23 Νοεμβρίου, 2015

«Πιστεύω σε μια κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης με την υποστήριξη και των δύο μεγάλων κομμάτων»

Σπύρος Λυκούδης

Σημεία τοποθέτησης του Σπύρου Λυκούδη από την παρουσία του στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» με τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο και τον Δημήτρη Τάκη.

Για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ
Ποτέ μια κυβέρνηση δεν έχει πέσει επειδή το επιθυμούν οι αντίπαλοί της. Εάν πέσει, θα πέσει επειδή θα έχει προφανή αδυναμία να κυβερνήσει. Και θα το παραδέχεται και η ίδια όπως το καλοκαίρι που ο ΣΥΡΙΖΑ είπε «δεν μπορώ να κυβερνήσω, πάω σε εκλογές». Επομένως αν πέσει θα πέσει επειδή δεν θα μπορεί να κυβερνήσει και επειδή κυρίως την αδυναμία της να κυβερνήσει θα την αντιλαμβάνονται πρώτα πρώτα οι βουλευτές της. Και ένας ένας θα αποχωρούν, επομένως θα βρεθεί σε προφανή αδυναμία. Αυτό το λέω ως μια πραγματικότητα πολιτική. Στους αιώνες των αιώνων αυτό συμβαίνει, δεν υπάρχει κάτι άλλο. Τώρα όπως είναι τα πράγματα υποστηρίζω και νομίζω ότι λέω τον κοινό τόπο, ότι υπάρχει ένας ιδιαίτερος κλονισμός για την πολιτική σταθερότητα στην χώρα. Όχι γιατί η κυβέρνηση έχει 153 βουλευτές, γιατί έχει κυβερνηθεί η χώρα και με 151 βουλευτές. Δεν είναι εκεί το θέμα. Είναι γιατί εκλαμβάνω τα προβλήματα ως αφόρητα πιεστικά και πιστεύω ότι δεν είναι εύκολο να τα διαχειριστεί αυτή η συγκεκριμένη κυβέρνηση. Γιατί πήρε την εξουσία με ένα άλλο πρόγραμμα, εφαρμόζει ένα άλλο πρόγραμμα και δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στο κοινωνικό πληθυσμό που τη ψήφισε και στο δικό της εσωτερικό χώρο.

Πρόταση για κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης
Υποστηρίζω μετά πάθους την ανάγκη για σταθερότητα στη χώρα. Θεωρώ ότι τέταρτες ή πέμπτες εκλογές μέσα σε ένα χρόνο είναι στοιχείο παγκόσμιας γελοιοποίησης της Ελλάδας. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο για να γίνουμε διεθνώς γραφικοί. Επομένως προφανώς χρειάζεται πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Απλώς να σας πω την άποψη μου. Δεν είναι άποψη τωρινή, την υποστηρίζω επιμόνως εδώ και δύο χρόνια. Με επιμονή, ό,τι και αν έρχεται, υποστηρίζω ότι δεν υπάρχει κατά τη γνώμη μου άλλος τρόπος για να οδηγηθεί με ασφάλεια η χώρα στο νέο οδικό της χάρτη, που είναι προσδιορισμένος οικονομικά για τα επόμενα τρία χρόνια, από μια μεγάλη εθνικού χαρακτήρα συναίνεση και συνεννόηση όσων πολιτικών χώρων στην Ελλάδα πιστεύουν σε αυτή την πορεία και πιστεύουν στην παρουσία της χώρας στην Ευρώπη. Και εννοώ μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης με την παρουσία και των δύο μεγάλων πρωταγωνιστών της πολιτικής ζωής. Θεωρώ ότι αυτό που προτείνω, αυτό που νομίζω ότι έχει ανάγκη η χώρα είναι μια εθνικού χαρακτήρα συναίνεση και συναίνεση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη συμμετοχή της δεύτερης μεγάλης παράταξης της χώρας που είναι αυτή της ΝΔ.
Η πιο εύκολη σήμερα στάση είναι να είναι κάποιος αντιπολιτευόμενος, διότι κατά τη γνώμη μου δεν πηγαίνει καλά η κυβέρνηση και είναι εύκολη η κριτική. Το πρόβλημα είναι να δούμε αν το έχει ανάγκη η χώρα το ευρύτερο κυβερνητικό σχήμα όχι για να λύσει ένα νομοσχέδιο αλλά για τον συνολικό της προσανατολισμό.Θεωρώ ότι είναι απολύτως πολιτικά αναγκαίο για τη χώρα να αναζητήσει για άλλη μια φορά τον προσανατολισμό της και για να τον αναζητήσει, η εθνικού χαρακτήρα συναίνεση και συνεννόηση είναι προφανώς αναγκαία.

Δείτε βίντεο της συνέντευξης:

* Ο Σπύρος Λυκούδης είναι βουλευτής Α΄ Αθήνας

spyroslykoudis.gr