάμαι ότι η κουβέντα σε ό,τι αφορά την τηλεόραση, σε ό,τι αφορά τα Μέσα, έχει καταντήσει χαοτική, τόσο που δεν επιτρέπει να λύνουμε τα συγκεκριμένα προβλήματα που έχει ο κλάδος των δημοσιογράφων.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ Λίνα Παπαδάκη: Το Ποτάμι αποδεικνύει ότι δε φοβάται τις συνεντεύξεις Τύπου και απαντά σε όλα τα ερωτήματα. Και θα είμαστε εδώ όσο χρειαστεί για να τ’ απαντήσουμε όλα.

Β. ΣΤΟΛΑΚΗΣ(«karfitsa,gr», paraskinio.gr»):Κύριε Πρόεδρε καλησπέρα. Θα ήθελα να επιστρέψω στο ζήτημα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και σε ό,τι αφορά  τις πανελλαδικές άδειες. Η Νέα Δημοκρατία μέχρι στιγμής βλέπουμε ότι τη μία μέρα λέει ότι θα επιστρέψει τα 246 ευρώ, την επόμενη λέει ότι θα διατηρήσει το νόμο της κυβέρνησης. Το Ποτάμι, ως ένας εν δυνάμει κοινοβουλευτικός εταίρος όταν γίνουν εκλογές, είτε με το ΣΥΡΙΖΑ είτε με τη Νέα Δημοκρατία, τι στάση θα κρατήσει στο ζήτημα των πανελλαδικών μέσων; Θα ζητήσει ενδεχομένως την κατάργηση του συγκεκριμένους νομοσχεδίου;

Κι ένα δεύτερο. μιλήσατε για το μεσαίο χώρο και για τη συζήτηση που γίνεται για την Κεντροαριστερά. Θέλω να μου πείτε ποια πιστεύετε ότι μπορεί να είναι η δυναμική του νέου κόμματος που μπορεί να δημιουργηθεί και αν  απαιτείται από την κα Γεννηματά να διαλύσει το ΠΑΣΟΚ για να συνεχίσει αυτή τη συζήτηση.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι δυο εντελώς ξεχωριστά ερωτήματα, αλλά ν’ απαντήσω για την τηλεόραση.

Το Ποτάμι γεννήθηκε παράλληλα μ’ ένα σύνθημα. Νομίζω το θυμόμαστε όλοι. Να τ’ αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα. Νομίζω ότι αυτό το σύνθημα, ειδικά στο χώρο της τηλεόρασης, εκφράζει απολύτως τη θέλησή μας. Έπρεπε στην τηλεόραση να τ’ αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε την τηλεόραση και την ενημέρωση. Είχαμε πει από την αρχή ότι πρέπει να μην υπάρχουν θαλασσοδάνεια στα ΜΜΕ. Χαριστικά δάνεια. Θα πρέπει να μειώσουμε την εξάρτηση των Μέσων από το πολιτικό χρήμα, το χρήμα των εργολάβων, το χρήμα των προμηθευτών.

Γι’ αυτό είπαμε ότι πρέπει να δώσουμε μια μάχη, να πείσουμε και την Ευρώπη που δεν καταλαβαίνω γιατί δεν το δέχεται, ότι οι εργολάβοι του Δημοσίου και οι προμηθευτές του Δημοσίου δε μπορούν να έχουν στην κατοχή τους ΜΜΕ. Δε μπορεί ένας άνθρωπος που έχει ως αφεντικό το κράτος να κάνει από την άλλη κι ενημέρωση. Είναι εξαρτώμενος. Είναι απλή σκέψη.

Να τ’ αλλάξουμε λοιπόν όλα χωρίς να γκρεμίσουμε την ενημέρωση. Η κυβέρνηση έκανε ακριβώς το ανάποδο. Τα γκρέμισε όλα και δεν άλλαξε τίποτα. Αυτό που έκανε ήταν μια ρώσικη ρουλέτα. Πήρε άδεια ένας με 40 εκατομμύρια, δεν πήρε άδεια κάποιος που έδωσε 50 εκατομμύρια. Μετά, πήρε άδεια κάποιος με 60 εκατομμύρια, δεν πήρε όμως άδεια κάποιος που έδωσε 70 εκατομμύρια.

Ο διαγωνισμός ήταν εντελώς ανορθολογικός, δημιούργησε ένα χάος το οποίο θα δημιουργήσει και τεράστια προβλήματα, που θα προσπαθήσουν να βρουν λύση μέσω μιας καινούργιας διαπλοκής. Έδωσε κάποιος 70 εκατομμύρια για ένα κανάλι και θα χρειαστεί, εγώ λέω, μόνο 20 εκατ. για να κάνει άλλη μια επένδυση και ν’ αποκτήσει αυτό το κανάλι.

Έχει λοιπόν βγάλει 90, 100 εκατομμύρια από την τσέπη του για να φτιάξει ένα κανάλι το οποίο σε 10 χρόνια θ’ αποσβέσει; Γιατί υποτίθεται παίρνει άδεια για 10 χρόνια. Δηλαδή θα κερδίζει 10 εκατομμύρια το χρόνο όταν τα μεγάλα κανάλια κέρδιζαν 2 -3 εκατομμύρια το χρόνο; Πού μας οδηγεί αυτό το πράγμα; Μας οδηγεί στην εξάρτηση, μας οδηγεί στο «ό,τι πείτε εσείς κ. Παππά μου, ό,τι πείτε εσείς κ. Σπίρτζη μου, ό,τι πείτε εσείς κ. Τσίπρα».

Δηλαδή θα «έχω εγώ την τηλεόραση, αλλά βοήθα με. Με προμήθειες, με έργα στο Δημόσιο», δεν ξέρω με τι, αυτοί το ξέρουν, αυτοί που το σχεδιάζουν.  Αλλά «βοήθα με να υπάρξω». Η πρότασή η δική μας ήταν πολύ απλή, πολύ συγκεκριμένη: Είχε αποδειχθεί στην πράξη ότι στη χώρα λειτουργούσαν 8 κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας, έτσι δεν είναι; 8. Πώς γίνεται 4; Άρα, δίνουμε 8 άδειες, εισπράττουμε από 8 ανθρώπους το ίδιο περίπου ποσό που εισπράξαμε από 4 και είπαμε εμείς ότι θα πρέπει ένα κανάλι να δίνει ένα μικρό ποσοστό του τζίρου του στην Παιδεία.

Για μια νοητή αλλά και οικονομική σύνδεση της Παιδείας με την τηλεοπτική εκπομπή. Γιατί τηλεοπτική εκπομπή δεν είναι «έχω λεφτά, δώσε μου κανάλι». Πουλάς προϊόντα πολιτισμού. Πρέπει να έχεις τα εχέγγυα να μπορείς να παράγεις αυτά τα προϊόντα πολιτισμού, τα προϊόντα  ενημέρωσης. Είπαμε λοιπόν ότι ένα μικρό μέρος του τζίρου, να βρούμε πόσο πρέπει να είναι αυτό,  για να μη δημιουργήσουμε επιχειρηματικές παθογένειες, να δίνεται στην Παιδεία.

Κάναμε λοιπόν μια ολοκληρωμένη πρόταση, αλλά οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, την απέρριψαν δέσμιοι της πρώτης μπαρούφας που ακούστηκε στην Κουμουνδούρου, δηλαδή «να δώσουμε λιγότερες άδειες ώστε να μπορούμε να τους έχουμε στο χέρι, να μπορούμε να έχουμε ένα ολιγοπώλιο, αυτό με τις 4 άδειες».

Και φτάσαμε σ’ αυτή τη χαοτική πολιτική που θα είναι κακό για την ενημέρωση, θα είναι κακό για τον πολίτη, θα είναι κακό για τον πολιτισμό και βεβαίως θα δημιουργήσει επιπρόσθετα και νέες θέσεις ανεργίας. Σ’ αυτούς που δουλεύουν στα κανάλια, σ’ αυτούς που συνεργάστηκαν με την ελληνική τηλεόραση τόσα χρόνια και που τώρα οι επιχειρήσεις τους πρέπει να κλείσουν.

Έχετε ρωτήσει και για την Κεντροαριστερά, είναι σωστό, αλλά για να παίξουμε ένα τίμιο παιχνίδι, αν δεν ερωτηθώ εν τω μεταξύ σ’ αυτό  το ερώτημα, θα επανέλθω, για να μην απαντώ σε διπλά ερωτήματα από έναν συνάδελφο.

