17 Ιουνίου, 2016

Περί Πλατειών ο Λόγος….

Guest Αρθρογράφος

Εντυπωσιακό και συνάμα ακατανόητο πως μετά από 8 χρόνια τόσο βαθιάς και επώδυνης κρίσης, μετά από την κατάρρευσή των τελευταίων μύθων και ευφάνταστων λύσεων που πρόσφερε σύσσωμο το πολιτικό προσωπικό αυτής της χώρας στον Έλληνα, αυτός δεν κατάφερε να ωριμάσει την σκέψη του και να οργανώσει την αντίδρασή του με τέτοιο τρόπο που θα επέβαλλε τις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος.

Απεδείχθη περίτρανα ότι το πολιτικό προσωπικό της χώρας ,δεν μπορεί και δεν θέλει να προσφέρει τις αλλαγές που θα έφερνα ένα τέλος στην κρίση και θα έθεταν τις βάσης για μια άλλη πορεία της χώρας , μιας χώρας με πολλές δυνατότητες , μια χώρας αιχμάλωτης ενός ενιαίου πολιτικοοικονομικού κατεστημένου που απλά αλλάζει την σημαία και τους χορευτές στις πλατείες.

Είναι φανερό ότι ο μεσσίας σε αυτή την χώρα δεν θα υπάρξει ,είναι επίσης φανερό ότι έχει έρθει η στιγμή, η σιωπηλή πλειοψηφία που το μεγαλύτερο μέρος ούτε καν πλησιάζει πλέον τις κάλπες να πάρει μια απόφασή, η την χώρα την ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ή την ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ με την επιμονή και το πείσμα που απαιτείται.

Επ’ ευκαιρίας λοιπόν της εκδήλωσης #Παραιτηθείτε στις 15 Ιουνίου στο Σύνταγμα, χρήζει σκέψης και προβληματισμού ο τρόπος αντίδρασης όχι μόνο αυτών που φαινομενικά θίγονται από την εκδήλωση αυτή, αλλά και της άλλης πλευράς, η έμμεση προσπάθεια οικειοποίησης της ή υπερβολική πολλές φορές υπεράσπισης της, αλλά και δηλώσεις του τύπου ‘το νέο δεν θα έρθει από τα κάτω, θα έρθει μόνο από τα πάνω ’ (Τ. Γιανίτσης) δείχνουν ότι όλοι υπερασπίζονται και θέλουν την αλλαγή αρκεί να είναι και ελεγχόμενη και στα μέτρα τους.
Αν λοιπόν η εκδήλωση αυτή ή κάθε επόμενη, θέλουμε να έχει μια μικρή ελπίδα να συμβάλλει ουσιαστικά θα πρέπει να έχει κατά νού τρία βασικά στοιχεία.

Πρώτον, ότι δεν απευθύνεται μόνο σε αυτούς που κυβερνούν σήμερα αλλά σε όλο το πολιτικό και όχι μόνο σύστημα, γιατί αγαπητοί φίλοι πραγματική αξιοκρατία, δικαιοσύνη και ποιοτική δημοκρατία όπως αρμόζει σε ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό κράτος δεν μας πρόσφεραν ούτε οι προηγούμενοι αλλά ούτε οι επόμενοι που ετοιμάζονται, θα μας προσφέρουν.

Δεύτερον να διαφυλάξει την ουδετερότητα της και να μην επιτρέψει την παρουσία αλλά και να μιλούν εκ μέρους άνθρωποι που ήταν σε θέσεις ευθύνης ή μετείχαν στο πολιτικό γίγνεσθαι και δεν κατάφεραν να επιβάλλουν τις ορθές αλλαγές.

Τρίτον η πλατεία θα πρέπει να καταλήξει σε ένα συγκεκριμένο ζητούμενο και δεν θα πρέπει να χαθεί στα θέλω του καθενός , δεν θέλω να προκαταβάλλω προτείνοντας κάτι αν και όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε τις κρίσιμες δομικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να αλλάξουμε ρότα, γιατί μέχρι στιγμής είτε με του μεν είτε με τους δε οδηγούμαστε στα βράχια όσο η συζήτηση δεν μπαίνει στην ουσία του θέματος , τι Δημοκρατία θέλουμε και τι εν’τελει θα απαιτήσουμε να έχουμε.

Ραντεβού λοιπόν στις πλατείες ,χωρίς χρώματα, χωρίς κόμματα, χωρίς ανούσια συνθήματα.

* Ο Πέτρος Κριτσώνης είναι μέλος του Ποταμιού.

Σχετικά