27 Ιουλίου, 2016

Ποιος θα πληρώσει για τις ζημιές στο ΑΠΘ;

Νέα ερώτηση για την κατάληψη στους χώρους του ΑΠΘ και τις ζημιές που προκάλεσε στους χώρους του πανεπιστημίου, αλλά και στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, η επέλαση των υποτιθέμενων αλληλέγγυων κατέθεσε η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης με το Ποτάμι, Κατερίνα Μάρκου, σε συνέχεια της υπ. αρ. 7009/14-7-2016 ερώτησης για την προαναγγελθείσα κατάληψη, πολύ πριν εκτροχιασθεί η κατάσταση στο ΑΠΘ από την παρουσία των εξωπανεπιστημιακών καταληψιών σε βαθμό που να προσβάλλει όχι μόνο τις ακαδημαϊκές ελευθερίες αλλά και τη στοιχειώδη ευνομία.

Επισημαίνει, ότι με την ανοχή, αν όχι με την ενθάρρυνση της κυβέρνησης, ο χώρος του ΑΠΘ βρίσκεται σήμερα σε κατάσταση που προκαλεί απορία για την κατάφωρη περιφρόνηση προς τους θεσμούς και τη δημόσια τάξη αλλά και τη στάση θεατή που τήρησε η κυβέρνηση μπροστά στη φθορά δημόσιας περιουσίας.

Επικαλείται την πρόσφατη ανακοίνωση της κοσμητείας της Νομικής με μια πρώτη καταγραφή των ζημιών που διαπιστώθηκαν ενώ αναφέρεται και στις δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και τη «σιγή ιχθύος» του - κατά τα λοιπά λαλίστατου - Υπουργού Παιδείας και του Υπουργού Δικαιοσύνης, που έχει διατελέσει Κοσμήτορας της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ.

«Οι φθορές αυτές εν τέλει θα αποκατασταθούν, βαρύνοντας σίγουρα τις τσέπες των φορολογούμενων πολιτών. Απείρως πιο δύσκολο θα είναι να αποκατασταθεί το κύρος του πανεπιστημίου και το αίσθημα απαξίωσης της δημόσιας περιουσίας, της νομιμότητας και της τάξης, που έχουν τρωθεί όχι μόνο από την αχαρακτήριστη συμπεριφορά των καταληψιών αλλά και από την απραξία, τη σιωπηρή ανοχή, αν όχι επιδοκιμασία, και την αδιαφορία της κυβέρνησης» καταλήγει.

Ρωτά, λοιπόν, τους αρμόδιους υπουργούς γιατί η κυβέρνηση και τα αρμόδια όργανα δεν διαφύλαξαν το ακαδημαϊκό άσυλο, τους χώρους και τους πόρους του δημοσίου πανεπιστημίου παρά τις εκκλήσεις των πρυτανικών αρχών του ΑΠΘ και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, ποιο είναι το κόστος των υλικών ζημιών και φθορών και με ποιόν τρόπο θα καλυφθεί καθώς και γιατί δεν εκτελέστηκε από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές η παραγγελία της εισαγγελέως Πλημμελειοδικών, με την οποία ζήτησε να τηρηθεί η αυτόφωρη διαδικασία σε περίπτωση τέλεσης αξιόποινων πράξεων στο ΑΠΘ, και ποιος είναι υπεύθυνος και ζητά την απόδοση ευθυνών για τις φθορές.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ: 1) Τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, 2) τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και 3) τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

ΘΕΜΑ: Ευθύνες για τις καταστροφές από την κατάληψη στο ΑΠΘ

Επανερχόμαστε στο θέμα της υπ’ αρ. 7009/14-7-2016, η οποία κατετέθη πολύ πριν εκτροχιασθεί η κατάσταση στο ΑΠΘ από την παρουσία των εξωπανεπιστημιακών καταληψιών σε βαθμό που να προσβάλλει όχι μόνο τις ακαδημαϊκές ελευθερίες αλλά και τη στοιχειώδη ευνομία.

Με την ανοχή, αν όχι με την ενθάρρυνση της κυβέρνησης, ο χώρος του ΑΠΘ βρίσκεται σήμερα, μετά την επέλαση των υποτιθέμενων αλληλέγγυων, σε κατάσταση που προκαλεί απορία για την κατάφωρη περιφρόνηση προς τους θεσμούς και τη δημόσια τάξη αλλά και τη στάση θεατή που τήρησε η κυβέρνηση μπροστά στη φθορά δημόσιας περιουσίας.
Ήδη, η κοσμητεία της Νομικής και του Οικονομικού του ΑΠΘ πραγματοποίησε αυτοψία στους χώρους του κτιρίου της Νομικής Σχολής και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (ΟΠΕ) του ΑΠΘ και, με χθεσινή ανακοίνωσή της, κάνει μια πρώτη καταγραφή των ζημιών που διαπιστώθηκαν.