κ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ («ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»): Καλησπέρα. Είπατε προηγουμένως απαντώντας στην ερώτηση για τις δημοσκοπήσεις, ότι «το γεγονός ότι δεν προχωράει με τόσο καλά πανιά το Ποτάμι, σημαίνει ότι κάναμε και έκανα ενδεχομένως, λάθη». Αν σας ζητούσα από αυτή την περίοδο να μου πείτε ένα λάθος μεγάλο δικό σας που κάνατε ποιο θα ήταν; Και αν υπήρξε κάποια στιγμή που να είπατε "ως εδώ, θέλω να τα παρατήσω".

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι δεν έχω σκεφτεί ποτέ να τα παρατήσω. Κι επειδή είμαι μαθημένος στα δύσκολα από πολύ μικρός, να σου πω ότι με στενοχωρούν οι δημοσκοπήσεις κάποιες στιγμές, αλλά δε με πτοούν. Αλήθειες έλεγα, αλήθειες λέγαμε, αλήθειες θα συνεχίσουμε να λέμε. Δεν μπήκαμε στην πολιτική για να πάρουμε δάφνες, να βγάλουμε χρήματα, να γίνουμε αρεστοί. Μπήκαμε στην πολιτική και το "μπήκαμε" αφορά ξέρεις πάρα πολλούς, γιατί το Ποτάμι μπορεί να νομίζουν κάποιοι ότι το έκανα εγώ, αλλά δεν το έκανα εγώ, το έκανε η βουή της κοινωνίας που παρακίνησε κάποιους πετυχημένους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους, να έρθουν, να ενωθούμε και να κάνουμε ένα κίνημα. Λέω λοιπόν ότι μας στενοχωρούν οι δημοσκοπήσεις, αλλά μας πεισμώνουν κιόλας να συνεχίσουμε να λέμε τις αλήθειες μας. Τώρα, υπάρχει ένα ζήτημα που δεν αφορά μόνο εμάς, αφορά όπως είπα πριν έναν ευρύτερο χώρο. Δε φτάνει να αγανακτούμε με την κυβέρνηση Τσίπρα, δε φτάνει να λέμε ότι σερνόμαστε από λαϊκιστές συντηρητικούς και από συντηρητικούς σε λαϊκιστές, πρέπει κάτι να κάνουμε. Κι εμείς λέμε τι μπορούμε να κάνουμε, και σήμερα το δείχνουμε κιόλας. Να απελευθερώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας. Υπάρχουν, είναι πολλές, στα πανεπιστήμια, στη δουλειά, στη νεολαία.

Είναι ένα κάλεσμα αυτό που κάνουμε και το κάναμε και τους προηγούμενους μήνες, να ενωθούμε, να βρούμε ένα τρόπο όλοι μαζί παραχωρώντας ο καθένας τη μικρή εξουσία που έχει. Να βρούμε έναν τρόπο να δημιουργήσουμε ένα κίνημα που πραγματικά θα αλλάξει την πατρίδα μας.

Επειδή αυτός ο στόχος είναι μεγάλος, να ξέρεις ότι μας γεμίζει και δεν υπάρχουν στιγμές, παρά την κούραση, παρά τις μικρές απογοητεύσεις, που λέμε να τα παρατήσουμε. Δε θα τα παρατήσουμε, δε θα αφήσουμε την πολιτική έρμαιο μόνο των συντηρητικών, των λαϊκιστών και των επαγγελματιών της πολιτικής.

Από την πρώτη στιγμή απευθυνθήκαμε στους νέους ανθρώπους, αυτούς που δεν είχαν ξανά μπει στην πολιτική και γι΄ αυτό μας κατηγορήσανε κάποιοι ως «απολιτίκ». "Μα πως, φέρνετε ανθρώπους που δεν έχουν ρίζες" εννοώντας οικογένειες, "που δεν έχουν λεφτά" εννοώντας επιχειρηματίες να τους χρηματοδοτούν.

Ναι, εμείς επιμένουμε ότι υπάρχει κι άλλος τρόπος να είσαι στην πολιτική και να αντέχεις στην πολιτική. Αντέχουμε δύο χρόνια, χωρίς να έχουμε πάρει δραχμή δάνειο από καμία τράπεζα, χωρίς να έχουμε καμία προνομιακή σχέση με κανέναν επιχειρηματία. Κάνουμε λάθη, μικρά, μεγάλα, όπως είπα τα περισσότερα εγώ, αλλά το Ποτάμι πολιτεύεται με βάση τη συνείδηση των στελεχών του και όλης αυτής της μεγάλης παρέας που είπε κάποια στιγμή «πάμε να τα αλλάξουμε όλα».

Τώρα, θες να ρυθμίσω λάθη. Δε σου αρκεί που λέω ότι "είναι πολλά τα λάθη"; Εμείς προσπαθήσαμε να κάνουμε κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα και αντέξαμε σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις. Δεν υπάρχει καμία στιγμή ιστορική, εννοώ από δεκαετίες πριν, δεν εννοώ αυτά τα  τελευταία χρόνια, που ένα κίνημα δημιουργείται από μη πολιτικούς και επιβιώνει σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις. Προφανώς όμως επειδή δεν ήμασταν επαγγελματίες της πολιτικής κι εγώ δε μεγάλωσα σε ένα σπίτι πολιτικών και το κόμμα είναι ένα χειροποίητο κόμμα, όλα τα φτιάχνουμε μόνοι μας κι αυτό το τραπέζι το φτιάξανε κάποια στελέχη εδώ στη Θεσσαλονίκη χθες το βράδυ σε ένα ξυλουργείο- προφανώς κάνουμε λάθη. Να, κοίτα, κουνιέται λίγο το τραπέζι. Κάνουμε λάθη και θα συνεχίσουμε να κάνουμε λάθη, αλλά προτιμάμε να γεννάμε πράγματα μόνοι μας, παρά να γίνουμε υποχείρια είτε επιχειρηματιών, είτε διαφημιστικών γραφείων.

Κ. ΜΠΑΚΙΡΤΖΗ («ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ»): Καλησπέρα κ. Θεοδωράκη. Δεδομένου ότι οι συζητήσεις με το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη φαίνεται πως βρίσκονται σε αδιέξοδο, ενώ μόλις χθες εσείς εδώ από τη Θεσσαλονίκη είπατε πως "η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως νοιάζεται μόνο για το κόμμα που ήδη έχει, για τις θέσεις που ήδη έχει, για τα ποσοστά που ήδη έχει". Ταυτόχρονα στελέχη και Βουλευτές σας, όπως ο κ. Φωτήλας, διατυπώνουν την άποψη πως "το δίλημμα είναι Τσίπρας ή Μητσοτάκης και σε αυτό το δίλημμα πρέπει να ξεκινήσει ο διάλογος του Ποταμιού συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία με τον κ. Μητσοτάκη". Είπατε νωρίτερα εδώ ότι "εσείς δεν θα μπείτε σε λίστα κάποιου άλλου κόμματος", όμως συνεργασία με τον κ. Μητσοτάκη βλέπετε, θα το επιδιώξετε, πιστεύετε ότι θα μπορούσε να γίνει ή το αποκλείετε;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εννοείτε προφανώς προεκλογική συνεργασία; Να σας πω και θα σας απαντήσω σε όλες τις εκδοχές του ερωτήματός σας. Είμαι σαφής, μιλάμε κατ΄ αρχήν για το προεκλογικό κομμάτι; Μάλλον μιλάμε μέχρι το χρόνο των εκλογών. Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρξει λύση σε συνεργασία με τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αυτό το σχήμα του εθνικολαϊκισμού δε μας ενδιαφέρει.

Μπορεί να δίνουμε μάχες στη Βουλή να βελτιώνουμε κάποια πράγματα και μπορεί να είπα προκαταβολικά ότι στην υπόθεση του χρέους επί παραδείγματι είμαστε υποχρεωμένοι να συνεργαστούμε με τον κ. Τσίπρα, με τον κ. Μητσοτάκη, με την κα Γεννηματά, να βρούμε μια εθνική πρόταση, γιατί αν δε βρούμε μια εθνική πρόταση για το χρέος δε θα μας ακούσουν στην Ευρώπη- και τους το είπα από τώρα να συνεργαστούμε και να βρούμε μία λύση για το χρέος και μία κοινή πρόταση.

Αλλά συνεργασία όπως την αντιλαμβάνεται ο κόσμος, με το κυβερνητικό σημερινό στρατόπεδο, το Ποτάμι δε θα κάνει και το Ποτάμι δε θα συνεργαστεί προεκλογικά με κανένα κόμμα. Θα επιμείνει ή μόνο του ή στην κατεύθυνση που σας είπα πριν, στη δημιουργία ενός μεγάλου νέου κινήματος αλλαγής.

