15 Μαΐου, 2018

«Περισσότερο από ποτέ αναγκαία η ύπαρξη του Ποταμιού σήμερα»

Γιώργος Μαυρωτάς

«Περισσότερο από ποτέ αναγκαία η ύπαρξη του Ποταμιού σήμερα», υποστήριξε ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, κατά τη συμμετοχή του στην εκπομπή «Πρωινή Ανάγνωση», του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής των Ελλήνων με την Κέλλυ Κοντογεώργη, το πρωί της Τρίτης 15 Μαΐου 2018. Αφού παρέπεμψε στην εμπεριστατωμένη απάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη στη σχετική δήλωση του Προέδρου της Ν.Δ., εξήγησε πως το Ποτάμι είναι το κόμμα που δεν βάζει στη μικροπολιτική ζυγαριά ζητήματα αρχής, όπως αυτά των δικαιωμάτων, και δίνει το προοδευτικό πρόσημο, όντας ο καταλύτης γύρω από τον οποίο μπορούν να συσπειρωθούν οι προοδευτικές δυνάμεις.

Ερμηνεύοντας περαιτέρω την πρόσφατη επίθεση του κ. Μητσοτάκη, παρομοίασε τη Ν.Δ. με μεγάλο καράβι που δεν μπορεί να στρίψει προς την προοδευτική κατεύθυνση, εξαιτίας των συντηρητικών της αντίβαρων που δυσκολεύουν και αυτόν τον ίδιο τον Πρόεδρό της. Εκτίμησε πως στη Ν.Δ. έχουν επικρατήσει οι βουλιμικοί της κυριαρχίας που θέλουν να ενσωματώσουν τον φιλελεύθερο χώρο παρότι η παράταξη κυριαρχείται από τα συντηρητικά στοιχεία. Ενέταξε τη στάση αυτή σε μια γενικότερη στρατηγική πόλωσης που υιοθετούν αμφότεροι ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και Ν.Δ. προκειμένου να λεηλατήσουν τον προοδευτικό χώρο που εκφράζει το Ποτάμι και το ΚΙΝ.ΑΛ. Το ΚΙΝ.ΑΛ. όπως υποστήριξε, αποτελεί την εναλλακτική τόσο για τον προοδευτικό ψηφοφόρο που απογοητεύεται από τη συντηρητική στροφή της Ν.Δ. όσο και για τον δημιουργικό ψηφοφόρο που τρομάζει από την ανικανότητα της κυβέρνησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη ανταλλαγή ανακοινώσεων στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής επανέλαβε πως αφορμή της παρεξήγησης ήταν το αίτημα για «εκλογές τώρα» το οποίο δεν είχε επαρκώς συζητηθεί στον νέο φορέα ώστε να αναλυθούν τα υπέρ και τα κατά. Χαρακτήρισε σεβαστή την επιχειρηματολογία της επικεφαλής περί δύσκολου κλεισίματος της αξιολόγησης και μετάβασης στη μεταμνημονιακή εποχή, καθώς ο προβληματισμός του Ποταμιού ήταν στο θέμα της προτεραιοποίησης μιας τέτοιας επιλογής.

Απέδωσε ευθύνες στην Κυβέρνηση για το ότι κράτησε ως επτασφράγιστο μυστικό το ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης που υποτίθεται παρουσίασε στους θεσμούς, χάνοντας την ευκαιρία να το μετατρέψει από κυβερνητικό σε εθνικό σχέδιο, προσδίδοντάς του έτσι μεγαλύτερη αξιοπιστία. Το αίτημα της κας Γεννηματά για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή έρχεται να καλύψει το κενό αυτό.

Αναφερόμενος στην πρόταση Σκουρλέτη περί κατάτμησης των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, απέρριψε τις αποσπασματικές κινήσεις, ζητώντας συνολική συζήτηση που θα περιλαμβάνει πέραν της κατάτμησης των περιφερειών, την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και το μικρότερο bonus για το πρώτο κόμμα ώστε να οδηγηθούμε σε ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα. Μάλιστα τόνισε ότι τα θέματα αυτά είναι λίγο παράδοξο να συζητιούνται όψιμα την παραμονή των εκλογών, αλλά μετεκλογικά θα πρέπει να μπουν στο τραπέζι αφού υπάρχουν σημεία επαφής μεταξύ ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ.
Σχολιάζοντας την πρόσφατη άρνηση της Κυβέρνησης για τη δημιουργία στην Ελλάδα κέντρου ογκοθεραπείας με τεχνολογία του CERN, εκτίμησε πως όσοι καθορίζουν τις προτεραιότητες της έρευνας στην Ελλάδα θα έπρεπε να εξετάσουν περισσότερο το ζήτημα, μέσω του κατάλληλου business plan και οικονομοτεχνικής μελέτης.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Μαυρωτάς υπενθύμισε τη θέση του ΚΙΝ.ΑΛ. για το Σκοπιανό, όπως αυτή αποτυπώθηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο του κινήματος, για σύνθετη ονομασία erga omnes και απαλοιφή των αλυτρωτικών θέσεων από το Σύνταγμα και τα σχολικά εγχειρίδια της γείτονος χώρας, προκειμένου να ανατραπεί το τετελεσμένο της αναγνώρισης των Σκοπίων από 140 χώρες με τη συνταγματική τους ονομασία. Όσον αφορά στην ενδεχόμενη «σαλαμοποίηση» της διαδικασίας έκρινε πως η αποδοχή της θα πρέπει να εξαρτηθεί από το είδος των εγγυήσεων που θα δοθούν στην Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο και όχι μόνο εσωτερικό για κάθε βήμα.

Δείτε το βίντεο:

* Ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι βουλευτής Αττικής και Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου