23 Αυγούστου, 2019

Περίοδος συνολικών αλλαγών και… όχι μόνο υποσχέσεων για την Θεσσαλονίκη

Νίκος Νυφούδης

Πλησιάζει η ορκωμοσία της Δευτέρας για το νέο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης και ήδη το ενδιαφέρον κορυφώνεται.

Παράλληλα διαφαίνεται δυστυχώς και η πρώτη αποτυχία του νέου Δημάρχου στην προσπάθειά του να συνθέσει τις δημοτικές παρατάξεις. Αντί να οδηγήσει την πόλη σε μια πρωτόγνωρη ιστορική συμμαχία για τη Διοίκησή της -απ’ ότι φημολογείται τουλάχιστον- επέλεξε να βολιδοκοπήσει μεταξύ διαθέσιμων δημοτικών συμβούλων οι οποίοι με το κάλεσμα του Δημάρχου αίφνης και γύρισαν την πλάτη τους στην παράταξη που τους εξέλεξε και κατά συνέπεια στους ψηφοφόρους της.

Έχει γίνει άλλωστε μόδα και έχει απενοχοποιηθεί τελείως η «μεταγραφή προς χάριν αξιοποίησης»∙ το είδαμε κατά κόρον να συμβαίνει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τις δυο προηγούμενες τετραετίες. Αυτό βέβαια δεν είναι το βασικό που ενδιαφέρει τους πολίτες της πόλης, γιατί και χρόνος πρέπει να δοθεί στη νέα Διοίκηση αλλά και βάσιμη οφείλει να είναι η ελπίδα ότι τελικά θα καταφέρει να αλλάξει τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους. Η πόλη, επομένως, ορθώς ελπίζει.

Την ίδια ελπίδα διατηρούμε και όλοι όσοι αναμένουμε πως ο ερχομός του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη θα φέρει όχι ως συνήθως μόνο νέες υποσχέσεις, αλλά ένα συγκεκριμένο και χρονολογημένο σχέδιο για την επίλυση του βασικότερου προβλήματος των Θεσσαλονικέων που δεν είναι άλλο από αυτό της πολύπαθης αστικής συγκοινωνίας της πόλης. Είναι αλήθεια, βέβαια, πως όλοι μας ευελπιστούσαμε να μην φτάσουμε ποτέ σε αυτό το έσχατο σημείο, διότι -όπως συνηθίζω να τονίζω- αν είχε η Αθήνα το αντίστοιχο πρόβλημα θα είχε «πέσει» προ πολλού η προηγούμενη Κυβέρνηση!

Αλλά δεν είναι μόνο οι αστικές συγκοινωνίες που χρίζουν άμεσης παρέμβασης και πρωτοβουλιών, αλλά επιπλέον αναμένουμε άμεσα την αλλαγή του κλίματος και στο Campus του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Με την εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου ως εργαλείου στα χέρια της Κυβέρνησης η οποία έχει δεσμευτεί να εξαφανίσει την ανομία στα Ανώτατα Ιδρύματα της χώρας, η Πανεπιστημιούπολη και η ευρύτερη περιοχή πρέπει να «δοθεί στους φοιτητές της», και για το σκοπό αυτό είναι αναγκαία η στενή συνεργασία μεταξύ Πολιτείας και Δήμου.

Είναι περίοδος συνολικών αλλαγών. Οι υποσχέσεις και οι δεσμεύσεις για την πόλη μας τόσο κατά την προεκλογική περίοδο των Δημοτικών εκλογών όσο και κατά την περίοδο των Εθνικών εκλογών που ακολούθησε, ήταν πολλές και μεγαλεπήβολες. Μένει, λοιπόν, να τις δούμε να υλοποιούνται. Ή μήπως όχι;

*O Νίκος Νυφούδης είναι πρώην βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης

Πηγή: grimes.gr