Τώρα, πάμε στην επόμενη μέρα των εκλογών. Πότε θα γίνουν εκλογές; Έχετε την ημερομηνία; Όχι. Ποιος θα είναι ο μεγάλος νικητής; Ποιο θα είναι το δεύτερο κόμμα; Ποιοι θα είναι οι συσχετισμοί στη Βουλή; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει σε κανένα από αυτά τα ερωτήματα. Άσε που έχω την αίσθηση ότι αν οι εκλογές απομακρύνονται. Δε θα πάμε με τα παρόντα κόμματα στις εκλογές, θα υπάρχουν διάφορα πράγματα και από αριστερή και από τη δεξιά πλευρά.

Λέω λοιπόν ότι το Ποτάμι, ως υπεύθυνο κίνημα αλλαγής, θα φροντίσει την επόμενη μέρα των εκλογών να συνομιλήσει με βάση ένα μεγάλο σχέδιο συγκεκριμένων αλλαγών. Δε θα παρασυρθούμε στο παλιό 4-2-1. Τέσσερις από τη Νέα Δημοκρατία, δύο από το ΠΑΣΟΚ, ένας από τη ΔΗΜΑΡ. Δεν είναι το δικό μας σχέδιο αυτό, η πλήρωση των κενών θέσεων στο δημόσιο και στα Υπουργεία και οι λιμουζίνες.

Εμείς λοιπόν θα έχουμε έναν κατάλογο σφιχτών συγκεκριμένων αλλαγών, με πρώτη από όλες την κατάργηση του κομματικού κράτους, τη μείωση του κράτους. Γιατί τολμάμε και το λέμε ότι πρέπει να μειωθεί το κράτος στη χώρα και πρέπει να γίνει πιο αξιόπιστο πιο αποτελεσματικό. Και με βάση αυτές τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις θα συζητήσουμε με τον νικητή των εκλογών για να δούμε αν μπορούμε να στηρίξουμε μια κυβέρνηση μεγάλων μεταρρυθμιστικών τομών.

Ε. ΓΚΕΛΗ («FOCUS FM»): Κύριε Πρόεδρε καλησπέρα σας. Επιμένετε σε κάθε τόνο ότι "δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ". Θα ήθελα να σας ρωτήσω, εκτιμάτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κυβέρνησή του έχει ικανά στελέχη και αν ναι υπάρχει περίπτωση αυτά τα ικανά στελέχη να αποτελέσουν μία γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι και κάποια στιγμή να δούμε την ανατροπή; Και σας ρωτάω γιατί πλέον το πολιτικό σκηνικό είναι ρευστό κι έχουμε δει να συμβαίνουν απίθανα πράγματα.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, κοιτάξτε, προφανώς δεν είναι μαζεμένοι όλοι οι καλοί μόνο στο Ποτάμι. Όλοι οι πολιτικοί χώροι έχουν στελέχη που πονάνε την πατρίδα, τίμιους ανθρώπους, κάποιοι από τους οποίους προσπαθούν. Εννοώ οι δημοκρατικοί πολιτικοί χώροι, για να κλείσω λίγο τη βεντάλια, έχουν τέτοια στελέχη.

Και στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που προσπαθούν. Αλλά σημασία δεν έχει το μικρό ίχνος ενός στελέχους ή το μικρό ίχνος ενός Υπουργού σε ένα θεματάκι. Σημασία έχει η κατεύθυνση και η κατεύθυνση που δίνει σήμερα ο κ. Τσίπρας στην Κυβέρνησή του είναι μια κατεύθυνση που δημιουργεί αντί να λύνει προβλήματα. Είναι μία κατεύθυνση, όπως σας είπα πριν, που θρέφει και διογκώνει το κομματικό κράτος, σπάει τη ραχοκοκαλιά της μεσαίας τάξης, φορτώνει φόρους στον κόσμο και τώρα τελευταία δημιουργεί πολλούς μικρούς εμφυλίους στην κοινωνία με το παραμικρό. Με κάποιο θέμα, όπως την ερώτηση μιας κοπέλας, λένε «να την πετάξουμε στα σκυλιά». Αυτές οι συμπεριφορές δυστυχώς κυριαρχούν, οπότε οι μικρές εξαιρέσεις, όπου κι αν υπάρχουν, καλύπτονται. Εμείς όμως αυτές τις μικρές εξαιρέσεις τις ενισχύουμε. Σας είπα πριν, δεν είχα κανένα φόβο να πω ότι η αντίθεσή μου με τον κ. Φίλη στο τι κάνει στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι απόλυτη, τα διαλύει τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Μία πηγή πλούτου που μπορούσε να έχει η Ελλάδα που είναι το πανεπιστήμιο, η μόρφωση, τη διαλύει. Έχουμε κάνει υπολογισμούς, χάνουμε 1,5 δισεκατομμύριο ετησίως από την εμμονή κάποιων να μην υπάρχουν μη κρατικά πανεπιστήμια στη χώρα. Χάνουμε λεφτά από την εμμονή κάποιων να μην είναι τα δημόσια πανεπιστήμια διεθνή με αγγλικά τμήματα.

Χάνουμε λεφτά και ξέρετε ποια είναι η εικόνα. Διώξαμε τους 60 ανθρώπους που ήρθαν από το εξωτερικό να προσφέρουν δωρεάν στα ελληνικά πανεπιστήμια, ονόματα μεγάλα, σεβαστά στην παγκόσμια πανεπιστημιακή κοινότητα. Τους ξέρετε, ήρθαν από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Αμερικής και της Βρετανίας. Ήρθαν εδώ να μας βοηθήσουν, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ τους διώχνει. Παραιτήθηκαν έξι Συμβούλια πανεπιστημίων, ενώ την ίδια στιγμή ο κ. Φίλης ασχολιόταν με τους αιώνιους, πως θα «εγκαταστήσει» τους αιώνιους φοιτητές, πως θα τους σιγουρέψει.

Αλλά αυτό δε μας απαγορεύει να πούμε, όπως και είπα πριν ότι στην υπόθεση της φοίτησης των παιδιών των προσφύγων, έχουμε την ίδια σκέψη, ότι θα πρέπει να πάμε σε λύσεις ευρωπαϊκές, σε λύσεις αλληλεγγύης.

Άρα είναι παρωνυχίδες τα καλά. Και μάλιστα χρησιμοποιώ αυτό τον όρο γιατί ενοχλούν και τον κορμό του ΣΥΡΙΖΑ κάποιες στιγμές. Θυμάμαι τη μεγάλη επίθεση, προσέξτε, όταν βγήκαμε και είπαμε την άνοιξη του 2015 πρώτοι από όλους, επειδή είχα τα μυαλά στη θέση τους κι είχα πάει στη Μυτιλήνη κι είχα δει τι γινόταν, και τους είπα "αυτή η χώρα δε χωράει όλους τους μετανάστες όλου του κόσμου" κι έγινε μια επίθεση φοβερή από τον ΣΥΡΙΖΑ και βγήκε ο κ. Μουζάλας το καλοκαίρι κι έγινε πρωτοσέλιδο κατά παραγγελία φαντάζομαι του κ. Τσίπρα που ήθελε να αλλάξει λίγο την ατζέντα, με τον ίδιο ακριβώς τίτλο. Βγαίνει ο κ. Μουζάλας σε συνέντευξή του στην Αυγή και λέει: «Δε χωράει αυτή η χώρα τους μετανάστες όλου του κόσμου». Το κατάλαβαν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Εκεί λοιπόν είμαστε σύμφωνοι σε αυτή την προσέγγιση, αλλά το σύνολο της πολιτικής της Κυβέρνησης ακόμα και στο μεταναστευτικό δεν μας βρίσκει σύμφωνους κι αυτό συμβαίνει και με την υπόλοιπη πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Δ. ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ («ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-THESSNEWS»):  Επειδή είστε βουλευτής Θεσσαλονίκης, ποιο θα ήταν το πρώτο πρόβλημα που θα έπρεπε να λυθεί άμεσα και πώς θα το αντιμετωπίζατε εάν θα είχατε ένα υπουργείο ευθύνης; Και επίσης ποιο είναι το μεγαλύτερο στοίχημα για τη βόρεια Ελλάδα

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δε θα πάρω τη δουλειά από τον κ. Μπουτάρη που είναι φίλος μου, ούτε του κ. Τζιτζικώστα. Η ιεράρχηση των προβλημάτων της περιοχής είναι στα χέρια των δημοτικών αρχών. Από εκεί και πέρα υπάρχουν μια σειρά από στοιχήματα που θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικά και δεν έχουν λυθεί. Δηλαδή η υπόθεση του μετρό της Θεσσαλονίκης έχει καταντήσει ένα ανέκδοτο. Και έχουν καταστρέψει δεκάδες επιχειρήσεις που τους είπανε προσωρινά για έξι μήνες το μαγαζί σου θα κλείσει, τέλος πάντων το μαγαζί σου θα είναι πίσω από αυτά τα σίδερα, και λέει ο άλλος εντάξει έξι μήνες θα περάσουν. Έχουν περάσει χρόνια. Συνεχίζουν να περνάνε τα χρόνια. Συνεχίζουν να έρχονται οι πολιτικοί να κόβουν κορδέλες, να φοράνε κράνη, γιλέκα, να κοροϊδεύουν ουσιαστικά το λαό της Θεσσαλονίκης και να μην δίνεται λύση σε αυτό το πρόβλημα.

