27 Μαρτίου, 2017

Ποιος αριθμός υγειονομικού προσωπικού βρίσκεται εκτός «πρώτης γραμμής»;

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον Υπουργό Υγείας

Μετά από παρέμβαση του Ποταμιού στην πρόσφατη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, περί της ύπαρξης παθογενειών στις αποσπάσεις προσωπικού από τον ευαίσθητο χώρο της υγείας σε άλλες υπηρεσίες και φορείς αλλά και σε βουλευτικά γραφεία και πολιτικά γραφεία Υπουργών, ο βουλευτής Αττικής και Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Μετά και από επιβεβαίωση των παραπάνω κακών και παράτυπων πρακτικών από τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων και της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος, ο κ. Μαυρωτάς απευθύνεται στον κ. Ξανθό, ζητώντας ενημέρωση και αναλυτικά στοιχεία για τον αριθμό των αποσπασμένων ανά κατηγορία υγειονομικού προσωπικού και σε ποιους φορείς εκτός πρώτης γραμμής των τομέων της υγείας, απασχολούνται.

Το Ποτάμι διαπιστώνοντας τα σοβαρά προβλήματα ελλείψεων απόρροια της μη βέλτιστης κατανομής σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, θεωρεί ότι τέτοιες απαράδεκτες πρακτικές τις οποίες συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΙΡΖΑ-ΑΝΕΛ παίρνοντας την σκυτάλη από τα προηγούμενα κόμματα εξουσίας, πρέπει να σταματήσουν.

Όπως και σε άλλους τομείς του δημοσίου (π.χ. στην εκπαίδευση όπου ακόμα περιμένουμε την απάντηση του υπουργού σε παρόμοια ερώτηση), υπάρχουν ελλείψεις στην «πρώτη γραμμή» επειδή μεταφέρεται προσωπικό στα «μετόπισθεν». Κύριο μέλημα είναι η παροχή επαρκών υπηρεσιών υγείας προς το σύνολο των φορολογουμένων πολιτών, αλλά συγχρόνως και η αποτροπή δημιουργίας εργαζομένων δύο ταχυτήτων, όπου τα τεχνητά κενά στις θέσεις «πρώτης γραμμής» καλούνται να τα καλύψει μία μερίδα εργαζομένων η οποία οδηγείται σε εργασιακή εξουθένωση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Αποσπάσεις νοσηλευτικού και λοιπού υγειονομικού προσωπικού σε φορείς & υπηρεσίες εκτός του τομέα Υγείας

Είναι γνωστή σε όλους η τραγική κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία και στις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό. Παρά τις σχετικά πρόσφατες και επικείμενες προσλήψεις νοσηλευτών, τα κενά παραμένουν μεγάλα, ενώ συγχρόνως υπάρχουν περιπτώσεις ανισοκατανομής του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ανάμεσα στα κεντρικά νοσοκομεία και στις περιφερειακές υγειονομικές μονάδες. Συγκεκριμένα σε κεντρικά νοσοκομεία υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτές, ενώ υπάρχει σχετική επάρκεια ιατρών, όμως στα περιφερειακά νοσοκομεία η κατάσταση είναι ακριβώς η αντίστροφη. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν επανειλημμένα τα κακώς κείμενα στον χώρο της υγείας τόσο για τα προβλήματα σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικοτεχνικές δομές, με την κατάσταση να φτάνει σε οριακά επίπεδα τα τελευταία χρόνια, λόγω και των αθρόων συνταξιοδοτήσεων και των μνημονιακών περιορισμών.