Ειδικότερα, αναφέρει, μεταξύ άλλων, την παραβίαση και την ολοσχερή καταστροφή θυρών και λουκέτων, παρεμβολή στο σύστημα υδροδότησης κτηρίου για να διοχετεύεται νερό στο μαγειρείο της κατασκήνωσης, την κλοπή ρολών ασφαλτόπανου της εργολάβου εταιρίας που είχε αναλάβει το έργο στεγανοποίησης της ταράτσας, αναγραφή συνθημάτων σε πολλά σημεία, ακόμα και στη μετόπη του κτιρίου αλλά και αναγραφή εκτεταμένων graffiti, ορισμένων με ασφαλτόπισσα, σε εξωτερικούς και εσωτερικούς τοίχους αλλά και στο μαρμάρινο πάτωμα.

Όλα αυτά μόνο σε ένα κτίριο, το οποίο ανήκει στα ιστορικά κτίρια του μοντερνισμού που κοσμούν τον χώρο του ΑΠΘ αλλά και την πόλη της Θεσσαλονίκης. Θύμα βανδαλισμού έπεσε και το Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης και τα γραφεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετανάστευσης που στεγάζονται εντός αυτού.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης κ. Σύρμω Κακάλη, με παραγγελία της προς τις Αστυνομικές Αρχές της πόλης, ζήτησε την τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας, εφόσον διαπιστωθεί ότι τελούνται αξιόποινες πράξεις ενώ κάλεσε την Αστυνομία να την ενημερώνει για τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει, ώστε να έχει ιδία άποψη. Αξιόποινες πράξεις έγιναν πολλές αλλά καμία σύλληψη.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Τόσκας σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με τον τρόπο που η κυβέρνηση και οι αρμόδιες Αρχές χειρίστηκαν την κατάσταση στο ΑΠΘ δήλωσε: «Νομίζω ότι η αστυνομία κράτησε ψύχραιμη στάση, τη σωστή ισόρροπη στάση και γι’ αυτό μπράβο της και αυτή τη στιγμή η πόλη της Θεσσαλονίκης είναι ήσυχη». Η στάση αυτή δείχνει ότι δεν έχει καμία εικόνα για την κατάσταση που επικράτησε στην πόλη και το ΑΠΘ.

Την ίδια ώρα, ο, κατά τα λοιπά λαλίστατος, Υπουργός Παιδείας, κ. Φίλης, τήρησε «σιγή ιχθύος», όπως άλλωστε και ο Υπουργός Δικαιοσύνης που, σημειωτέον, έχει διατελέσει Κοσμήτορας της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Οι φθορές αυτές εν τέλει θα αποκατασταθούν, βαρύνοντας σίγουρα τις τσέπες των φορολογούμενων πολιτών. Απείρως πιο δύσκολο θα είναι να αποκατασταθεί το κύρος του πανεπιστημίου και το αίσθημα απαξίωσης της δημόσιας περιουσίας, της νομιμότητας και της τάξης, που έχουν τρωθεί όχι μόνο από την αχαρακτήριστη συμπεριφορά των καταληψιών αλλά και από την απραξία, τη σιωπηρή ανοχή, αν όχι επιδοκιμασία, και την αδιαφορία της κυβέρνησης.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:

1) Γιατί η κυβέρνηση και τα αρμόδια όργανα δεν διαφύλαξαν το ακαδημαϊκό άσυλο, τους χώρους και τους πόρους (αίθουσες, υλικοτεχνική υποδομή κ.ά.) του δημοσίου πανεπιστημίου παρά τις εκκλήσεις των πρυτανικών αρχών του ΑΠΘ και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης;

2) Ποιο είναι το κόστος των υλικών ζημιών και φθορών και με ποιόν τρόπο θα καλυφθεί ώστε να αποκατασταθούν οι χώροι και η ομαλή λειτουργία του ΑΠΘ;

3) Πώς είναι δυνατόν να εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια των φορολογούμενων πολιτών και των αρμοδίων οργάνων φθορές και καταστροφές τέτοιου μεγέθους και η κυβέρνηση να παρακολουθεί απαθής;

4) Γιατί δεν εκτελέστηκε από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές η παραγγελία της εισαγγελέως Πλημμελειοδικών, με την οποία ζήτησε να τηρηθεί η αυτόφωρη διαδικασία σε περίπτωση τέλεσης αξιόποινων πράξεων στο ΑΠΘ, και ποιος είναι υπεύθυνος;

5) Θα αποδοθούν ευθύνες για τις φθορές αυτές και κατά ποίων;

Η ερωτώσα βουλευτής
Κατερίνα Μάρκου – Β’ Θεσσαλονίκης

Σχετικά