Θεωρούμε λοιπόν το πρόβλημα αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και επίσης να δυναμώσουμε. Πώς; Με επιτάχυνση. Είναι πολύ απλό. Γιατί δεν μπορεί κάθε τόσο επειδή εσύ καθυστερείς, επειδή εσύ δεν είσαι ικανός να προχωρήσεις τις διαπραγματεύσεις ώστε να έρχεται μια ροή χρήματος τέτοια που να σου επιτρέπει να ζουν τα έργα, όλες αυτές τις καθυστερήσεις τελικά να τις πληρώσει από πάνω ο ελληνικός λαός στους εργολάβους. Ξεκινήσαμε από την αντίσταση στους εργολάβους και τώρα έχουμε τις αποζημιώσεις των εργολάβων για τις καθυστερήσεις που έχουν συμβεί.

Άρα το μετρό είναι μια μεγάλη προτεραιότητα. Αλλά και το μεγάλο ζήτημα για τη Θεσσαλονίκη είναι να παίξει ένα ρόλο πρωταγωνιστικό στο θέμα της ανάπτυξης της χώρας. Η Θεσσαλονίκη, και το είχα πει και παλιότερα, θα μπορούσε αυτή τη στιγμή εάν είχε, υπάρχουν περίπου 2.000 ξένοι φοιτητές στη χώρα μας. Οι 700 από αυτούς είναι στη Θεσσαλονίκη. Καλό αυτό.

Ξέρετε πόσοι είναι οι φοιτητές στην μικρή Κύπρο; Ξέρετε πόσοι είναι οι φοιτητές; 15.000. Υπολογίζουν ότι βγάζουν περίπου 150 εκατομμύρια ετησίως. Η Θεσσαλονίκη από  μόνη της θα μπορούσε να είχε ένα βαλκανικό μεγάλο πανεπιστήμιο για τις πρώην ανατολικές χώρες.

Και επειδή η πραγματικότητα δεν δικαιολογεί τα κενά, είδατε τι έχει συμβεί τώρα. Έγινε το Πανεπιστήμιο στην Κωνσταντινούπολη που κάνει προτάσεις σε όλους. Και πάνε και οι Έλληνες. Αντί λοιπόν να πάρουμε εμείς τα πρωτεία, να ξεκινήσουμε πρώτοι και να δώσουμε λύσεις με βάση και τις δυνατότητες της περιοχής, παραχωρούμε συνεχώς στις θέσεις στους άλλους.

Έχει περιθώρια η Μακεδονία αρκεί να φύγει η πολιτική από τα χέρια των ιδεοληπτικών, οι οποίοι τη βασανίζουν και τη βασάνιζαν για να είμαστε και ακριβείς, και συνεχίζουν να τη βασανίζουν.

Θ. ΜΥΛΩΝΑΣ (Atlas TV): Κύριε Θεοδωράκη καλησπέρα. Πριν κάποια χρόνια που ο Κώστας ο Λαλιώτης είχε εκδώσει την «Πυξίδα» ένα βιβλίο που περιέγραφε το μέλλον της κεντροαριστεράς στη χώρα μας, πρώτον διαβάσατε το συγκεκριμένο βιβλίο; Το Ποτάμι έχει γενικά την πυξίδα για το μέλλον αυτού του χώρου; Και τρίτον, εάν έχετε διαβάσει το βιβλίο θεωρείτε  ότι η κυρία Γεννηματά το έχει διαβάσει;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν είχα αυτή την προτεραιότητα. Η πυξίδα του Ποταμιού είναι από την πρώτη στιγμή ίδια και θα πρέπει λίγο να προβληματιστείτε ακούγοντας τις θέσεις μας αυτά τα δυο χρόνια και να μου το υποδείξετε εάν αυτά τα δυο χρόνια έχουμε καθόλου λοξοδρομήσει. Δεν έχουμε λοξοδρομήσει.

Η σύγκρουσή μας αρχικά με τους λαϊκιστές και τους συντηρητικούς, είναι από την πρώτη στιγμή απόλυτη και επίσης σε όλα τα μεγάλα θέματα της χώρας, θέματα με πολιτικό κόστος -σας ανέφερα επιγραμματικά πριν μερικά, από το διαχωρισμό κράτους εκκλησίας, μέχρι τα δικαιώματα των ανθρώπων, μέχρι τώρα την ευθανασία, σε όλα τα μικρά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία μας σε μια προσπάθεια να γίνει μια ευρωπαϊκή κοινωνία, εμείς είμαστε εκεί και λέμε την άποψή μας. Δεν έχει αλλάξει η πυξίδα μας. Πολλοί περιστρέφονται, εμείς δεν περιστρεφόμαστε και θα επιμείνουμε στην ίδια πολιτική, αφουγκραζόμενοι βέβαια τις συνθήκες που κάθε τόσο αλλάζουν.

Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ (ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΡΙΝ»): Καλησπέρα σας. Μια και έχετε υποστηρίξει τις πολιτικές επιλογές με ………. Επιστήμονες και ……….. ….. σε πολλές περιπτώσεις αναζητήσαμε μια επιστημονική προσέγγιση στην πρότασή σας για την εκπαίδευση των προσφύγων.

Έτσι πήραμε μια δήλωση από τον καθηγητή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και πρώην Πρόεδρο της Παιδαγωγικής Σχολής, τον Γιώργο Γρόλλιο, την οποία θα θέλαμε να το σχολιάσετε. Μας είπε λοιπόν: «τα σχολεία μας στους καταυλισμούς σημαίνουν την ενίσχυση της λογικής της δημιουργίας γκέτο, δηλαδή στρατοπέδων συγκέντρωσης και για τους πρόσφυγες και για τα παιδιά μας. Επίσης εξαλείφει τις δυνατότητες επαφής και συνεπώς το άνοιγμα νέων πολιτισμικών οριζόντων τόσο για τα προσφυγόπουλα, όσο και για τα Ελληνόπουλα.

Η πρόταση του κ. Θεοδωράκη ενισχύει τη ρατσιστική λογική της απομόνωσης των προσφυγόπουλων από τα ελληνόπουλα που προωθεί η απόφαση του Συλλόγου Γονέων του Ωραιόκαστρου, χωρίς καν να χρησιμοποιεί το πρόσχημα των όρων υγείας  Ένα πρόσχημα που καταρρίφθηκε και από τον Πρόεδρο των Γιατρών του Κόσμου».

Έτσι λοιπόν θα θέλαμε τη γνώμη σας πάνω σε αυτή τη δήλωση.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το βλέπω λίγο μπερδεμένο από τον κύριο καθηγητή τον οποίο δεν γνωρίζω. Για να γνωριστούμε λίγο καλύτερα, να σας πω ότι στα πρώτα χρόνια της δημοσιογραφικής μου πορείας, ασχολήθηκα πολύ με τη μόρφωση των Ρομά, των τσιγγάνων, όχι από κάποια έδρα πανεπιστημίου, και αφ υψηλού, ούτε ως κομματικό στέλεχος, φαντάζονται είναι κάποιου κόμματος Αριστερίστικου ο κύριος, όχι ως σημαντικό στέλεχος, ως κάτοικος της Αγίας Βαρβάρας που ήξερα πολύ καλά τι σημαίνει εκπαίδευση. Που ήξερα πολύ καλά τι σημαίνει να παίρνεις παιδιά από μια ομάδα που είναι στο περιθώριο και να προσπαθείς να τα βάλεις στο προσκήνιο να μάθουν.