Οι παραπάνω ελλείψεις έχουν σαν αποτέλεσμα το υπάρχον προσωπικό να εργάζεται πολλές φορές υπερωριακά σε καθημερινή βάση, με ελάχιστα ρεπό, προκειμένου να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες των δομών υγείας, οδηγώντας τους σε εργασιακή εξουθένωση. Το αντίκτυπο στους ίδιους τους ασθενείς είναι οι πολύωρες αναμονές ακόμη και στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, οι πολύμηνες καθυστερήσεις στον προγραμματισμό χειρουργείων, ακόμη και η αύξηση της θνησιμότητας λόγω αδυναμίας στελέχωσης και λειτουργίας Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Παράλληλα με την παραπάνω ιδιαίτερα απογοητευτική πραγματικότητα, υπάρχουν ακόμα εργαζόμενοι κλάδων και ειδικοτήτων υγειονομικού προσωπικού, οι οποίοι εργάζονται σε φορείς και σε υπηρεσίες εκτός των τομέων υγείας, ή και εντός μονάδων υγείας αλλά επιφορτισμένοι με διοικητικά καθήκοντα καθ’ υπέρβαση των απαιτούμενων σχετικών θέσεων, αυξάνοντας έτσι τα κενά στο ήδη αποδυναμωμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Μάλιστα κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Μεταρρύθμιση της διοικητικής οργάνωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, κέντρα εμπειρογνωμοσύνης σπάνιων και πολύπλοκων νοσημάτων και άλλες διατάξεις», το Ποτάμι ανέδειξε το θέμα επισημαίνοντας την παθογένεια των αποσπάσεων και στον χώρο της υγείας. Συγκεκριμένα οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων και της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος επιβεβαίωσαν ότι υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό που είτε έχει αποσπαστεί σε άλλους φορείς, είτε ασκεί αλλότρια καθήκοντα έχοντας μετακινηθεί παρατύπως σε διοικητικές υπηρεσίες. Επίσης αναφέρθηκε ότι αυτή η κακή πρακτική λαμβάνει χώρα και με την παρούσα κυβέρνηση όπως και με τις προηγούμενες.

Επειδή οι υψηλά φορολογούμενοι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να γνωρίζουν τις ελλείψεις αλλά και τη διάθεση του υγειονομικού προσωπικού, και συγκεκριμένα του αριθμού εκείνου που απασχολείται σε φορείς εκτός των τομέων υγείας, αλλά και σε υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, καταχρηστικά σε διοικητικές θέσεις.

Επειδή το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται, δεν έχει την πολυτέλεια να στερείται των υπηρεσιών του απαραίτητου υγειονομικού προσωπικού, όταν μάλιστα αυτό οδηγεί σε ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Επειδή πιστεύουμε στην αρχή της αναλογικότητας και της ίσης μεταχείρισης έτσι ώστε να μην δημιουργούνται υποψίες ότι υπάρχει διαχωρισμός του υγειονομικού προσωπικού και των κλάδων του, σε πληβείους και πατρικίους.

Και επειδή στο Ποτάμι έχουμε εκπεφρασμένες θέσεις για τον ευαίσθητο και ιδιαίτερα σημαντικό χώρο της Υγείας στις οποίες εμπεριέχεται και το θέμα της σωστής στελέχωσης των μονάδων υγείας από επαρκές και εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Ποιος είναι ο αριθμός ανά κατηγορία υγειονομικού προσωπικού το οποίο απασχολείται σε φορείς εκτός των τομέων υγείας αλλά και εντός αυτών σε διοικητικές θέσεις;

2) Ειδικότερα ποιος αριθμός εξ αυτών είναι αποσπασμένοι σε κόμματα, βουλευτικά και υπουργικά γραφεία, γενικούς και ειδικούς γραμματείς, και λοιπούς φορείς της Κυβέρνησης;

3) Θεωρείτε ότι εγείρεται ζήτημα και αν ναι, προτίθεστε να μειώσετε τον αριθμό του αποσπασμένου υγειονομικού προσωπικού; Επίσης ποιον στόχο περιορισμού των αποσπάσεων έχετε θέσει και βάσει ποιου σχεδιασμού και χρονοδιαγράμματος θα πορευθείτε για την επίτευξή του;
Παρακαλούμε όπως κατατεθούν:

Συγκεντρωτικά στοιχεία με τον αριθμό και την ποσοστιαία μεταβολή των αποσπάσεων διακριτά ανά κατηγορία υγειονομικού προσωπικού (ήτοι νοσηλευτές, βοηθοί νοσηλευτές, νοσοκόμοι, επισκέπτες υγείας, μεταφορείς ασθενών και τραπεζοκόμοι) και ανά φορέα απόσπασης για τα έτη 2014, 2015 και 2016.

Ο ερωτών Βουλευτής

Γιώργος Μαυρωτάς – Αττικής