8 Ιουνίου, 2017

Πλαστική σακούλα…ώρα μηδέν

Ζαχαρίας Χρήστου

Καλοκαίρι 2017, τα γνωστά παραλία, ξένοιαστες στιγμές, παρέες. Τόσα καλοκαίρια ζήσαμε ως παιδιά, ως έφηβοι, ως ενήλικες με Μνημόνια και χωρίς μνημόνια μονολογώ…

Τι έπαθες πάλι, με ρωτάει ο φίλος που καθόμαστε μαζί στην παραλία. Συναισθηματισμοί; Θα το έλεγες και έτσι αλλά το συναίσθημα είναι ΟΡΓΗ!
Του λέω κοίτα δίπλα σου, Ρίξε μια ματιά γύρω σου. Πίσω από κάθε σκουπίδι που βλέπεις, κρύβεται ένας άνθρωπος.

Το τσιγάρο που κάπνισες. Ο καφές που απόλαυσες. Η μπύρα που κέρασες. Η παντόφλα που βαρέθηκες. Το γιαούρτι που έφαγες. Το στυλό που έγραφες. Το πακέτο που τσαλάκωσες. Το λαστιχάκι που έχασες. Το νερό που ήπιες. Η μπύρα που μέθυσες. Το μαντιλάκι που σκουπίστηκες.

Ή αλλιώς η θάλασσα απορριμμάτων που δημιουργήσαμε. Και όλα φίλε είχαν ένα μέσο μεταφοράς την πλαστική σακούλα.Ξέρεις, τον ρωτάω, πόσες πλαστικές σακούλες καταναλώνουμε; Πρόσφατα διάβαζα τα αποτελέσματα από μια έρευνα του ΙΕΛΚΑ σε δείγμα 530 ατόμων από όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με αυτήν την έρευνα ο Έλληνας παίρνει κατά Μ.Ο. 3,9 σακούλες ανά επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ. Αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί σε περίπου 270 πλαστικές σακούλες κατά κεφαλήν μόνο από το σουπερμάρκετ ή 2,9 δισ. σακούλες συνολικά στη χώρα ανά έτος. Εκτιμάται ότι συνολικά οι πλαστικές σακούλες για το σύνολο του λιανεμπορίου (οργανωμένο λιανεμπόριο, μικρή λιανική και την εστίαση) ανά έτος στη χώρα ξεπερνούν 4,5 δισεκατομμύρια.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στην Ελλάδα αντιστοιχούν περίπου 400 σακούλες ανά κάτοικο για το 2016, περισσότερες από την ανάλογη μέτρηση του ΙΕΛΚΑ για το 2015, σύμφωνα με την οποία αντιστοιχούσαν 363 σακούλες σε κάθε κάτοικο ‘όταν ο Ευρωπαϊκός Μέσος όρος είναι 175 τεμάχια. Κερδάμε φίλε, αυτές είναι πρωτιές,

Και επειδή δεν πάει άλλο, έφτασε η ώρα να εφαρμόσουμε σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία που αναφέρει ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να λάβουν μέτρα «που εξασφαλίζουν ότι το ετήσιο επίπεδο κατανάλωσης δεν θα υπερβαίνει τις 90 λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς κατά κεφαλήν το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2019 και τις 40 λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς κατά κεφαλήν το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2025.

Τι σημαίνει αυτό; Θα πρέπει η κατανάλωση στην Ελλάδα να μειωθεί κατά 80% ως το 2019 και 90% ως το 2025. Μακάρι μου λέει προβληματισμένος ,να το κάνουμε, αλλά ξέχασες ότι πολλά μαγαζιά δίνουν βιοδιασπώμενες σακούλες.

Ναι ισχύει , αλλά αντί να μειώσουμε την χρήση της πλαστικής σακούλας στην καθημερινότητά μας, ψάχνουμε για βολικά υποκατάστατα, όπως είναι οι διασπώμενες πλαστικές σακούλες, που απλά επιταχύνουν τον πολυτεμαχισμό τους.

Θυμάσαι του λέω σκηνές από ταινίες γυρισμένες σε super market, μανάβικα κλπ στις ΗΠΑ; Γιγάντιες χάρτινες σακούλες ΟΧΙ ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ!!
Με στοιχεία μόλις το 1% από τις πλαστικές σακούλες ανακυκλώνεται (Life Debag). 1 στα 2 απορρίμματα στον βυθό της θάλασσας στην Ελλάδα είναι πλαστικές σακούλες.Το κόστος για να συλλεχθεί από τον βυθό μια πλαστική σακούλα είναι 10 φορές περισσότερο από το να παραχθεί.

Οι χελώνες τρώνε πλαστικές σακούλες γιατί νομίζουν ότι είναι μέδουσες! Με κοιτάει ανήσυχος ….Μου λέει, εμείς δεν πρέπει κάτι να κάνουμε.

Εννοείτε φίλε, ψήσου, σου έχω προτάσεις:

Δεν αφήνουμε παρά μόνο τις πατημασιές μας στην παραλία. Συμμετέχουμε σε κοινές δράσεις με την τοπική αυτοδιοίκηση και άλλους σχετικούς φορείς, για καθαρισμό παραλιών. Ενημερώνουμε κόσμο για να κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος. Καλούμε κόσμο να βοηθήσει και αυτός
Μέσα μου λέει χαμογελαστά θα ‘θουν και άλλοι μαζί μας;

Πολλοί αυτοί έχουν ξεκινήσει ήδη , όταν μπορείς δες τους:

Εθελοντικός καθαρισμός ακτής Όστριας

Δράση εθελοντών του Ποταμιού για τον Καθαρισμό παραλίας στην Νέα Μάκρη

Εμείς θα είμαστε οι επόμενοι!!!

* Ο Ζαχαρίας Χρήστου είναι Περιφερειακός Συντονιστής Δυτικής Ελλάδος του Ποταμιού

Πηγή: salos.gr