Αυτά που λέω, είναι αυτά που λέει η Ευρώπη. Είναι αυτά που έκαναν στην Ισπανία οι προοδευτικές δυνάμεις. Τι κάνανε; Κάνανε τα λεγόμενα σχολεία του δρόμου. Τι σημαίνει αυτό; Ότι προσεγγίζεις τις κλειστές κοινωνίες όχι με όρους αυταρχισμού, «φέρε το παιδί σου να το πάω στο σχολείο», αλλά φέρε το παιδί σου εδώ δίπλα σε ένα τροχόσπιτο, σε μια σκηνή που μπορεί να το παρακολουθείς στην αρχή. Όχι φέρε το παιδί σου μόνιμα εκεί. Φέρε το παιδί σου να εξοικειωθεί πρώτα με τη μάθηση. Να εξοικειωθεί και να καταλάβει ότι αυτή η διαδικασία είναι φιλική. Ότι δεν τον εξαπατάς. Και είπα πριν, όταν τα παιδιά αυτά σταθούν στα πόδια τους και πούνε «ναι μπορώ, θέλω» και πειστεί και ο γονέας να πάει το παιδί του στο σχολείο, το παιδί αυτό ότι είπα πριν πρέπει να πάει στο σχολείο και από την πρώτη στιγμή όταν υπάρχουν κάποια παιδιά που ξέρουν τη μαθησιακή διαδικασία και θέλουν να πάνε σε κάποια απογευματινά τμήματα να πάνε. Είναι απόλυτος ο φράχτης απέναντι στο ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία και τις ακρότητες που στήνει το Ποτάμι. Αλλά το Ποτάμι πατάει στα πόδια του. Δεν είναι θεωρητικούρα. Είναι ένα κόμμα που ξέρει να είναι στην Ευρώπη και ξέρει πώς θα το κάνεις.

Και να σου πω με νούμερα. Δεν θέλω πέντε παιδιά από όλο τον καταυλισμό σε ένα σχολείο. Θέλω και τα 100 παιδιά του καταυλισμού να έρθουν σε επαφή με τα ελληνικά γράμματα. Αυτή θα είναι η νίκη μας. Αυτή θα είναι η μεγάλη μας προσφορά. Όλα τα παιδιά να αγαπήσουν αυτή την διαδικασία.

Α. ΤΣΙΜΟΥ: Καλησπέρα σας. Κύριε Πρόεδρε, Με τη Σύνοδο Των πρωθυπουργών του Ευρωπαϊκού Νότου, πολλοί υποστηρίζουν ότι η Αθήνα βγήκε ξανά στο χάρτη των εναλλακτικών πολιτικών κατά της λιτότητας που μας επιβάλλουν οι Ευρωπαίοι. Και η  προ ημερών συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τόσους σοσιαλδημοκράτες ηγέτες ενισχύει το φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία; Και εάν και εσείς συμμερίζεστε το εξής επιχείρημα του κ. Τσίπρα στις εξελίξεις με τους σοσιαλδημοκράτες κατά πρώτο. Και κατά δεύτερο, στο πλαίσιο αυτό θεωρείτε ότι διευκολύνετε μια ενδεχόμενη συνεργασία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ και αν ναι τι θα σημαίνει αυτό για το ΠΑΣΟΚ και για τις εξελίξεις γενικότερα στην κεντροαριστερά;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Στην Ελλάδα είναι αλήθεια ότι και πραγματικά λυπάμαι μερικές φορές τους πολίτες, βλέπουν τη μια χρονιά έναν Πρωθυπουργό να λέει θα ανατινάξω την Ευρώπη και την άλλη χρονιά τον ίδιο Πρωθυπουργό να στρώνει κόκκινα χαλιά για τον Ολλαντρέου έτσι δεν έλεγε ο κ. Τσίπρας στο Ολλάντ.

Δεν νομίζω ότι οι ξένοι δεν έχουν μνήμη, δηλαδή ξέρουν ότι ο ίδιος άνθρωπος είναι αυτός που φέρθηκε επιπόλαια και αντιευρωπαϊκά για πάρα πολλούς μήνες διακινδυνεύοντας την τύχη της χώρας του. Από εκεί και πέρα εμείς καλωσορίζουμε τον κ. Τσίπρα στη γειτονιά της λογικής όποτε την επισκέπτεται, γιατί δεν την επισκέπτεται πάρα πολύ συχνά. Αλλά όποτε αυτό συμβαίνει, όποτε συναντά λογικά τα πράγματα και με τους Ευρωπαίους, αυτό είναι καλό για τη χώρα.

Δεν διεκδικούμε και δεν υψώνουμε τείχη, επειδή εμείς τους έχουμε μιλήσει, ας μιλάει, ας βρει μια γλώσσα συνεννόησης που θα είναι προς όφελος των πολλών. Αλλά από εκεί και πέρα όμως να ξέρει και ελπίζω ότι το ξέρει, ότι η διεθνής πολιτική θέλει συνέπεια. Θέλει συνέχεια. Δεν είναι κουτοί εκεί ξέρω τη μια μέρα να λες το ένα και την άλλη μέρα να λες το άλλο.

Θα πρέπει να επιμείνει εάν θέλει σε μια ευρωπαϊκή πολιτική. Το ερώτημά σας εάν τέλος πάντων όλα αυτά που κάνει, που λέει είναι σωστά κλπ, Τα μνημόνια έχουν λάθη και είχαν από την πρώτη στιγμή λάθη. Είχαν λάθη όχι γιατί κάποιοι ήθελαν, όπως προσπαθούν κάποιοι να μας πούνε τώρα, να μας αγοράσουν να μας φτηνά, να μας καθυποτάξουν αλλά είχαν λάθη γιατί δεν ήταν καλοί οι Έλληνες πολιτικοί να δώσουν αυτές τις λύσεις.

Γιατί τι συνέβη στη χώρα μας; Η χώρα χρεοκόπησε στα χέρια της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Συμφωνούμε. Ποιος έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη; Ας το συζητήσουμε κάποια άλλη στιγμή, αλλά πάντως χρεοκόπησε και οι Έλληνες πολιτικοί αντί να έχουν μετά τη χρεοκοπία μια λύση βγήκαν με ψηλά τα χέρια στην Ευρώπη και είπαν αποτύχαμε, δώστε μας λεφτά και δώστε μας και τη λύση.

Και προφανώς κάποιοι άνθρωποι που δεν ξέρανε την ελληνική οικονομία, που δεν ξέρανε τις δυνάμεις και τις αδυναμίες αυτής της κοινωνίας, μεταφέρανε στην Ελλάδα και λάθος λύσεις. Δεν είναι το ΔΝΤ οι παντογνώστες θεοί που θα μας οδηγήσουν στη γη της επαγγελίας; Εμείς πρέπει να το κάνουμε. Οι Έλληνες πολιτικοί.

Και αυτή η αδυναμία επαναλαμβάνεται. Το ίδιο έγινε στην αρχή με το πρώτο μνημόνιο, συνέχισε με τα υπόλοιπα μνημόνια και συνέχισε και τώρα με την πολιτική του κ. Τσίπρα, που τόσο καιρό στην αντιπολίτευση έκανε τόσες πολλές διαδηλώσεις, έκανε τόσα πολλά σχέδια πώς θα καταλάβει το κομματικό κράτος, που δεν ήρθε με την παραμικρή πρόταση.

Και πάλι τελευταία στιγμή πήγαμε στους ξένους, μάλλον το μόνο που αλλάξαμε ήταν τους μεταφραστές. Πήγαμε στους Γάλλους και μας έδωσαν ένα μνημόνιο στα γαλλικά, το μεταφράσαμε και το φέραμε στη χώρα. Η λύση λοιπόν δεν βρίσκεται στα μνημόνια. Η λύση βρίσκεται στους πολιτικούς που θα τολμήσουν να έχουν συγκεκριμένες προτάσεις για τα αδιέξοδα της κοινωνίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Θεοδωράκη κατ’ αρχήν χρόνια πολλά και χρόνια καλά. Ήθελα να σας ρωτήσω, σας άκουσα να λέτε πριν ότι ο κύριος Τσίπρας  θέλει να εδραιώσει το καθεστώς του. Θέλω να ρωτήσω εάν θεωρείτε εσείς ότι το επίπεδο δημοκρατίας της χώρας από την αρχή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει πέσει λόγω των όσων γίνονται για να εδραιωθεί αυτό το καθεστώς και να ρωτήσω ποια είναι η λύση. Όλα τα Κόμματα της αντιπολίτευσης βάλλετε κατά της Κυβέρνησης, αλλά εκλογές ζητάει μόνο ο κ. Μητσοτάκης. Πως θα μπορούσε .. από αυτή την Κυβέρνηση κατά της οποίας βάλλετε χωρίς εκλογές;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Προσέξτε, με λύπη μου και νομίζω με λύπη όλων είδαμε τον κ. Πρωθυπουργό πριν από μερικές μέρες στη Θεσσαλονίκη, να υπαγορεύει την απόφαση για τα κανάλια στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ήταν ξεκάθαρος. Το θεωρεί αδιανόητο το Συμβούλιο της Επικρατείας να μην σεβαστεί τις αποφάσεις του κ. Παππά. Είναι ένα πολύ μεγάλο ολίσθημα, αλλά νομίζω ότι μαρτυρά τη γενικότερη πολιτική του κ. Τσίπρα στη Δικαιοσύνη.

Τι έκανε ο κ. Τσίπρας στη Δικαιοσύνη; Προσέξτε, Αριστερός, φαντάζομαι θέλει να έχει αυτή την ταμπέλα, παρά τη συνεργασία του με τους Ακροδεξιούς, εγώ θα λέω Αριστερός: παίρνει από το παλιό καθεστώς ένα πρώην Διοικητή της ΕΥΠ έναν πρώην Δικαστή, τον κάνει Υπουργό για να ορίσει τα πράγματα στη Δικαιοσύνη, για να βάλει στον Άρειο Πάγο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τους ανθρώπους που θα λένε συνέχεια «μάλιστα κ. Τσίπρα». Αυτό έκανε.

Αγόρασε δηλαδή από το κράτος της Δεξιάς έναν επιφανή πολιτικό, δικαστή, πράκτορα, βρείτε όποια λέξη θέλετε να πούμε τις ιδιότητες του ανθρώπου, τον έκανε Υπουργό για να ελέγξει το χώρο της Δικαιοσύνης και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε. Προσπαθούν να το κάνουν και στον Άρειο Πάγο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Εμείς έχουμε προτείνει, γιατί σημασία έχει να δίνεις και λύσεις, έχουμε πει ότι δεν μπορεί μια Κυβέρνηση οποιαδήποτε Κυβέρνηση, να κοιτάει την επετηρίδα και να λέει «μου αρέσει αυτός, δεν μου αρέσει ο άλλος». Έχουμε πει ότι οι ολομέλειες των Δικαστηρίων προτείνουν τρία πρόσωπα του οικείου Δικαστηρίου κάθε φορά -αν μιλάμε για τον Άρειο Πάγο, τον Άρειο Πάγο- που προτείνουν τρία πρόσωπα οι ολομέλειες των Δικαστηρίων και μέσα σε αυτούς επιλέγει η Κυβέρνηση. Δεν αποφασίζει η Κυβέρνηση να κάνει κουρελόχαρτο την επετηρίδα για να προάγει αυτούς που θεωρεί δικούς της.

Και υπάρχουν κι άλλες συμπεριφορές που δείχνουν μια καθεστωτική νοοτροπία. Η επίθεση σε όσους τολμούν να εκφράσουν ένα αντίλογο, επίθεση η οποία προσλαμβάνει συχνά προσωπικά χαρακτηριστικά, ξέρετε οι εξουσίες αποδεικνύεται για άλλη μια φορά, οι εξουσίες που έχουμε γνωρίσει δεν τα πάνε πολύ καλά με τη δημοκρατία και κάθε φορά έρχονται για να υπερασπίσουν τη δική τους δημοκρατία, που είναι όμως μια πολύ ψεύτικη και πολύ μικρότερη του συνόλου της δημοκρατίας.

Αυτό είναι το πρώτο σκέλος του ερωτήματός σας. Το δεύτερο;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) .. για τις εκλογές.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πρέπει να έχουμε λίγο σεβασμό και στους κανόνες τους κοινούς … δηλαδή τι εννοώ. Η Κυβέρνηση βγαίνει για τέσσερα χρόνια. Δεν είμαστε από αυτούς που πιστεύουν ότι το πρώτο μέλημα ενός Κόμματος και μιας Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι να ζητάει εκλογές την επαύριο των εκλογών.

Προφανώς αυτή η Κυβέρνηση κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο, αλλά σας είπα ότι αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει για μας δεν είναι μια εκλογική διαδικασία που μπορεί να είναι ένα βήμα ακυβερνησίας, ένα βήμα αποσταθεροποίησης στη σχέση μας με την Ευρώπη, αυτή τη στιγμή πρέπει να ασφαλιστούμε στην Ευρώπη και να δούμε πραγματικά τι διεξόδους έχουμε.

Δεν έχω την εκτίμηση ότι ο κ. Τσίπρας θα γίνει ξαφνικά ένας καλός Πρωθυπουργός. Το μέλημα όμως όλων είναι να υποδεικνύουμε συνεχώς τα λάθη στον ελληνικό λαό και να διαμορφωθεί όπως είπα πριν ένα μεγάλο μπλοκ με τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών, που θα πουν «Ως εδώ!».

Και τότε αν ακουστεί αυτό το «Ως εδώ!» από τον κόσμο, τότε φαντάζομαι ότι θα το ακούσει και ο κ. Τσίπρας και θα πάμε σε εκλογές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλησπέρα σας. … συνάδελφο θα ήθελα να μου σχολιάσετε μια θλιβερή κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, έχετε μεγαλώσει στην Αγία Βαρβάρα, εδώ στη Θεσσαλονίκη δίπλα ακριβώς … υπάρχει το αστυνομικό … όμως συνεχίζεται … να γίνεται διακίνηση ναρκωτικών … οι εργαζόμενοι του ΟΑΘ ως την Παρασκευή ζητούν τα χρήματά τους από τον κ. Σπίρτζη, αλλιώς θα προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις.

Θα ήθελα να μου σχολιάσετε εσείς πως κρίνετε τη σχέση της Κυβέρνησης με τον Οργανισμό … αλλά και … Θεσσαλονικείς που διαμαρτύρονται … αλλά και τις συμπεριφορές των εργαζομένων. Ευχαριστώ.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:Έχουν μεγάλη ευθύνη για τη δημιουργία γκέτο Ρομά σε πολλές περιοχές της χώρας, προφανώς συνταγές των Καθηγητών των Πανεπιστημίων δεν έχουν καταφέρει να δώσουν λύση. Εμείς πιστεύουμε ότι μπορούμε να σπάσουμε αυτά τα γκέτο, με το μόνο τρόπο που σπάνε, δεν είναι η Αστυνομία. Πριν από την Αστυνομία. Προφανώς η Αστυνομία έχει σχέση και πρέπει να αντιμετωπίζει το έγκλημα.

Πριν από την Αστυνομία σε όλους αυτούς τους χώρους πρέπει να πάνε οι δάσκαλοι, πρέπει να πάνε και να πάρουν τα παιδιά με το μέρος μας. Γιατί αν αυτά τα παιδιά δεν έχουν καμία άλλη διέξοδο, πέρα από το να παίζουν με τις λάσπες και να παρακολουθούν τη μίζερη ζωή των γονιών τους, προφανώς αυτό το πράγμα δεν θα οδηγήσει ποτέ στο σπάσιμο του γκέτο.

Πρέπει να κάνουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, υπάρχουν πολλά γκέτο δυστυχώς στη χώρα μας, δεν είναι μόνο εδώ το πρόβλημα. Να κάνουμε μια προσπάθεια να σπάσουμε αυτά τα γκέτο, να κάνουμε σχολεία,  εγώ θα επιμείνω για να πάρουμε τα παιδιά με το μέρος μας. Και τα παιδιά να αλλάξουν αυτές τις μειονότητες.

Στην Αγία Βαρβάρα που ανέφερες, το καταφέραμε το αλλάξαμε. Είναι όλοι οι άνθρωποι στα σχολεία, τα κορίτσια συμμαθήτριές μου που με δυσκολία πήγαν σχολείο, τώρα απολαμβάνουν τα παιδιά τους στα σχολεία. Οι Τσιγγάνοι, οι Γύφτοι όπως τους λέει ο καθένας, εκεί το έχουν σπάσει το γκέτο, είναι ισότιμοι και αυτό πρέπει να γίνει σε όλες τις περιοχές. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την παιδεία και δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να δώσουμε εναλλακτικούς τρόπους ζωής σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, να νομιμοποιήσουμε την ύπαρξή τους. Μικροπωλητές; Ναι. Νόμιμοι. Θα πρέπει να κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια. Είναι πολλά που θα μπορούσα να σας πω, αλλά να μην σας κουράζω. Για το τελευταίο θέμα που ρωτήσατε για το ΟΑΣΘ. Μίλησα χτες με τους Δημάρχους, συναντηθήκαμε στο δημαρχείο με τον κ. Μπουτάρη. Το Ποτάμι πιστεύει ότι θα πρέπει να υπάρχει μια εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις συγκοινωνίες και δεν εννοώ ένα μέλος στο Συμβούλιο να παρατηρεί τις αποφάσεις των άλλων, εννοώ να έχει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο. Η λύση, αν κοιτάξετε τον ευρωπαϊκό χάρτη, είναι αυτή. Ότι σε πολλές πόλεις τα πράγματα τα καθορίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρχει μια εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να βρεθεί μια λύση με τις συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη. Μια εμπλοκή βέβαια, που δεν θα παράγει καινούργια ελλείμματα, δεν θα δημιουργήσουμε μια παθητική δημοτική επιχείρηση την οποία θα τρέφουν όλοι οι δημότες και να απολαμβάνουν κάποιοι. Θα πρέπει να βρούμε μια ισορροπία ανάμεσα στην υγιή επιχειρηματικότητα και την προσφορά στην πόλη και αυτό θέλουμε να το μεταφέρουμε στις συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης. Είπαμε με τον κ. Μπουτάρη και τους άλλους Δημάρχους ότι εμείς έχουμε μια επεξεργασμένη πρόταση στην Αθήνα, θα έρθουν σε επαφή τα στελέχη μας για να γίνει μια τελική πρόταση και με τη δική μας συμβολή στη Βουλή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει μια πολύ μεγάλη μερίδα πολιτών, είναι νέοι οι περισσότεροι στήριξαν κάποιες ελπίδες στο λογότυπο «Πρώτη φορά Αριστερά», έχουν απογοητευτεί και σκέφτονται όποτε γίνουν εκλογές να μην πάνε να ψηφίσουν. Αν όμως γίνει σε εκλογική αναμέτρηση, όποτε πάμε και υπάρχει ένα ποσοστό πολύ μεγάλο αποχής, θα είναι ένα μήνυμα σε όλους τους πολιτικούς. Θα ήθελα να απευθυνθείτε σε αυτούς τους πολίτες αν πρέπει να πάνε να ψηφίσουν και γιατί και αν υπάρχει τρόπος ή ελπίδα κάποια στιγμή, γιατί στην ελπίδα στηρίζονται πλέον.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κάθε εκλογική αναμέτρηση έχει πολύ λιγότερους πρωταγωνιστές. Δηλαδή από το Γενάρη μέχρι τον Σεπτέμβρη χάσαμε παραπάνω από μισό εκατομμύριο ψηφοφόρους. Κάτι πρέπει να κάνουμε. Πέρα από το να έχει μια λύση το Ποτάμι, θα πρέπει να γίνει συνείδηση ότι δεν θα αλλάξει η ζωή στη χώρα, αν δεν την αλλάξουν όλοι οι πολίτες της εάν δεν πάρουν την ευθύνη τους οι πολίτες. Εμείς προσπαθούμε με κάθε τρόπο να πούμε στον κόσμο ότι μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις. Ελπίζω ότι θα μας ακούσουν. Το σίγουρο είναι ότι αυτή τη στιγμή βλέποντας και στις δημοσκοπήσεις το ποσοστό αποχής, ο κόσμος κρατάει μια απόσταση ασφαλείας από την πολιτική. Ξέρεις, πολλοί σκέφτονται «τα πράγματα είναι χάλια, μπορούν να γίνουν χειρότερα;» Μπορούν να γίνουν χειρότερα, όπως αποδεικνύει τουλάχιστον ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια να είμαστε παρόντες, να αγωνιζόμαστε ο καθένας από την πλευρά του για τη λύση που αφορά τους πολλούς. Μακριά από τα στρατόπεδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε σε μια αποστροφή του λόγου σας ότι αν οι εκλογές απομακρυνθούν δεν θα πάνε με τα υπάρχοντα κόμματα. Τι εννοείτε με αυτό;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, λέω ότι υπάρχουν διάφορες διεργασίες. Στο ΣΥΡΙΖΑ ένα Συνέδριο, υπάρχουν κάποιοι που διαφωνούν, που λένε ότι πρέπει να είμαστε «εκεί η αλλού». Πιστεύω λοιπόν ότι εάν οι εκλογές απομακρυνθούν θα δημιουργηθούν κυρίως στους πόλους εξουσίας τους μεγάλους, επιμέρους προτάσεις. Η εκτίμησή μου είναι ότι κάποιες θα βρουν έκφραση και στις κάλπες θα είναι μικρές διασπάσεις, θα είναι μικρές αποχωρήσεις, θα είναι μικρές συμπτύξεις δεν ξέρω, αλλά προφανώς όταν η κρίση και το οικονομικό πρόβλημα της χώρας παραμένει, όταν δεν υπάρχει ελπίδα στον κόσμο όπως είπε ο φίλος προηγουμένως, προφανώς θα οδηγηθούμε και σε λύσεις έξω από αυτές που ήδη έχουν διαμορφωθεί στο πολιτικό σύστημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: κ. Πρόεδρε να επανέλθουμε στο θέμα της συνεργασίας στην Κεντροαριστερά, προκειμένου ότι οι μέχρι τώρα οι συζητήσεις με την κ Γεννηματά και τον κύριο Θεοχαρόπουλο άλλα στελέχη δεν πάνε καλά, εγώ θέλω να ρωτήσω, υπάρχει κάποια εικόνα το Ποτάμι δεν θα υπάρχει δηλαδή, θα επιδιώξετε ένα νέο Κόμμα στο χώρο του Κέντρου; Και επειδή υπήρξε μια ερώτηση από μια συνάδελφο για τη πιθανή συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που έχετε υπονοήσει και εσείς, το βλέπετε αυτό; Αυτό είναι πιθανό; Ευχαριστώ.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Προφανώς όταν μιλάμε για ένα νέο Κίνημα, μιλάμε για ένα νέο Κόμμα. Εμείς είχαμε την τόλμη στη μεγάλη συνάντηση των αντιπροσώπων το καλοκαίρι, να πούμε ότι το Ποτάμι δεν θα γίνει συμπλήρωμα ούτε δεξιά ούτε αριστερά. Δεν θα γίνει δεκανίκι κανενός συστήματος και κανενός Κόμματος. Όμως εμείς, οι νέοι, οι κατά κανόνα πιο αθώοι του εγκλήματος, δεν είχαμε καμία ευθύνη στις προηγούμενες Κυβερνήσεις, παρ' όλα αυτά εμείς λέμε ότι θυσιάζουμε το Ποτάμι μας, αν είναι να κάνουμε κάτι καινούργιο. Αλλά το καινούργιο, σας είπα, δεν είναι συμπλήρωμα του παλιού είναι κάτι που γεννιέται εξ αρχής από τη βάση. Ο αρχηγός του, τα στελέχη του, τα Συνέδριά του, όλα δεν τα ορίζει ο Σταύρος, δεν τα ορίζει η Φώφη. Αυτό λέμε και τώρα. Και έτσι απευθυνόμαστε. Πως αλλιώς; Αν τους πεις απλώς «ελάτε σε μένα», στους νέους ανθρώπους, στους νέους πολίτες, γιατί να έρθουν; Τους λες λοιπόν "ελάτε κι εμείς είμαστε έτοιμοι", εάν υπάρξει μια κρίσιμη μάζα και στελεχών και κόσμου που θέλει να δημιουργηθεί ένα καινούριο πράγμα, εμείς είμαστε έτοιμοι. Έχουμε και το know how του Ποταμιού να πούμε πως μπορεί να δημιουργηθεί ένα καινούριο κίνημα που δε θα κουβαλάει τις αρρώστιες του παλιού κομματικού συστήματος.

Τώρα σε ότι αφορά πιθανές συνεργασίες κομμάτων με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τη Νέα Δημοκρατία, νομίζω ότι δεν είναι πρέπον να προδικάσω. Θα φανεί στην πράξη. Ότι υπάρχει κόσμος που φλερτάρει λόγω κυρίως της έλλειψης εξουσίας, ξέρεις αν έχει μάθει κάποιος να είναι υπουργός, αυτό το πράγμα του δημιουργεί ένα σύνδρομο στέρησης.

Ότι προφανώς υπάρχουν κάποια στελέχη που καλοβλέπουν τη συμμετοχή τους στα οποιαδήποτε κυβερνητικά σχήματα του παρόντος ή του μέλλοντος, υπάρχουν. Το τι θα γίνει, θα φανεί στην πράξη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω λίγο να συνεχίσω με την ερώτηση που έκανε ο συνάδελφος προηγουμένως.

Το Ποτάμι απευθύνει και σήμερα εκ νέου μια πρόσκληση προφανώς σε κάποιες πολιτικές προσωπικότητες. Είναι νομίζω για όλους δημοσιογραφικά πλέον πασίδηλο ότι δεν εννοεί την κ. Γεννηματά, η κ. Γεννηματά καθημερινά σχεδόν αποκλείει κάθε περίπτωση πλέον να τα βρείτε. Θέλω να καταλάβω λοιπόν, απευθύνεστε για παράδειγμα στην κ Διαμαντοπούλου, στον κ. Φλωρίδη, στον κ. Χρυσοχοΐδη, στον κ. Ραγκούση, στον κ. Γιαννίτση; Αυτά τα πρόσωπα υπονοείτε ότι θα μπορούσαν να συνδιεκδικήσουν μαζί σας την ηγεσία αυτού του κόμματος; Θέλω να είσαστε πιο σαφής.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω, πολλά από αυτά τα πρόσωπα που λέτε είναι σύμμαχοί μας, μιλάμε. Είναι σύμμαχοί μας στο διάλογο του κέντρου και υποστηρίζουν τις απόψεις μας κι όχι τις απόψεις του Σταύρου τις απόψεις ουσίας, δηλαδή ότι πρέπει να φτιάξουμε ένα καινούριο κίνημα.

Δε θα αναφέρω εγώ ονομαστικά κανέναν, γιατί προφανώς μπορεί να ξεχάσω, είμαι και δυο ώρες όρθιος, τους υπόλοιπους. Αλλά το κάλεσμά μας πραγματικά το κάνω για όλους αυτούς που έχουν δώσει μάχη στο παρελθόν για μεγάλες μεταρρυθμιστικές αλλαγές. Στη παιδεία δόθηκε μάχη, στο ασφαλιστικό δόθηκε μάχη. Πολλές από αυτές τις μάχες χάθηκαν γιατί τα κομματικά κατεστημένα δεν επέτρεπαν να υπάρχουν μεγάλες μεταρρυθμίσεις.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν καλούνται από εμάς να συναποφασίσουμε το μέλλον και βέβαια να διεκδικήσουν αν κάποτε θέλουν την αρχηγία αυτού του χώρου. Δεν είμαστε και νομίζω ότι έχει φανεί βιδωμένοι στις καρέκλες μας, αλλά δεν θα θυσιάσουμε και το λέω κι ελπίζω να είναι κατανοητό, δε θα θυσιάσουμε το Ποτάμι για να βοηθήσουμε παλιά σχήματα. Μόνον για να γίνουμε η μαγιά και ο κορμός ενός νέου κινήματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απ' ότι κατάλαβα από την απάντησή σας αυτό που καταθέτετε είναι μία πρόταση απέναντι στη σχολική διαρροή που δημιουργείται, λόγω των αρνητικών συνθηκών που υπάρχουν. Δηλαδή εμμέσως αν κατάλαβα καλά στιγματίσατε και την έλλειψη δομών μεταφοράς των παιδιών, αλλά και την απόσταση των καταυλισμών από τα σχολικά κτίρια.

Γιατί όμως να μην στηριχθούν οικονομικά οι δομές μεταφοράς και να μην ενταχθούν τα παιδιά σε δομές υποδοχής και ένταξης στο υπάρχον σχολείο και στο υπάρχον ωρολόγιο πρόγραμμα; Διότι έτσι όπως το θέσατε κάποιος θα μπορούσε να πει ότι με την πρόταση που κάνετε ντε φάκτο για ένα χρονικό διάστημα μεγάλος αριθμός παιδιών θα είναι μακριά από τα ελληνόπουλα, κάτι το οποίο θα έκανε χαρούμενο ακόμα και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Ωραιοκάστρου κατ΄ αρχήν.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Προσέξτε, επειδή δε μου αρέσει να μιλάω με υπονοούμενα να δικαιολογήσω αρχικά κάτι που έχει πει ο καθηγητής που αναφέρατε πριν που ήταν και υποψήφιος Βουλευτής Επικρατείας του ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Γνωριζόμαστε μεταξύ μας, αλλά ο καθένας κουβαλάει πέρα από τις πανεπιστημιακές του απόψεις και τις κομματικές απόψεις κι εγώ δε θέλω να κρύβομαι και δε θέλω να κρύβονται κιόλας οι πανεπιστημιακοί πίσω από τίτλους βαρύγδουπους όταν έχουν σκοπό να υπηρετήσουν μια κομματική άποψη. Τι λέμε εμείς; Εμείς κοιτάμε τι έχει συμβεί. Τι συνέβη στον Ασπρόπυργο, πείτε μου, ξέρετε τι συνέβη στον Ασπρόπυργο; Δαπανήσαμε χρόνια σε μία προσπάθεια να παίρνουν τα παιδιά τα πούλμαν, να τα πηγαίνουν σε κάποια σχολεία και το αποτέλεσμα ποιο ήταν; Μηδαμινό, ελάχιστο. Τα παιδιά μετά από δύο μήνες, μετά από τρεις μήνες, παρά την ενίσχυση των γονέων για τη φοίτηση των παιδιών εγκατέλειψαν το σχολείο.

Εμείς τι λέμε λοιπόν; Εμείς λέμε όσοι θεωρούν ότι αυτά τα παιδιά θα συνεχίσουν να ζουν στο περιθώριο αγράμματα, να το ξεχάσουν. Είναι εδώ, είναι στην Ελλάδα, θα μορφωθούν και θα αποκτήσουν δικαιώματα σαν όλα τα παιδιά μας. Με δύο τρόπους: Όσα παιδιά μπορούν να σταθούν στα πόδια τους και έχουν εμπειρία μαθησιακή, να πάνε στα κοντινά σχολεία και να δημιουργηθούν τμήματα. Αλλά επειδή εμάς μας ενδιαφέρουν όλα τα παιδιά και κυρίως τα παιδιά που δεν έχουν μαθησιακή εμπειρία, λέμε ότι αυτά τα παιδιά θα πρέπει να τα προσεγγίσουμε φιλικά.

Πιστεύει κανείς, γιατί έχουν περάσει αρκετές μέρες μέσα στους καταυλισμούς σε όλους, στη Χίο, ακόμα και σε μη οργανωμένους καταυλισμούς, πιστεύει κανείς ότι αν πάει ένα πρωί ένα πούλμαν και κορνάρει και πει "βάλτε τα παιδιά μέσα γιατί έχω να τα πάω εφτά χιλιόμετρα να μάθουν γράμματα", θα σπεύσουν οι γονείς να βάλουν τα παιδιά τους στο λεωφορείο να πάνε να μάθουν γράμματα; Ποιον κοροϊδεύουμε; Ποιον κοροϊδεύουμε, για να λέμε μετά ότι αποτύχαμε;

Εμείς λοιπόν είμαστε σαφείς. Και το λέω για τελευταία φορά και νομίζω ότι θα γίνει κατανοητό από όλους: Τα παιδιά, είναι παιδιά μας, όσα μπορούν να πάνε στα σχολεία, να πάνε στα σχολεία και γι΄ αυτό ακριβώς σας είπα ότι παρά τις όλες διαφορές με τον κ. Φίλη λέω ότι είναι σωστό να υπάρχουν απογευματινά τμήματα όχι μόνο στο Ωραιόκαστρο αλλά παντού.

Αλλά η μεγάλη μας φροντίδα είναι τα παιδιά που δε θα πάνε σε αυτά τα σχολεία και σε αυτά τα παιδιά πρέπει να δώσουμε μια δεύτερη λύση και για μας η δεύτερη λύση είναι η πολύ πετυχημένη λύση που έχει δοθεί σε πολλές χώρες και στην Ιταλία και στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, που είναι ότι πας στους καταυλισμούς, πας στα δικά τους εδάφη να το πω έτσι.

Έχεις πρόσωπο, είσαι ο Καθηγητής Σταύρος, η Καθηγήτρια Γεωργία, αγαπούν σιγά-σιγά τα παιδιά τη μαθησιακή διδασκαλία και πολύ εύκολα μετά λες να συνεχίσουν τη μαθησιακή τους παρουσία σε κάποιο σχολείο της περιοχής.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε πολύ για την παρουσία σας.

Σχετικά